LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 24 Σεπτεμβρίου 2020 21:47 | Ανανέωση: 24 Σεπτεμβρίου 2020 23:46

Ρινοπλαστική: Μύθοι και πραγματικότητα

Γράφει η Αργυρώ Κυπραίου Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διευθύντρια Τμήματος Λειτουργικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής Ρινός, ΜΗΤΕΡΑ.

Ρινοπλαστική - μύτη

ρινοπλαστική είναι µια µοναδική συνδυαστική επέµβαση που αφορά τη διόρθωση στο σχήµα της µύτης µαζί µε τη φροντίδα της αναπνευστικής διόδου. Υπάρχουν πάρα πολλές τεχνικές ρινοπλαστικής, αλλά και πρόσφατες εξελίξεις που κάνουν τη διαφορά ως προς τη διαδικασία αλλά και τη µετεγχειρητική πορεία της επέµβασης. ?ιαβάστε πώς καταρρίπτονται οι µύθοι, αλλά και πώς διαµορφώνεται η σύγχρονη πραγµατικότητα για τη ρινοπλαστική.

1) Η ρινοπλαστική είναι επώδυνη επέµβαση...

ΜΥΘΟΣ. Η εµπειρία και η τεχνική του χειρουργού συµβάλλουν ώστε οι αποκολλήσεις των ιστών να γίνονται απαλά, µε τη χρήση κατάλληλων εργαλείων και οι ραφές είναι πολύ λεπτές, έτσι ώστε δεν υπάρχει πόνος µετά την επέµβαση, αλλά και τα οιδήµατα είναι πολύ περιορισµένα. Η ανάρρωση είναι πολύ γρήγορη και δεν χρειάζονται ταµπόν ή γάζες µέσα στη µύτη.

2) Η ρινοπλαστική δεν εξασφαλίζει ελεύθερη αναπνοή... 

ΜΥΘΟΣ. Η σύγχρονη ρινοπλαστική είναι απαραιτήτως λειτουργική. Για να το πετύχουµε αυτό, υπάρχουν εξειδικευµένοι ρινοπλαστικοί που έχουν συγκεκριµένη εκπαίδευση πάνω σε αυτή την επέµβαση. Η προεγχειρητική µελέτη καθορίζει ποια είναι τα σηµεία που εµποδίζουν την αναπνοή. Φροντίζουµε, λοιπόν, να ισιώσει το στραβό διάφραγµα και να µικρύνουµε τις ρινικές κόγχες, αλλά και να στηρίξουµε τα πλάγια ρινικά τοιχώµατα (ρινικές βαλβίδες) την ίδια στιγµή που βελτιώνουµε το σχήµα της µύτης. Οι δύο επεµβάσεις εξελίσσονται παράλληλα και η µία στηρίζει την άλλη, ώστε να έχουµε όµορφη µύτη και απόλυτα λειτουργική.

3) Οι µύτες αλλάζουν µε το πέρασµα του χρόνου και συνήθως πέφτουν...

ΑΛΗΘΕΙΑ. Όλες οι µύτες, και αυτές που έχουν ήδη πτωτικό σχήµα περισσότερο, έχουν τάση να πέφτουν µε το πέρασµα του χρόνου, καθώς χάνουν τη στήριξη από τη µείωση παραγωγής κολλαγόνου, µε αποτέλεσµα οι χόνδροι και το δέρµα να αδυνατίζουν. Μετά από µια απλή µειωτική ρινοπλαστική, αυτό το φαινόµενο παρατηρείται γρηγορότερα. Η µύτη έχει χάσει τις στηρικτικές δοµές της, έχουν αφαιρεθεί αρκετά τµήµατα χόνδρου, κυρίως στο ακρορρίνιο για να δείξει η µύτη πιο µικρή, κι έτσι έχουµε τις παραπάνω συνέπειες. Η σύγχρονη ρινοπλαστική χρησιµοποιεί πάντα στηρικτικά µοσχεύµατα για τη διάπλαση του ακρορρινίου και κατορθώνει να µικραίνει η µύτη, να αλλάζουν οι κλίσεις και το πλάτος της µε απόλυτη ασφάλεια. Έτσι µπορούµε να έχουµε σταθερά αποτελέσµατα µε την πάροδο του χρόνου και η στήριξη της µύτης να µην αλλάζει.

4) Οι ρινοπλαστικές δεν έχουν επιτυχία... 

ΜΥΘΟΣ. Η επιτυχία της επέµβασης ορίζεται ως προς το επιθυµητό αποτέλεσµα. Η µύτη πρέπει να είναι όµορφη, να έχει άριστες αναλογίες µε το υπόλοιπο πρόσωπο και να µη φαίνεται χειρουργηµένη. ?εν πρέπει να αφαιρείται πολύ οστό στη ράχη, γιατί τότε το ακρορρίνιο µοιάζει να προεξέχει, τα ρουθούνια φαίνονται µεγάλα και ανασηκωµένα προς τα πάνω. Η σύγχρονη ρινοπλαστική ορίζει, αλλά και εξασφαλίζει τα αποτελέσµατά της. Η προεγχειρητική φωτογράφιση και πρόβλεψη του µετεγχειρητικού αποτελέσµατος είναι απαραίτητη. Οι δυνατότητες είναι µεγάλες τόσο στην πρώτη επέµβαση όσο και στις επανορθωτικές ρινοπλαστικές. Έτσι, αυτό που θα δείξουµε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή µπορούµε να το πετύχουµε στην πραγµατικότητα. Η εξέλιξη αυτή πράγµατι αλλάζει τα έως τώρα δεδοµένα και ανεβάζει το επίπεδο των παρεχόµενων υπηρεσιών. Η ρινοπλαστική στα κατάλληλα χέρια είναι η επέµβαση που δουλεύει στη µύτη έως την παραµικρή λεπτοµέρεια, µετρώντας όλες τις αναλογίες και υπολογίζοντας όλες τις πιθανές µετεγχειρητικές µεταβολές. Η αξιοπιστία των νέων τεχνικών ελέγχεται από τα άριστα και σταθερά αποτελέσµατα στην πορεία του χρόνου. Μπορούµε λοιπόν µε επιτυχία και ασφάλεια να αναλάβουµε κάθε τύπο µύτης και κάθε είδους αισθητικά και λειτουργικά προβλήµατα. ?εν πρέπει κανείς να απογοητεύεται και να µένει µε προβλήµατα, αφού υπάρχουν λύσεις, αρκεί να απευθυνθεί στον ειδικό ρινοπλαστικό.

5) Θα έχω µώλωπες µετά την επέµβαση;

ΑΛΗΘΕΙΑ. Eξαρτάται από τον τύπο της επέµβασης και την ποιότητα του δέρµατος. Συνήθως ασθενείς µε λεπτό και λευκό δέρµα µελανιάζουν πιο εύκολα. Εάν η επέµβαση περιλαµβάνει µετακίνηση των ρινικών οστών για να ισιώσει η µύτη, είναι πιθανότερο να έχουµε κάποιους µώλωπες, που όµως υποχωρούν γρήγορα τις πρώτες 8-10 ηµέρες.

6) Υπάρχει µεγάλη περίοδος ανάρρωσης µετά τη ρινοπλαστική; Το αποτέλεσµα αργεί να φανεί;

ΜΥΘΟΣ. Αυτό εξαρτάται από την εµπειρία του χειρουργού, τις τεχνικές και τα εργαλεία που χρησιµοποιεί. Έτσι λοιπόν θα αναζητάτε µαρτυρίες από προηγούµενους ασθενείς του ίδιου χειρουργού, ώστε να είστε βέβαιοι ότι η µετεγχειρητική πορεία θα είναι ανώδυνη και η αποκατάσταση θα είναι άµεση. Το αποτέλεσµα φαίνεται αµέσως και η µύτη έχει ξεπρηστεί καλά, 80% -85% ήδη µέσα στις πρώτες 15 µέρες µετά την επέµβαση µε αποτέλεσµα την γρήγορη επάνοδο του ασθενούς στις δραστηριότητές του. Ωστόσο διαγράφονται σταδιακά οι γραµµές της µύτης και φαίνεται ακόµη πιο κοµψή τους επόµενους µήνες.

Αυτό εξαρτάται από την εμπειρία του χειρουργού, τις τεχνικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί. Έτσι λοιπόν θα αναζητάτε μαρτυρίες από προηγούμενους ασθενείς του ίδιου χειρουργού, ώστε να είστε βέβαιοι ότι η μετεγχειρητική πορεία είναι ανώδυνη και η αποκατάσταση θα είναι άμεση. Το αποτέλεσμα φαίνεται αμέσως και η μύτη έχει ξεπρηστεί, ώστε να εμφανίζεται κανείς στις υποχρεώσεις του κατά 80-85% τις πρώτες 15 ημέρες! Ωστόσο διαγράφονται σταδιακά οι γραμμές της μύτης και φαίνεται ακόμη πιο κομψή τους επόμενους μήνες.

Metropolitan - ΚΥΠΡΑΙΟΥ ΑΡΓΥΡΩ *Άρθρο της Αργυρούς Κυπραίου Χειρουργού Ωτορινολαρυγγολόγου, Διευθύντριας Τμήματος Λειτουργικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής Ρινός, ΜΗΤΕΡΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΈξοδος: γεμίζουν κόσμο τα λιμάνια - αυξημένη κίνηση στα διόδιαΣήμερα 07:49 | Ειδήσεις

Αυξημένη η κίνηση στα διόδια της χώρας. Γεμίζουν τα πλοία για τα νησιά. Αυξημένη κίνηση και στους εμπορικούς δρόμους για αγορές χωρίς sms και ραντεβού!

Γιάννης Λαγός: Στην Αθήνα ο καταδικασμένος ευρωβουλευτήςΣήμερα 08:07 | Ειδήσεις

Ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης θα βρεθεί σήμερα ο ευρωβουλευτής που έχει καταδικαστεί για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: τα στοιχεία που εξετάζει η ΕΛΑΣ για τους δράστεςΣήμερα 08:17 | Ειδήσεις

Πληροφορίες και δεδομένα αξιολογούν τα στελέχη της Ασφάλειας στην προσπάθειά τους να ταυτοποιήσουν τους δολοφόνους της 20χρονης Καρολάιν στα Γλυκά Νερά.

Μεσανατολικό: συνεχίζονται οι εχθροπραξίες για έκτη ημέραΣήμερα 06:39 | Ειδήσεις

Οι νεκροί αυξάνονται καθώς η βία συνεχίζει να μαίνεται σε Λωρίδα της Γάζας, Ισραήλ και Δυτική Όχθη. Πάνω από 30 νεκρά παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Πρωινοί Τύποι” – Καταγγελία γυναίκας: Αυτοϊκανοποίηθηκε μπροστά στο αυτοκίνητό μου08:58Κορονοϊός - Σαρηγιάννης στον ΑΝΤ1: η άρση του lockdown θα αυξήσει τα κρούσματα08:45Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: τα στοιχεία που εξετάζει η ΕΛΑΣ για τους δράστες08:33Βόρεια Ελλάδα: Νεκρά δελφίνια και μία θαλάσσια χελώνα ξεβράστηκαν σε παραλίες08:22Γιάννης Λαγός: Στην Αθήνα ο καταδικασμένος ευρωβουλευτής08:10Έξοδος: γεμίζουν κόσμο τα λιμάνια - αυξημένη κίνηση στα διόδια07:57“Γειτονιές στο πιάτο”: ο Δημήτρης Σκαρμούτσος στον Πειραιά (εικόνες)07:45Κοπεγχάγη: Επεισόδια σε διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων07:33Euro 2020: χωρίς Φαν Ντάικ οριστικά η Ολλανδία07:21Περιστέρι: Συναγερμός για εξαφάνιση ανήλικης07:09Η Κίνα προσεδάφισε ρομπότ στον Άρη06:57Μεσανατολικό: συνεχίζονται οι εχθροπραξίες για έκτη ημέρα06:45Καιρός: βροχές και καταιγίδες το Σάββατο06:33Όπρα Γουίνφρεϊ: Το λάθος της σε εκπομπή που την "στοιχειώνει" μέχρι σήμερα23:59Κυψέλη: Εξαφάνιση 13χρονης (εικόνα)23:52Τζορτζ Μάικλ: Πρώην σύντροφος του θα κληρονομήσει μέρος της περιουσίας των 97 εκατομμυρίων λιρών 23:48Κορονοϊός: Τι να καταναλώσεις και τι όχι πριν τον εμβολιασμό23:42James Middleton: Ο αδερφός της Kate αποκαλύπτει τη σκληρή μάχη με την κλινική κατάθλιψη23:37Αποστόλης Τότσικας: Εμβολιάστηκε με AstraZeneca και μας δείχνει τις “παρενέργειες” που αντιμετωπίζει23:32Τσιτσιπάς – Τζόκοβιτς: διακοπή λόγω κακοκαιρίας στη Ρώμη23:25
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο