LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 01 Φεβρουαρίου 2021 21:44

Η ρομποτική χειρουργική στη μάχη κατά της παχυσαρκίας: πολεμώντας τον εχθρό με έξυπνα όπλα τελευταίας τεχνολογίας

Γράφει ο Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος / Παχυσαρκίας και Διαβήτη Metropolitan General.

AP - Βάρος - Πάχος - Παχυσαρκία

Η κλινικά σοβαρή παχυσαρκία αποτελεί μία από τις πιο επιθετικές παθήσεις της σύγχρονης εποχής. Αν και συχνά προκαλεί ειρωνικά χαμόγελα η «αδυναμία» ενός ατόμου να χάσει βάρος, είναι πλέον επιβεβαιωμένο πως σύνθετοι γενετικοί, περιβαλλοντικοί, κοινωνικοοικονομικοί και ψυχολογικοί παράγοντες ενέχονται δραματικά στην παθοφυσιολογία της παχυσαρκίας. Ως εκ τούτου, ο αφορισμός «κλείσε το στόμα σου για να χάσεις βάρος», απέχει δραματικά από την ορθή προσέγγιση στην αντιμετώπιση της νόσου.

Χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Η βαριατρική / μεταβολική χειρουργική αποτελεί αποδεδειγμένα τη μοναδική μακροπρόθεσμα αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Ακόμη κι αν είναι η «τελευταία» επιλογή στην πολυπαραγοντική αντιμετώπιση της νόσου, αποτελεί αναμφίβολα το πιο ισχυρό γρανάζι στο μηχανισμό απώλειας βάρους.

Γιατί όμως η χειρουργική της παχυσαρκίας αντιμετωπίζεται σκωπτικά από πολλούς παχύσαρκους και μη ασθενείς; Τρεις είναι οι κυρίες αιτίες:

 1. Θεωρείται ακριβή διαδικασία
 2. Θεωρείται υπερβολικά παρεμβατική σε έναν θεωρούμενο «φυσιολογικό» οργανισμό
 3. Θεωρείται επικίνδυνη

Ας προσεγγίσουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά:

 • Κόστος. Όλες οι μελέτες έχουν καταδείξει πως η χειρουργική της παχυσαρκίας κοστίζει το 1/100 του ποσού που ένας ασθενής και οι φορείς υγείας θα δαπανήσουν για τα σχετιζόμενα με την παχυσαρκία προβλήματα στο μέσο ενήλικα ασθενή
 • Υπερβολικά παρεμβατική. Ο νοσογόνα παχύσαρκος άνθρωπος είναι ένας πάσχων οργανισμός με προσβολή σχεδόν όλων των συστημάτων και οργάνων του. Η μόνη διαφορά είναι πως πρόκειται για μία βραδυφλεγή βόμβα, τα καταστρεπτικά αποτελέσματα της οποίας θα εμφανιστούν απώτερα με μαθηματική ακρίβεια.
 • Επικίνδυνη. Το προφίλ ασφαλείας των επεμβάσεων παχυσαρκίας είναι άριστο και σαφώς καλύτερο από μία σειρά εξαιρετικά συνηθισμένων επεμβάσεων (ορθοπεδικών, καρδιοχειρουργικών, ουρολογικών). Οι προϋποθέσεις όμως είναι σαφείς και συγκεκριμένες:
 1. Η εμπειρία του εξειδικευμένου χειρουργού και η άρτια οργάνωση του κέντρου όπου διενεργείται το σύνολο των πιστοποιημένων επεμβάσεων
 2. Η χρήση του πιο σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

Διαθέσιμες χειρουργικές επιλογές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας 

Οφέλη της Ρομποτικής Χειρουργικής Μεθόδου στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Η ρομποτική τεχνολογία δεν αποτελεί μία βελτιωμένη έκδοση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής . Αποτελεί ένα μοναδικά καινοτόμο χειρουργικό εργαλείο που προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες τόσο στο χειρουργό της παχυσαρκίας όσο και στον ασθενή που υποβάλλεται στην επέμβαση απώλειας βάρους. Προσφέρει μοναδική τρισδιάστατη όραση, μοναδικά εργαλεία αιμόστασης και συρραφής και κυρίως τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) στη διαδικασία διατομής και συρραφής, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών που παλαιότερα φόβιζαν τους ασθενείς (αιμορραγία, διαφυγές).

Τα οφέλη όμως της ρομποτικής τεχνολογίας δεν είναι μόνο τεχνικά. Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις πως η σαφής υπεροχή της ρομποτικής χειρουργικής μπορεί να οφείλεται και σε πλεονεκτήματα που αυτή προσφέρει σε μοριακό επίπεδο (μικρότερη ιστική βλάβη, μικρότερη φλεγμονώδης απάντηση του χειρουργικού ασθενούς).

Η ανασφάλεια λοιπόν στην απόφαση για τη χειρουργική απώλεια βάρους μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί από την πεποίθηση της οριστικής θεραπείας της νόσου. Αρκεί να σταθμιστούν σωστά και να απαντηθούν τα ακόλουθα:

 1. Πώς μετράται το κόστος που αφορά την υγεία και την ευζωία μας;
 2. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις επιπλοκές της παχυσαρκίας ή να νικήσουμε τα προβλήματα που συνεπάγεται εν τη γενέσει τους;
 3. Γιατί να μην εκμεταλλευτούμε, όπως στην καθημερινότητά μας, ό,τι πιο ασφαλές, σύγχρονο και αποτελεσματικό προσφέρει η ιατρική βιοτεχνολογία; 

Metropolitan - ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ *Άρθρο του Χαράλαμπου Σπυρόπουλου, Χειρουργού, Διευθυντή Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος / Παχυσαρκίας και Διαβήτη Metropolitan General.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕπίθεση στη Μονή Πετράκη: στο Δρομοκαΐτειο ο δράστηςΣήμερα 13:14 | Ειδήσεις

Οδηγία για εγκλεισμό του 37χρονου δόθηκε μετά την εξέτασή του από γιατρούς. Η κατάστασή του δεν επιτρέπει την απολογία του στις Αρχές.

Novartis: Σαμαράς, Στουρνάρας, Βενιζέλος, Αβραμόπουλος, Γεωργιάδης και Λοβέρδος ζητούν “να βγει η κουκούλα από τους ψευδομάρτυρες”Σήμερα 12:43 | Ειδήσεις

Ο πρώην Πρωθυπουργός και οι πέντε πρώην υπουργοί ζητούν να αποκαλυφθούν οι “προστατευόμενοι μάρτυρες” και να καταθέσουν με την ταυτότητα τους, όπως ζητεί και η Εισαγγελέας.

Μετάλλαξη Δέλτα: Έκτακτη σύσκεψη Χαρδαλιά - ΤσιόδραΣήμερα 14:39 | Ειδήσεις

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού.

Άγιος Παντελεήμονας - Ομαδικός βιασμός 25χρονης εγκύου: Βαρύτατες ποινικές διώξεις στους δράστεςΣήμερα 15:22 | Ειδήσεις

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι τρεις συλληφθέντες για τον βιασμό της 25χρονης. Αναζητείται ακόμη ένα άτομο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αγρίνιο: Έριξε χλωρίνη στον άντρα άντρα της16:09Επίθεση με βιτριόλι: ιατρικό ανακοινωθέν για τους Μητροπολίτες15:58Σύνοδος Κορυφής - Μητσοτάκης για Τουρκία: σαφείς οι όροι της ΕΕ15:48Άγιος Παντελεήμονας - Ομαδικός βιασμός 25χρονης εγκύου: Βαρύτατες ποινικές διώξεις στους δράστες15:36Σύνοδος Κορυφής - ΛΟΑΤΚΙ: 17 ηγέτες κατά του Ορμπάν15:25Μονή Πετράκη - επίθεση με βιτριόλι: το ξέσπασμα της Ιωάννας Παλιοσπύρου15:13Κομοτηνή: Καταγγελία για βιασμό 6χρονου από 12χρονο15:00Μετάλλαξη Δέλτα: Έκτακτη σύσκεψη Χαρδαλιά - Τσιόδρα 14:48Μεσοπρόθεσμο: “Έκρηξη” επενδύσεων - Μείωση χρέους και ανεργίας14:37Πάρτι στο ΑΠΘ - Πρύτανης στον Εισαγγελέα: νοθευμένα ποτά και “μαύροι” τζίροι14:25Επίθεση στη Μονή Πετράκη: “Πλούσιο” παρελθόν του ιερέα με απειλές και ναρκωτικά (βίντεο)14:12Επίθεση στη Μονή Πετράκη - Ιερώνυμος: Άλλο πράγμα η συγχώρεσις, άλλο πράγμα η Δικαιοσύνη14:01Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 64χρονος για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης13:50Νεκρός 19χρονος σε τροχαίο13:38Μονή Πετράκη: Οι αναρτήσεις του ιερέα που έριξε το βιτριόλι13:26Επίθεση στη Μονή Πετράκη: στο Δρομοκαΐτειο ο δράστης13:14Σταύρος Μπαλάσκας: Παραιτήθηκε από το ΔΣ της ΠΟΑΣΥ13:01Novartis: Σαμαράς, Στουρνάρας, Βενιζέλος, Αβραμόπουλος, Γεωργιάδης και Λοβέρδος ζητούν “να βγει η κουκούλα από τους ψευδομάρτυρες”12:54Λίτσα Πατέρα - Ζώδια: η πανσέληνος και τα καλά που φέρνει στα ζώδια (βίντεο)12:41Αγρίνιο: ιερέας συνελήφθη για παιδική πορνογραφία12:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο