LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 20 Ιουλίου 2021 14:41

Γυναικολογικοί υπέρηχοι: πρώτη μέθοδος διάγνωσης

Γράφει ο Γρηγόριος Δερδελής, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Εξειδικευμένος στο Γυναικολογικό Υπέρηχο, Υπεύθυνος Τμήματος Γυναικολογικών Υπερήχων ΜΗΤΕΡΑ.

Metropolitan - Υπερηχος - Σαλπιγγογραφία

Οι υπέρηχοι στην ιατρική ξεκίνησαν το 1952 με τους John Read και Douglass Howry, που παρουσίασαν τις πρώτες εικόνες υπερήχων, εμβαπτίζοντας τα αντικείμενα προς εξέταση σε νερό χωρίς αέρα. Στη συνέχεια οι πρώτες εξετάσεις εκτελούνταν μόνο διακοιλιακά και με πολύ χαμηλή ανάλυση. Αργότερα όμως αναπτύχθηκαν υψηλότερης ευκρίνειας διακολπικά υπερηχογραφήματα.

Το πρώτο διακολπικό υπερηχογράφημα αναφέρεται από τον Timor Tritsch που χρησιμοποίησε δύο ξύλινα γλωσσοπίεστρα, χειρουργική συγκολλητική ταινία και ένα μικρό παιδιατρικό ηχοβολέα και αυτό ήταν ένας πρόχειρος διακολπικός ηχοβολέας.

Το 1985 παρουσιάζεται το πρώτο ενδοκολπικό Doppler. Το 1988 οι Dellenbach και συνεργάτες περιέγραψαν τις πρώτες διακολπικές λήψεις ωαρίων. To 1989 ο Cambell και συνεργάτες ήταν οι πρώτοι που δημοσίευσαν μια μεγάλη μελέτη για τον καρκίνο των ωοθηκών. Μετά ο Depriest και συνεργάτες ανακοίνωσαν παρόμοια αποτελέσματα για τον καρκίνο των ωοθηκών και το διακολπικό υπερηχογράφημα. Ήδη από το 1990 ο Deichert  στη Γερμανία περιέγραψε τη σαλπιγγογραφία με υπερήχους, το γνωστό ως σήμερα HyCoSy/HyFoSy. Το 1990 εισάγονται οι αρμονικές και τα φίλτρα στο λογισμικό των υπερήχων, που ως σκοπό έχουν την βελτιστοποίηση της εικόνας. Το 1991 η μορφολογική βαθμονόμηση των ωοθηκών από τους Sassone και Timor Tritsch είναι από τις κλασσικές μελέτες ακόμα και σήμερα. Ο Granberg ήταν ο πρωτοπόρος που εισηγήθηκε ότι το πάχος του ενδομητρίου για να αποκλείσει τον καρκίνο του ενδομητρίου είναι τα 5mm. Στις αρχές του 2000, ο Eberard Merz στη Γερμανία, ο Bernard Benoit στη Γαλλία και ο Davor Jurkovic στο Λονδίνο άρχισαν να δημιουργούν τις πρώτες 3D εικόνες που ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακές.

Από το 2000 και μετά το διακολπικό υπερηχογράφημα αποκτά όλο και μεγαλύτερη διαγνωστική αξία. Αρχικά έγινε μέθοδος εκλογής στην αρχόμενη κύηση και καμία άλλη μέθοδος δεν χρησιμοποιείται  πλέον στην κλινική πράξη.

Διακολπικό υπερηχογράφημα

Διάγνωση της εν τω βάθει ενδομητρίωσης. Εκτός όμως από την κύηση, το διακολπικό υπερηχογράφημα χρησιμοποιείται και για τη διάγνωση της εν τω βάθει ενδομητρίωσης που μέχρι πριν λίγα χρόνια μπορούσε να απεικονισθεί μόνο με άλλες χρονοβόρες ή επεμβατικές μεθόδους. Η εν τω βάθει ενδομητρίωση μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες στον κλινικό ιατρό για τη διάγνωση, εξέλιξη αλλά και τη θεραπεία της νόσου, για κάθε μια ασθενή ξεχωριστά. Το υπερηχογράφημα είναι προσιτό στο γυναικολόγο, εύκολο να αναγνωρίσει και να εκτιμήσει τη βαρύτητα της νόσου, έτσι ώστε να λάβει τις καλύτερες αποφάσεις.

Υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία

Μια ακόμα μέθοδος διαγνωστική που έχει αποδείξει πλέον την αξία της είναι η υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία. Οι πιο γνωστές επιστημονικές κοινότητες, όπως η βρετανική κοινότητα για τη γονιμότητα (British Fertility Society), την αναγνωρίζουν ως ισάξια, εάν όχι ανώτερη της κλασσικής σαλπιγγογραφίας.

Το διακολπικό υπερηχογράφημα είναι όμως και η μέθοδος εκλογής για τη γυναικολογία και την περιοχή της πυέλου. Τα τελευταία χρόνια είχε αναγνωριστεί η αξία του για τη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου. Πλέον όμως έχει αποδείξει ισάξια ικανότητα για τη διάγνωση και τη σταδιοποίηση του καρκίνου των σαλπίγγων αλλά πρόσφατα και του τραχήλου της μήτρας. Καινούργιες μελέτες που συγκρίνουν την μαγνητική τομογραφία και το διακολπικό υπερηχογράφημα 2D ή 3D έχουν αρχίσει να πληθαίνουν. Όμως με την αλματώδη εξέλιξη των υπερήχων έχουμε πλέον και τη δυνατότητα να αναγνωρίζουμε τους ενδοπυελικούς λεμφαδένες, το μέγεθός τους, την εσωτερική μορφολογία τους αλλά και την αγγείωσή τους. Οι παραπάνω πληροφορίες είναι σημαντικές για τον κλινικό ιατρό και τον σχεδιασμό του χειρουργείου.

Διακολπικές βιοψίες

Τέλος, με το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα έχουμε τη δυνατότητα να προβούμε σε διενέργεια βιοψιών σε δυσπρόσιτα μέρη της πυέλου. Οι διακολπικές βιοψίες έχουν τη δυνατότητα να πάρουν δείγματα ελάχιστων εκατοστών με μεγάλη ακρίβεια και ελάχιστες επιπλοκές.

Το διακολπικό γυναικολογικό υπερηχογράφημα είναι πλέον η μέθοδος εκλογής για την παθολογία του γυναικείου συστήματος. Τα καινούργια μηχανήματα υπερήχων έχουν δυνατότητες που βελτιώνουν την ποιότητα εικόνας και καθιστούν τη διάγνωση όλο και πιο αξιόπιστη. Το διακολπικό υπερηχογράφημα έχει πλέον ενηλικιωθεί και είναι η πρώτη μέθοδος διάγνωσης των γυναικείων προβλημάτων.

ΔΕΡΔΕΛΗΣ

*Άρθρο του Γρηγόριου Δερδελή, Μαιευτήρα – Γυναικολόγου, Εξειδικευμένου στο Γυναικολογικό Υπέρηχο, Υπεύθυνου Τμήματος Γυναικολογικών Υπερήχων ΜΗΤΕΡΑ.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης στον ΟΗΕ: Η Τουρκία αγνοεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών (βίντεο)Χθες 22:08 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για τις τουρκικές προκλήσεις, το Κυπριακό, το μεταναστευτικό και την πανδημία.

Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο (βίντεο)Χθες 20:51 | Ειδήσεις

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρωθυπουργός είχε τετ-α-τετ με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Γυναικοκτονία στη Ρόδο: Σπαρακτικό “αντίο” στην αδικοχαμένη Δώρα (εικόνες)Χθες 16:59 | Ειδήσεις

Η τελευταία πράξη της τραγωδίας που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Κορονοϊός: ο “χάρτης” με τα κρούσματα της ΠαρασκευήςΧθες 17:17 | Ειδήσεις

Αναλυτικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ. Πόσες νέες μολύνσεις και σε ποιες περιοχές εντοπίστηκαν το προηγούμενο 24ωρο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πες αντίο στα μαύρα στίγματα με… ντομάτα!23:59Οι 10 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις σε έναν… άπιστο!23:48Κορονοϊός - Ανήλικοι αθλητές: Με self test οι προπονήσεις και οι αγώνες23:37“Άγριες Μέλισσες”: τα πρώτα επεισόδια του 3ου κύκλου (εικόνες)23:24Λαμία: νταλίκα “έσπερνε” φωτιές στον δρόμο (εικόνες)23:12Αναπτυξιακός Νόμος - Γεωργιάδης: Επιτάχυνση ένταξης για νέα επενδυτικά σχέδια22:59Καρκίνος σε παιδιά και εφήβους22:47Γιάννης Αντετοκούνμπο - ESPN: Μια “ανάσα” από την κορυφή του Top-10022:33Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Η Τουρκία αγνοεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών (βίντεο)22:20Θράκη: Νέα παρέμβαση της Τουρκίας22:09Κρήτη: Άγρια συμπλοκή με σιδηρολοστούς21:57Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Η ομιλία στην Γενική Συνέλευση (βίντεο)21:44Γυναικοκτονία: 50 δολοφονίες κάθε εβδομάδα στην ΕΕ (βίντεο)21:35ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Ιταλός διαιτητής στο ντέρμπι της Τούμπας21:22Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο (βίντεο)21:10“Ήλιος”: νέα επεισόδια με αδυσώπητες αποκαλύψεις (εικόνες)20:58Ίλι Καρέλι: ξεκίνησε η δίκη για τον βασανισμό του βαρυποινίτη (βίντεο)20:45“Υγεία πάνω απ΄ όλα”: πανάδες, κορεσμένα λιπαρά και αγγεία20:32Κορονοϊός: Πως θα λειτουργούν τα Πανεπιστήμια20:20Λεχαινά: “Το έσκασε” μέσα από τα χέρια των αστυνομικών20:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο