LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 21 Ιανουαρίου 2021 22:55

Σακχαρώδης διαβήτης κύησης

Γράφει η Ελένη Αναστασίου, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος, Διευθύντρια Ιατρείου Διαβήτη και Κύησης, ΜΗΤΕΡΑ.

AP - Μωρό - έγκυος

Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης (ΣΔΚ);

Η εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη, δηλαδή αυξημένου σακχάρου στο αίμα, για πρώτη φορά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δύο στις δέκα έγκυοι μπορεί να παρουσιάσουν σακχαρώδη διαβήτη της κύησης, χωρίς να γνωρίζουν ότι έχουν σακχαρώδη διαβήτη.

Ποιες κατηγορίες γυναικών έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης;

Μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης έχουν οι γυναίκες που έχουν στο ιστορικό τους ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

 • Προηγούμενο σακχαρώδη διαβήτη της κύησης
 • Παχυσαρκία
 • Σακχαρώδη διαβήτη στην οικογένεια (γονείς-αδέλφια)
 • Ηλικία μεγαλύτερη από 30 έτη
 • Γέννηση προηγούμενου μωρού με βάρος μεγαλύτερο από 4 χλγρ.
 • Προηγούμενο ενδομήτριο θάνατο εμβρύου
 • Εμφάνιση αυξημένης αρτηριακής πίεσης στη διάρκεια προηγούμενης εγκυμοσύνης.
 • Εμφάνιση σακχάρου στα ούρα. 

Πρέπει να τονίσουμε ότι η παρουσία αυτών των παραγόντων κινδύνου δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι θα εμφανιστεί Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης. Επίσης ισχύει και το αντίστροφο: δηλαδή γυναίκες χωρίς κανέναν από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου να παρουσιάζουν Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η δοκιμασία διάγνωσης γίνεται στον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης (μεταξύ 24ης και 28ης εβδομάδας). Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί ο θεράπων ιατρός (συνήθως ο γυναικολόγος) να ζητήσει την εξέταση και νωρίτερα.

Η διάγνωση του Σακχαρώδους Διαβήτη Κύησης στηρίζεται αποκλειστικά σε εργαστηριακή εξέταση(σακχαραιμική καμπύλη), γιατί δεν υπάρχουν εμφανή στοιχεία από το ιστορικό και την κλινική εξέταση.

Κριτήρια διάγνωσης:

 • Χορήγηση 75 g γλυκόζης από το στόμα.
 • Μέτρηση γλυκόζης αίματος ανά ώρα επί 2ωρο.
Metropolitan - ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ
 • Αν μία ή περισσότερες τιμές είναι ίσες ή μεγαλύτερες από τα ανωτέρω όρια, τότε έχουμε διάγνωση Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης.
 • Η δοκιμασία πρέπει να γίνεται το πρωί μετά από 8ωρη-14ωρη νηστεία.
 • Η εξεταζόμενη έγκυος πρέπει τουλάχιστον τις 3 προηγούμενες ημέρες να τρώει κανονικά (αρκετά ζυμαρικά-φρούτα), χωρίς να κάνει δίαιτα, και να μην περιορίζει τη φυσική της δραστηριότητα.

Ποιες πιθανές βλάβες στο έμβρυο προλαμβάνει η θεραπεία του Σακχαρώδους Διαβήτη Κύησης;

Η διάγνωση του Σακχαρώδους Διαβήτη Κύησης και η άμεση θεραπευτική αντιμετώπισή του έχει ως στόχο να προφυλάξει το έμβρυο από μια παθολογική κατάσταση που περιγράφεται ως μακροσωμία και εκφράζεται με τη συσσώρευση λίπους στο σώμα του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το βάρος στη γέννηση να ξεπερνά τα 4 χλγρ., προκαλώντας δυσκολίες στον τοκετό. Επίσης, αμέσως μετά τη γέννηση μπορεί το νεογνό να εμφανίσει υπογλυκαιμία.

Τέλος, τα παιδιά μητέρων με Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης παρουσιάζουν στην εφηβεία συχνότερα παχυσαρκία και διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη.

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση;

Ο θεραπευτικός στόχος είναι η διατήρηση του σακχάρου αίματος στα φυσιολογικά για την κύηση επίπεδα. Τούτο επιτυγχάνεται με τη μέτρηση του σακχάρου από την ίδια την έγκυο (νηστική και μία ώρα μετά τα γεύματα) με τη χρήση μετρητή γλυκόζης.

Στην έγκυο χορηγείται διαιτητική αγωγή προσαρμοσμένη στις ανάγκες της κύησης, στο σωματικό της βάρος και στις προτιμήσεις της. Ενδείκνυται η σωματική άσκηση, π.χ. περπάτημα μετά τα γεύματα, εφόσον δεν υπάρχουν μαιευτικές αντενδείξεις.

Αν όμως δεν επιτυγχάνονται φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου, θα χορηγηθεί ινσουλίνη. Η θεραπεία με ινσουλίνη χορηγείται αποκλειστικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης επηρεάζει το πώς και πότε θα γίνει ο τοκετός ή και τον θηλασμό;

Η έγκυος με Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης που παρακολουθείται τακτικά και θεραπεύεται σωστά μπορεί να προχωρήσει μέχρι το τέλος της κύησης και να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό, εκτός κι αν συντρέχουν άλλοι μαιευτικοί λόγοι ανεξάρτητοι του Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης. Οι γυναίκες μπορούν να θηλάσουν κανονικά μετά τον τοκετό.

Ποιες είναι οι πιθανότητες στις γυναίκες με Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης να εμφανισθεί Σακχαρώδης Διαβήτης στο μέλλον;

Μετά τον τοκετό η μεγάλη πλειονότητα των γυναικών με Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης θα επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου. Αυτό θα διαπιστωθεί με τη διενέργεια της εξέτασης της σακχαραιμικής καμπύλης, που θα γίνει 6-12 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Παρά ταύτα, η εγκυμοσύνη αποτελεί μια φυσιολογική δοκιμασία-στρες που αποκαλύπτει ομάδες γυναικών που μπορεί να εμφανίσουν Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2) με την πάροδο της ηλικίας. Για την πρόληψη εμφάνισης του ΣΔ2, οι γυναίκες με ιστορικό Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης πρέπει να στοχεύσουν σε φυσιολογικό σωματικό βάρος σε συνδυασμό με συστηματική σωματική άσκηση. Επίσης πρέπει να ελέγχουν το σάκχαρο αίματος κάθε 1-3 έτη. Τέλος, σε πιθανή μελλοντική εγκυμοσύνη πρέπει έγκαιρα να γίνεται ο έλεγχος για πιθανό Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης. 

Metropolitan - ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ


*Άρθρο της Ελένης Αναστασίου, Ενδοκρινολόγου – Διαβητολόγου, Διευθύντριας Ιατρείου Διαβήτη και Κύησης, ΜΗΤΕΡΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕπίθεση με βιτριόλι: Ποινική δίωξη στον ιερέα για κακούργημαΣήμερα 19:16 | Ειδήσεις

Ο 37χρονος έφτασε στο δικαστήριο χωρίς ράσα και φορώντας ένα λευκό μπλουζάκι. Τι δήλωσε κατά την μεταφορά του στον ανακριτή.

Γλυκά Νερά - Δικηγόρος συζυγοκτόνου στον ΑΝΤ1: τι μου είπε στη φυλακή (βίντεο)Σήμερα 18:43 | Ειδήσεις

Για “πολλά κενά” στη δικογραφία, έκανε λόγο ο συνήγορος υπεράσπισης του 33χρονου. Τι είπε ο καθ’ ομολογίαν δράστης για την επιμέλεια του παιδιού.

Κορονοϊός - Μεταλλάξεις: εκατοντάδες νέα κρούσματαΣήμερα 17:17 | Ειδήσεις

Πόσες νέες μολύνσεις από παραλλαγές του ιού εντοπίστηκαν σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, την τελευταία εβδομάδα. Ποια είναι η κυρίαρχη μετάλλαξη.

Novartis: Σαμαράς, Στουρνάρας, Βενιζέλος, Αβραμόπουλος, Γεωργιάδης και Λοβέρδος ζητούν “να βγει η κουκούλα από τους ψευδομάρτυρες”Σήμερα 12:43 | Ειδήσεις

Ο πρώην Πρωθυπουργός και οι πέντε πρώην υπουργοί ζητούν να αποκαλυφθούν οι “προστατευόμενοι μάρτυρες” και να καταθέσουν με την ταυτότητα τους, όπως ζητεί και η Εισαγγελέας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Καστελλόριζο: Τούρκοι προσπάθησαν να εμβολίσουν σκάφος του Λιμενικού - Δίωξη για κακούργημα21:07Θεσσαλονίκη - Σεξουαλική παρενόχληση: Καταγγελίες για καθηγητή γυναικολογίας (εικόνες)20:54Αντζελίνα Τζολί: Το άγνωστο πρόβλημα υγείας της κόρη της, Zahara!20:42Μαραθώνας: Χασισοφυτεία με εκατοντάδες δενδρύλλια (εικόνες)20:31“Μετάλλαξη Δέλτα” - Παυλάκης: Τα εμβόλια είναι μονόδρομος (βίντεο)20:19Κορονοϊός - ΠΟΥ: Οι μεταλλάξεις φέρνουν ετήσιο εμβολιασμό20:08Γλυκά Νερά: Από κοινού επιμέλεια του παιδιού ζητεί η οικογένεια του συζυγοκτόνου (βίντεο)19:54Βουλγαρία: 'Ερευνα για παράνομες μεταμοσχεύσεις νεφρών 19:42Παναθηναϊκός: Ο Κάτας φεύγει, ο Πρίφτης έρχεται 19:31Επίθεση με βιτριόλι: Ποινική δίωξη στον ιερέα για κακούργημα 19:18Γλυκά Νερά - Δικηγόρος συζυγοκτόνου στον ΑΝΤ1: τι μου είπε στη φυλακή (βίντεο)19:07Επίθεση με βιτριόλι - Αθηναγόρας: στη Μονή Πετράκη θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας18:55Επίθεση στη Μονή Πετράκη - Κωτσιαντής στον ΑΝΤ1 για το παρελθόν του ιερέα (βίντεο)18:45Επίθεση με βιτριόλι – Δικηγόρος ιερέα: Το υγρό έπεσε ένα χιλιοστό από το μάτι μου18:33Ίσθμια: Θρίλερ με πτώμα σε παραλία18:21Κορονοϊός - Μεταλλάξεις: εκατοντάδες νέα κρούσματα18:10Κορονοϊός: ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Πέμπτης 18:00Κορονοϊός: 489 νέα κρούσματα την Πέμπτη17:53Κοτόπουλο με πλιγούρι και μυρωδικά από τον Πέτρο Συρίγο17:43Ξενογιαννακοπούλου για επικουρική ασφάλιση: Η κυβέρνηση την παραδίδει στα ιδιωτικά συμφέροντα17:31
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο