LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 04 Αυγούστου 2021 11:24 | Ανανέωση: 04 Αυγούστου 2021 11:37

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: μεταφορά αντικειμένων από το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι

Στο Τατόι βρίσκονται χιλιάδες κινητά αντικείμενα, όπως άμαξες, πολυτελή αυτοκίνητα, έργα τέχνης, έπιπλα - αντίκες και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

βασιλικό κτήμα Τατοϊου - εργασίες

Για λόγους προστασίας μεταφέρθηκαν κάποια αντικείμενα χτες το βράδυ από το Τατόι, όπου ως αργά βρισκόταν και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, μετά την εσπευσμένη επιστροφή της από την περιοδεία της στις Κυκλάδες.

Αν και η καταστροφική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη και στη γύρω περιοχή δεν άγγιξε τον εσωτερικό πυρήνα του πρώην βασιλικού κτήματος, η μεταφορά των αντικειμένων έγινε προληπτικά.

Το έργο της μεταφοράς ανέλαβε η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως έγινε γνωστό χτες από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος κατά την έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών πληροφόρησε ότι σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ και την υπουργό, έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την προληπτική μεταφορά και απομάκρυνση έργων μεγάλης αξίας από το Τατόι.

Σημειώνεται ότι στο Τατόι βρίσκονται χιλιάδες κινητά αντικείμενα, όπως άμαξες, πολυτελή αυτοκίνητα, έργα τέχνης, έπιπλα - αντίκες και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Η ανακοίνωση του Υπ. Πολιτισμού

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού αναφέρονται τα εξης:

"Χθες το μεσημέρι, αμέσως μόλις εκδηλώθηκε η φωτιά στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και λόγω της γειτνίασης της περιοχής με το π. βασιλικό κτήμα Τατοίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεννόηση με την Υπουργό Λίνα Μενδώνη, απομάκρυναν για προληπτικούς λόγους ιδιαίτερης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας αντικείμενα από τους χώρους φύλαξής τους, εντός του ιστορικού πυρήνα του κτήματος.

Μία αντίστοιχη επιχείρηση -για προληπτικούς επίσης λόγους- πραγματοποιήθηκε και κατά τις νυχτερινές ώρες παρουσία της Υπουργού. Ο συστηματικός τρόπος καταγραφής, τεκμηρίωσης και αποθήκευσης των αντικειμένων, όπως έχει οργανωθεί στους χώρους φύλαξής τους από την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, επιτρέπει την άμεση και ασφαλή μεταφορά τους. Τα αντικείμενα θα επιστρέψουν στο Τατόι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Παράλληλα, απομακρύνθηκαν ευαίσθητα όργανα και εξοπλισμός των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.

Η υπογειοποίηση των καλωδίων εντός του κτήματος, η συστηματική αποψίλωση σε όλη την έκτασή του και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, εργασίες που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο Μαϊου-Ιουλίου 2021, ήταν καθοριστικοί παράγοντες για την προστασία του κτήματος. Η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία έδωσαν σκληρή μάχη, προκειμένου να μην επεκταθεί η φωτιά και να προστατευθεί το π. βασιλικό κτήμα. Συνεχώς παρόντα στο Τατόι είναι τα στελέχη του Αστυνομικού Σταθμού και αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η Λίνα Μενδώνη, διέκοψε υπηρεσιακό ταξίδι στις Κυκλάδες και επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα. Με κλιμάκιο αρμοδίων στελεχών του ΥΠΠΟΑ πραγματοποίησε και χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί αυτοψία στο Τατόι και συντόνισε τις σχετικές διαδικασίες, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων  Νίκο Χαρδαλιά.

Σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη υπό την Υπουργό με την συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να δρομολογηθούν οι επόμενες ενέργειες. Αύριο το πρωί η Υπουργός θα πραγματοποιήσει και νέα αυτοψία στο κτήμα".

Άμαξες - Τατόι

ΣΥΡΙΖΑ: Από την ανευθυνότητα της κ. Μενδώνη κινδύνευσαν τα αξιόλογα αντικείμενα του Τατοΐου

Σε κοινή δήλωση της Τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σίας Αναγνωστοπούλου, του πρώην Υφυπουργού Πολιτισμού, Κώστα Στρατή και της επίτιμης γενικής διευθύντριας αρχαιοτήτων και πρώην Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βλαζάκη αναφέρονται τα εξής: 

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε συστήσει επιτροπή ειδικών επιστημόνων και υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού για την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών του κτήματος Τατοΐου. Μεταξύ άλλων ενεργειών, δράσεων και έργων για την αντιμετώπιση ζητημάτων που για χρόνια ήταν σε εκκρεμότητα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με την κ. Μενδώνη να είναι γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ τα περισσότερα από αυτά, ύστερα από εισήγηση της επιτροπής τα αξιόλογα αντικείμενα μεταφέρθηκαν και αποθηκεύτηκαν σε ασφαλές κτήριο στην Αθήνα, συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Η ενέργεια αυτή ήταν η πλέον κατάλληλη, ώστε να μη κινδυνεύουν από πυρκαγιά, κλοπές και βανδαλισμούς, δίνοντας ταυτόχρονα άμεση πρόσβαση σε ειδικούς για λόγους συντήρησης και μελέτης, μέχρι τα αντικείμενα να επιστρέψουν μόνιμα στο Τατόι και να εκτεθούν στα κτήρια του κτήματος που θα αποκατασταθούν.

Μετά τις εκλογές, η κ. Μενδώνη κατήργησε την επιστημονική επιτροπή και αποφασίζοντας μόνη της επανέφερε τα αντικείμενα στο Τατόι, χωρίς να είναι έτοιμη οποιαδήποτε έκθεση και με κίνδυνο για αυτά, σε container που δεν προσφέρουν την απαιτούμενη ασφάλεια. Είναι τα ίδια «ιδιαίτερης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας αντικείμενα» για τα οποία σήμερα η ανεκδιήγητη κ. Μενδώνη έχει το θράσος να πανηγυρίζει ότι φυγαδεύτηκαν άρον – άρον σε κατάσταση πανικού, με τη φωτιά να μαίνεται σε απόσταση αναπνοής. Είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο έγιναν αυτές οι παλινωδίες και τα «πήγαινε – έλα», που αν μη τι άλλο φανερώνουν απύθμενη ανευθυνότητα, ταλαιπωρώντας και διακινδυνεύοντας χωρίς κανένα λόγο τα κινητά πολιτιστικά αγαθά του κτήματος.

Όσον αφορά τους αλαζονικούς πανηγυρισμούς της κ. Μενδώνη για τις προετοιμασίες και τη «σκληρή μάχη» που δόθηκε για να προστατευτεί το κτήμα, μόνο ως κοροϊδία ακούγονται για τους εκατοντάδες πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους μαζί με δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων να γίνονται στάχτη σε πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα. Γιατί πουθενά αλλού δεν υπήρξε ανάλογης αποτελεσματικότητας κυβερνητική κινητοποίηση; Πέρσι ήταν ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών που κάηκε, φέτος το Τατόι που κινδύνευσε, ενώ την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές εκκενώνεται η Αρχαία Ολυμπία, για την οποία ευχόμαστε όλα να εξελιχθούν ομαλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν πρόκειται να κάνει μαύρη αντιπολίτευση πάνω στα αποκαΐδια, είναι εκτός του αξιακού μας πλαισίου. Όμως, θα επιμένουμε να καλούμε την κυβέρνηση να αφήσει τα «πούσια» και τους πανηγυρισμούς, να σοβαρευτεί και να εμπλακεί σε έναν ουσιαστικό διάλογο για την κλιματική αλλαγή και τις οδυνηρές της συνέπειες που είναι ήδη εδώ, απειλώντας τους πολίτες, τις περιουσίες τους, το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.

ΥΓ. Στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρεται στο Τατόι ως «π. βασιλικό κτήμα». Ευτυχώς, για τους Έλληνες πολίτες και τη Δημοκρατία μας η σκοτεινή περίοδος της βασιλείας είναι οριστικά παρελθόν και το κτήμα Τατοΐου αποτελεί δημόσια περιουσία». 

Τατόι - Βασιλικά Ανάκτορα

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με "το έργο που επιτελέστηκε στο κτήμα Τατοΐου την περίοδο 2015 - 2019", αναφέρει τα ακόλουθα:

Με τον ορισμό 15μελούς Επιτροπής το υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε σε καθορισμό στόχων και προτεραιοτήτων και στην ιεραρχημένη αντιμετώπιση σοβαρών μακροχρόνιων προβλημάτων σε σχέση με την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών που σχετίζονται με το Κτήμα του Τατοΐου. Στο διάστημα 2015-2019 ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε σε έργα υποδομής. Δύο είναι οι κύριοι κίνδυνοι στο Κτήμα: η πυρκαγιά, η κλοπή και ο βανδαλισμός. Το Τατόϊ είχε υποφέρει στο παρελθόν από αυτά.

  1. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ αντιμετώπισαν εξαρχής την προβληματική παροχή ύδατος στο Κτήμα ώστε να υπάρχει προστασία σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ρυθμίστηκε ώστε να σταθμεύει πυροσβεστικό όχημα με ευθύνη του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Το ίδιο να ενισχυθεί η φύλαξη και με αστυνομικό όχημα.
  2. Προτεραιότητα δόθηκε στη μεταφορά και ασφαλή αποθήκευση των αξιόλογων κινητών αντικειμένων σε κατάλληλο χώρο.
  3. Όσον αφορά στο αρχειακό υλικό που εκ φύσεως είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, είχε δρομολογηθεί η μεταφορά του στα Γενικά Αρχεία του Κράτους με την υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας.
  4. Στα κτήρια του Κτήματος η αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ εκτελούσε όλα αυτά τα χρόνια, με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, στοχευμένες εργασίες σωστικού χαρακτήρα για τη διάσωσή τους και τον ευπρεπισμό του περιβάλλοντος χώρου τους.
  5. Εγκρίθηκε μετά από εισαγωγή στο αρμόδιο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων η αρχιτεκτονική μελέτη του ανακτόρου και προωθήθηκε η σύνταξη οριστικής στατικής και Η/Μ μελέτης μετά την εξασφάλιση χρηματοδότησης 1.300.000 ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου στη συνέχεια με την ήδη εγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου και η αποκατάσταση του ανακτόρου.
  6. Δόθηκε προτεραιότητα και έφτασε σε προχωρημένο στάδιο η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου της Δεκέλειας στην περιοχή του Κτήματος Τατοΐου.
  7. Είναι γνωστό ότι βασικό βήμα για την ουσιαστική και αποτελεσματική προστασία και ανάδειξη του Κτήματος αποτελεί η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης και η ενεργοποίηση του Φορέα Διαχείρισης Κτήματος Τατοΐου. Για το λόγο αυτό ολοκληρώθηκε η επεξεργασία σχεδίου της ΚΥΑ για τη λειτουργία και τις χρήσεις του Κτήματος. Προτεραιότητα δόθηκε στην αποκατάσταση του Ανακτόρου και στη λειτουργία του ως Μουσείου του εαυτού του. Για τα υπόλοιπα νεότερα μνημεία προβλέφθηκαν χρήσεις που στοχεύουν, ώστε σε κάθε κτηριακή ενότητα ένα κτήριο να χρησιμοποιείται για την έκθεση και αποθήκευση κινητών ιστορικών τεκμηρίων".


Ειδήσεις σήμερα:

Ολυμπιακοί Αγώνες: η εθνική πόλο με θρίαμβο στα ημιτελικά

Φωτιά στην Εύβοια: “πύρινη κόλαση” και εικόνες βιβλικής καταστροφής

Καιρός - Καύσωνας: Αφόρητη ζέστη και αποπνικτική ατμόσφαιρα την Τετάρτη

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αστυνομικοί αγνόησαν κλήσεις για βοήθεια επειδή... έκαναν σεξ23:59Ρόδος: Οδηγός μηχανής κατέληξε στην οροφή αυτοκινήτου 23:50Θεσσαλονίκη: διαρρήκτες με λεία 30000 ευρώ23:40Σκολίωση: Σχολική τσάντα και άλλοι μύθοι23:31Γενική Συνέλευση ΟΗΕ - Δένδιας: Διπλωματικός μαραθώνιος στη Νέα Υόρκη23:22Σακελλαροπούλου: εγκαίνια της έκθεσης “Το σπίτι της Μνήμης”23:14Φωτιά στη Νέα Μάκρη (εικόνες)23:06“Αερομαχίες” στο Αιγαίο22:58Σακχαρώδης διαβήτης και καρδιά22:46Ντούσαν Ίβκοβιτς: συγκίνηση στην τελετή για τη μνήμη του22:34Παλαιό Φάληρο: Πτώμα γυναίκας εντοπίστηκε στη θάλασσα22:21Ρονάλντο: πράκτορας του “έφαγε”... ολόκληρη περιουσία!22:07Missing Alert για 46χρονο21:54Σάμος: στη νέα δομή οι αιτούντες άσυλο από το Βαθύ (βίντεο)21:41Κουκάκι: ανήλικοι συνελήφθησαν για κλοπές21:28Άλιμος: υπερθέαμα με οχήματα αντίκες (εικόνες)21:14Πέθανε η Σύλβια Ιωαννίδου21:01Έκρηξη στα Καλύβια: Φως στα αίτια από την Πυροσβεστική20:48Κίνα - video games: αυστηρό “μπλόκο” στα παιδιά (βίντεο)20:34ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε σχολείο στη Βιρτζίνια20:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο