LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 22 Φεβρουαρίου 2021 15:26 | Ανανέωση: 22 Φεβρουαρίου 2021 15:27

Ελληνικά Κολλέγια: τερατώδεις ανακρίβειες σε βάρος μας

Για διαστρέβλωση της αλήθειας, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο από αμφιλεγόμενο ισπανικό ιστότοπο, κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κολλεγίων.

Ελληνικά Κολλέγια - Σύνδεσμος Ελληνικών Κολλεγίων

Σε ανακοίνωση από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κολλεγίων αναφέρονται τα εξής:

«Πρόσφατο άρθρο εφημερίδας, επιτίθεται στα ελληνικά κολέγια που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια με τίτλο “Στον αφρό τα ελληνικά ΑΕΙ, στον πάτο τα κολέγια”. Το άρθρο διαστρεβλώνει την αλήθεια, αποκρύπτει στοιχεία και είναι γεμάτο τερατώδεις ανακρίβειες. Για την αποκατάσταση της αλήθειας, οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Ο συντάκτης του άρθρου ανακάλυψε μια κατάταξη που έγινε από ένα… ισπανικό site, το οποίο έχει «αξιολογήσει» πάνω από... 31.000 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε περισσότερες από 200 χώρες. Το site ονομάζεται webometrics, και ιδιοκτήτης του είναι κάποιος Isidro F. Aguillo, που προσπαθεί να προωθήσει ένα εργαστήριο που έχει στην Ισπανία (Cybermetrics Lab - IPP-CSIC, Albasanz, 26-28, 28037 Madrid. SPAIN) με το οποίο διατείνεται ότι μετράει διάφορα πράγματα που συμβαίνουν το διαδίκτυο. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις, ούτε ιδιαίτερη ευφυΐα για να αντιληφθεί κάποιος πόσο αξιόπιστη είναι μια κατάταξη που αξιολογεί κάθε… 6 μήνες (!) δεκάδες χιλιάδες ιδρύματα, με κάποιους αλγόριθμους, σαν κι αυτούς που χρησιμοποιεί το Facebook, βάσει διαφόρων πληροφοριών που υπάρχουν στο διαδίκτυο, τις οποίες συλλέγει και επεξεργάζεται, μέσα σε 20 μέρες, καθ’ ομολογίαν του, χωρίς επαφή με κανένα από αυτά. (Data is collected between 1 and 20 of January or July, depending of the edition) To site έφτιαξε μάλιστα τρεις διαφορετικές λίστες με περίεργα «διαδικτυακά» κριτήρια: Impact Rank, Openness Rank, Excellence Rank. (https://webometrics.info/en/Methodology).

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας και μόνο αυτός, θεωρεί αυτή τη λίστα αξιόπιστη. Το πόσο αξιόπιστη είναι το δείχνουν δύο παραδείγματα:

  • Τo φημισμένο ΜΙΤ, το οποίο όλες οι σοβαρές λίστες αξιολόγησης κατατάσσουν ανάμεσα στα 3 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου (οι περισσότερες το κατατάσσουν ως 1ο) “τοποθετείται” από το site Webometrics, στην κατηγορία “Openness”, στη θέση... 5954 (!), ενώ το ΕΚΠΑ στη θέση 41!
  • Ανάμεσα στα αξιολογούμενα κολέγια στην Ελλάδα για φέτος, υπάρχει το British Hellenic College (το οποίο βρίσκεται στη θέση 20800). Εάν ο συντάκτης του άρθρου είχε καλύτερη σχέση με την ελληνική εκπαίδευση θα ήξερε ότι το British Hellenic College έχει αναστείλει τη λειτουργία του από το 2014!

Μάλιστα και ο ίδιος ο Isidro F. Aguillo αντιλαμβανόμενος μάλλον το κωμικόν του πράγματος, αναφέρει στο site του, ότι έκανε αυτή την «αξιολόγηση» για να... ωθήσει τα πανεπιστήμια όλου του κόσμου να έχουν περισσότερα διαθέσιμα αρχεία στο διαδίκτυο, για να διαδίδεται η επιστημονική γνώση! (The original aim of the Ranking is to promote academic web presence, supporting the Open Access initiatives for increasing significantly the transfer of scientific and cultural knowledge generated by the universities to the whole Society.) Μάλλον ο αρθρογράφος της  εφημερίδας δεν είχε τον χρόνο να διαβάσει τη σχετική παράγραφο. 

Επίσης, για έναν περίεργο λόγο το site, ενώ κατηγοριοποιεί τα πανεπιστήμια ανάλογα με την ήπειρο στην οποία εδρεύουν, έχει ειδικό «κουμπί» στην αρχική του σελίδα (!) ισοδύναμο των ηπείρων (!) για τη North Macedonia (https://webometrics.info/en/Europe/North%20Macedonia) Ίσως να νομίζει πως πρόκειται για μια 6η ήπειρο. Είναι προφανές, ότι πρόκειται για μία από τις χιλιάδες γραφικότητες του διαδικτύου και η αναφορά στο συγκεκριμένο site στερείται κάθε σοβαρότητας.

Επί της ουσίας, δεν είναι δυνατόν να γίνει απευθείας σύγκριση ανάμεσα στα Δημόσια Πανεπιστήμια και στα ελληνικά κολέγια, τα περισσότερα εκ των οποίων λειτουργούν ως τμήματα ξένων, κυρίως βρετανικών, πανεπιστημίων. Τα βρετανικά πανεπιστήμια έχουν την ευθύνη του προγράμματος των σπουδών στην Ελλάδα (το οποίο είναι αυτό που ισχύει στη Μεγ. Βρετανία, εγκεκριμένο από την QAA, την εποπτεύουσα αρχή της Ανώτατης Παιδείας στην Μεγ. Βρετανία) διενεργούν τις εξετάσεις και απονέμουν τους τίτλους σπουδών. Άρα θα έπρεπε να συγκριθούν τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια με τα εποπτεύοντα βρετανικά. Στις έγκυρες και διεθνώς αποδεκτές λίστες κατατάξεις πανεπιστημίων (QS, The Times Higher), μητρικά βρετανικά πανεπιστήμια ελληνικών κολεγίων κατατάσσονται στα καλύτερα 200 πανεπιστήμια στον κόσμο, κατάταξη που κανένα δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο δεν έχει. 

Το οξύμωρο εδώ βέβαια είναι ότι η εν λόγω εφημερίδα που μάχεται την αξιολόγηση στα ελληνικά πανεπιστήμια, επικαλείται έναν πίνακα... αξιολόγησης (έστω και φαιδρής) για να συκοφαντήσει τα ελληνικά κολέγια.

Τα κολέγια, ως τμήματα των Βρετανικών πανεπιστημίων βρίσκονται υπό την διαρκή αξιολόγηση και τον έλεγχο του μητρικού Πανεπιστημίου, του φορέα διασφάλισης ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης της Βρετανίας (QAA), εξεταστών - καθηγητών από άλλα βρετανικά πανεπιστήμια, άλλους ανεξάρτητους οργανισμούς πιστοποίησης της ποιότητας της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης καθώς και των ίδιων τους των φοιτητών.

Θα συστήναμε στην  εφημερίδα να συμβάλει στην προσπάθεια για την καθιέρωση σοβαρών μηχανισμών αξιολόγησης και στην δημόσια εκπαίδευση, όπως ισχύουν στην ιδιωτική. Η άμιλλα θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές και κυρίως, τους Έλληνες σπουδαστές».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕκλογές στη Γερμανία: “Θρίλερ” δείχνουν τα exit poll - Ισοπαλία στο 25%Σήμερα 19:15 | Ειδήσεις

Ισοπαλία για CDU/CSU και SPD, τρίτο κόμμα οι Πράσινοι. 

Αντιεμβολιαστές - Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Την Τρίτη τα πορίσματα για τις έρευνες στο ΔιαδίκτυοΣήμερα 19:02 | Ειδήσεις

Εργαζόμαστε εντατικά για τη διερεύνηση περιπτώσεων που παραβιάζουν τη νομοθεσία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Γυναικοκτονία στη Ρόδο: Η Ντόρα ήταν “αντράκι”, λέει ο αδελφός τηςΣήμερα 21:21 | Ειδήσεις

Ο αδελφός της 32χρονης μιλά στον ΑΝΤ1, ενώ η οικογένειά της απαντά στη «συγγνώμη» της οικογένειας του δράστη.

Κορονοϊός - Βασίλης Λεβέντης: Συγκλονίζει το μήνυμα του γιου τουΣήμερα 21:06 | Ειδήσεις

Τι ζήτησε από τον κόσμο ο γιος του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένος στον Ευαγγελισμό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Mad Clip: η ταχύτητα του μοιραίου οχήματος και της πρόσκρουσης21:53Σεισμός στις Φιλιππίνες 21:39Γυναικοκτονία στη Ρόδο: Η Ντόρα ήταν “αντράκι”, λέει ο αδελφός της21:24Κορονοϊός - Βασίλης Λεβέντης: Συγκλονίζει το μήνυμα του γιου του 21:10Λαμία - Παναιτωλικός: Ισοπαλία... θρίλερ στο φινάλε20:55Πέθανε ο Κώστας Καραμηνάς20:42“ Άγριες Μέλισσες”: Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος για τις ανατροπές της 3ης σεζόν (βίντεο)20:27COVID-19 και καρδιά: Τι ακριβώς συμβαίνει;20:14Μητσοτάκης: Στο Παρίσι για τα εγκαίνια έκθεσης για την Ελλάδα στο Λούβρο19:59Η Ινδία προετοιμάζεται για τον κυκλώνα “Γκούλαμπ” (εικόνες)19:45Αντιεμβολιαστές - Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Την Τρίτη τα πορίσματα για τις έρευνες στο Διαδίκτυο19:32Εκλογές στη Γερμανία: “Θρίλερ” δείχνουν τα exit poll - Ισοπαλία στο 25% 19:18Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν και το ξύρισμα19:06Πάτρα: “Άτυχος” κλέφτης έπεσε πάνω σε αστυνομικό18:53Οι “σχολικές” λοιμώξεις και η πρόληψή τους18:38Αστέρας Τρίπολης - Ολυμπιακός: Ερυθρόλευκος περίπατος με το βλέμμα στη Φενερμπαχτσέ18:24Παναθηναϊκός: “Πεντάρα” στον Βόλο18:11“7 θάνατοι της Μαρίας Κάλλας” στην ΕΛΣ: Καθήλωσε η Μαρίνα Αμπράμοβιτς 17:59Κορονοϊός: ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Κυριακής17:45Κορονοϊός: 1100 νέα κρούσματα την Κυριακή17:33
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο