LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 28 Σεπτεμβρίου 2020 21:06

Αντιαρρυθµικά φάρµακα στην κολπική µαρµαρυγή: ένας πραγματικός φίλος ή μήπως όχι;

Γράφει ο Στέλιος Ε. Τζέης, Καρδιολόγος – Αρρυθμιολόγος, Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Ενηλίκων ΜΗΤΕΡΑ.

Metropolitan - Καρδιακή Αρριυθμία

Η κολπική µαρµαρυγή είναι η πιο συχνή καρδιακή αρρυθµία από την οποία πάσχει µεγάλο µέρος του γενικού πληθυσµού. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 250.000 άτοµα πάσχουν από κολπική µαρµαρυγή. Βασικός πυλώνας στη θεραπευτική της κολπικής µαρµαρυγής είναι η επαρκής αντιπηκτική αγωγή µε στόχο την αποτροπή της βασικής επιπλοκής της, η οποία είναι το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο στόχος επιτυγχάνεται µε τη διαθεσιµότητα των «νεότερων» αντιπηκτικών, που παρέχουν προστασία έναντι θροµβοεµβολικών επιπλοκών χωρίς διατροφικούς περιορισµούς και κυρίως χωρίς ανάγκη για συστηµατικές αιµοληψίες για καθορισµό της φαρµακευτικής δόσης.

Αποφυγή των υποτροπών

Πέραν της αντιπηκτικής προστασίας, δεύτερος βασικός στόχος είναι η ελαχιστοποίηση του αριθµού και της διάρκειας των επεισοδίων της κολπικής µαρµαρυγής, µε στόχο τη διατήρηση του κανονικού «φλεβοκοµβικού» ρυθµού. Η αποφυγή των υποτροπών της κολπικής µαρµαρυγής βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών και µειώνει τις εισαγωγές στο νοσοκοµείο. Βασικό θεραπευτικό µέσο για την επίτευξη του δεύτερου αυτού στόχου αποτελεί τις τελευταίες δεκαετίες η χορήγηση αντιαρρυθµικών φαρµάκων. Τα ευρύτερα χρησιµοποιούµενα από του στόµατος αντιαρρυθµικά φάρµακα είναι η αµιωδαρόνη, η προπαφαινόνη, η σοταλόλη, η φλεκαϊνίδη και η δρονεδαρόνη. Από τα φάρµακα αυτά, η αµιωδαρόνη παρουσιάζει τη µεγαλύτερη αποτελεσµατικότητα στην ανάταξη και στη διατήρηση του φλεβοκοµβικού ρυθµού. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στην κατηγορία των β-αναστολέων, η οποία περιλαµβάνει πληθώρα φαρµάκων που είναι αποτελεσµατικά κυρίως στην ελάττωση της καρδιακής συχνότητας επί των κρίσεων, στοιχείο το οποίο συµβάλλει στην ελάττωση της συµπτωµατολογίας των ασθενών στη διάρκεια της κολπικής µαρµαρυγής, χωρίς όµως να αποτρέπουν υποτροπές της αρρυθµίας.

Πώς γίνεται η επιλογή του φαρµάκου; Η επιλογή του αντιαρρυθµικού φαρµάκου για την αντιµετώπιση ασθενών µε κολπική µαρµαρυγή γίνεται µε πρωταρχικό γνώµονα την ασφάλεια και όχι την αποτελεσµατικότητα. Η προαναφερθείσα αρχή αποτυπώνεται και ως «πρώτα η ασφάλεια – safety first». Το σκεπτικό αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι τα αντιαρρυθµικά φάρµακα που διαθέτουµε στο οπλοστάσιό µας συνοδεύονται και από ανεπιθύµητες ενέργειες, οι οποίες σε σπάνιες περιπτώσεις µπορεί να είναι σοβαρές ή ακόµη και απειλητικές για τη ζωή των ασθενών.

Τα αντιαρρυθµικά φάρµακα, παρόλο που είναι αποτελεσµατικά στην πρόληψη της κολπικής µαρµαρυγής, εκθέτουν τους ασθενείς σε έναν µικρό, αλλά υπολογίσιµο κίνδυνο εµφάνισης απειλητικών για τη ζωή κοιλιακών ταχυαρρυθµιών, φαινόµενο το οποίο είναι γνωστό ως προαρρυθµία. Η προαρρυθµική δράση των αντιαρρυθµικών φαρµάκων µπορεί να επιταθεί σε περίπτωση συγχορήγησης άλλων φαρµάκων, συνήθως για µη καρδιακές καταστάσεις, όπως αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά φάρµακα, ή σε περίπτωση ηλεκτρολυτικών διαταραχών.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο το οποίο συχνά λησµονείται κατά τη συνταγογράφηση αντιαρρυθµικών φαρµάκων σε ασθενείς µε κολπική µαρµαρυγή είναι ότι η προπαφαινόνη και η φλεκαϊνίδη ΔΕΝ θα πρέπει να χορηγούνται σε ασθενείς µε συνυπάρχουσα στεφανιαία νόσο και ιδιαίτερα σε εκείνους µε παλαιό έµφραγµα µυοκαρδίου, καθώς σε αυτή την κατηγορία ασθενών υπάρχει µεγάλος κίνδυνος προαρρυθµίας. Ιδιαίτερα η αµιωδαρόνη, η οποία ναι µεν είναι το πλέον αποτελεσµατικό αντιαρρυθµικό φάρµακο, αλλά σχετίζεται µε κίνδυνο εµφάνισης πολλών και σηµαντικών εξωκαρδιακών ανεπιθύµητων ενεργειών. Διαπιστώνουµε λοιπόν ότι τα αντιαρρυθµικά φάρµακα ίσως δεν είναι πάντα οι «καλύτεροι φίλοι» για τους ασθενείς µε κολπική µαρµαρυγή.

Επεµβατική αντιµετώπιση

Η επεµβατική αντιµετώπιση (κατάλυση – ablation) ενδείκνυται απόλυτα σε ασθενείς οι οποίοι συνεχίζουν να παρουσιάζουν επεισόδια ενώ βρίσκονται υπό αντιαρρυθµική θεραπεία. Οι Ευρωπαϊκές και Αµερικανικές Κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν τη διενέργεια κατάλυσης ακόµη και πριν από τη χορήγηση οποιασδήποτε φαρµακευτικής αντιαρρυθµικής θεραπείας σε επιλεγµένες οµάδες ασθενών, όπως οι νέοι ασθενείς µε αυξηµένο αριθµό επεισοδίων.

Τα αντιαρρυθµικά φάρµακα αποσκοπούν µόνο στην ελάττωση των επεισοδίων της αρρυθµίας και η µοναδική θεραπεία µε την οποία µπορεί να επιτευχθεί εξαφάνιση των επεισοδίων, και συνεπώς σε ορισµένες περιπτώσεις ίαση της αρρυθµίας, είναι η επέµβαση κατάλυσης. Η κατάλυση επιτυγχάνεται µε µια διαδικασία παρόµοια µε τη στεφανιογραφία, είναι ανώδυνη, καθώς ο ασθενής παραµένει σε βαθιά ύπνωση, και απαιτεί νοσηλεία µιας ηµέρας, ενώ σε λίγες ηµέρες επανέρχεται πλήρως σε κάθε είδους δραστηριότητα. Βασικό πλεονέκτηµα είναι ότι µετά την επέµβαση ο ασθενής µπορεί να διακόψει τα αντιαρρυθµικά φάρµακα.

Metropolitan - ΤΖΕΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ *Άρθρο του Στέλιου Ε. Τζέη, Καρδιολόγου - Αρρυθμιολόγου, Διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής Ενηλίκων ΜΗΤΕΡΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία "Ελπίδα" - Αιγαίο: Στα λευκά ντύθηκαν τα νησιά (βίντεο)Σήμερα 08:16 | Ειδήσεις

Ποιες περιοχές αντιμετώπιθσαν προβλήματα από την κακοκαιρία. Πού αναμένεται να "χτυπήσει" η Ελπις τις επόμενες ώρες.

“Ελπίδα” - Σχολεία : Που θα είναι κλειστά την Δευτέρα (βίντεο)Σήμερα 09:34 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Περιφερειάρχης Αττικής, για την εισήγηση σχετικά με τις περιοχές. Δεν θα χαθούν τα μαθήματα, ακόμη και με κλειστά σχολεία, ξεκαθαρίζει η Νίκη Κεραμέως.

“Ελπίδα” - Κεραμέως: κατάργηση και συγχωνεύσεις για Τμήματα ΑΕΙΣήμερα 10:28 | Ειδήσεις

Τι είπε η Υπ. Παιδείας για την τηλεκπαίδευση στα σχολεία που θα μείνουν κλειστά, λόγω κακοκαιρίας. Τι ανέφερε για τον κορονοϊό, την ύλη στις Πανελλαδικές και την Γ Λυκείου και τα voucher σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Θεσσαλονίκη - Ψιλικατζίδικο: νέα ληστεία, 78 ημέρες μετά την φονική επίθεσηΣήμερα 08:01 | Τοπικά Νέα

Στόχος κακοποιού έγινε και πάλι το κατάστημα, στο οποίο έχασε την ζωή του ο άτυχος υπάλληλος, που δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πατήσια: έκρηξη σε παράτυπο τζαμί11:35Κορονοϊός - Κούβελας: “επικίνδυνος” ο εμβολιασμός εγκύων και νέων (βίντεο)11:22Κακοκαιρία "Ελπίδα" - Εύβοια: χιόνια μέχρι και την παραλία (βίντεο)11:08Γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι από τον Πέτρο Συρίγο10:54Σταϊκούρας: μονιμοποίηση των φορολογικών ελαφρύνσεων10:41“Ελπίδα” - Κεραμέως: κατάργηση και συγχωνεύσεις για Τμήματα ΑΕΙ10:28Australian Open: η Σακκαρη σταμάτησε στις “16”10:14"Ελπίδα" - Πολιτική προστασία: οδηγίες για την κακοκαιρία 10:00“Ήλιος”: νέα επεισόδια με απρόσμενες αφίξεις (εικόνες)09:46“Ελπίδα” - Σχολεία : Που θα είναι κλειστά την Δευτέρα (βίντεο)09:33Γεωργαντάς: αστυνομική ταυτότητα στο κινητό μας για όλες τις χρήσεις09:20“Rouk Zouk Special”: ραδιοφωνική “μάχη” την Κυριακή (εικόνες)09:06Κακοκαιρία "Ελπίδα" - Αιγαίο: Στα λευκά ντύθηκαν τα νησιά (βίντεο)08:55Κορονοϊός - Τουρκία: η “πανδημία” καλπάζει στην χώρα08:39“Άγριες Μέλισσες”: νέα επεισόδια με θανάσιμες αποφάσεις (εικόνες)08:25ΕΟΔΥ: Rapid test δωρεάν την Κυριακή σε 40 σημεία08:11Θεσσαλονίκη - Ψιλικατζίδικο: νέα ληστεία, 78 ημέρες μετά την φονική επίθεση07:58Κορονοϊός - Νέα Ζηλανδία: η Πρωθυπουργός πήρε μέτρα που… “μπλόκαραν” τον γάμο της07:44Έμπαινε στο ίδιο σπίτι για 23 μέρες και έκλεβε χρήματα!07:30Πετρελαιοκηλίδα: Το Περού κήρυξε “κατάσταση περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης” (εικόνες)07:16
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο