LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 21 Ιανουαρίου 2022 18:04

Εξωσωματική γονιμοποίηση: είναι ασφαλής;

Γράφει ο Χριστόδουλος Παπανικόπουλος, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις.

εξωσωματική γονιμοποίηση - υποβοηθούμενη αναπαραγωγή - IVF

Η υπογονιμότητα αφορά το 10-15% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας. Από τα υπογόνιμα ζευγάρια, όμως, μόνο το 45% αναζητάει εξειδικευμένη συμβουλή και θεραπεία.

Ο κύριος λόγος είναι η ελλιπής ενημέρωση και ο φόβος ότι η θεραπεία της υπογονιμότητος και κυρίως η εξωσωματική γονιμοποίηση συνδέεται με υψηλό ποσοστό παρενεργειών και επιπλοκών. Η καθυστέρηση, όμως, της έγκαιρης διάγνωσης και της σωστής παρέμβασης έχει ως αποτέλεσμα τα ζευγάρια να καθυστερούν και να προσέρχονται σε μεγαλύτερη ηλικία με τις πιθανότητες επιτυχίας να είναι μειωμένες.

Υπάρχουν παρενέργειες από τα φαρμακευτικά σκευάσματα;

 Κατά τη θεραπεία χορηγούνται κυρίως γοναδοτροπίνες με στόχο τη διέγερση των ωοθηκών για την παραγωγή περισσότερων ωαρίων. Η χορήγηση των φαρμάκων γίνεται για διάστημα 10-14 ημερών με υποδόριες ενέσεις σε μορφή στυλό, οι οποίες είναι πρακτικές και εύκολες στη χρήση. Τοπικά στο σημείο της ένεσης μπορεί να εμφανισθεί κνησμός και πιο σπάνια ήπια τοπική αλλεργική αντίδραση. Στις συστηματικές αντιδράσεις η ασθενής μπορεί να αναφέρει αίσθημα κόπωσης και ήπια διόγκωση των μαστών και της κοιλιακής χώρας. Η σοβαρότερη επιπλοκή από τη φαρμακευτική αγωγή είναι το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών που εμφανίζεται σε λιγότερο από 1% των περιπτώσεων και αποδίδεται στη διέγερση μεγάλου αριθμού ωοθυλακίων και στη μεγάλη αύξηση των οιστρογόνων.

Συνήθως εμφανίζονται συμπτώματα ναυτίας, οιδήματος και ήπιου κοιλιακού άλγους τα οποία υποχωρούν μετά τη λήψη των ωαρίων. Σπάνια εκδηλώνεται έντονο κοιλιακό άλγος και συλλογή υγρού στην κοιλότητα της κοιλίας ή δύσπνοια. Αυτή η επιπλοκή είναι πλέον σπάνια καθώς με τις σύγχρονες εξειδικευμένες γνώσεις επιτυγχάνεται σωστή αξιολόγηση των περιστατικών που εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα για υπερδιέγερση. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει τροποποίηση των πρωτοκόλλων της θεραπείας όπως για παράδειγμα ήπια πρωτόκολλα με χορήγηση λιγότερων φαρμάκων, αναβολή της εμφύτευσης και κατάψυξη των εμβρύων ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της υπερδιέγερσης. Επίσης, η συλλογή ωαρίων μόνο από φυσικούς κύκλους αποτελεί μια άλλη επιλογή σε κάποια περιστατικά.

Υπάρχει συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με καρκίνους του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας;

Πλέον όλες οι σύγχρονες μελέτες δεν διαπιστώνουν καμία τέτοια συσχέτιση ενώ επιπλέον οι γυναίκες που απευθύνονται σε εξειδικευμένα κέντρα είναι πιο ενημερωμένες και υποβάλλονται σε όλους τους προληπτικούς ελέγχους όπως μαστογραφία. Κατά την ωοληψία ο ιατρός, χρησιμοποιώντας τον κολπικό υπέρηχο για καθοδήγηση, χρησιμοποιεί μια ειδική λεπτή και μακριά βελόνα για να αναρροφήσει το υγρό από τα ωοθυλάκια που έχουν ωριμάσει και να συλλέξει τα ωάρια. Η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε ήπιο πόνο για 2-3 ημέρες που υποχωρεί με ήπια παυσίπονα. Η πιθανότητα σοβαρής αιμορραγίας και φλεγμονής στην περιοχή είναι σπάνια. Κατά τη διαδικασία χορηγείται προληπτικά αντιβίωση.

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανωμαλιών στο έμβρυο;

Ο κίνδυνος ανωμαλιών στα νεογνά είναι 2-3% στον γενικό πληθυσμό. Αυτός ο κίνδυνος είναι ελαφρά αυξημένος στα υπογόνιμα ζευγάρια που τεκνοποιούν. Όμως, ο κύριος λόγος αυτής της αύξησης είναι η μεγαλύτερη ηλικία των γυναικών και ο υποκείμενος λόγος της υπογονιμότητας. Κυρίως σε ζευγάρια όπου ευθύνεται για την υπογονιμότητα σοβαρό πρόβλημα με το σπέρμα (βαριάς μορφής ολιγοασθενοσπερμία), αυτό έχει συσχετισθεί με αυξημένη πιθανότητα ανωμαλιών στα έμβρυα.

Υπάρχει κίνδυνος αποβολής & έκτοπης κύησης;

Ο κίνδυνος αποβολής είναι περίπου 15% στις γυναίκες ηλικίας 20-30 ετών και πάνω από 50% σε γυναίκες άνω των 40 ετών. Δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση ενώ ο κίνδυνος εξωμητρίου κυήσεως (1%) παραμένει ίδιος όπως στη φυσική σύλληψη.

Συμπερασματικά

Η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί μια ασφαλή και τεκμηριωμένη θεραπεία, η οποία σε εξειδικευμένα κέντρα ολοκληρώνει ένα όνειρο ζωής για υπογόνιμα ζευγάρια. Ο ειδικός ιατρός ως συνοδοιπόρος της προσπάθειάς τους θα διαγνώσει, θα βοηθήσει, θα καθησυχάσει αλλά κυρίως θα εφαρμόσει την πλέον σύγχρονη γνώση και θεραπεία σε όλα τα στάδια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ώστε τα ενημερωμένα υπογόνιμα ζευγάρια να γίνουν με ασφάλεια ευτυχισμένοι γονείς.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

*Άρθρο του Χριστόδουλου Παπανικόπουλου, Μαιευτήρα Χειρουργού Γυναικολόγου, Επιστημονικού Συνεργάτη Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυλογιά των πιθήκων: Στο “Αττικόν” το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα (εικόνες)Σήμερα 07:01 | Ειδήσεις

Ο άνδρας και η σύντροφος του μεταφέρθηκαν την νύχτα, με κάψουλες αρνητικής πίεσης. Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για την κατάσταση τους. Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναλαμβάνει τα περιστατικά.

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ: 17 συλλήψεις στον τελικό Κυπέλλου (εικόνες)Σήμερα 13:57 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει η Αστυνομία για τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν στην διάρκεια και μετά από την λήξη του αγώνα στο ΟΑΚΑ.

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Το ψυχογράφημα - “φωτιά” για την δολοφονία της ΚαρολάινΣήμερα 11:48 | Ειδήσεις

Τι αναφέρεται στην πολυσέλιδη έκθεση της ψυχιάτρου, που είχε οριστεί ως πραγματογνώμονας, στην δίκη για την συζυγοκτονία στα Γλυκά Νερά.

Χατζηδάκης: “Τέλος” οι εκκρεμείς συντάξεις το καλοκαίρι - Αύξηση σε συντάξεις και κατώτατο μισθόΣήμερα 10:00 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Υπ. Εργασίας για το ύψος των αυξήσεων στις αποδοχές συνταξιούχων και εργαζόμενων. Πότε θα δοθούν όλες οι συντάξεις που εκκρεμούν. Τι ισχύει για τριετίες, εφάπαξ και επικουρικές.


 


 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πέθανε ο Πέτρος Γαλάτουλας14:41“Άγριες Μέλισσες” - Νέα επεισόδια: Αποκαλύψεις, ανατροπές και ένας θανάσιμος κίνδυνος14:27Τροχαίο: Νεκρός οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε σε δέντρο (βίντεο)14:14Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ: 17 συλλήψεις στον τελικό Κυπέλλου (εικόνες)14:01Ρόδος: Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών 13:47Φωτιά στο Κερατσίνι: Αγωνία για τους ενοίκους - Έκκληση για βοήθεια (βίντεο)13:34Κουρτουλμούς: Χάρη στην Τουρκία... καταχειροκρότησαν τον Μητσοτάκη στις ΗΠΑ13:22Ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ στο πλευρό του ουκρανικού λαού13:08Φονική παράσυρση ποδηλάτη: Φυλάκιση χωρίς δίκη για τον άνδρα που τον εγκατέλειψε12:56Skiathos Trail Run: Πέθανε αθλητής στον ημιμαραθώνιο12:42Η αρχή “pacta sunt servanda” ισχύει και στην ρήτρα αναπροσαρμογής12:29Απάτη: “πήραν” 68000 ευρώ από λογαριασμό, χωρίς να “ενοχλήσουν” τον κάτοχο12:15Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Το ψυχογράφημα - “φωτιά” για την δολοφονία της Καρολάιν12:02Καύσιμα - Γεωργιάδης: Στοχευμένα μέτρα το καλοκαίρι 11:49“Rouk Zouk Special”: “Έξω Καρδιά” Vs “Family Guys” (εικόνες)11:35Βόλος: Νέες συλλήψεις ανήλικων που “περνούν ξυστά” από αυτοκίνητα εν κινήσει... για πλάκα!11:22Σαουδική Αραβία: πρώτη πτήση με πλήρωμα μόνο γυναίκες (εικόνες)11:08Ξάνθη: Μετέφερε παράνομα μετανάστες με κλεμμένο αμάξι (εικόνες)10:55Ρότζερ Μουρ: Ο “άγιος” κατάσκοπος που αγαπήσαμε ως 00710:41Αδαμάντιος Μαντής: Η μητέρα του νεκρού πολίστα ζητά αυστηρότερες ποινές (βίντεο)10:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο