LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 22 Ιανουαρίου 2021 22:32

ABC: Πρωτοποριακή μέθοδος ακτινοβόλησης μαστού

Γράφει η Κωνσταντία Τσαμασιώτη, Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος, Συνεργάτις Κέντρου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ

τεστ - καρκίνος του μαστού

Τα τελευταία χρόνια, χάρη στην αλματώδη πρόοδο της ιατρικής και της τεχνολογίας, τα ποσοστά επιβίωσης στον καρκίνο του μαστού έχουν σημειώσει ραγδαία άνοδο. Για ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών είναι εφικτή η πλήρης ίαση, ενώ ακόμα και γι’ αυτές που δεν είναι δυνατός αυτός ο στόχος, η μακρά επιβίωση με καλή ποιότητα ζωής είναι πλέον πραγματικότητα.

Καλύτερη ποιότητα ζωής

Θεραπεύοντας όμως τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού, συνειδητοποιήσαμε όλοι εμείς που εργαζόμαστε στον τομέα της υγείας πόσο σημαντικό είναι για τις γυναίκες αυτές να συνεχίζουν τη ζωή τους χωρίς προβλήματα και απώτερες παρενέργειες από τις προηγηθείσες αντινεοπλασματικές θεραπείες. Τα καινούργια φάρμακα χημειοθεραπείας και ανοσοθεραπείας, η ορμονοθεραπεία και η μοντέρνα ακτινοθεραπεία συμβάλλουν στο να διατηρηθεί το καλό αποτέλεσμα ενός άρτιου χειρουργείου

Όλες, όμως, οι θεραπείες έχουν παρενέργειες και ο στόχος είναι να μετριάσουμε την τοξικότητα κατά τη διάρκεια των θεραπειών και, αφού αυτές ολοκληρωθούν, να μην προκληθεί κάποια βλάβη που θα μπορούσε να επηρεάσει τη μετέπειτα ζωή της γυναίκας.

Έχουμε περάσει, λοιπόν, από την εποχή που απλώς ήταν αρκετό να θεραπεύσουμε τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού με οποιοδήποτε κόστος στην εποχή που θέλουμε οι γυναίκες αυτές να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς καμιά ανάμνηση της προηγηθείσας περιπέτειας.

Για πρώτη φορά στο ΥΓΕΙΑ

Με οδηγό αυτή τη φιλοσοφία, στο Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ εφαρμόζουμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ακτινοθεραπεία μαστού με έλεγχο της αναπνοής με το σύστημα Active Breathing Coordinator TM (ABC) της εταιρείας Elekta.

Σύγχρονες μελέτες έχουν αποδείξει ότι ασθενείς με καρκίνο μαστού που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία και λαμβάνουν μικρές δόσεις ακτινοβολίας σε περιοχές της καρδιάς και του πνεύμονα έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή ή και πνευμονική νόσο ως απώτερη παρενέργεια κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για γυναίκες που έχουν και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως λήψη καρδιοτοξικών χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, υποκείμενη καρδιακή ή πνευμονική νόσο και ιστορικό καπνίσματος, και για τις νέες σε ηλικία γυναίκες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης, καθώς έχει φανεί ότι ο σχετικός κίνδυνος από την ακτινοθεραπεία εμφανίζεται μετά από πολλά χρόνια.

Μια μη επεμβατική εξελιγμένη τεχνολογία που ελαχιστοποιεί τις παρενέργειες

Το σύστημα ABC αποτελεί μια μη επεμβατική εξελιγμένη τεχνολογία, η οποία βοηθά την ασθενή να ελέγχει την αναπνοή της κατά τη διάρκεια της ακτινοβόλησης. Η διαδικασία επιτρέπει τη χορήγηση της ακτινοθεραπείας μόνο στη φάση βαθιάς εισπνοής, κατά την οποία η απόσταση της καρδιάς από τον μαζικό αδένα αυξάνεται, με αποτέλεσμα η δόση ακτινοβολίας που λαμβάνει η καρδιά να ελαχιστοποιείται.

Ταυτόχρονα διασφαλίζεται η επαναληψιμότητα της θέσης του όγκου-στόχου και των υγιών οργάνων, αυξάνοντας την ακρίβεια της θεραπείας. Ο όγκος-στόχος παραμένει ακινητοποιημένος, επιτρέποντας τη στοχευμένη χορήγηση ακτινοβολίας και προστατεύοντας τόσο την καρδιά όσο και τον πνεύμονα.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η ασθενής ελέγχει το σύστημα ABC με τη βοήθεια ενός κουμπιού, το οποίο κρατάει πατημένο στο διάστημα που βρίσκεται σε βαθιά εισπνοή. Όταν η ασθενής σταματά να πιέζει το κουμπί, η ακτινοβόληση διακόπτεται αυτόματα και η ασθενής αναπνέει φυσιολογικά. Με αυτόν τον τρόπο, η χορήγηση της καθημερινής ακτινοθεραπείας πραγματοποιείται σε τέσσερις έως έξι βαθιές εισπνοές. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να χειριστούν άψογα το σύστημα ABC, ακόμα και αυτές πιο προχωρημένης ηλικίας ή με κακές αναπνευστικές εφεδρείες. Εξάλλου, λόγω της αυτοματοποιημένης επικοινωνίας του ABC με τον Γραμμικό Επιταχυντή που χορηγεί την ακτινοβόληση, ακόμα και αν η ασθενής δεν πάρει βαθιά ανάσα ή εκ-πνεύσει πιο νωρίς, η θεραπεία διακόπτεται αυτόματα και ξαναρχίζει όταν βρεθούν οι ιδανικές συνθήκες. Έτσι εξασφαλίζουμε την ασφάλεια αλλά και την ηρεμία της ασθενούς.

Το ABC χρησιμοποιείται κυρίως σε ακτινοθεραπεία αριστερού μαστού, αλλά ουσιαστικά έχει εφαρμογή σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος επηρεάζεται από την αναπνοή. Έτσι, έχει θέση επίσης σε στερεοτακτικές θεραπείες του πνεύμονα και του ήπατος, ενώ έχει και αποδεδειγμένο όφελος σε λεμφώματα του μεσοθωρακίου, όπου κυρίως έχουμε να κάνουμε με νεαρούς ασθενείς.

Metropolitan - ΤΣΑΜΑΣΙΩΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ

*Άρθρο της Κωνσταντίας Τσαμασιώτη, Ακτινοθεραπεύτριας – Ογκολόγου, Συνεργάτιδας Κέντρου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓυναικοκτονία στην Ρόδο - Θεία Ντόρας: ο δολοφόνος ήθελε να ελέγχει την ζωή της (βίντεο)Σήμερα 12:00 | Τοπικά Νέα

Πως περιγράφει την ζωή του θύματος με τον μετέπειτα δολοφόνο της, την άγνοια της οικογένειας για το παιδί του δράστη και το μυστήριο γύρω από την προηγούμενη ζωή του.

Γυναικοκτονία στην Ρόδο: η εξομολόγηση του θύματος για τα “μαρτύρια” που πέρασε (βίντεο)Σήμερα 10:56 | Ειδήσεις

Ανατριχίλα προκαλούν τα περιστατικά που διηγήθηκε η ίδια για την κοινή ζωή με τον πρώην σύντροφο της, που την δολοφόνησε. Το κλείδωμα εκτός σπιτιού, το χακάρισμα και τα ρούχα.

Τροχαίο στην Σπάρτη: Νεκρή 22χρονη - Είχε χάσει και τη μητέρα τηςΣήμερα 11:17 | Ειδήσεις

Θρήνος για την κοπέλα, που βρήκε φρικτό θάνατο από σύγκρουση ΙΧ με μηχανή. Πριν από λίγα χρόνια, είχε χάσει την μητέρα της,

Ηράκλειο: ανεμβολίαστη υπάλληλος κλειδώθηκε στο ΚΑΠΗΣήμερα 14:06 | Τοπικά Νέα

Αστυνομική επιχείρηση στήθηκε για την απομάκρυνση της. Συνέχιζε να πηγαίνει στη δουλειά, αν και είχε τεθεί σε αναστολή. Άλλαξε τις κλειδαριές και κλειδώθηκε στο ΚΑΠΗ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νίκος Παπαγγελής: ο Παραολυμπιονίκης που δίνει “μάθημα ζωής” (βίντεο)15:04Ηράκλειο: έκρυβε ένα κιλό ηρωίνη σε παραλία14:58Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Εισαγγελική έρευνα στο νοσοκομείο “Παπανικολάου”14:45Πηγή Δεβετζή: “Παράγοντας του αθλητισμού κατέβασε το παντελόνι του και με έριξε στον καναπέ”14:33Ηράκλειο: ανεμβολίαστη υπάλληλος κλειδώθηκε στο ΚΑΠΗ14:20Έλενα Χριστοπούλου: στο “Ελλάδα έχεις ταλέντο” δεν θα επισκιαστώ από κανέναν (βίντεο)14:07Κορονοϊός - Οικονόμου: “Όχι” lockdown στην Θεσσαλονίκη 13:55Ιωάννινα - Κλεμμένες εικόνες: Στο εδώλιο αρχιμανδρίτης13:42Χάρτη με τουρκικά πολεμικά στην Κρήτη έδειξε ο Δένδιας στην ΕΕ13:31“Nautical Geo”: NAVTEX για την παράταση των ερευνών του13:1911 γυναικοκτονίες μέσα στο 2021: Από την Καρολάιν και την Σταυρούλα έως… τη Δώρα13:07Άρειος Πάγος - αντιεμβολιαστές: στοπ στο αυτόφωρο δημόσιων λειτουργών12:56Game Of Chefs: Οι κριτές όπως δεν τους έχετε ξαναδεί (βίντεο)12:44Λίτσα Πατέρα - Ζώδια: Ερμής και Αφροδίτη δίνουν “μάχη” (βίντεο)12:32Πετρούνιας στο “Πρωινό”: Ο θρησκευτικός γάμος και το νέο γυμναστήριο (βίντεο)12:22Λιμάνι Πειραιά - Cosco: Τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης12:11Γυναικοκτονία στην Ρόδο - Θεία Ντόρας: ο δολοφόνος ήθελε να ελέγχει την ζωή της (βίντεο)11:58Τροχαίο στην Σπάρτη: Νεκρή 22χρονη - Είχε χάσει και τη μητέρα της11:45Η Ρεάλ Μαδρίτης έβγαλε “εξάσφαιρο” κόντρα στη Μαγιόρκα11:31Ντάνιελ Κρεγκ: Ο επόμενος Τζέιμς Μποντ δεν πρέπει να είναι γυναίκα11:19
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο