LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 24 Σεπτεμβρίου 2021 22:09

Καρκίνος σε παιδιά και εφήβους

Γράφει η Ελένη Βασιλάτου – Κοσμίδη, Παιδίατρος, Αιματολόγος – Ογκολόγος, Διευθύντρια Ογκολογικής Κλινικής Παιδιών και Εφήβων Παίδων ΜΗΤΕΡΑ.

παιδί - καρκίνος

O μήνας Σεπτέμβριος έχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως ο μήνας επαγρύπνησης και ενημέρωσης για τον καρκίνο σε παιδιά και εφήβους. Καθιερώθηκε από τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. Ομπάμα το 2012 κα συμβολίζεται με την κορδέλα σε χρώμα χρυσού.

Σε πολλές χώρες του κόσμου διοργανώνονται μαραθώνιοι διαφόρων τύπων έτσι ώστε να ενημερώνεται το κοινό και να συλλέγονται χρήματα για την έρευνα ειδικά για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Ας συμμετάσχουμε στις δραστηριότητες φορώντας και το 2021 την χρυσαφιά μας κορδέλα!

Δεδομένα για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας

 • Ένα στα 250-300 άτομα,  θα αναπτύξει καρκίνο πριν από την ηλικία των 20 χρόνων.
 • 4 από τα 5 νεαρά άτομα που πάσχουν από καρκίνο αποθεραπεύονται πλήρως.
 • Ο καρκίνος σε άτομα ηλικίας 1-19 χρόνων εξακολουθεί να ευθύνεται για τον θάνατο από νόσο στις ηλικίες αυτές.
 • Κάθε δύο λεπτά της ώρας ένα παιδί διαγιγνώσκεται στην οικουμένη με καρκίνο.
 • Κάθε χρόνο στον κόσμο διαγιγνώσκονται 400.000 παιδιά και έφηβοι με καρκίνο.
 • Η συχνότητα της νόσου αυξάνεται κατά 0.6% κάθε χρόνο, το οποίο σημαίνει αύξηση της συχνότητας κατά 25% τα τελευταία 40 χρόνια.
 • Η διάμεση ηλικία ανάπτυξης καρκίνου είναι η ηλικία των 6 χρόνων.
 • Μόνο 20% των περιπτώσεων καρκίνου σε  παιδιά και εφήβους αναπτύσσονται σε αναπτυγμένες και σχετικά εύρωστες οικονομικά χώρες.
 • Σε περίπου 10%  των περιπτώσεων αναγνωρίζεται οικογενειακή προδιάθεση ή και σαφής κληρονομική επιβάρυνση.

 παιδί - καρκίνος

 • Η πιο συχνή μορφή καρκίνου είναι η λευχαιμία και συγκεκριμένα η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και ακολουθούν όγκοι προερχόμενοι από το Κεντρικό Νευρικό σύστημα, τα λεμφώματα και άλλοι όγκοι όπως το νευροβλάστωμα, οι όγκοι νεφρού και τα σαρκώματα.
 • Η  σύγχρονη απεικονιστική, παθολογοανατομική αλλά και μοριακή κατάταξη της νόσου έχει οδηγήσει σε υποομάδες κινδύνου για τις οποίες υπάρχει ανάλογος θεραπευτικός σχεδιασμός.
 • Για τον  καρκίνο σε παιδιά και εφήβους δεν υπάρχει σαφής προσυμπτωματική διάγνωση (screening), ούτε μπορεί να προληφθεί με τροποποίηση του τρόπου ζωής (life style).
 • Η αντιμετώπιση συνίσταται σε φαρμακευτική θεραπεία (τις περισσότερες φορές πρόκειται για χημειοθεραπεία), χειρουργική εξαίρεση όγκου ή/ και μεταστάσεων και ακτινοθεραπεία, ανάλογα με τον τύπο και την σταδιοποίηση της νόσου. 
 • Η φροντίδα των ασθενών πρέπει να εμπεριέχει την ψυχοκοινωνική φροντίδα, παράλληλα με την ιατρική.
 • Διεθνώς η πλειονότητα των παιδιών και των εφήβων με καρκίνο αντιμετωπίζεται με βάση κλινικές μελέτες και πρωτόκολλα.
 • Η έρευνα και μελέτη νέων φαρμάκων στην παιδιατρική ογκολογία υπολείπεται σαφώς σε σύγκριση με την αντίστοιχη των ενηλίκων.
 • Στις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες 80% των παιδιών και των εφήβων που πάσχουν από καρκίνο ιώνται σε αντίθεση με τις υπανάπτυκτες χώρες, όπου ίαση επιτυγχάνεται μόνο σε 15-45%.
 • Καθυστέρηση διάγνωσης, λανθασμένη διάγνωση, δυσκολίες στην παραπομπή των ασθενών σε εξειδικευμένες δομές, αυτόβουλη διακοπή θεραπείας, θάνατοι από τοξικότητα, είναι οι αιτίες για την χειρότερη πρόγνωση στις υπανάπτυκτες χώρες.
 • Η θεραπευτική αντιμετώπιση παιδιών και εφήβων με καρκίνο αποτέλεσε σημείο αναφοράς και για τη θεραπεία των ενηλίκων με καρκίνο: συνδυασμοί φαρμάκων, μεγάλες δόσεις φαρμάκων, θεραπεία συντήρησης, προφυλακτικές θεραπείες.
 • Οργανωμένη και αποτελεσματική ανακουφιστική φροντίδα πρέπει να εμπεριέχεται στο πρόγραμμα αντιμετώπισης των ασθενών.
 • Η πλειονότητα των αποθεραπευμένων από καρκίνο παιδικής και εφηβικής ηλικίας ατόμων εμφανίζει σωματικά αλλά  και ψυχοκοινωνικά προβλήματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους. 

HGG - ΒΑΣΙΛΑΤΟΥ ΚΟΣΜΙΔΗ

*Άρθρο της Ελένης Βασιλάτου – Κοσμίδη, Παιδιάτρου, Αιματολόγου – Ογκολόγου, Διευθύντριας Ογκολογικής Κλινικής Παιδιών και Εφήβων Παίδων ΜΗΤΕΡΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία28η Οκτωβρίου - Θεσσαλονίκη: εντυπωσιακή η στρατιωτική παρέλαση (εικόνες)Σήμερα 12:36 | Τοπικά Νέα

Για πρώτη φορά στα χρονικά, το ανακατασκευασμένο μαχητικό Supermarine Spitfire MJ755 της Ελλάδας πέταξε σε σχηματισμό με ένα σύγχρονο μαχητικό F-16.

28η Οκτωβρίου - Αθήνα: παρέλαση με μέτρα και μάσκες (εικόνες)Σήμερα 11:52 | Ειδήσεις

Μετά από δύο χρόνια, ήταν η πρώτη παρέλαση που έγινε, εξαιτίας της πανδημίας. Συμμετείχαν όλα τα σχολεία της Α' Αθήνας, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

28η Οκτωβρίου: συγκίνηση από το μήνυμα του πιλότου της ομάδας “Ζευς”Σήμερα 12:11 | Ειδήσεις

Το μήνυμα που έστειλε από τους ελληνικούς αιθέρες, σκορπίζοντας ρίγη στους Έλληνες απανταχού.

Μητσοτάκης για 28η Οκτωβρίου: να ξεχωρίζουμε τα χρήσιμα “ναι” από τα αναγκαία “όχι”Σήμερα 12:53 | Ειδήσεις

Το ενωτικό μήνυμα του πρωθυπουργού μετά το τέλος της παρέλασης που παρακολούθησε στο Παλαιό Φάληρο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κορονοϊός – Κίνα: Σε καραντίνα πόλη με 1,6 εκ. κατοίκους για ένα κρούσμα!14:07Σακελλαροπούλου για 28η Οκτωβρίου: Το έπος του ΄40 μας θυμίζει τι μπορούμε να πετύχουμε ενωμένοι13:52Χανιά: Δραπέτευσε κρατούμενος από τις Φυλακές 13:38Λίτσα Πατέρα – Ζώδια: Ημέρα ελπίδας με έντονα συναισθήματα (βίντεο)13:25Μητσοτάκης για 28η Οκτωβρίου: να ξεχωρίζουμε τα χρήσιμα “ναι” από τα αναγκαία “όχι”13:11Ιεροκλής Μιχαηλίδης: να αποφεύγουμε ως κοινωνία τα λαϊκά δικαστήρια (βίντεο)12:5828η Οκτωβρίου - Θεσσαλονίκη: εντυπωσιακή η στρατιωτική παρέλαση (εικόνες)12:44Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις για υπόθεση αρπαγής και εκβίασης12:3128η Οκτωβρίου: συγκίνηση από το μήνυμα του πιλότου της ομάδας “Ζευς”12:18“Άγριες Μέλισσες”: αποκλειστικά αποσπάσματα από το επεισόδιο της Πέμπτης (βίντεο)12:0528η Οκτωβρίου - Αθήνα: παρέλαση με μέτρα και μάσκες (εικόνες)11:5228η Οκτωβρίου: τα μηνύματα των πολιτικών11:39NBA – Αντετοκούνμπο: Οι “Λύκοι” έφαγαν… τα “Ελάφια”11:26 Άγκελα Μέρκελ: στην Αθήνα για τελευταία φορά ως καγκελάριος11:1328η Οκτωβρίου: η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη11:00Πατέρας 12χρονης για παρενόχληση μαθητριών: Ευτυχώς που έτυχε στο παιδί μου!10:49“Ήλιος”: Η Σμαράγδα Αδαμοπούλου έρχεται ως “Νάντια”10:3628η Οκτωβρίου - Αρκιοί: με δύο μαθητές ο φετινός εορτασμός (βίντεο)10:2328η Οκτωβρίου: Τροποποιήσεις στα δρομολόγια των ΜΜΜ στην Αθήνα10:1028η Οκτωβρίου – αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Η σημερινή επέτειος συγκινεί και εμπνέει09:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο