LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 15 Απριλίου 2021 11:17

Μητσοτάκης για Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής: αυτά είναι τα μέλη της

Ποια καθηγήτρια ανέλαβε την Προεδρία της Επιτροπής. Ποιοι άλλοι επιστήμονες την απαρτίζουν.

Κυριάκος Μητσοτάκης - σύσκεψη για τον κορονοϊό

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συγκροτείται η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής που συστάθηκε με τον νόμο 4780/2021 (Α΄ 30) και αποτελείται από έντεκα επιστήμονες εγνωσμένου κύρους.

Στη θέση της προέδρου της Επιτροπής, τοποθετείται η καθηγήτρια Βιοηθικής στο ελβετικό ομοσπονδιακό ινστιτούτο τεχνολογίας της Ζυρίχης, Έφη Βαγενά. Υπέρ του ορισμού της κυρίας Βαγενά ως προέδρου της Επιτροπής, τάχθηκε σχεδόν ομόφωνα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Αντιπρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο ερευνητής στο ινστιτούτο κοινωνικών ερευνών του εθνικού κέντρου κοινωνικών ερευνών, με γνωστικό αντικείμενο «Κοινωνιολογία του Διαδικτύου» και ειδίκευση στην ψηφιακή επιστήμη και ηθική, Δρ. Χαράλαμπος Τσέκερης.

   Η σύνθεση της Επιτροπής

 •    1. Πρόεδρος: Έφη Βαγενά
 •    2. Αντιπρόεδρος: Χαράλαμπος Τσέκερης
 •    3. Σέργιος Θεοδωρίδης
 •    4. Ευάγγελος Καρκαλέτσης
 •    5. Κώστας Καρπούζης
 •    6. Ιωάννης Κομπατσιάρης
 •    7. Ισμήνη Κριάρη
 •    8. Ευγενία Πρεβεδούρου
 •    9. Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης
 •    10. Δημήτριος Σκαλτσάς
 •    11. Σταυρούλα Τσινόρεμα

Το βιογραφικό της κυρίας Βαγενά:

Η Ευτυχία (Έφη) Βαγενά είναι καθηγήτρια Βιοηθικής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης.

Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της ως κοινωνική ιστορικός με διδακτορικό στην Ιστορία της Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και με μεταδιδακτορικές σπουδές στη Βιοηθική και την Πολιτική Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Το έντονο ενδιαφέρον της για την πολιτική υγείας την οδήγησε να εργαστεί, για αρκετά χρόνια, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Με την επιστροφή της στον ακαδημαϊκό χώρο, ως επίκουρη καθηγήτρια του Ελβετικoύ Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, ίδρυσε το Εργαστήριο Ηθικής και Πολιτικής της Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Σκοπός του Εργαστηρίου είναι η αντιμετώπιση ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν στην αιχμή της βιοτεχνολογικής έρευνας, σε τομείς όπως οι γονιδιωματικές τεχνολογίες, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε ιατρικές εφαρμογές και η ανάλυση δεδομένων στη δημόσια υγεία. Το Εργαστήριό της μεταφέρθηκε στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, το 2017.

Η κα Βαγενά είναι συνεργάτης στο Berkman Klein Center for Internet & Society του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και επισκέπτρια λέκτορας στο Κέντρο Βιοηθικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Είναι επίσης εκλεγμένο μέλος της Ελβετικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών και πρόεδρος της συμβουλευτικής ομάδας για τις ηθικές, νομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του ελβετικού δικτύου εξατομικευμένης υγείας. Επί του παρόντος, είναι συμπρόεδρος της συμβουλευτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για θέματα ηθικής και διακυβέρνησης της Τεχνητής Νοημοσύνης στον χώρο της υγείας. Έχει δημοσιεύσει πάνω από εκατό άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει συνεπιμεληθεί αρκετά βιβλία. Η συμβολή της κας Βαγενά είναι ευρέως αναγνωρισμένη στην ανάπτυξη του πλαισίου διακυβέρνησης και διαχείρισης των δεδομένων υγείας και τη διακυβέρνηση των νέων τεχνολογιών υγείας. Είναι τακτική σύμβουλος κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών και οργανισμών του Δημοσίου σε θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης και ηθικής.

Το βιογραφικό του Χαράλαμπου Τσεκέρη:

Ο δρ Χαράλαμπος Τσέκερης είναι Ερευνητής στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, με γνωστικό αντικείμενο «Κοινωνιολογία του Διαδικτύου» και ειδίκευση στην ψηφιακή επιστήμη και ηθική. Συντονίζει το ερευνητικό πρόγραμμα World Internet Project – Greece, που εστιάζει στη χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα, και κατέχει τιμητικά τη θέση του έκτακτου Καθηγητή στη Σχολή Δημόσιας Ηγεσίας του Πανεπιστημίου του Stellenbosch, ενώ διατελεί Ερευνητικός Εταίρος στο Anti-Corruption Education and Research Centre του ιδίου Πανεπιστημίου.

Σπούδασε Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο Brunel University του Λονδίνου και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει διδάξει σε πολλές Πανεπιστημιακές Σχολές και προγράμματα σπουδών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνεργάζεται ενεργά με ερευνητικά εργαστήρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με κύριο πεδίο μελέτης την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση και τη σύνδεση του ψηφιακού μετασχηματισμού με τις αξίες της κοινωνίας.

Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημίας Αθηνών, κατά την περίοδο 2014-2017, ως κύριος ερευνητής σε ερευνητικά προγράμματα για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και την ποιότητα της δημοκρατίας. Έχει επιμεληθεί τρία βιβλία από τον εκδοτικό οίκο Routledge και έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 πρωτότυπες εργασίες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, ενώ το πιο πρόσφατο βιβλίο του εκδόθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2018. Το εν γένει συγγραφικό του έργο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και συγκεντρώνει πολλές εκατοντάδες ετεροαναφορές.

Ειδήσεις σήμερα:

Σαρηγιάννης για κορονοϊό στον ΑΝΤ1: ρίσκο οι μετακινήσεις για Πάσχα στο χωριό (βίντεο)

Οι ΗΠΑ αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν

Πρίγκιπας Φίλιππος: Αδημοσίευτη φωτογραφία με τα δισέγγονά του

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔολοφονία στα Γλυκά Νερά: Ένταλμα για ληστείες κατά συρροή σε βάρος του ΓεωργιανούΣήμερα 12:27 | Ειδήσεις

Εξετάζεται από τις αρχές ενδεχόμενη εμπλοκή του στο έγκλημα στα Γλυκά Νερά. Ο σύζυγος της Καρολάιν κλήθηκε για αναγνώριση.

AstraZeneca: παράλυση γυναίκας μετά τον εμβολιασμό της!Σήμερα 12:49 | Τοπικά Νέα

Η 47χρονη νοσηλεύεται στην Νευροχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, έχοντας παράλυση σε όλο της το σώμα.

Κορονοϊός – ΕΚΠΑ: τι ισχύει για την “Αθηναϊκή Μετάλλαξη”Σήμερα 14:33 | Ειδήσεις

Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, Μαγιορκίνης και Δημόπουλος, εξηγούν και πως προκύπτει η ονοματολογία των νέων στελεχών του κορονοϊού SARS-CoV-2.

Μητσοτάκης: Συμμετείχε σε μάθημα νηπιαγωγείου της ΞάνθηςΣήμερα 14:42 | Ειδήσεις

Τα παιδιά έκαναν κανονικά το μάθημά τους και στην τάξη τους «βρέθηκε» ο Πρωθυπουργός. Το μήνυμά του και το μαθητικό τραγούδι για τον κορονοϊό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Eurovision 2021 : Φαβορί για την 5η θέση το “El Diablo” της Κύπρου15:10Μητσοτάκης: Συμμετείχε σε μάθημα νηπιαγωγείου της Ξάνθης14:57Κορονοϊός – ΕΚΠΑ: τι ισχύει για την “Αθηναϊκή Μετάλλαξη”14:45Χίντεμπουργκ: Έλληνας λύνει το μυστήριο της τραγωδίας, 84 χρόνια μετά!14:33“Άγριες Μέλισσες” - Spoiler από “Το Πρωινό” για το τελευταίο επεισόδιο: Θα συμβεί μεγάλο κακό (βίντεο)14:23Σερένα Γουίλιαμς: αυτός είναι ο κορυφαίος τενίστας όλων των εποχών14:11Φυλακές Χανίων: βρέθηκαν μαχαίρια, σιδερολοστοί και αλκοόλ σε κελιά (εικόνες)14:00Κινέζος έφερνε από την Ισπανία ναρκωτικά κρυμμένα σε μαξιλαροθήκες 13:49Μητσοτάκης για κλιματική αλλαγή: Νόμος πλαίσιο 30ετίας13:39AstraZeneca: παράλυση γυναίκας μετά τον εμβολιασμό της!13:2828 τροχαία κάθε μέρα και 1 στους 10 ανασφάλιστοι13:20Τελικοί Κυπέλλων και μάχη για το Champions League13:11NEUBRIA: ολοκληρωμένη σειρά με συμπληρώματα διατροφής13:05Γάζα: Αμείωτοι οι βομβαρδισμοί παρά τις διπλωματικές “μάχες” (εικόνες)12:59Ariana Grande: Παντρεύτηκε υπό άκρα μυστικότητα με τον Dalton Gomez12:47“Ήλιος”: η Ελένη Βαΐτσου σε ρόλο έκπληξη12:36Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Ένταλμα για ληστείες κατά συρροή σε βάρος του Γεωργιανού12:27Ακίνητα: αυξήθηκαν οι τιμές των διαμερισμάτων στην Ελλάδα12:19Μεσανατολικό: Ο Δένδιας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη12:08Πρίγκιπας Χάρι: πλάνα από την κηδεία της Νταϊάνα στο ντοκιμαντέρ της Όπρα Γουίνφρεϊ11:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο