LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 23 Μαΐου 2021 16:06

Απεικόνιση και εξέταση μαστού στην εποχή της πανδημίας

Γράφει ο Γεώργιος Αποστολάκος, Ακτινοδιαγνώστης μαστού, Επιμελητής Κέντρου Μαστού ΜΗΤΕΡΑ. 

AP - ψηφιακή μαστογραφία

Η ανθρωπότητα διανύει μια δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Η ιατρική κοινότητα αναγκάστηκε παγκοσμίως να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που συνεχώς αλλάζουν. Τίποτα όμως δεν έχει αλλάξει όσον αφορά τα υπόλοιπα σοβαρά νοσήματα και για τα οποία πρέπει να συνεχιστεί η προληπτική και θεραπευτική προσεγγιση. Ένα από αυτά είναι και ο καρκίνος του μαστού.

Σύμφωνα με τον εθνικό οργανισμό υγείας, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον συχνότερο τύπο καρκίνου στις γυναίκες (7.734 γυναίκες μόνο το 2018 στη χώρα μας) και την τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο στο γενικό πληθυσμό. Σχεδόν 2.000 γυναίκες κάθε χρόνο στην Ελλάδα χάνουν τη ζωή τους από αυτόν τον τύπο καρκίνου. Επομένως, ο καλύτερος  τρόπος αντιμετώπισης της νόσου είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση. Το να αποφύγουμε την εξέταση από τον φόβο της πανδημίας, μπορεί να  οδηγήσει σε καθυστερημένη διάγνωση και θεραπεία.

Μπορούμε να εξεταστούμε με ασφάλεια τη περίοδο της πανδημίας;

Υπάρχουν μέθοδοι για να αποφύγουμε την καθυστέρηση στην πρωτοδιάγνωση ενός καρκίνου αποφεύγοντας ταυτόχρονα τη διασπορά του ιού στο ιατρικό-παραϊατρικό προσωπικό, καθώς και στους ασθενείς.

Σύμφωνα με  τις διεθνείς επιστημονικές εταιρείες, βασικά μέτρα προστασίας που οφείλουν να ακολουθηθούν είναι τα κάτωθι:

  • Χρήση μάσκας σε κάθε εργαζόμενο στα Κέντρα Μαστού όπως φυσικά και σε κάθε εξεταζόμενη γυναίκα. Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων (ιατρών τεχνολόγων, γραμματέων) είναι πλέον εμβολιασμένο εναντίον της  COVID-19.
  • Συχνό πλύσιμο των χεριών με ειδικά αντισηπτικά.
  • Επιμελής απολύμανση των μηχανημάτων μετά από κάθε χρήση (μαστογράφοι-υπέρηχοι), όπως και των επιφανειών εργασίας οι οποίες επίσης καθαρίζονται πριν και στο τέλος κάθε βάρδιας.
  • Πριν την είσοδο των ασθενών στο Κέντρο Μαστού, απαραίτητη θεωρείται η θερμομέτρησή τους.
  • Τα ραντεβού πρέπει να τηρούνται επιμελώς προς αποφυγή συνωστισμού στους χώρους αναμονής και ελαχιστοποίηση του χρόνου παραμονής. Ο χώρος αναμονής έχει διαμορφωθεί ανάλογα ώστε να υπάρχει τουλάχιστον 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των καθήμενων γυναικών
  • Στη περίπτωση που ο ασθενής προσβληθεί από COVID-19 η ετήσια εξέταση του μαστού θα αναβληθεί.  Αν υπάρχει επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή αν η ασθενής εχει πρόσφατα ταξιδέψει, το ραντεβού της μετατίθεται 14 ημέρες μετά.

Εξαίρεση αποτελούν επείγουσες καταστάσεις όπως π.χ. νεοεμφανιζόμενη ψηλαφητή μάζα, οροαιματηρή ρύση θηλής, πρόσφατη εισολκή θηλής, φλεγμονή στο μαστό, δι?γκωση μασχαλιαίων λεμφαδένων ή λεμφοίδημα. Οι ανωτέρω οδηγίες ισχύουν και σε εγκυμονούσες.

Πώς επηρεάζει ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 την εξέταση μαστού;

Σύμφωνα με την αμερικάνικη εταιρεία απεικόνισης μαστού (SOCIETY OF BREAST IMAGING) o εμβολιασμός κατά της πανδημίας όπως και η screening εξέταση του μαστού είναι αμφότερες ιδιαίτερα σημαντικές για την υγεία της γυναίκας.

Σε ορισμένες γυναίκες παρατηρήθηκε μετά τον εμβολιασμό, μασχαλιαία λεμφαδένικη διόγκωση στην πλευρά του εμβολιασμού. Αυτό αποτελεί μια φυσιολογική ανοσοποιητική αντίδραση του οργανισμού απέναντι στον εμβολιασμό. Η λεμφαδενοπάθεια αυτή συνήθως υποχωρεί μετά από λίγες μέρες ή εβδομάδες.

Για τους ειδικούς ακτινοδιαγνώστες μαστού η μασχαλιαία λεμφαδενοπάθεια μπορεί να θεωρηθεί σημάδι καρκίνου στο μαστό. Για να αποφευχθεί λοιπόν αυτή η «παρεξήγηση» καλό θα ήταν η γυναίκα να προγραμματίσει την εξέταση της πρίν τον εμβολιασμό ή 4 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Αν η μαστογραφία ή το υπερηχογράφημα μαστού δεν δύναται να μεταφερθεί σε άλλη ημερομηνία, η ασθενής χρειάζεται να ενημερώσει τον ακτινολόγο για το πότε εμβολιάστηκε και σε ποιά πλευρά.

Σημαντικό είναι να γνωρίζει μία ασθενής η οποία έχει υποβληθεί σε μαστεκτομή ή σε ογκεκτομή πως θα ήταν καλό να εμβολιαστεί στην άλλη πλευρά.

Συνοψίζοντας, οι γυναίκες οφείλουν να είναι συνεπείς όσον αφορά την εξέταση του μαστού, ακόμα και κατά την περίοδο της πανδημίας. Γιατί η πρόληψη είναι η καλύτερη ασπίδα απέναντι στη νόσο και τίποτα δεν πρέπει να τις αποτρέπει από το να είναι τακτικές στην ετήσια εξέταση του μαστού τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ 

 *Άρθρο του Γεώργιου Αποστολάκου, Ακτινοδιαγνώστη μαστού, Επιμελητή Κέντρου Μαστού ΜΗΤΕΡΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓυναικοκτονία στην Ρόδο - Θεία Ντόρας: ο δολοφόνος ήθελε να ελέγχει την ζωή της (βίντεο)Σήμερα 12:00 | Τοπικά Νέα

Πως περιγράφει την ζωή του θύματος με τον μετέπειτα δολοφόνο της, την άγνοια της οικογένειας για το παιδί του δράστη και το μυστήριο γύρω από την προηγούμενη ζωή του.

Γυναικοκτονία στην Ρόδο: η εξομολόγηση του θύματος για τα “μαρτύρια” που πέρασε (βίντεο)Σήμερα 10:56 | Ειδήσεις

Ανατριχίλα προκαλούν τα περιστατικά που διηγήθηκε η ίδια για την κοινή ζωή με τον πρώην σύντροφο της, που την δολοφόνησε. Το κλείδωμα εκτός σπιτιού, το χακάρισμα και τα ρούχα.

Τροχαίο στην Σπάρτη: Νεκρή 22χρονη - Είχε χάσει και τη μητέρα τηςΣήμερα 11:17 | Ειδήσεις

Θρήνος για την κοπέλα, που βρήκε φρικτό θάνατο από σύγκρουση ΙΧ με μηχανή. Πριν από λίγα χρόνια, είχε χάσει την μητέρα της,

Ηράκλειο: ανεμβολίαστη υπάλληλος κλειδώθηκε στο ΚΑΠΗΣήμερα 14:06 | Ειδήσεις

Αστυνομική επιχείρηση στήθηκε για την απομάκρυνση της. Συνέχιζε να πηγαίνει στη δουλειά, αν και είχε τεθεί σε αναστολή. Άλλαξε τις κλειδαριές και κλειδώθηκε στο ΚΑΠΗ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νίκος Παπαγγελής: ο Παραολυμπιονίκης που δίνει “μάθημα ζωής” (βίντεο)15:10Ηράκλειο: έκρυβε ένα κιλό ηρωίνη σε παραλία14:58Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Εισαγγελική έρευνα στο νοσοκομείο “Παπανικολάου”14:45Πηγή Δεβετζή: “Παράγοντας του αθλητισμού κατέβασε το παντελόνι του και με έριξε στον καναπέ”14:33Ηράκλειο: ανεμβολίαστη υπάλληλος κλειδώθηκε στο ΚΑΠΗ14:20Έλενα Χριστοπούλου: στο “Ελλάδα έχεις ταλέντο” δεν θα επισκιαστώ από κανέναν (βίντεο)14:07Κορονοϊός - Οικονόμου: “Όχι” lockdown στην Θεσσαλονίκη 13:55Ιωάννινα - Κλεμμένες εικόνες: Στο εδώλιο αρχιμανδρίτης13:42Χάρτη με τουρκικά πολεμικά στην Κρήτη έδειξε ο Δένδιας στην ΕΕ13:31“Nautical Geo”: NAVTEX για την παράταση των ερευνών του13:1911 γυναικοκτονίες μέσα στο 2021: Από την Καρολάιν και την Σταυρούλα έως… τη Δώρα13:07Άρειος Πάγος - αντιεμβολιαστές: στοπ στο αυτόφωρο δημόσιων λειτουργών12:56Game Of Chefs: Οι κριτές όπως δεν τους έχετε ξαναδεί (βίντεο)12:44Λίτσα Πατέρα - Ζώδια: Ερμής και Αφροδίτη δίνουν “μάχη” (βίντεο)12:32Πετρούνιας στο “Πρωινό”: Ο θρησκευτικός γάμος και το νέο γυμναστήριο (βίντεο)12:22Λιμάνι Πειραιά - Cosco: Τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης12:11Γυναικοκτονία στην Ρόδο - Θεία Ντόρας: ο δολοφόνος ήθελε να ελέγχει την ζωή της (βίντεο)11:58Τροχαίο στην Σπάρτη: Νεκρή 22χρονη - Είχε χάσει και τη μητέρα της11:45Η Ρεάλ Μαδρίτης έβγαλε “εξάσφαιρο” κόντρα στη Μαγιόρκα11:31Ντάνιελ Κρεγκ: Ο επόμενος Τζέιμς Μποντ δεν πρέπει να είναι γυναίκα11:19
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο