LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 27 Σεπτεμβρίου 2021 19:23

Η στεφανιαία νόσος και η σύγχρονη επεμβατική αντιμετώπιση της

Γράφει ο Δημήτριος Χ. Ηλιόπουλος, Καρδιοχειρουργός, Διευθυντής  Δ’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Metropolitan - Καρδιακή Ανεπάρκεια

H καρδιαγγειακή νόσος είναι η συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ευθύνεται για το 48% των θανάτων στον ελληνικό πληθυσμό.

Κυριότεροι παράγοντες κινδύνου

Η αιτιοπαθογένεια της είναι πολυπαραγοντική. Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή της είναι:

 • το κάπνισμα
 • η υπέρταση
 • ο σακχαρώδης διαβήτης
 • η παχυσαρκία
 • το άρρεν φύλο (με το γυναικείο να εξισώνεται μετά την ηλικία των 50 ετών, όπου χάνεται η προστατευτική δράση των οιστρογόνων)
 • το μεταβολικό σύνδρομο
 • η ηλικία
 • το στρες
 • τέλος σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομοκότητα 

Κλινικά εκδηλώνεται ως οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερική αγγειακή νόσος, νεφρική ανεπάρκεια κ.ά. Η στεφανιαία νόσος είναι η σημαντικότερη εκδήλωση της καρδιαγγειακής νόσου και σχετίζεται με υψηλά ποσοστά θνητότητας και νοσηρότητας. Πρόκειται για τη συσσώρευση λιπιδίων και ασβεστίου στο εσωτερικό τοίχωμα των στεφανιαίων αρτηριών που αιματώνουν την καρδιά, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας, η οποία προοδευτικά στενεύει τον αυλό των στεφανιαίων αρτηριών και οδηγεί στην πλήρη απόφραξή τους.

Λόγω της μειωμένης παροχής αίματος και οξυγόνου στο μυοκάρδιο (ισχαιμία), η λειτουργία της καρδιάς ως αντλία αρχίζει να εκπίπτει. Παράλληλα, υπάρχει κίνδυνος για ρήξη αυτής της πλάκας και απόφραξης κάποιου στεφανιαίου αγγείου από το τμήμα που αποσπάστηκε, οδηγώντας έτσι στην εμφάνιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον ασθενή ή να προκαλέσει προοδευτική μείωση της συσταλτικότητας της καρδιάς.

Μέθοδοι θεραπείας της στεφανιαίας νόσου

Η αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου συνίσταται:

 1. Φαρμακευτική αγωγή
 2. Επεμβατική-αγγειοπλαστική (μπαλονάκι, stent)
 3. Χειρουργική (bypass)

Η αορτοστεφανιαία παράκαμψη (bypass), στην οποία παρακάμπτεται το αποφραγμένο τμήμα της αρτηρίας, είναι αποτελεσματική θεραπεία και παραμένει ο χρυσός κανόνας για τη νόσο τριών αγγείων ή τη νόσο του στελέχους (που είναι το αρχικό τμήμα της αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας). Επίσης για σημαντικού βαθμού στεφανιαία νόσο σε διαβητικούς ασθενεις.

Για την πραγματοποίηση του bypass μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε φλεβικά μοσχεύματα (η μείζων σαφηνής φλέβα των κάτω άκρων) είτε αρτηριακά μοσχεύματα, όπως είναι οι έσω μαστικές αρτηρίες (που βρίσκονται πίσω από το στέρνο) και οι κερκιδικές αρτηρίες (που βρίσκονται στο χέρι).

Πολυάριθμες κλινικές μελέτες, καθώς και οι σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες των καρδιολογικών και καρδιοχειρουργικών εταιριών, αποδεικνύουν  την υπεροχή των αρτηριακών μοσχευμάτων έναντι των φλεβικών, λόγω διατήρησης της βατότητάς τους σε βάθος χρόνου, με αποτέλεσμα τη μικρότερη πιθανότητα για επανεπέμβαση και εμφάνιση επιπλοκών. Επιπλέον παρατηρείται σημαντική αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των ασθενών. Άρα οι ασθενείς και επιβιώνουν περισσότερα χρόνια αλλά και έχουν άριστη ποιότητα ζωής.

Τελευταίες μελέτες δείχνουν επίσης πως και στην περίπτωση που χρειάζεται δεύτερο μόσχευμα, η δεξιά μαστική αρτηρία είναι η άριστη λύση. Οι μαστικές αρτηρίες μπορούν να παρασκευαστούν και να αναστομωθούν απευθείας με τις στεφανιαίες  αρτηρίες.

Είναι μια πιο δύσκολη τεχνικά χειρουργική επέμβαση. Αν χρειαστεί τρίτο μόσχευμα, γίνεται πλήρης αρτηριακή επαναιμάτωση με τη χρήση της κερκιδικής αρτηρίας.

Έτσι, η χρήση αρτηριακών μοσχευμάτων υπερτερεί της χρήσης των φλεβικών στην αορτοστεφανιαία παράκαμψη καθώς σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά επιβίωσης και βατότητας των μοσχευμάτων, καθώς και με μειωμένα ποσοστά επιπλοκών και ανάγκης επανεπεμβάσεων.

Η πείρα, η εκπαίδευση και οι χειρουργικές δεξιότητες της καρδιοχειρουργικής ομάδας καθιστούν την πλήρη αρτηριακή επαναιμάτωση, ιδιαίτερα στους διαβητικούς, επέμβαση επιλογής για ασθενείς με στεφανιαία νόσο που πληρούν τις προϋποθέσεις για την εκτέλεσή της.

HHG - ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

 

 *Άρθρο του Δημήτριου Χ. Ηλιόπουλου, Καρδιοχειρουργού, Διευθυντή Δ’  Καρδιοχειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑνασκόπηση Μητσοτάκη: “Ελήφθη” το μήνυμα της κάλπης για την καθημερινότηταΣήμερα 10:31 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει ο Πρωθυπουργός στον εβδομαδιαίο απολογισμό του για την ακρίβεια, τις παρεμβάσεις στην Υγεία και στην Οικονομία. Η έμμεση αναφορά στην "υπόθεση Λύτρα".

Ζούμπερι: Πνίγηκε προσπαθώντας να σώσει συνάνθρωπο τουΣήμερα 17:44 | Ειδήσεις

Ένας 45χρονος έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή του, μπροστά στα μάτια της οικογένειας του, προσπαθώντας να σώσει ένα ηλικιωμένο που πάλευε με το κύματα.

Φωτιά στην Ύδρα: Κακουργηματικές κατηγορίες απαγγέλθηκαν στους συλληθφέντεςΣήμερα 16:41 | Ειδήσεις

Ποια θα είναι η συνέχεια και οι απειλούμενες ποινές, σε περίπτωση που η δίωξη περιλαμβάνει κατηγορία για εμπρησμό από ενδεχόμενο δόλο. Ποια η στάση του Δήμου Ύδρας.

Θεσσαλονίκη – Κακοποίηση ζώου: Άγνωστος έκοψε τρία από τα τέσσερα πόδια γατιούΣήμερα 17:55 | Ειδήσεις

Φρίκη με το αποτρόπαιο εύρημα φιλόζωων στη συμπρωτεύουσα. Ποια η κατάσαταση της υγείας του. Μεγάλο το ενδιαφέρον για την υιοθεσία του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη – Κακοποίηση ζώου: Άγνωστος έκοψε τρία από τα τέσσερα πόδια γατιού18:07Ζούμπερι: Πνίγηκε προσπαθώντας να σώσει συνάνθρωπο του17:54Ένοπλες δυνάμεις: Ποιες αλλαγές έρχονται στη στρατιωτική θητεία17:40Ολυμπιακός – Μεντιλίμπαρ: Στην Ελλάδα είμαι σαν στο σπίτι μου17:27Κασσελάκης: Χρέος κάθε προοδευτικού, η συνέχιση της παρακαταθήκης του Α. Παπανδρέου17:14Thessaly & Evros Pass 2024: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις17:00Φωτιά στην Ύδρα: Κακουργηματικές κατηγορίες απαγγέλθηκαν στους συλληθφέντες16:47Δευτέρα Αγίου Πνεύματος: Για ποιους είναι αργία 16:33Revenge porn: Αστυνομικός κατηγορείται ότι βιντεοσκόπησε “πρώην” του για λόγους εκδίκησης16:20Κοινωνικός Τουρισμός: Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα16:06Κυψέλη: Άγρια συμπλοκή με τραυματισμό αστυνομικού15:52Άγιοι Ανάργυροι: Έκανε χειρονομίες σε ανήλικη, μέσα στο λεωφορείο15:38Φωτιά στην Βιομηχανική Περιοχή Τρίπολης, κάηκαν ολοσχερώς οχήματα (βίντεο)15:24Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός σε σύγκρουση δικύκλου με ΙΧ15:10Νετανιάχου: Η διαμάχη για τις παραδόσεις αμερικανικών όπλων θα επιλυθεί σύντομα14:56Ρεύμα: Τα φθηνότερα τιμολόγια στο α' εξάμηνο 202414:43ΕΕΣ: Οι εθελοντές Σαμαρείτες – Διασώστες στην πρώτη γραμμή της μάχης με τις φλόγες (εικόνες)14:30Φωτιές - Κικίλιας: Μακριά από τη μικροπολιτική η προστασία της χώρας από εμπρησμούς14:16Κίνα: Εντυπωσιακή επίδειξη ιπτάμενου αυτοκινήτου (βίντεο)14:01Θεσσαλονίκη: Τον συνέλαβαν...με κλοπιμαία, ενώ προσπαθούσε να “ανοίξει” ταξί (εικόνες)13:47
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο