LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 16 Νοεμβρίου 2020 18:21 | Ανανέωση: 17 Νοεμβρίου 2020 06:30

“Εξοικονομώ-Αυτονομώ”: Αναβολή στις αιτήσεις, πότε αρχίζουν πάλι

Ολιγοήμερη αναβολή στις αιτήσεις "Εξοικονομώ-Αυτονομώ". Το νέο χρονοδιάγραμμα ανά Περιφέρεια.

Εξοικονομώ κατ΄ οίκον - Κουφώματα - παράθυρα - ανακαίνιση

Δεκαήμερη αναβολή στην έναρξη υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» αποφάσισαν σήμερα τα υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, λαμβάνοντας υπόψη όπως επισημαίνουν, τις παρενέργειες που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού και τα αιτήματα του τεχνικού κόσμου ιδιαίτερα από τη Βόρειο Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβάλλονται τα αιτήματα θα ανοίξει στις 9 Δεκεμβρίου, αρχής γενομένης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αντί για τις 30 Νοεμβρίου που είχε ανακοινωθεί. Επίσης το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις Περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας -όπου τα προβλήματα με τον κορονοϊό είναι εντονότερα- θα μετατεθεί στο τέλος του χρονοδιαγράμματος.

Έτσι, το νέο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων διαμορφώνεται ανά Περιφέρεια ως εξής:

  • Θεσσαλίας: 09.12.2020
  • Ηπείρου και Ιονίων Νήσων 11.12.2020
  • Αττικής 14.12.2020
  • Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου 16.12.2020
  • Δυτικής Ελλάδας 18.12.2020
  • Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου 21.12.2020
  • Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης 11.01.2021
  • Δυτικής Μακεδονίας 13.01.2021
  • Κεντρικής Μακεδονίας 15.01.2021
  • Πολυκατοικίες 18.01.2021

Αποφασίστηκε επίσης, ότι το απαιτούμενο από τις Πολεοδομίες (ΥΔΟΜ) πιστοποιητικό για να υποβληθεί η αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα (Βεβαίωση νομίμως εκδοθείσας οικονομικής άδειας ή Βεβαίωση τακτοποίησης αυθαιρέτου) δεν είναι υποχρεωτικό στην παρούσα φάση και μπορεί να αντικατασταθεί από μια υπεύθυνη δήλωση, με σχετική αλλαγή που θα γίνει στο πληροφοριακό σύστημα. Η κατάθεση του πιστοποιητικού καθίσταται υποχρεωτική σε επόμενο βήμα της διαδικασίας, ως προϋπόθεση υπαγωγής.

«Τα υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων θεωρούν ότι με τις τροποποιήσεις αυτές αντιμετωπίζεται σημαντικό μέρος των αιτημάτων που υποβλήθηκαν. Από την άλλη πλευρά, σε μια περίοδο ύφεσης σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, αξιοποιούνται με αυτόν τον τρόπο τα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να κινηθεί η αγορά. Σε περίπτωση μεγαλύτερης αναβολής κρίθηκε ότι ένα εμβληματικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης όπως είναι το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα έμενε ανενεργό σε μια περίοδο κατά την οποία η συμβολή του είναι κρίσιμη για τη μείωση των συνεπειών της ύφεσης και της επανεκκίνησης της οικονομίας», τονίζουν τα συναρμόδια υπουργεία.

Υπενθυμίζουν εξάλλου ότι κάθε χρόνο πλέον θα προκηρύσσονται προγράμματα αυτής της κλίμακας. Επομένως, όσοι δεν ενταχθούν φέτος θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αιτήσεις τους αμέσως επόμενους μήνες για το 2021, καθώς και για όλα τα επόμενα χρόνια.

Ο τελικός οδηγός του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», αναμένεται να δοθεί αργότερα στη δημοσιότητα με σημειακές μόνο αλλαγές και προσθήκες σε σχέση με την προδημοσίευση που έγινε ένα μήνα πριν.

Φάμελλος: Ο κ. Χατζηδάκης συνεχίζει το επιτελικό μπάχαλο 

Σε δήλωση του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλου αναφέρεται "οι τεχνικός κόσμος και η κοινωνία με δυσκολία μπορούν να παρακολουθήσουν το αλαλούμ με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) τις τελευταίες ημέρες, αλλά και την πλήρη άγνοια που επιδεικνύει ως προς τους επιστημονικούς και υγειονομικούς κανόνες. Τελευταίο επίτευγμα αποτελεί η ολιγοήμερη παράταση έναρξης του Προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», που θα ξεκινήσει τελικά από τη Θεσσαλία, στις 9/12, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν και δε δέχονται κοινό, η πανδημία που βρίσκεται στην κορύφωσή της έχει οδηγήσει σε ασφυξία τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ σε όλη τη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στη Λάρισα, και ενώ τμήμα της Θεσσαλίας βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ενώ ο κύριος Χατζηδάκης έδωσε στη δημοσιότητα τον τελικό οδηγό του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», δεν μάς εξήγησε πώς οι πολίτες και η αγορά θα προετοιμαστούν για το πρόγραμμα εν μέσω του καθολικού εγκλεισμού των πολιτών καθώς και με ποιο υγειονομικό πρωτόκολλο θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες από τους μηχανικούς, οι επισκέψεις στις κατοικίες και στις πολεοδομίες. Κρύβει εντέχνως ότι με τη επιλογή του, να μη σεβαστεί τους περιορισμούς της πανδημίας, πολλοί πολίτες δε θα ενταχθούν, και μέσα σε αυτούς οι κάτοικοι των λαϊκών συνοικιών και της υπαίθρου, όσοι δηλαδή πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια και τις μεγάλες ενεργειακές απώλειες.

Από την άλλη δεν μας εξηγεί πώς μια υπεύθυνη δήλωση και μάλιστα από τον ωφελούμενο ή τον μηχανικό υποκαθιστά, έστω και προσωρινά, μια διοικητική πράξη νομιμότητας κτιρίου! Πόσοι φάκελοι θα μείνουν έτσι στον αέρα; Και πόσες ακόμα τροποποιήσεις θα γίνουν για να διορθωθεί αυτή η ανοησία; Πράγματι μιλάμε για «άριστη» αναβάθμιση του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος! Ενώ στα ακίνητα που δεν θα ενταχθούν ποτέ στο πρόγραμμα, λόγω της κατάργησης της κατηγορίας 5 των αυθαιρέτων, δεν δίνει καμία λύση. Κυριολεκτικό επιτελικό μπάχαλο, εφόσον ούτε τακτοποίηση αυθαιρέτου γίνεται, ούτε ένταξη στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», αλλά μπορεί με μια δήλωση να τα αποφύγεις όλα και μετά έχει ο Θεός. Χρειάζεται τιτάνια προσπάθεια να ξεφύγει κανείς από τα όρια της λογικής και το καταφέρατε με άριστα! Κύριε Χατζηδάκη τα έχετε καταστρέψει όλα, μην οδηγήσετε σε αδιέξοδο και το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», ενώ η κοινωνία μας δίνει μια μάχη ζωής!".

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κορονοϊός: Δωρεάν τεστ τη Δευτέρα σε 127 σημεία της χώρας21:44Άνδρος: Μετωπική αυτοκινήτου με ανήλικους (εικόνες)21:31Τροχαίο στα Αθίκια: Απανθρακώθηκε ιερέας που γυρνούσε από βάφτιση (βίντεο)21:17 Άσθμα και άσκηση στα παιδιά21:04Λονδίνο: Πλημμύρες από την καλοκαιρινή καταιγίδα (βίντεο)20:51Χριστίνα Μπόμπα - Σάκης Τανιμανίδης: Έτσι περνούν την Κυριακή τους με τα δίδυμα!20:37ΠΑΟΚ: Νίκη με ανατροπή επί της Φέγενορντ20:24Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ – ΟΑΕΔ20:10Καβάλα: Οδύνη στο “τελευταίο αντίο” στον μοτοσικλετιστή19:57Παναθηναϊκός: Φιλική “σφαλιάρα” από την Αλκμάαρ19:43Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Τα “χρόνια πολλά” στη Μαρία Σάκκαρη19:30Κορινθία: Απανθρακωμένος μέσα σε καμένο αυτοκίνητο (βίντεο)19:16Υπουργικό Συμβούλιο: Η ατζέντα της συνεδρίασης19:03Βόρεια Ελλάδα: Δύο πνιγμοί σε λίγες ώρες18:49Ηράκλειο: Σώο εντοπίστηκε το αγνοούμενο ζευγάρι (εικόνες)18:36Φωτιά στην Επίδαυρο: Μήνυμα από το “112” για εκκένωση χωριού18:22Βέλγιο: Καταστροφικοί χείμαρροι παρέσυραν τα πάντα (εικόνες)18:09Ολυμπιακοί Αγώνες - Μπάσκετ: “Κακός δαίμονας” για τις ΗΠΑ η Γαλλία (βίντεο)17:55Κορονοϊός: Ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Κυριακής17:42Κορονοϊός: 1553 νέα κρούσματα στην Ελλάδα17:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο