LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 05 Φεβρουαρίου 2021 18:43

Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου: τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

Γράφει ο Σπύρος Σκριβιλιωτάκης, Διευθυντής Ορθοπαιδικός στο Metropolitan Hospital. 

Σκριβιλιωτάκης - Metropolitan

Η δισκεκτομή είναι μια από τις σπουδαιότερες χειρουργικές τεχνικές στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης. Όπως δηλώνει και το όνομά της πρόκειται για εκτομή του (μεσοσπονδυλίου) δίσκου για αφαίρεση κήλης. Είναι μια μέθοδος που έχει πάνω από έναν αιώνα ζωής (η πρώτη δισκεκτομή έγινε το 1906) και εξακολουθεί να εφαρμόζεται αλλά, όπως είναι φυσικό, έχει εξελιχθεί προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης δυνατής αποτελεσματικότητας σε συνδυασμό με την όσο το δυνατόν πιο μικρή επεμβατικότητα.

Ενδοσκοπική δισκεκτομή: μικρή επεμβατικότητα υπό άμεση όραση

Το φάσμα των χειρουργικών τεχνικών στην αντιμετώπιση της παθολογίας του μεσοσπονδυλίου δίσκου διαρκώς διευρύνεται. Διαφορετικές προσεγγίσεις και προσπελάσεις προσφέρονται στον χειρουργό της σπονδυλικής στήλης προκειμένου να τις εφαρμόσει ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή, με τη σύγχρονη τάση να είναι οι μικρής επεμβατικότητας τεχνικές.

Η διαθεσιμότητα ενδοσκοπικών συστημάτων που ενσωματώνουν υψηλής ευκρίνειας οπτικές ίνες και δυνατότητα χρήσης μικροεργαλείων σε μια λειτουργική μονάδα επιτρέπει στον χειρουργό αληθή μικρής επεμβατικότητας προσπέλαση και χειρουργικούς χειρισμούς υπό άμεση όραση.

Τι είναι η ενδοσκοπική δισκεκτομή

Η ενδοσκοπική δισκεκτομή αποτελεί τη νέα ελάχιστα επεμβατική μέθοδο χειρουργικής αντιμετώπισης της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου. Κατά την επέμβαση αφαιρείται το τμήμα του μεσοσπονδυλίου δίσκου το οποίο προβάλλει ή έχει αποκοπεί και ασκεί πίεση στο νεύρο. Η αφαίρεση γίνεται διαδερμικά μέσω μιας πολύ μικρής τομής λίγων χιλιοστών στα πλάγια της σπονδυλικής στήλης με τη χρήση ενδοσκοπίου (μια πολύ μικρή κάμερα και ειδικά σχεδιασμένα μικροχειρουργικά εργαλεία). Το βασικό πλεονέκτημα της χρήσης ενδοσκοπίου είναι ότι ο χειρουργός έχει άμεση οπτική επαφή με το χειρουργικό πεδίο μέσω οθόνης. Με τον τρόπο αυτό η ενδοσκοπική δισκεκτομή πραγματοποιείται με απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια για τον ασθενή.

Ποιους ασθενείς αφορά η ενδοσκοπική δισκεκτομή

  • Ασθενείς με κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (επίμονη ισχιαλγία με ή χωρίς νευρολογική σημειολογία) και ιδιαίτερα αυτούς στους οποίους η εντόπιση της κήλης είναι ενδο- ή έξω- τρηματική.
  • Ασθενείς με κήλη στην ανώτερη οσφυϊκή και θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
  • Ασθενείς με συμπτώματα σπονδυλικής στένωσης (αδυναμία βάδισης και χρόνιο πόνο στη μέση).

Χειρουργική τεχνική της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

Ο ασθενής τοποθετείται σε πρηνή θέση ή στο αντίθετο της παθολογίας πλάγιο. Η επέμβαση γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία και μέθη, μέσω μιας μικρής τομής (περίπου ενός εκατοστού) στα πλάγια της σπονδυλικής στήλης αποφεύγοντας τον τραυματισμό των σπονδυλικών μυών.

Υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση τοποθετείται το ενδοσκόπιο ακριβώς στο ύψος της παθολογίας και υπό άμεση όραση μέσω της κάμερας και της οθόνης αφαιρείται το τμήμα του δίσκου, ενώ ελέγχεται η ακεραιότητα της νευρικής ρίζας με συνεχή ηλεκτροφυσιολογική παρακολούθηση και ηλεκτρικά ερεθίσματα.
Ο χρόνος της επέμβασης είναι λιγότερο από μια ώρα ενώ υπάρχει πλήρης καταγραφή της χειρουργικής τεχνικής.

Πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

  • Μικρό χειρουργικό τραύμα.
  • Εξατομικευμένη χειρουργική προσέγγιση ανάλογα με την εντόπιση της κήλης. Η δυνατότητα ακριβούς προσέγγισης σε περιοχές όπου οι άλλες μέθοδοι απαιτούν εκτεταμένες και τραυματικές προσπελάσεις αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα της ενδοσκοπικής χειρουργικής. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στην ένδο- και εξω- τρηματική εντόπιση όπου η συγκεκριμένη μέθοδος υπερέχει όλων των άλλων προσεγγίζοντας επακριβώς τη συγκεκριμένη ανατομική θέση.
  • Ελάχιστη απώλεια αίματος.
  • Ελάχιστος κίνδυνος φλεγμονής λόγω της διαρκούς πλύσης-έκπλυσης διεγχειρητικά.
  • Αποφυγή συμφύσεων και ουλώδους ιστού.
  • Αποφυγή αποσταθεροποίησης του σπονδυλικού τμήματος δεν αλλάζει τη μηχανική κατασκευή και στήριξη της σπονδυλικής στήλης (δεν αφαιρείται facet/απόφυση)
  • Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς.

Η σύγχρονη βιβλιογραφία εστιάζει στην υπεροχή των αποτελεσμάτων όταν αφαιρείται ενδοσκοπικά η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου σε σχέση με την μικροδισκεκτομή (αφαίρεση με μικροσκόπιο). Καθίσταται έτσι εμφανές ότι η ενδοσκοπική τεχνική υπερέχει και αποτελεί πιθανά το μέλλον στην αντιμετώπιση της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου.

*Άρθρο του Σπύρου Σκριβιλιωτάκη, Διευθυντή Ορθοπαιδικού στο Metropolitan Hospital.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
AstraZeneca- Ηράκλειο: 2η θρόμβωση για τον 35χρονο που έκανε το εμβόλιο13:58Αννέτα Κυρίδου: Χρυσό και πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες13:45Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Προσαγωγή υπόπτου13:34Εκάλη: Διάρρηξη σε μεζονέτα επιχειρηματία με μεγάλη λεία13:22Σακελλαροπούλου από Χίο: Η Σφαγή εξακολουθεί να μας συγκλονίζει 13:10Γεωργιάδης- Τουρισμός: Έρχεται γενναίο και επιστρεπτέο πρόγραμμα12:58Βρετανία: νεκρό παιδί από έκρηξη στο Λάνκασιρ12:45Η Μάχη της Κρήτης: εκδηλώσεις για την επέτειο των 80 χρόνων12:33Μόσχα: Το ομορφότερο μετρό του κόσμου έγινε 86 ετών (εικόνες)12:21Στέλιος Κρητικός: Θα γίνει πατέρας για τέταρτη φορά!12:08Το αρχαίο DNA φωτίζει την καταγωγή των Ελλήνων11:56Ισθμός Κορίνθου: εικόνα από drone μετά την κατολίσθηση (βίντεο)11:44Ελ Σαλβαδόρ: Πάνω από δέκα πτώματα στο σπίτι δολοφόνου (εικόνες)11:32Αχαΐα: Γλέντι με αρνιά και μπύρες σε υπαίθριο πανηγύρι (βίντεο)11:19Κέιτι Χολμς: Χώρισε η πρώην του Τομ Κρουζ11:07Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: το λάθος των κακοποιών αναζητά η Αστυνομία10:53Μιλγουόκι Μπακς: “Ζωντανοί” στο κυνήγι της 2ης θέσης10:41“Γειτονιές στο πιάτο”: στην Κυψέλη η τελευταία βόλτα (εικόνες)10:28“Πρωινοί Τύποι” – Θεοδωρικάκος για Γλυκά Νερά: Ισόβια στη φυλακή οι δολοφόνοι10:16Σαντορίνη: εισροή υδάτων σε ταχύπλοο10:03
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο