LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 28 Μαρτίου 2021 15:32

Ιατρείο Πόνου: Εξατομικευμένη αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου

Γράφει η Ελένη-Χριστίνα Ησαΐα, Αναισθησιολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Πόνου ΥΓΕΙΑ.

Πόνος στη μέση

Ο πόνος είναι μία δυσάρεστη υποκειμενική εμπειρία με αντικειμενικές συνέπειες στην καθημερινότητα, την κοινωνική ζωή, την εργασία και την ψυχοσύνθεση του ατόμου.

Σε ποιες περιπτώσεις να αναζητήσετε τη βοήθεια του ειδικού;

Περισσότεροι από 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από χρόνιο πόνο. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών ταλαιπωρείται από διαταραχές ύπνου και έλλειψη συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ως αποτέλεσμα είναι λιγότερο αποδοτικοί με μειωμένα επίπεδα ενέργειας, αναλαμβάνουν λιγότερη δράση και σταδιακά απομονώνονται από τις χαρές της ζωής. Εάν ο πόνος αποτελεί δεδομένο στην καθημερινότητα σας και ταυτιστήκατε με κάποιες από τις προηγούμενες παραμέτρους τότε η επίσκεψη στο Ιατρείο Πόνου ενδεχομένως να είναι η λύση που αναζητάτε.

Εξειδικευμένη αντιμετώπιση του πόνου

Το Ιατρείο Πόνου συνιστά την εξέλιξη της Ιατρικής επιστήμης στην εξειδικευμένη αντιμετώπιση του άλγους από κατάλληλα εκπαιδευμένους ιατρούς στα χρόνια και οξέα σύνδρομα πόνου, πόνο σχετιζόμενο με νεοπλασματικές νόσους, πόνο μετά από τραυματισμό ή χειρουργικές επεμβάσεις. Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε κάποιες παθήσεις που μπορούν να ωφεληθούν από τις υπηρεσίες που προσφέρει το Ιατρείο Πόνου όπως οσφυαλγία, ισχιαλγία, αυχενικό σύνδρομο, χρόνια κεφαλαλγία, μεθερπητική νευραλγία, νευροπάθεια, νευραλγία τριδύμου, καρκινικός πόνος, οστεοαρθρίτιδα, ινομυαλγία κ.ά.

Σωστή αξιολόγηση των ασθενών

Καθώς η επιστήμη εξελίσσεται και μαθαίνει περισσότερα για τις επιπλοκές και τις επιπτώσεις του άλγους στο σύνολο της ζωής των ασθενών, είναι επιτακτική η ανάγκη για ιατρούς με εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες για τη θεραπεία αυτών των καταστάσεων. Η σε βάθος γνώση της φυσιολογίας του πόνου σε συνδυασμό με την σωστή αξιολόγηση των ασθενών, ακόμα και με σύνθετα σύνδρομα άλγους, μαζί με την ικανότητα για επιλογή κατάλληλης παρεμβατικής ή φαρμακευτικής θεραπείας, είναι το αποτέλεσμα της πολυσύνθετης συνολικής προσέγγισης στη διαχείριση του πόνου που λαμβάνει ο ασθενής στο Ιατρείο Πόνου. Η ομάδα που πλαισιώνει το Ιατρείο Πόνου είναι διεπιστημονική με κύριο στόχο την ανακούφιση του ασθενή από το άλγος και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

Εξατομικευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις αντιμετώπισης του πόνου

Το Ιατρείο Πόνου χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών προσεγγίσεων εξατομικευμένα για κάθε άτομο, σχεδιάζοντας ένα θεραπευτικό πλάνο προσαρμοσμένο στις δικές του ανάγκες.

Υπάρχουν ειδικά αναλγητικά φάρμακα, εξειδικευμένες τεχνικές για νευρικούς αποκλεισμούς άλλα και νέες τεχνολογίες όπως οι ραδιοσυχνότητες που αξιοποιούνται ανάλογα, για να προσφέρουν στον ασθενή ασφάλεια και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επιπρόσθετα αξιολογούνται και προτείνονται συμπληρωματικές θεραπείες όπως βελονισμός, γνωστικές συμπεριφορικές προσεγγίσεις, διαλογισμός, που συμφώνα με επιστημονικά δεδομένα συμμετέχουν στην περαιτέρω βελτίωση του άλγους. Ο ειδικός ιατρός μπορεί να συντονίσει την πολυπαραγοντική περίθαλψη που χρειάζονται κάποιοι ασθενείς όπως ψυχολογική θεραπεία, προγράμματα αποκατάστασης, φυσικοθεραπεία επιτυγχάνοντας στο τέλος ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του πόνου.

Ολιστική φροντίδα

Στο πλαίσιο μιας συνολικής φροντίδας οι ασθενείς εκπαιδεύονται στην αυτό-διαχείριση του άλγους, κατανοούν καλύτερα τη φύση του προβλήματός τους, ενσωματώνουν αλλαγές στην καθημερινότητα τους όπως καλύτερες διατροφικές συνήθειες, έλεγχος βάρους, διακοπή καπνίσματος υπό την καθοδήγηση της ιατρικής ομάδας και μαθαίνουν να επικοινωνούν σωστά αυτό που τους συμβαίνει ώστε να λάβουν την καλύτερη δυνατή βοήθεια και να επανακτήσουν αυτό που ο πόνος τους στερεί, τον έλεγχο της ζωής τους, με την κατάλληλη υποστήριξη και τα εξατομικευμένα θεραπευτικά πλάνα.

*Άρθρο της Ελένης-Χριστίνας Ησαΐα, Αναισθησιολόγου, Υπεύθυνης Ιατρείου Πόνου ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓλυκά Νερά - Συνήγορος πιλότου: Είπε “συγγνώμη” - Δεν θα ζητηθεί ψυχιατρική εξέτασηΣήμερα 09:23 | Ειδήσεις

Πως εξηγεί την θέση του ότι δεν ήταν προσχεδιασμένο το έγκλημα, ο ένας εκ των δικηγόρων του 33χρονου, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι».

Γλυκά Νερά - Σπύρου: ο πιλότος λυτρώθηκε μετά την ομολογία της δολοφονίαςΣήμερα 07:31 | Ειδήσεις

Τι είπε για το παιδί τους και τι ανέφερε ο 33χρονος για την τιμωρία για όσα έκανε. Αποκαλύψεις από τον συνήγορο του στον ΑΝΤ1.

Γλυκά Νερά - Μπαλάσκας στον ΑΝΤ1: ίσως κάποιοι κατάλαβαν λάθος όσα είπα (βίντεο)Σήμερα 08:54 | Ειδήσεις

Για παρερμηνεία των δηλώσεων του και όχι για «οδηγίες προς εγκληματίες» κάνει λόγο ο συνδικαλιστής αστυνομικός, μετά τον σάλο και την ΕΔΕ από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. 

Άρση μέτρων: Επαναλειτουργούν παιδότοποι, λούνα παρκ και υπηρεσίες ευεξίαςΣήμερα 08:11 | Ειδήσεις

Νέα χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού. Τι αλλάζει από σήμερα. Όροι και προϋποθέσεις.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
NBA Play Off: Οι Κλίπερς έγραψαν ιστορία 09:35Γλυκά Νερά - Συνήγορος πιλότου: Είπε “συγγνώμη” - Δεν θα ζητηθεί ψυχιατρική εξέταση09:22Πλοία - Πλακιωτάκης: Ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η πληρότητα 09:08Γλυκά Νερά - Μπαλάσκας στον ΑΝΤ1: ίσως κάποιοι κατάλαβαν λάθος όσα είπα (βίντεο)08:55Copa America: Η Αργεντινή “λύγισε” την Ουρουγουάη 08:42ΣΕΒ: Επενδύουμε στο εμείς, χτίζουμε μέλλον08:30Άρση μέτρων: Επαναλειτουργούν παιδότοποι, λούνα παρκ και υπηρεσίες ευεξίας08:17Κορονοϊός: Το μονοκλωνικό αντίσωμα σε ρινικό σπρέι μπορεί να βοηθήσει;08:05Τουρκία: ο κορονοϊός “σαρώνει” την χώρα07:52Γλυκά Νερά - Σπύρου: ο πιλότος λυτρώθηκε μετά την ομολογία της δολοφονίας07:39“Υγεία πάνω απ΄ όλα”: καρδιακή ανακοπή, δόσεις φαρμάκων το καλοκαίρι και πόνος στην γνάθο07:26Γλυκά Νερά - Δικηγόρος πιλότου στον ΑΝΤ1: να μην υπάρχει ανθρωποφαγία (βίντεο)07:14Θεσσαλονίκη: ανήλικος ψαροντουφεκάς τραυματίστηκε στο ψάρεμα07:01Περού: δεκάδες νεκροί σε τροχαίο06:49Καιρός: τριήμερο του Αγίου Πνεύματος με βροχές και σποραδικές καταιγίδες06:36Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες στη δικογραφία23:59Euro 2020: Η ψυχωμένη Σκωτία “φρέναρε” την Αγγλία (βίντεο)23:48Γιατί σε ερωτεύεται (πραγματικά) ένας άνδρας23:36Τρεις διάσημες δίαιτες! Ποια σου ταιριάζει;23:27Αντζελίνα Τζολί - Μπράντ Πιτ: Τρία από τα παιδιά τους στρέφονται κατά του πατέρα τους23:16
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο