LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 14 Αυγούστου 2020 12:39 | Ανανέωση: 14 Αυγούστου 2020 12:41

Τσίπρας: Το έλλειμμα εθνικής στρατηγικής εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους

Δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην ελληνοτουρκική κρίση, ασκεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ελλάδα - Τουρκία - Αιγαίο

«Έλλειμμα στρατηγικής» στα ελληνοτουρκικά, προσάπτει στην Κυβέρνηση ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του που δημοσιεύεται την Παρασκευή στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, προειδοποιώντας ότι αυτό «εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκινάει το άρθρο του επισημαίνοντας ότι η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας δεν αποτελεί «κεραυνό εν αίθρια», βάσει της στρατηγικής της. «Το ερώτημα που γεννάται είναι ποια είναι η δίκη μας στρατηγική», τονίζει, ενώ κάνει μια αναδρομή στις διπλωματικές κινήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην «πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα, μετά από 65 χρόνια», τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ σχολιάζει πως αυτό έγινε «σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου η αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας ως προς τη Συνθήκη της Λωζάνης είχε ήδη εκφραστεί, οι παραβιάσεις κλιμακώνονταν και οι σχέσεις των δυο χωρών είχαν κλονιστεί». «Παρόλα αυτά οι δίαυλοι παρέμειναν ανοιχτοί στο υψηλότερο επίπεδο, ακόμη και αν αυτό είχε ως συνέπεια να παρακολουθήσει η διεθνής κοινή γνώμη μία αληθινή αντιπαράθεση σε ζωντανή μετάδοση, την ώρα των επίσημων δηλώσεων», υπενθυμίζει.

Τσίπρας - Ερντογάν - Συνέντευξη τύπου - δηλώσεις

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει επίσης αναφορά στην επίσκεψή του ως Πρωθυπουργού τον Φλεβάρη του 2019 στην Άγκυρα και τη Κωνσταντινούπολη, τη Χάλκη και την Αγία Σοφία, σχολιάζοντας πως ήταν «οι μέρες που η Ελλάδα είχε καταφέρει να βγει από μια περίοδο πολυετούς ακινησίας στην εξωτερική της πολιτική». Το μήνυμά προς την Τουρκία, τότε, όπως είπε, ήταν «σαφές - σταθερά για 4 χρόνια - ότι είχε έρθει η ώρα για επανέναρξη διερευνητικών για την επίλυση της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ». «Δυστυχώς η Τουρκία ουδέποτε ανταποκρίθηκε, αν και η επανεκκίνηση του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ήταν ένα θετικό μήνυμα», σημειώνει και εκφράζει την άποψη πως «σήμερα, ενάμισι χρόνο μετά, όλα μοιάζουν να έχουν αλλάξει προς το χειρότερο».

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας αναλύει τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία, όπως το ρόλο της στη Λιβύη, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, την εργαλειοποίηση των προσφύγων. «Τον Ιούνιο του ’19, η Ελλάδα διεκδίκησε και πέτυχε, μαζί με την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την παράνομη δραστηριότητα ερευνών και εξορύξεων στην Κυπριακή ΑΟΖ», αναφέρει, σημειώνοντας ωστόσο ότι «από τον Ιούλη του ’19, όμως, η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν διεκδίκησε ποτέ την επέκτασή τους, σε περίπτωση που η Τουρκία θα έκανε πράξη τις απειλές της για παράνομες έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Σχολιάζει αρνητικά την αποχή της Ελλάδας από την επανέναρξη του ευρωτουρκικού διαλόγου τον Μάρτιο του 2020, και ασκεί μερική κριτική για τη συμφωνία με την Ιταλία, υποστηρίζοντας ότι αν και «ορθώς» η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην σύναψη της ελληνο-ιταλικής συμφωνίας, «δεν προχώρησε στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, με την προοπτική να κάνει το ίδιο στη νότια και ανατολική Κρήτη ανάλογα με τις εξελίξεις, όπως προέβλεπε ο σχεδιασμός του ΥΠΕΞ».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΔΕΝΔΙΑΣ - ΣΟΥΚΡΙ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΟΖ

Στη συνέχεια του άρθρου του, ο κ. Τσίπρας τοποθετείται ως προς τη Συμφωνία με την Αίγυπτο, λέγοντας πως με μια τέτοια συμφωνία «αποδυναμώνουμε τα επιχειρήματά μας, πριν καν τα προβάλουμε σε μια διαπραγμάτευση με στόχο την επίλυση της διαφοράς μας στη Χάγη». «Αν επίσης, βασική θέση της Τουρκίας και κόκκινη γραμμή από τη πλευρά της, εδώ και χρόνια, είναι ο 28ος μεσημβρινός, τότε η οριοθέτηση με την Αίγυπτο, που φτάνει πριν το όριο αυτό, δημιουργεί de facto την εντύπωση ότι η Ελλάδα αφήνει την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού στις τουρκικές διεκδικήσεις», εξηγώντας πως «η NAVTEX της Τουρκίας για τις έρευνες του Ορούτς Ρέις που ακολούθησαν, αυτό ακριβώς επιβεβαιώνουν», σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης με την Αίγυπτο, ο τέως Πρωθυπουργός υπενθυμίζει πως στόχος της ήταν μια «τμηματική συμφωνία», καθώς «η συνολική διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί να γίνει χωρίς στο τραπέζι του διαλόγου να κάθεται και η Τουρκία».

Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στις σημερινές εξελίξεις με «την προκλητική παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από το Ορούτς Ρεις, ακριβώς στην περιοχή που ορίζεται από την οριογραμμή της Συμφωνίας μας με την Αίγυπτο» και διερωτάται: «Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη;».

AP - Oruc Reis - τουρκικές προκλήσεις

«Αν είναι οι διερευνητικές και η Χάγη - όπως είναι σαφώς για τον ΣΥΡΙΖΑ - τότε στόχος πρέπει να είναι κινήσεις που τουλάχιστον ενισχύουν και δεν αποδυναμώνουν τη θέση και τα επιχειρήματά μας», αναφέρει και προσθέτει: «Αν πάλι η στρατηγική μας δεν είναι η Χάγη και είναι μόνο η ανάσχεση της Τουρκίας και η σύναψη διμερώς με άλλα κράτη συμφωνιών, έστω και τμηματικά, αφήνοντας τη Τουρκία απ’ έξω, τότε καλό είναι να το ξεκαθαρίσει ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά σε αυτήν τη περίπτωση, θα έπρεπε να είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε όλα τα τμήματα αυτά, αποτρέποντας στην πράξη τις έρευνες του τουρκικού σκάφους».

Ο ίδιος υποδεικνύει πως έτσι συνέβη και τον Οκτώβρη του ’18, «όταν μάλιστα δεν είχαμε ούτε τουρκο-λιβυκο σύμφωνο, ούτε τμηματική Συμφωνία με την Αίγυπτο, ούτε κοντινή την προοπτική της Χάγης». «Φοβάμαι ότι σήμερα δεν κάνουμε ούτε αυτό. Και κυρίως δεν έχουμε σαφή στόχο και στρατηγική. Ούτε τη μια ούτε την άλλη. Γι’ αυτό έχω ζητήσει επανειλημμένα τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για να αντιμετωπίσουμε το κενό αυτό», υπογραμμίζει και καταλήγει: «Σε κάθε περίπτωση, το έλλειμμα στρατηγικής και η υποταγή και της εξωτερικής πολιτικής στην εύκολη επικοινωνία και στο πρόσκαιρο πολιτικό όφελος, εγκυμονεί σοβαρούς  κινδύνους για τη χώρα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Κυβερνητικές πηγές, κληθείσες να σχολιάσουν το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα που αναπαράγεται από την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak ως δικαίωση των τουρκικών θέσεων: «Τί να πούμε...Βρείτε τον κ. Τσίπρα να σας το σχολιάσει».

"Δεν μας εκπλήσσει πια καθόλου, το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση καταγγέλλει τα τουρκικά ΜΜΕ καθημερινά για αδίστακτη προπαγάνδα και fake news, διαρρέει στα Μέσα άρθρα του τουρκικού Τύπου και ζητάει από τον ΣΥΡΙΖΑ εξηγήσεις για την απαράδεκτη κοπτοραπτική του άρθρου του Προέδρου του", σχολίαζαν σήμερα πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

"Ούτε βέβαια το γεγονός ότι τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ που εξαφάνισαν τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι οι 'υποχωρήσεις' της Ελλάδας στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία 'συμφέρουν την Τουρκία', υιοθετούν τώρα ως πρώτη είδηση την τουρκική προπαγάνδα" συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας πως "είναι προφανές ότι αυτή η άθλια τακτική εκπορεύεται από την ίδια τη κυβέρνηση που όχι μόνο αδυνατεί να απαντήσει επί της ουσίας στη κριτική της αντιπολίτευσης για τους αδέξιους χειρισμούς της στα εθνικά μας θέματα, αλλά επιπλέον επιχειρεί και τη σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων" και πως "δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά".

"Μόλις λίγους μήνες πριν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε το θράσος να χαρακτηρίσει την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας ως Δούρειο Ίππο της Τουρκίας", υπενθυμιζαν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. "Όση όμως αθλιότητα και να επιστρατεύσουν, δεν μπορούν να κρύψουν ούτε το πανικό τους, ούτε την ουσία. Και η ουσία είναι ότι με την έλλειψη εθνικής στρατηγικής η κυβέρνηση μας οδηγεί σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς για τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας", κατέληξαν οι εν λόγω πηγές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μακελειό σε μπαρ στο Μεξικό (βίντεο)06:39NYT: 750 δολάρια φόρους πλήρωσε ο Τραμπ το 201706:28Ζώδια: οι προβλέψεις της Δευτέρας06:15Καιρός: Ζέστη και βροχές την Δευτέρα06:03“Παρουσιάστε!”: τα πρώτα δύο επεισόδια (εικόνες)23:59Κορονοϊός – Ισπανία: Τίμησαν τα θύματα με πάνω από 50000 σημαίες (εικόνες)23:48Χαροπαλεύει 30χρονος μετά από απόστημα στο δόντι23:40Κατάπιε ναρκωτικά για να τα περάσει στην φυλακή (εικόνες)23:27Βουβωνοκήλη: συμπτώματα και θεραπεία23:15“Άγριες Μέλισσες”: εκβιασμοί, αυτοδικίες και ανατροπές στα νέα επεισόδια (εικόνες)23:03Κορονοϊός: στην Εντατική 25χρονος χωρίς υποκείμενα νοσήματα22:52Πανδημία COVID-19: Πώς φθάσαμε έως εδώ και τι μας επιφυλάσσει το μέλλον;22:40Άνετα η ΑΕΚ την Λαμία22:28“Πολιτικός απατεώνας”: Μία ιστορία 32 ετών με “ψηλό”, Ανδρέα, Αλέξη και Κυριάκο22:15Κέιτλιν Τζένερ: εξηγεί γιατί χώρισε την Κρις Τζένερ22:03Βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προκάλεσε εκκένωση γειτονιάς (βίντεο)21:49Κορονοϊός: 1600 rapid test σε τρεις μέρες στην Κυψέλη21:38 Βραβεία Drones 2020: οι νικητές και οι εκπληκτικές φωτογραφίες (εικόνες)21:26Τζον Λέτζεντ: ποιον “ψήφισε” ως τον πιο σέξι άντρα21:13Ναγκόρνο Καραμπάχ: Στα πρόθυρα του πολέμου Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν (εικόνες)21:02
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο