LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 18 Ιανουαρίου 2022 21:58

Η εξωσωματική γονιμοποίηση στον 21ο αιώνα: Το μέλλον είναι ήδη εδώ

Γράφει ο Μηνάς Μαστρομηνάς, Γυναικολόγος Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, Πρόεδρος ΔΣ ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις.

εξωσωματική γονιμοποίηση - υποβοηθούμενη αναπαραγωγή - IVF

Η εξωσωματική γονιμοποίηση ξεκίνησε τη θαυμαστή της πορεία το 1978 με τη γέννηση του πρώτου παιδιού, της Luisse Brown. Τότε η μέθοδος εθεωρείτο πειραματική και τα ποσοστά επιτυχίας ήταν μονοψήφια. Στα χρόνια που μεσολάβησαν υπήρξε μια ιλιγγιώδης ανάπτυξη της τεχνικής που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της ιατρικής.

Η κοινωνική μάστιγα του συνόλου της ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας αντιμετωπίστηκε σε ποσοστά άνω του 90%. Παράλληλα, η συγκεκριμένη τεχνολογία εφαρμόστηκε με επιτυχία και σε περιπτώσεις που δεν αφορούσαν στη γονιμότητα όπως η προεμφυτευτική διάγνωση μεταδιδόμενων κληρονομικά σοβαρών νοσημάτων (μεσογειακή αναιμία, κυστική ίνωση κ.ά.). Επίσης, η κατάψυξη ωαρίων και σπέρματος πριν τη θεραπεία για κακοήθη νοσήματα επέτρεψε τη διατήρηση της γονιμότητας σε ασθενείς αναπαραγωγικής ηλικίας.

Σήμερα η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια απλή, τεκμηριωμένη και απολύτως ασφαλής ιατρική διαδικασία ρουτίνας, σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου. Η διάρκειά της μειώθηκε από 4 σε 2 εβδομάδες και είναι πολύ φιλική για την ασθενή αφού εντάσσεται στην καθημερινότητά της.

Τα ποσοστά επιτυχίας έχουν εκτοξευτεί άνω του 50% με την πρώτη προσπάθεια και άνω του 75% με την ολοκλήρωση τριών εμβρυομεταφορών. Τα τελευταία είκοσι χρόνια συντελέστηκε μια εκπληκτική πρόοδος που αφορούσε κυρίως στο Εμβρυολογικό Εργαστήριο. Κατανοήσαμε καλύτερα τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες και φιλικό περιβάλλον του εξελισσόμενου εμβρύου μέχρι την πέμπτη ημέρα της ζωής του (βλαστοκύστη) όταν εμφυτεύεται στη μήτρα.

Το φιλικό και μη τοξικό περιβάλλον στο εργαστήριο εγγυάται ένας σύγχρονος μηχανισμός φιλτραρίσματος του εισερχόμενου αέρα σταθερής θερμοκρασίας, που απαλλάσει τον αέρα από αιωρούμενα μικροσωματίδια και διάφορα τοξικά αέρια για το έμβρυο. Στην ίδια κατεύθυνση, η νέα γενιά προηγμένων καλλιεργητικών υλικών και επωαστών βελτιστοποιεί την απρόσκοπτη πρώιμη εμβρυική ανάπτυξη. Οι σύγχρονοι επωαστές διατηρούν απόλυτα σταθερές και ακριβείς συνθήκες θερμοκρασίας και pH και παράλληλα είναι εφοδιασμένοι με κάμερα παρακολούθησης (time lapse) της εμβρυικής πορείας και εξέλιξης που πληροφορεί για τη βιωσιμότητα και δυναμική εκάστου εμβρύου. Οι πληροφορίες αυτές αξιοποιούνται ψηφιακά και ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης βοηθά τους εμβρυολόγους στην επιλογή των εμβρύων με τη μεγαλύτερη δυνατότητα εμφύτευσης.

Όμως, όλες αυτές οι εντυπωσιακές διαδικασίες πρέπει να πραγματοποιούνται σε ένα ασφαλές περιβάλλον απαλλαγμένο από την πιθανότητα λάθους. Η επιβεβαίωση (μαρτυρία) των στοιχείων των ασθενών, των γαμετών τους και των εμβρύων τους (witnessing) γίνεται σήμερα σε όλη την εξέλιξη του προγράμματος της εξωσωματικής γονιμοποίησης ψηφιακά και ηλεκτρονικά. Αυτό προσφέρει ασφάλεια και δυνατότητα εξαγωγής πληροφοριών για κάθε φάση της προσπάθειας.

Στη χώρα μας έχουμε την τύχη να έχουμε πρωτοπόρους επιστήμονες του κλάδου και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Στη χώρα μας γεννιούνται κάθε χρόνο 4.000 παιδιά από τις περίπου 12.000 προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Περίπου ένα στα έξι ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας θα χρειαστεί να καταφύγει στη συνδρομή της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η επιλογή του κέντρου εξωσωματικής από τους ασθενείς είναι κομβικής σημασίας για την επιτυχή κατάληξη της προσπάθειας. Τα σύγχρονα και επιτυχή κέντρα εξωσωματικής είναι πλήρως εξοπλισμένα με ψηφιακό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, απόλυτα εκπαιδευμένους και εξειδικευμένους επιστήμονες και φυσικά, παρέχεται όλο το φάσμα της διάγνωσης αλλά και της θεραπείας της ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας.

Εάν θέλαμε να περιγράψουμε με τρεις λέξεις την εξωσωματική γονιμοποίηση στον 21ο αιώνα, αυτές θα ήταν Αποτελεσματικότητα, Ασφάλεια, Απλότητα. Και όλα αυτά μέσα σε ένα ανθρώπινο και φιλικό περιβάλλον που αγκαλιάζει με θέρμη, ενδιαφέρον και εξατομίκευση τις ανάγκες του κάθε ζευγαριού.

ΜΑΣΤΡΟΜΗΝΑΣ

*Άρθρο του Μηνά Μαστρομηνά, Γυναικολόγου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, Προέδρου ΔΣ ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚάτω Πατήσια: Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για την αυτοκτονία μαθητήΣήμερα 12:10 | Ειδήσεις

Το αδίκημα της συμμετοχής σε αυτοκτονία διερευνούν πλέον οι εισαγγελικές αρχές.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Το πρόγραμμα του ΠρωθυπουργούΧθες 15:14 | Ειδήσεις

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Σκρέκας για λογαριασμούς ρεύματος: Η επιστροφή 60% αφορά κι αυτούς που χρωστάνεΣήμερα 09:33 | Ειδήσεις

Τι είπε για την ρήτρα αναπροσαρμογής, το πόρισμα της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και την επιδότηση αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών.

Δίκη Μπάμπη Αναγνωστόπουλου: Η πρόταση της ΕισαγγελέωςΣήμερα 10:43 | Ειδήσεις

"Καταπέλτης" η εισαγγελέας για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο. «Κοίμισε το παιδί και ανέβηκε να σκοτώσει, θεία δίκη ότι δεν έβγαλε το ρολόι της Καρολάιν».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δασκαλάκης: Στέλνει απαντητικό εξώδικο στη Ρούλα Πισπιρίγκου 12:35Ουκρανία – Χάρκοβο: Η ουκρανική αντεπίθεση έφτασε στα ρωσικά σύνορα12:24Κάτω Πατήσια: Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για την αυτοκτονία μαθητή12:14Λευκάδα - τροχαίο δυστύχημα: αυτοκίνητο προσέκρουσε σε τοίχο12:02“Rouk Zouk”: Εβδομάδα δεύτερης ευκαιρίας11:51Κρήτη - μπαλωθιές: Από το γλέντι στο κρατητήριο11:41Μιχάλης Ζαμπίδης: Πατέρας για πρώτη φορά ο παγκόσμιος πρωταθλητής 11:30Γεωργιάδης: Έρχονται πρόστιμα σε πρατήρια καυσίμων για αισχροκέρδεια11:18Δίκη Μπάμπη Αναγνωστόπουλου: Η πρόταση της Εισαγγελέως11:06Ομόνοια: Έσφαξε τον πατέρα του ενώ κοιμόταν10:56“Το Πρωινό” - Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Τη μητέρα της Καρολάιν την αγαπάω πολύ (βίντεο)10:45 ΝΑΤΟ - Εσθονία: Η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας θα αυξήσει την ασφάλεια στη Βαλτική10:33Ονδούρα: Συνελήφθη η αρχηγός του μεγαλύτερου καρτέλ ναρκωτικών της χώρας10:23Αιτωλοακαρνανία: Γαλάζιος καρχαρίας... έκανε την εμφάνισή του (βίντεο)10:12Πανσέληνος και ολική έκλειψη Σελήνης ταυτόχρονα!10:02Παναθηναϊκός - Γιοβάνοβιτς: θέλουν ανανέωση συνεργασίας οι "Πράσινοι"09:50Σκρέκας για λογαριασμούς ρεύματος: Η επιστροφή 60% αφορά κι αυτούς που χρωστάνε09:39Ζαχάρω: Θρήνος για το βρέφος που πέθανε09:28Νεκρά παιδιά στην Πάτρα - Λέων: η εκταφή της Τζωρτζίνας θα δείξει αν βασανίστηκε (βίντεο)09:16Σαλαμίνα: επιτέθηκαν σε διασώστες του ΕΚΑΒ09:05
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο