LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 20 Απριλίου 2021 17:31

ΣΥΡΙΖΑ για συντάξεις: Απαράδεκτη η εμπλοκή ιδιωτών

Προκλητική και απαράδεκτη η τροπολογία Χατζηδάκη, τονίζει η Τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Μ. Ξενογιαννακοπούλου

συνταξιούχοι - τράπεζα

«Προκλητική και απαράδεκτη η τροπολογια Χατζηδάκη για την εμπλοκή ιδιωτών στην απονομή των συντάξεων. Οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν το λογαριασμό. Το συμπέρασμα είναι σαφές και το σχέδιο της Ν.Δ. ξεκάθαρο: απαξίωση, διάλυση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης», επισημαίνει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τα Δ.Σ. της ΠΟΠΟΚΠ και της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη του Δημόσιου Διανεμητικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και εξέφρασε πλήρη αντίθεση στα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης της Επικουρικής Ασφάλισης.
Αποδοκίμασε τις υπουργικές δηλώσεις απαξίωσης του ΕΦΚΑ και των εργαζομένων και δήλωσε την πλήρη αντίθεση στην τροπολογία που φέρνει ο κ. Χατζηδάκης στη Βουλή για την εμπλοκή ιδιωτών, δικηγόρων και λογιστών, στην απονομή των συντάξεων. Διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των δύο Ομοσπονδιών ότι στηρίζει τα αιτήματα τους για την ενίσχυση του ΕΦΚΑ με τις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις και την ψηφιακή αναβάθμιση της λειτουργίας του, που αποτελούν ουσιαστική προϋπόθεση για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων και την επίλυση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου σχετικά με την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Χατζηδάκης αρνείται να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης της Ν.Δ. για τη συνεχιζόμενη αύξηση των εκκρεμών συντάξεων, οι οποίες έχουν πλέον φτάσει τις 450.000. Αντί να αντιμετωπίσει την ουσία του προβλήματος, ενισχύοντας το προσωπικό του ΕΦΚΑ με τις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις και την ψηφιακή αναβάθμιση του, και αφού απαξίωσε τον ΕΦΚΑ χαρακτηρίζοντας τον «σαράβαλο» και τους εργαζομένους «γραφειοκράτες», καταθέτει προκλητική και απαράδεκτη τροπολογία στη Βουλή που προβλέπει την εμπλοκή ιδιωτών, δικηγόρων και λογιστών, στην απονομή των συντάξεων. Είναι προφανές ότι, μετά τον ιδιώτη μάνατζερ, επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δημοσίου και μάλιστα με μόνιμο χαρακτήρα και για το μέλλον. Η επιστράτευση ιδιωτών, πέραν του ότι θα αποδειχθεί ατελέσφορη, θέτει σοβαρά συνταγματικά και νομικά θέματα. Ταυτόχρονα, αποτελεί κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών συνολικά της δημόσιας διοίκησης εις βάρος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος.

Ειδικότερα ως προς την τροπολογία, η πρόβλεψη ότι πιστοποιημένοι επαγγελματίες μπορούν να συμπράττουν στη διαδικασία απονομής συνταξιοδοτικών παροχών (κύριων συντάξεων, επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ) από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) είναι αντισυνταγματική (αρ. 22 Σ). Η ανάθεση του συνόλου σχεδόν του κοινωνικοασφαλιστικού έργου σε ιδιώτες, θίγει τον στενό πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος, για το οποίο ο συντακτικός νομοθέτης, προέκρινε την κρατική μέριμνα, κατά τρόπο αποκλειστικό. Το επιχείρημα ότι, ήδη ιδιωτικές εταιρίες έχουν «συμβασιοποιημένα» έργα με τον e-ΕΦΚΑ, είναι έωλο, αφού, είναι άλλο πράγμα ο φορέας να αγοράζει υπηρεσίες (λογισμικό, υλικοτεχνικές υποδομές κλπ.) και διαφορετικό να ανατίθεται σε ιδιώτες το σύνολο της κοινωνικοασφαλιστικής λειτουργίας. Πολύ περισσότερο που επιβεβαιώνεται από την διατύπωση της τροπολογίας ότι οι ασφαλισμένοι τελικά θα πληρώσουν τον λογαριασμό, καθώς αναφέρεται ότι οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες ασκούν το έργο τους «μετά από ανάθεση» που γίνεται από τον ενδιαφερόμενο ασφαλισμένο. Ο Υπουργός Εργασίας οφείλει να δώσει σαφείς διευκρινίσεις και να διατυπωθεί με σαφήνεια στη ρύθμιση ότι από αυτήν τη διαδικασία δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά οι ασφαλισμένοι/συνταξιούχοι!

Σοβαρά θέματα τίθενται και από την πρόβλεψη ότι «τα σχέδια και οι βεβαιώσεις που συντάσσουν και καταχωρίζουν οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες παράγουν πλήρη απόδειξη ως προς τα στοιχεία που εμπεριέχονται σε αυτές, και ότι αφού υποβληθεί το σχέδιο προσωρινής ή οριστικής σύνταξης κύριας ή επικουρικής, η συνταξιοδοτική απόφαση εκδίδεται εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την υποβολή του σχεδίου απόφασης. Με την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας αυτής, το σχέδιο θεωρείται εγκεκριμένο και επέχει θέση πράξης απονομής σύνταξης, η οποία αναρτάται στην προσωπική θυρίδα του πολίτη στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης.». Η διαδικασία και η προθεσμία αυτή λειτουργεί εκβιαστικά προς τους δημοσίους υπαλλήλους, δεν επιτρέπει τον ουσιαστικό έλεγχο και δημιουργεί ένα παραμάγαζο έκδοσης συντάξεων χωρίς πειθαρχική ευθύνη, ελλιπείς ελέγχους ως προς τα λάθη και τις συνέπειες τους στην διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος. Εξίσου σοβαρά ερωτήματα θέτει η διαδικασία, οι όροι και τα σεμινάρια επιμόρφωσης σε σχέση με την προβλεπόμενη πιστοποίηση των ιδιωτών επαγγελματιών, ενώ προκύπτουν θέματα πρόσβασης και επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων από ιδιώτες.

Το συμπέρασμα είναι σαφές και το σχέδιο της Ν.Δ. ξεκάθαρο: απαξίωση, διάλυση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των ασφαλισμένων», καταλήγει η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ειδήσεις σήμερα:

ΥΠΟΙΚ - Φορολογικές δηλώσεις: αλλαγές σε τεκμήρια, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ενοίκια και αποδείξεις

Σταϊκούρας: Το lockdown δεν πλήττει όλη την κοινωνία

Πάσχα: Ανάσταση νωρίς και Επιτάφιος χωρίς κόσμο


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚορονοϊός: Δεκάδες θάνατοι και 1.428 νέα κρούσματα στην ΕλλάδαΧθες 17:18 | Ειδήσεις

Πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας. Σε υψηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

Γηροκομείο στα Χανιά: Συγκλονίζει ο γιος ηλικιωμένου (βίντεο)Χθες 21:04 | Ειδήσεις

“Χιονοστιβάδα” καταγγελιών για οικονομική εκμετάλλευση και εξαπάτηση των τροφίμων και των συγγενών τους.​

Σχολεία: Πώς θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα - Τι ισχύει για τα self testsΧθες 08:36 | Ειδήσεις

Eπιστρέφουν τη Δευτέρα στο σχολείο οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων όλης της χώρας. Η διαδικασία των self tests και τα μέτρα για τους μαθητές.


 Κορονοϊός - Εμβόλιο AstraZeneca: βάζει τέλος στις παραγγελίες η ΕΕΧθες 14:55 | Ειδήσεις

«Δεν υπάρχει ανανέωση παραγγελιών, θα δούμε τι θα γίνει» ανέφερε ο  επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Alvaro Morte: Ο Professor αποχαιρέτησε οριστικά το La Casa de Papel23:59Οι 5 καλύτερες αντιγηραντικές τροφές23:52Γιουβέντους - Μίλαν: Κάζο για τη “Μεγάλη Κυρία”23:43ΗΠΑ: Μακελειό σε πάρτι γενεθλίων23:32Τι είναι η “ομίχλη εγκεφάλου” και τι την προκαλεί23:20Φαίη Σκορδά: Η συγκινητική ανάρτηση για τη γιορτή της μητέρας23:07Καραμανλής: Το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημόσιων έργων εδώ και δεκαετίες22:53Βasketball Champions League: έκανε το repeat η Μπούργκος22:40Τουρισμός - Ζάκυνθος: Ο Λαγανάς θυμίζει περιοχή “φάντασμα” (βίντεο)22:28Κορονοϊός – Ιταλία: χαμόγελα από την υποχώρηση της πανδημίας22:15Ο Παναθηναϊκός Κυπελλούχος Ελλάδας στο μπάσκετ22:03Κορονοϊός - Κάλυμνος: παρατείνεται το καθολικό lockdown21:49Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: Η “Ένωση” άφησε το “τριφύλλι” εκτός Ευρώπης21:36Πατέλης: ατυχής η δήλωση μου για το διδακτορικό, ζητώ συγνώμη21:25Γηροκομείο στα Χανιά: Συγκλονίζει ο γιος ηλικιωμένου (βίντεο)21:12Self test: πότε μπορούν να τα παραλάβουν οι υπάλληλοι του Δημοσίου20:59Δολοφονία στη Ζάκυνθο: Από κάμερες ασφαλείας ψάχνουν τους δράστες (βίντεο)20:47“Η φωτογραφία της ζωής μου” με τρεις ξεχωριστές ιστορίες ζωής (εικόνες)20:34Κορονοϊός – Βρετανία: εντυπωσιακή μείωση των θανάτων όσο προχωράει ο εμβολιασμός20:22Λίμνη Πλαστήρα: υψώθηκε η μεγαλύτερη ελληνική σημαία στον κόσμο!20:09
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο