LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 19 Απριλίου 2021 11:35

Η Σακελλαροπούλου τίμησε τους Φιλέλληνες στην Ελληνική Επανάσταση (εικόνες)

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Η ανάρτηση που έκανε στα social media.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρέστη το πρωί της Δευτέρας στην επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών για την “Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης”.

Στη συνέχεια, η κ. Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και δήλωσε: «Τιμάμε σήμερα τους Φιλέλληνες, που είδαν την Ελληνική Επανάσταση ως πηγή έμπνευσης και προσδοκιών και τάχθηκαν στο πλευρό της. Τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς που πολέμησαν κοντά στους εξεγερμένους Έλληνες, όλους εκείνους που ενίσχυσαν ηθικά και υλικά τον αγώνα του 1821 και τον διεθνοποίησαν, συμβάλλοντας στην ευνοϊκή του έκβαση. Τους μνημονεύουμε με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ

Σε ανάρτηση που έκανε στα social media, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει:

«Σαν σήμερα, πεθαίνει το 1824 στο Μεσολόγγι ο λόρδος Βύρων, το κατ’ εξοχήν εμβληματικό πρόσωπο του φιλελληνισμού, ο πιο διάσημος από τους φιλέλληνες που συνέβαλαν στη διεθνοποίηση του ελληνικού αγώνα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1820. Ο ποιητής που ήρθε στην επαναστατημένη Ελλάδα κάνοντας πράξη τους στίχους από το επικό του ποίημα Δον Ζουάν: «Θα πολεμήσω, έστω και με λέξεις (και αν η τύχη το θελήσει/ και με πράξεις) πλάι σ’ εκείνους που με σκέψη πολεμάνε/ ενάντια στης σκέψης τους εχθρούς τους πιο αισχρούς/ που ήταν και είναι οι τύραννοι και οι συκοφάντες». Στη μνήμη του καθιερώθηκε η σημερινή ημέρα ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης. Στη μνήμη του, και στη μνήμη όλων εκείνων που είδαν την Ελλάδα ως μια «cosa mentale», ως μια πνευματική υπόθεση, παρασημοφορήσαμε σήμερα, θέλοντας να τιμήσουμε τη διαχρονική αξία του φιλελληνισμού, τρεις διακεκριμένους Αμερικανούς αρχαιολόγους: τον δόκτορα Jack L. Davis, την δόκτορα Sharon (Shari) R. Stocker και τον δόκτορα Charles K. Williams. Το ανασκαφικό τους έργο, οι αρχαιολογικές τους μελέτες, αλλά και η σύνδεσή τους με τη σύγχρονη Ελλάδα, δίνουν το μέτρο του σύγχρονου φιλελληνισμού.

Αναφέρθηκα στη διαχρονική αξία του φιλελληνισμού, γιατί πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν ανέτειλε με την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά έχει αρχαιότατες ρίζες. Εκκινεί από την αρχαία Ρώμη και τον Κικέρωνα, επεκτείνεται στην Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό, συνδέεται με την προσπάθεια της Δύσης να ενσωματώσει στις αποσκευές της τον ελληνικό τρόπο του στοχάζεσθαι και του πράττειν όπως τον έβλεπε να ενσαρκώνεται στα αρχαία ελληνικά κείμενα και στην κλασική τέχνη, σύμβολα της πολιτικής ελευθερίας και αντανάκλασή της. Ήδη από τα πρώτα επαναστατικά σκιρτήματα των υπόδουλων Ελλήνων, οι Ευρωπαίοι λάτρεις του ελληνικού ιδεώδους βλέπουν την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους ως επιβεβαίωση των αρετών του κλασικού πολιτισμού, ως κατατρόπωση της φαυλότητας και της τυραννίας. Ποιητικά εκφράζουν αυτή την αντίληψη ο Μπάιρον στα «Νησιά της Ελλάδας», ο Σέλεϊ στο «Ελλάς», ο Χέλντερλιν στον «Υπερίωνα», και ο Ουγκώ στην ποιητική του συλλογή «Les Orientales», εμπνευσμένη από τον Ελληνικό Αγώνα της ανεξαρτησίας. Μουσικά ο Ροσίνι, με την τραγωδία του «Η Πολιορκία της Κορίνθου», ο Μπερλιόζ με το έργο «Ηρωϊκή σκηνή: Η Ελληνική επανάσταση», και δεκάδες άλλοι που έγραψαν τριακόσια περίπου φιλελληνικά τραγούδια, με τίτλους όπως «Η αφύπνιση των Ελλήνων», «Ο αποχαιρετισμός του κλέφτη», «Η τελευταία μέρα του Μεσολογγίου». Και βεβαίως την εκφράζουν εικαστικά, με κορυφαίο τον Ευγένιο Ντελακρουά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ

Την ίδια εποχή, στην Ευρώπη εξαπλώνονται ανατρεπτικές φιλελεύθερες ιδέες και αναπτύσσονται τα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά ρεύματα της νεωτερικότητας που θα κλονίσουν τα θεμέλια του παλαιού κόσμου. Μέσα σ’ αυτή την πυρετική ατμόσφαιρα σχηματίζονται φιλελληνικές επιτροπές και καταφθάνουν ομάδες ενόπλων για να πολεμήσουν στο πλευρό των εξεγερμένων Ελλήνων. Παράφοροι νέοι, φλογισμένοι από το ρομαντικό ιδεώδες της πάλης ενάντια στην τυραννία, πρόθυμοι να δώσουν τη ζωή τους στην υπεράσπιση μιας πνευματικής, ουσιαστικά, υπόθεσης. Ενός οράματος ελευθερίας και αυτοπροσδιορισμού που ζωντάνευε πατρίδες και έχτιζε νέα πρότυπα κοινωνιών.

Ο φιλελληνισμός είναι ένα φαινόμενο εξαιρετικά σύνθετο και πολυδιάστατο, επεκτάθηκε σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, εμφάνισε αυξομειώσεις δράσης και συμμετοχής, όπως και όλα τα κινήματα που άλλαξαν τις τύχες του κόσμου. Για πρώτη, ωστόσο, φορά, άνθρωποι από όλη την Ευρώπη και την Αμερική τάσσονται αλληλέγγυοι στον αγώνα ενός ξένου λαού για την ελευθερία του. Η θυελλώδης αυθορμησία και η αγωνιστική έξαρση του φιλελληνισμού στα χρόνια του αγώνα είναι για μας πηγή συγκίνησης και ευγνωμοσύνης. Όπως, ασφαλώς, και η αγάπη για την Ελλάδα των σύγχρονων φιλελλήνων που τιμήσαμε σήμερα, η οποία αποτελεί μια έντονη, διαρκή υπενθύμιση ότι η χώρα μας ανήκει σε ένα ευρύ διεθνές πεδίο συνεχούς αλληλεπίδρασης, σε μια διαδικασία γόνιμης ανταλλαγής ιδεών, προσδοκιών και δράσης.»

Ειδήσεις σήμερα:

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: τελευταία ευκαιρία για την υποβολή αίτησης

Γκίκας για Πάσχα στο χωριό: Ξεχάστε τη μαζική έξοδο! (βίντεο)

European Super League: αντιδράσεις από Μακρόν, Τζόνσον και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔολοφονία στα Γλυκά Νερά: Ένταλμα για ληστείες κατά συρροή σε βάρος του ΓεωργιανούΣήμερα 12:27 | Ειδήσεις

Εξετάζεται από τις αρχές ενδεχόμενη εμπλοκή του στο έγκλημα στα Γλυκά Νερά. Ο σύζυγος της Καρολάιν κλήθηκε για αναγνώριση.

AstraZeneca: παράλυση γυναίκας μετά τον εμβολιασμό της!Σήμερα 12:49 | Τοπικά Νέα

Η 47χρονη νοσηλεύεται στην Νευροχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, έχοντας παράλυση σε όλο της το σώμα.

Κορονοϊός – ΕΚΠΑ: τι ισχύει για την “Αθηναϊκή Μετάλλαξη”Σήμερα 14:33 | Ειδήσεις

Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, Μαγιορκίνης και Δημόπουλος, εξηγούν και πως προκύπτει η ονοματολογία των νέων στελεχών του κορονοϊού SARS-CoV-2.

Μητσοτάκης: Συμμετείχε σε μάθημα νηπιαγωγείου της ΞάνθηςΣήμερα 14:42 | Ειδήσεις

Τα παιδιά έκαναν κανονικά το μάθημά τους και στην τάξη τους «βρέθηκε» ο Πρωθυπουργός. Το μήνυμά του και το μαθητικό τραγούδι για τον κορονοϊό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Eurovision 2021 : Φαβορί για την 5η θέση το “El Diablo” της Κύπρου15:10Μητσοτάκης: Συμμετείχε σε μάθημα νηπιαγωγείου της Ξάνθης14:57Κορονοϊός – ΕΚΠΑ: τι ισχύει για την “Αθηναϊκή Μετάλλαξη”14:45Χίντεμπουργκ: Έλληνας λύνει το μυστήριο της τραγωδίας, 84 χρόνια μετά!14:33“Άγριες Μέλισσες” - Spoiler από “Το Πρωινό” για το τελευταίο επεισόδιο: Θα συμβεί μεγάλο κακό (βίντεο)14:23Σερένα Γουίλιαμς: αυτός είναι ο κορυφαίος τενίστας όλων των εποχών14:11Φυλακές Χανίων: βρέθηκαν μαχαίρια, σιδερολοστοί και αλκοόλ σε κελιά (εικόνες)14:00Κινέζος έφερνε από την Ισπανία ναρκωτικά κρυμμένα σε μαξιλαροθήκες 13:49Μητσοτάκης για κλιματική αλλαγή: Νόμος πλαίσιο 30ετίας13:39AstraZeneca: παράλυση γυναίκας μετά τον εμβολιασμό της!13:2828 τροχαία κάθε μέρα και 1 στους 10 ανασφάλιστοι13:20Τελικοί Κυπέλλων και μάχη για το Champions League13:11NEUBRIA: ολοκληρωμένη σειρά με συμπληρώματα διατροφής13:05Γάζα: Αμείωτοι οι βομβαρδισμοί παρά τις διπλωματικές “μάχες” (εικόνες)12:59Ariana Grande: Παντρεύτηκε υπό άκρα μυστικότητα με τον Dalton Gomez12:47“Ήλιος”: η Ελένη Βαΐτσου σε ρόλο έκπληξη12:36Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Ένταλμα για ληστείες κατά συρροή σε βάρος του Γεωργιανού12:27Ακίνητα: αυξήθηκαν οι τιμές των διαμερισμάτων στην Ελλάδα12:19Μεσανατολικό: Ο Δένδιας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη12:08Πρίγκιπας Χάρι: πλάνα από την κηδεία της Νταϊάνα στο ντοκιμαντέρ της Όπρα Γουίνφρεϊ11:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο