LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 20 Ιουλίου 2021 14:42

Αρθροπλαστική ισχίου: Ποιες οι προϋποθέσεις για την επιτυχία της;

Γράφει ο Αθανάσιος Π. Τσουτσάνης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής ΣΤ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Αρθροπλαστική ισχίου

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου πραγματοποιείται σε περιπτώσεις αρθρίτιδας ή περιπτώσεις καταγμάτων. Σκοπός της επέμβασης είναι η αντικατάσταση  της κεφαλής του μηριαίου οστού με ένα σφαιρικό εμφύτευμα στερεωμένο σε στυλεό και η τοποθέτηση ενός κυπέλιου στη θέση της κοτύλης της λεκάνης. Τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται αυτά τα εμφυτεύματα ποικίλουν, όπως και οι τρόποι στερέωσής τους.

Είναι αποδεδειγμένο ότι είναι μια πολύ ασφαλής χειρουργική επέμβαση, που έχει εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Η σπάνια πιθανότητα αποτυχίας οφείλεται σε παράγοντες που δεν είναι πάντοτε ελεγχόμενοι, όπως είναι, για παράδειγμα, μια τοπική λοίμωξη, η φυσιολογική φθορά και ένα μετεγχειρητικό κάταγμα. Τότε δημιουργείται η ανάγκη για υποβολή του ασθενή σε αναθεώρηση, δηλαδή μια δεύτερη επέμβαση στο ισχίο. Η αναθεώρηση ενέχει περισσότερους κινδύνους και η επιτυχία της σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι απολύτως εξασφαλισμένη, καθώς υπάρχουν πρόσθετοι παράγοντες που εμπλέκονται. Έτσι, η μακροβιότητα της αρχικής ολικής αρθροπλαστικής ισχίου είναι το κλειδί για την αποφυγή αυτής της δεύτερης επέμβασης.

Η έρευνα έχει καταλήξει ότι μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας της αρχικής αρθροπλαστικής ισχίου έχουν οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται από ικανούς και έμπειρους χειρουργούς, με μεθόδους που επιφέρουν ελάχιστο τραυματισμό στους παρακείμενους ιστούς και που χρησιμοποιούν αξιόπιστα υλικά.

Στον τελευταίο αυτόν παράγοντα ενέκυψε μια βρετανική μελέτη, μετά τη διαπίστωση ότι τα ποσοστά επιτυχίας των αρθροπλαστικών ισχίου σε ένα συγκεκριμένο νοσοκομείο ήταν πολύ υψηλά, μόνο το 1,7% των ολικών αρθροπλαστικών χρειάστηκε αναθεώρηση, ενώ στα υπόλοιπα νοσοκομεία το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 2,9%. Τα στοιχεία που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές προέρχονταν από  650.000 ασθενείς από την Αγγλία και την Ουαλία, που είχαν υποβληθεί στη συγκεκριμένη επέμβαση σε ένα διάστημα 14 ετών.

Από τον έλεγχο που πραγματοποίησαν αντιλήφθηκαν ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2017 είχαν χρησιμοποιηθεί περισσότεροι από 822 διαφορετικοί τύποι εμφυτευμάτων ισχίου, ενώ στο συγκεκριμένο νοσοκομείο μόνο 3.

Λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το φύλο και τη γενική υγεία και συγκρίνοντας τα ποσοστά επιτυχίας των αρθροπλαστικών που είχαν πραγματοποιηθεί με εμφυτεύματα αυτών των 3 τύπων διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε διαφορά στη μακροβιότητά τους. Έτσι συμπέραναν ότι για την επιτυχία δεν ευθυνόταν μόνο η ικανότητα του χειρουργού, αλλά και η αξιοπιστία του εμφυτεύματος.

Έχοντας δημοσιεύσει τα ευρήματά τους στο PLOS Medicine, οι ερευνητές από τη Μονάδα Μυοσκελετικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία στο Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας του Μπρίστολ και το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, παροτρύνουν τους χειρουργούς να ενημερώνονται για την ποιότητα, αποτελεσματικότητα και τη μακροβιότητα των υλικών που τοποθετούν στην άρθρωση, προκειμένου να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα αποτυχίας της επέμβασης. Προτρέπουν δε τους ασθενείς να μη διστάζουν να ζητήσουν προεγχειρητικά πληροφορίες από τον γιατρό τους για τα εμφυτεύματα που θα χρησιμοποιήσει.

Ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι άλλη μια παράμετρος που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου Αρθροπλαστική Ισχίου με Πρόσθια Ελαχίστης Επεμβατικότητας Προσπέλαση (AMIS) έχει ερευνηθεί, αποδειχθεί και επιβεβαιωθεί ότι συμβάλλει στην επιτυχία της επέμβασης και ο λόγος είναι ότι περνά ανάμεσα από μυϊκούς και νευρικούς ιστούς, χωρίς να τραυματίζει τους παρακείμενους ιστούς. Προσφέρει επίσης μειωμένο κίνδυνο μυϊκού εκφυλισμού και βλάβης σε μαλακά μόρια, ενώ η διατήρηση του αρθρικού θυλάκου μειώνει τον κίνδυνο εξάρθρωσης. Επίσης, εξασφαλίζει το σωστό μήκος του σκέλους, μία επιπλοκή που συχνά προκύπτει όταν η επέμβαση γίνεται με άλλες χειρουργικές τεχνικές.

Η AMIS έχει και πολλά άμεσα οφέλη. Η εξάλειψη της ανάγκης για μετάγγιση αίματος και η μικρότερη τομή προσφέρει μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο, ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων για επιπλοκές, συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο (1-2 μέρες) και συνεπώς γρηγορότερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες. Εκτελείται δε μόνο από εξειδικευμένους χειρουργούς με πιστοποίηση, με δοκιμασμένα επί πολλές δεκαετίες αξιόπιστα υλικά.

Συμπερασματικά, καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία της επέμβασης έχει τόσο η εξειδίκευση και η εμπειρία του χειρουργού, όσο και τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Υπάρχουν, ωστόσο και παράγοντες που επηρεάζουν δυσμενώς την επιτυχία της εγχείρησης που δεν μπορούν να προβλεφθούν ή να διορθωθούν, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τις μετεγχειρητικές επιπλοκές και την προεγχειρητική κατάσταση υγείας του ασθενή.

ΤΣΟΥΤΣΑΝΗΣ

*Άρθρο του Αθανάσιου Π. Τσουτσάνη, Ορθοπαιδικού Χειρουργού, Διευθυντή ΣΤ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης - Μακρόν: συμφωνία για φρεγάτες BelharraΣήμερα 10:28 | Ειδήσεις

Για ιστορική ημέρα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός "Θέλουμε να προστατεύσουμε την ακεραιότητα των κρατών μας" τόνισε ο Μακρόν.

Κρήτη: νέος ισχυρός σεισμός ταρακούνησε το νησί (εικόνες)Σήμερα 07:52 | Ειδήσεις

Στο "χορό" των Ρίχτερ το Ηράκλειο. Νύχτα τρόμου για τους κατοίκους της περιοχής. Δεκάδες οι μετασεισμοί.

Κορονοχρέη - Σταϊκούρας στον ΑΝΤ1: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 72 δόσειςΣήμερα 09:23 | Ειδήσεις

Απαντήσεις για τη φορολογία και τους φόρους έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών στον ΑΝΤ1.  Σήμερα τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους  στην Κρήτη.

Αντιεμβολιαστές: Δικογραφίες για ιστοσελίδες και λογαριασμούς στα social mediaΣήμερα 08:27 | Ειδήσεις

Δύο δικογραφίες σχηματίστηκαν για την υπόθεση απάτης. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι διωκόμενοι.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ελλάδα - Γαλλία: Τι προβλέπει η συμφωνία αμυντικής συνδρομής12:49Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: Ο Ήλιος, ο Κρόνος και η όψη της Αφροδίτης (βίντεο)12:38“The 2Night Show” - Παπασπηλιόπουλος: οι “Άγριες Μέλισσες”, οι άσχημες κριτικές και ο θυμός12:27Σεισμός στην Κρήτη: Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα για τους σεισμόπληκτους12:16“Άγριες Μέλισσες”: απόσπασμα από το επεισόδιο της Τρίτης (βίντεο)12:05Αντετοκούνμπο: Γιατί έκανα το εμβόλιο 11:54Λεμεσός: Επίθεση κουκουλοφόρων σε οπαδούς της ΑΕΛ11:43Καιρός: Επιδείνωση με καταιγίδες και κρύο11:31Επίθεση με βιτριόλι: η πρώτη απόπειρα και τα “σκοτεινά σημεία” στην δίκη (βίντεο)11:22Θεσσαλονίκη: Τρένο συγκρούστηκε με φορτηγό11:09“The 2Night Show” - Ντούσκος: Έτρωγα παγάκια για να ξεχάσω την πείνα (βίντεο)10:56Μητσοτάκης - Μακρόν: συμφωνία για φρεγάτες Belharra10:45Σύννεφο σκόνης κάλυψε το Σάο Πάολο (βίντεο)10:33Σεισμός στην Κρήτη - Ιάκωβος Τζαγκαράκης: το μεσημέρι η κηδεία του10:21Μητσοτάκης - Μακρόν για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας (βίντεο)10:09Βρετανία – έλλειψη καυσίμων: Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις09:57Σεισμός στην Κρήτη: Ισχυροί μετασεισμοί - Συστάσεις στους κατοίκους 09:44Κορονοχρέη - Σταϊκούρας στον ΑΝΤ1: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 72 δόσεις09:33Σταυρούπολη: επίθεση σε φοιτητές με πέτρες και κοντάρια (εικόνες)09:21Βόρεια Κορέα: Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την εκτόξευση πυραύλου09:09
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο