LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 29 Ιανουαρίου 2021 16:48 | Ανανέωση: 29 Ιανουαρίου 2021 17:06

Χιονοστιβάδα στον Όλυμπο: Οδηγίες από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Εικόνες από χιονοστιβάδες που έχουν σημειωθεί στον τόπο της τραγωδίας. Χρήσιμες συμβουλές προφύλαξης από χιονοστιβάδα, που μπορούν να σώσουν ζωές.

ΟΛΥΜΠΟΣ - ΧΙΟΝΙ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ - ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ

Μετά την τραγωδία με τους δύο γιατρούς που παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα, κάνοντας ορειβασία στον Όλυμπο, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης εφιστά μεγάλη προσοχή σε όσους επιλέγουν για εξορμήσεις το “Βουνό των Θεών”. Ειδικά η περιοχή όπου έχασαν τη ζωή τους οι δύο άτυχοι άνδρες, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς έχουν σημειωθεί κατά το παρελθόν πολλά ατυχήματα.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από χιονοστιβάδες που έχουν σημειωθεί παλαιότερα, υπογραμμίζει πως σε τέτοιες περιπτώσεις, η ζωή του εμπλεκόμενου εξαρτάται αποκλειστικά από τους συντρόφους του, τον εξοπλισμό τους και πόσο καλά εκπαιδευμένοι είναι οι ίδιοι, καθώς ο μέσος χρόνος ζωής είναι 15 λεπτά.

ΟΛΥΜΠΟΣ - ΧΙΟΝΙ - ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ

Ειδικότερα, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης επισημαίνει:

Πόσοι μπορούμε να απαντήσουμε στα παρακάτω ερωτήματα;

 • Πόσο χρόνο έχω στη διάθεση μου;
 • Τι μπορώ να κάνω για να σωθώ;
 • Πόσο πιθανό είναι να μου συμβεί;
 • Μπορώ να είμαι προετοιμασμένος;
 • Μπορώ να αποφύγω την εμπλοκή μου;
 • Χρειάζομαι ειδικό εξοπλισμό;
 • Πρέπει να γνωρίζουν όλοι από την παρέα;

ΟΛΥΜΠΟΣ - ΧΙΟΝΙ - ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ

Οι παράγοντες που ενισχύουν τον κίνδυνο της χιονοστιβάδας είναι πολλοί, όπως:

 • αέρας πριν και μετά
 • κλίση της πλαγιάς
 • ήλιος / ξαστεριά
 • βροχή
 • θερμοκρασία

Οι λόγοι που μπορεί να ξεκινήσει η χιονοστιβάδα είναι δύο:

 1. Λόγω κλίσης
 2. Από ανθρώπινο παράγοντα (skier, snowboarder, αλλά ακόμα και πεζοπόροι, π.χ. Μαίναλο 2005)

ΟΛΥΜΠΟΣ - ΧΙΟΝΙ - ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ

Ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας είναι περιορισμένος. Μόλις 15 λεπτά για βγάλουμε ή να βγούμε έξω από το λευκό κελί. Σε αυτά τα 15 λεπτά είναι σημαντικό:

 • να έχουμε ΠΑΝΤΑ το σωστό εξοπλισμό
 • να τοποθετούμε ΣΩΣΤΑ τον εξοπλισμό πάνω μας
 • να γνωρίζουμε να χρησιμοποιούμε ΣΩΣΤΑ τον εξοπλισμό
 • να είμαστε ψύχραιμοι
 • να γνωρίζουμε από πριν τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε
 • να είμαστε αποτελεσματικοί

Το τρίπτυχο της ασφάλειας:

 • εξοπλισμός
 • προετοιμασία
 • εκπαίδευση

ΟΛΥΜΠΟΣ - ΧΙΟΝΙ - ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ

Προτάσεις για να αποφευχθούν άσκοπες κινητοποιήσεις

 1. Συζήτηση με την ομάδα και ενημέρωση των μελών της. Κατά τη διαδρομή καλό είναι να γίνεται συνεχής εκτίμηση των συνθηκών και να υπάρχει ετοιμότητα, ώστε να υιοθετηθεί διαφορετική τακτική.
 2. Οι ορειβάτες που πρόκειται να επισκεφτούν ορεινά συγκροτήματα καλό είναι να έχουν δηλώσει την πορεία της διαδρομής που θα ακολουθήσουν ή τους στόχους που έχουν σε ορειβατικούς συλλόγους και κατά τόπους φορείς διάσωσης.
 3. Επίσης, θα πρέπει να έχουν λάβει μετεωρολογικές πληροφορίες για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν ή να έχουν ρωτήσει άλλους ορειβάτες, που ίσως είχαν ακολουθήσει την ίδια διαδρομή τις προηγούμενες μέρες. Ειδικά ενήμεροι σε αυτό, όσον αφορά τον Όλυμπο, τον Παρνασσό και την Αστράκα, είναι οι υπεύθυνοι καταφυγίων.
 4. Θα πρέπει να έχουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο και σε περίπτωση καθυστέρησης να ενημερώνουν τους οικείους ή τους φίλους τους
 5. Θα πρέπει να έχουν μαζί τους, επίσης, ασύρματο VHF για την επικοινωνία σε περίπτωση που το τηλέφωνο δεν έχει κάλυψη.

ΟΛΥΜΠΟΣ - ΧΙΟΝΙ - ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ

Σε περίπτωση εμπλοκής σε χιονοστιβάδα δύο πράγματα μπορούν να βοηθήσουν:

 1. Κατάλληλος εξοπλισμός, πομποδέκτης χιονοστιβάδας (Beacon, Arva, κ.ά.), ράβδος ανεύρεσης θύματος (sonda), φτυάρι μεταλλικό
 2. Κατάλληλη εκπαίδευση

Όσοι, λοιπόν, κινούνται σε ορεινούς όγκους και διαθέτουν συσκευή ασυρμάτου VHF, μπορούν να καλέσουν σε περίπτωση ανάγκης στη συχνότητα του ραδιοδικτύου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, 146.500MHz. Σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα με χιονοστιβάδα και απειλείται ανθρώπινη ζωή θα πρέπει να καλούνται πάντα και άμεσα οι αρμόδιες αρχές, γιατί κάθε λεπτό είναι κρίσιμο!

ΟΛΥΜΠΟΣ - ΧΙΟΝΙ - ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ

Εκπαιδεύσεις της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης σε συνεργασία με την ΑΝΕΝΑ (Association Nationale pour l Etude de la Neige et des Avalanches), διοργανώνουν εκπαιδεύσεις για τις χιονοστιβάδες, την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους. Η εκπαίδευση διαρκεί δύο ημέρες, με θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα. Τα πρακτικά γίνονται κατά την κίνηση στο πεδίο και μέσω βιωματικού τρόπου εκμάθησης.

ΟΛΥΜΠΟΣ - ΧΙΟΝΙ - ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ

ΟΛΥΜΠΟΣ - ΧΙΟΝΙ - ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ

ΟΛΥΜΠΟΣ - ΧΙΟΝΙ - ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ

ΟΛΥΜΠΟΣ - ΧΙΟΝΙ - ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ

ΟΛΥΜΠΟΣ - ΧΙΟΝΙ - ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚορονοϊός: Τέλος το lockdown – Τι αλλάζει για μετακινήσεις, λιανεμπόριο και τουρισμόΣήμερα 08:21 | Ειδήσεις

Η κυβερνητική στρατηγική για το πέρασμα στη θερινή περίοδο. Όλες οι αλλαγές από τις 14 Μαΐου. Οι προϋποθέσεις για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Πέτσας για Εργασιακά στον ΑΝΤ1: αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου (βίντεο)Σήμερα 08:29 | Ειδήσεις

Τι είπε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» για το 8ωρο, τις απολύσεις, τις υπερωρίες, αλλά και τις αλλαγές στα συνδικαλιστικά.

Ισραήλ: Συναγερμός για ρουκέτες από την Χαμάς (εικόνες)Σήμερα 06:57 | Ειδήσεις

Φλέγεται η Μέση Ανατολή. Ήχησαν σειρήνες εκ νέου στο Ισραήλ και οι κάτοικοι έσπευσαν στα καταφύγια. Νεκρός Παλαιστίνιος από πυρά ισραηλινών στρατιωτών.

ΗΠΑ: εμβολιάσου και γίνε εκατομμυριούχος!Σήμερα 07:05 | Ειδήσεις

Λοταρία με έπαθλο 1 εκ. δολάρια, επίδομα 100 δολαρίων και δωρεάν εισιτήρια για αγώνες μπέιζμπολ, μεταξύ των δέλεαρ για τον εμβολιασμό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη – τροχαίο δυστύχημα: βάφτηκε… με αίμα η άσφαλτος10:19Κορονοϊός - Βασιλακόπουλος: “Ναι” στα προνόμια σε εμβολιασμένους10:08“The 2Night Show”- Τάκης Χρυσικάκος: Η κατάθλιψη και οι απώλειες που τον σημάδεψαν09:56Διεύθυνση Μεταφορών: Ψηφιακή έκδοση αριθμού προτεραιότητας (εικόνες)09:43“The 2night Show” - Αντιγόνη Δρακουλάκη: Τι αποκάλυψε για τον σύζυγό της 09:31Βελόπουλος για έγκλημα στα Γλυκά Νερά στον ΑΝΤ1: θανατική ποινή στον δολοφόνο της Καρολάιν (βίντεο)09:19“The 2Night Show” – Ελένη Καρακάση: Το spoiler για τις “Άγριες Μέλισσες”09:06Κορονοϊός: Τέλος το lockdown – Τι αλλάζει για μετακινήσεις, λιανεμπόριο και τουρισμό08:53Πέτσας για Εργασιακά στον ΑΝΤ1: αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου (βίντεο)08:41Εμβόλιο AstraZeneca - Βραζιλία: Αναστoλή χορήγησης σε εγκύους08:30Παγώνη για επιστροφή στην κανονικότητα στον ΑΝΤ1: ο ιός είναι ακόμη εδώ (βίντεο)08:17Ο καιρός σήμερα από τον Τάσο Αρνιακό (βίντεο)08:05Δολοφονία στα Γλυκά Νερά – Καλλιακμάνης: Τι μου είπε ο αστυνομικός που είδε πρώτος το μωρό07:52Premier League: η Άρσεναλ νίκησε την Τσέλσι και ελπίζει07:40Ισραήλ: Συναγερμός για ρουκέτες από την Χαμάς (εικόνες)07:28ΗΠΑ: εμβολιάσου και γίνε εκατομμυριούχος!07:15Νάουσα: Ηλικιωμένος καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του07:03Βραζιλία – δημοσκόπηση: ο Λούλα έχει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τον Μπολσονάρου06:50Ισραήλ: Επικοινωνία Μπάιντεν με Νετανιάχου για αποκλιμάκωση της βίας 06:38Serie A: Η Μίλαν έτοιμη να κουνήσει… το σεντόνι με εφτάρα!06:25
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο