LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 14 Δεκεμβρίου 2020 02:04

Prolipostem: ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη μέθοδος λιπομεταμόσχευσης (fat grafting)

Γράφει ο Ζήσης Μπουκουβάλας M.D, Ph.D, Πλαστικός Χειρουργός, Διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής Metropolitan.

Metropolitan - ΖΗΣΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ

Η χρήση του αυτόλογου λίπους στη βελτίωση άλλων περιοχών του σώματος ή ακόμα και του προσώπου μετά από μια επέμβαση λιποαναρρόφησης είναι γνωστή και δοκιμασμένη μέθοδος εδώ και 10 τουλάχιστον έτη. Παράλληλα όμως είναι γνωστοί και οι περιορισμοί στους οποίους υπόκειντο οι ήδη υπάρχουσες τεχνικές. Πιο συγκεκριμένα η αναρρόφηση των λιποκυττάρων γινόταν σε ανοικτά συστήματα όπου, παρά τα αυστηρά μέτρα αντισηψίας, η πιθανότητα μολύνσεων του υλικού παρέμενε υψηλή, με συνέπεια τις μετεπεμβατικές φλεγμονές.

Η χρήση ανοικτών συστημάτων κάθαρσης και επεξεργασίας του λίπους που λιποαναρροφάται (όπως η διήθηση δι΄ αποστειρωμένης γάζας - μέθοδος Colleman) όχι μόνο ενέχει κινδύνους μολύνσεως αλλά και, διά της επαφής με τον αέρα του περιβάλλοντος, οδηγεί στην οξείδωση των ευαίσθητων λιποκυττάρων.

Η οξείδωση των λιποκυττάρων οδηγεί σε κυτταρικό θάνατο και συνεπώς απορρόφηση και μη επιβίωσή τους. Κατα τη λιποαναρρόφηση απομονώνεται και μεγάλος αριθμός βλαστοκυττάρων, που είναι πολυδύναμα αρχέγονα κύτταρα δυνάμενα να μετασχηματιστούν σε πολλές κατηγορίες άλλων κυττάρων ανάλογα με τον ιστό στον οποίο εμφυτεύονται.

Οι υπάρχουσες μέθοδοι απομόνωσης βλαστοκυττάρων δεν επιτυγχάνουν συγκέντρωση υψηλού βαθμού, μια και τα βλαστοκύτταρα όντας ιδιαίτερα ευαίσθητα καταστρέφονται κατά μέγα μέρος στους ηθμούς συλλογής.

Όλα αυτά αλλάζουν με τη σύγχρονη μέθοδο prolipostem που έρχεται να αντικαταστήσει τις παλαιότερες παρωχημένες μεθόδους. Η μέθοδος prolipostem απαρτίζεται από κλειστά και ασφαλώς αποστειρωμένα συστήματα άθροισης του λίπους και μπορεί να απομονώσει από μικρές έως και αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες λιποκυττάρων σε συνδυασμό με βλαστοκύτταρα.

Η μέθοδος prolipostem μπορεί να εφαρμοστεί σε πλείστες όσες περιπτώσεις, όπως βελτίωση χαρακτηριστικών του προσώπου (χείλη, ρινοπαρειακές ρυτίδες, ζυγωματικά τόξα), του μαστού (υποπλασία μαστών, σωληνωτοί μαστοί, αποκατάσταση στήθους μετά από τμηματεκτομές ή μαστεκτομή, σύνδρομο Poland, καψιαία σύσπαση μετά από αυξητική στήθους) ή και διάφορες άλλες λιποδυστροφίες σώματος, ή ακόμα και περιστατικά μετατραυματικών ή μετεγχειρητικών ελλειμμάτων ή ουλών.

Η μέθοδος prolipostem ξεκινά με τη λήψη λιποκυττάρων διά λιποαναρροφήσεως που είτε αφορά κανονική επέμβαση είτε γίνεται για να αναζωογονηθεί εστιακώς το πρόσωπο, οπότε γίνεται μικρή λήψη απο την περιοχή πέριξ του ομφαλού. Εν συνεχεία ακολουθεί η φυγοκέντρηση και κάθαρση του υλικού κατά την οποία απομονώνονται σε διαφορετικά σημεία τα καθαρά απο προσμίξεις βιώσιμα λιποκύτταρα και τα βλαστοκύτταρα μαζί με τα στρωματικά κύτταρα. Κατά την απομόνωση αυτή δεν υπάρχει επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα, η όλη μέθοδος είναι απόλυτα κλειστή. Με βάση τις ανάγκες που πρόκειται να καλυφθούν, αποφασίζεται η ποσόστωση ανάμιξης λιποκυττάρων με βλαστοκύτταρα για την έγχυση στην ανάλογη περιοχή.

Η μέθοδος prolipostem υπόσχεται σαφώς ανώτερα αποτελέσματα τόσο στην καθαρότητα όσο και στην ποιότητα των αυτόλογων κυττάρων που παράγει. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τις παλαιότερες μεθόδους μεγάλο ποσοστό, έως 30 με 40% των λιποκυττάρων, υφίστατο απορρόφηση και αυτό οδηγούσε σε πολύ συχνές ασυμμετρίες (φερειπείν στους μαστούς).

Η μέθοδος prolipostem εγγυάται ελάχιστη απορρόφηση των λιποκυττάρων (περίπου 5 με 10%) ενώ ο εμπλουτισμός τους με βλαστοκύτταρα μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη επιβιωσιμότητά τους. Ακόμα, η μέθοδος αυτή ολοκληρώνεται σε κλειστό περιβάλλον και άρα εξασφαλίζει οριακά μηδενικά ποσοστά επιμολύνσεων και μικροφλεγμονών. Ο εμπλουτισμός των λιποκυττάρων με στρωματικά κύτταρα μπορεί να συντείνει στην έντονη πάχυνση και βελτίωση της ποιότητας των βαθυτέρων στρωμάτων της επιδερμίδας ενώ ο εμπλουτισμός τους με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες οδηγεί σε αναζωογόνηση και ανάπλαση.

Εν κατακλείδι, η μέθοδος prolipostem αποτελεί την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας στην τεχνική της αυτολόγου λιπομεταμόσχευσης, με εξαιρετικές δυνατότητες εξατομίκευσης της θεραπείας για κάθε ασθενή. Καμία ανάλογη μέθοδος δεν εγγυάται τα όσα εγγυάται αυτή, δηλαδή ασφάλεια (λόγω ελαχιστοποίησης των φλεγμονών) και διάρκεια (λόγω αυξημένης καθαρότητας και συγκέντρωσης λιποκυττάρων) του τελικού αποτελέσματος.

Metropolitan - ΖΗΣΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ
*Άρθρο του Ζήση Μπουκουβάλα M.D, Ph.D, Πλαστικού Χειρουργού, Διευθυντή Πλαστικής Χειρουργικής Metropolitan.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔολοφονία στα Γλυκά Νερά: Ένταλμα για ληστείες κατά συρροή σε βάρος του ΓεωργιανούΣήμερα 12:27 | Ειδήσεις

Εξετάζεται από τις αρχές ενδεχόμενη εμπλοκή του στο έγκλημα στα Γλυκά Νερά. Ο σύζυγος της Καρολάιν κλήθηκε για αναγνώριση.

AstraZeneca: παράλυση γυναίκας μετά τον εμβολιασμό της!Σήμερα 12:49 | Τοπικά Νέα

Η 47χρονη νοσηλεύεται στην Νευροχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, έχοντας παράλυση σε όλο της το σώμα.

Κορονοϊός – ΕΚΠΑ: τι ισχύει για την “Αθηναϊκή Μετάλλαξη”Σήμερα 14:33 | Ειδήσεις

Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, Μαγιορκίνης και Δημόπουλος, εξηγούν και πως προκύπτει η ονοματολογία των νέων στελεχών του κορονοϊού SARS-CoV-2.

Μητσοτάκης: Συμμετείχε σε μάθημα νηπιαγωγείου της ΞάνθηςΣήμερα 14:42 | Ειδήσεις

Τα παιδιά έκαναν κανονικά το μάθημά τους και στην τάξη τους «βρέθηκε» ο Πρωθυπουργός. Το μήνυμά του και το μαθητικό τραγούδι για τον κορονοϊό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μητσοτάκης: Συμμετείχε σε μάθημα νηπιαγωγείου της Ξάνθης14:57Κορονοϊός – ΕΚΠΑ: τι ισχύει για την “Αθηναϊκή Μετάλλαξη”14:45Χίντεμπουργκ: Έλληνας λύνει το μυστήριο της τραγωδίας, 84 χρόνια μετά!14:33“Άγριες Μέλισσες” - Spoiler από “Το Πρωινό” για το τελευταίο επεισόδιο: Θα συμβεί μεγάλο κακό (βίντεο)14:23Σερένα Γουίλιαμς: αυτός είναι ο κορυφαίος τενίστας όλων των εποχών14:11Φυλακές Χανίων: βρέθηκαν μαχαίρια, σιδερολοστοί και αλκοόλ σε κελιά (εικόνες)14:00Κινέζος έφερνε από την Ισπανία ναρκωτικά κρυμμένα σε μαξιλαροθήκες 13:49Μητσοτάκης για κλιματική αλλαγή: Νόμος πλαίσιο 30ετίας13:39AstraZeneca: παράλυση γυναίκας μετά τον εμβολιασμό της!13:2828 τροχαία κάθε μέρα και 1 στους 10 ανασφάλιστοι13:20Τελικοί Κυπέλλων και μάχη για το Champions League13:11NEUBRIA: ολοκληρωμένη σειρά με συμπληρώματα διατροφής13:05Γάζα: Αμείωτοι οι βομβαρδισμοί παρά τις διπλωματικές “μάχες” (εικόνες)12:59Ariana Grande: Παντρεύτηκε υπό άκρα μυστικότητα με τον Dalton Gomez12:47“Ήλιος”: η Ελένη Βαΐτσου σε ρόλο έκπληξη12:36Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Ένταλμα για ληστείες κατά συρροή σε βάρος του Γεωργιανού12:27Ακίνητα: αυξήθηκαν οι τιμές των διαμερισμάτων στην Ελλάδα12:19Μεσανατολικό: Ο Δένδιας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη12:08Πρίγκιπας Χάρι: πλάνα από την κηδεία της Νταϊάνα στο ντοκιμαντέρ της Όπρα Γουίνφρεϊ11:57Ζώδια -Λίτσα Πατέρα: Ωραία η όψη της Αφροδίτης με τον Κρόνο (βίντεο)11:46
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο