LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 11 Ιουλίου 2020 16:02

ΜΗΤΕΡΑ: Πρωτοποριακή επέμβαση μαστεκτομής με διατήρηση άλω θηλαίας και θηλής

Γράφει η Dr. Ιωάννα Γαλανού, Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος, Επιστ. Συνεργάτις ΜΗΤΕΡΑ.

Καρκίνος του μαστού

Παγκοσμίως χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο έρχονται αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού. Ένα από τα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει η γυναίκα με καρκίνο μαστού, είναι η  αποκατάσταση και το αισθητικό αποτέλεσμα που θα έχει μετά από μια χειρουργική επέμβαση. Λύση σε αυτό το θέμα έρχεται να δώσει μια πρωτοποριακή επέμβαση μαστεκτομής που διατηρεί τη θηλαία άλω και τη θηλή, προσφέροντας στην ασθενή ένα άριστο κοσμητικό αποτέλεσμα.

Η πρωτοποριακή τεχνική εφαρμόζεται στο ΜΗΤΕΡΑ. Η τεχνική αυτή έχει επανειλημμένα εφαρμοστεί από την Ιατρό, σε συνεργασία με τη χειρουργική της ομάδα, σε ασθενείς στο πιστοποιημένο Κέντρο Μαστού του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Ογκολογικού Κέντρου (Clinical Trial Center) Regina Elena I.F.O, στη Ρώμη.

Πως γίνεται η επέμβαση;

Πρόκειται για μαστεκτομή με διατήρηση άλω θηλαίας και θηλής, βιοψία λεμφαδένα φρουρού με διπλή τεχνική, και αποκατάσταση με μόνιμο ένθεμα και αυτόλογο ιστό  χωρίς χρησιμοποίηση πλέγματος (MESH/ADM) και με δυο επιλογές.

 • αποκατάσταση την ίδια στιγμή στον ετερόπλευρο μαστό, στην περίπτωση που ο ετερόπλευρος μαστός δεν πάσχει, για λόγους συμμετρίας με πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.
 • μπορεί να γίνει διπλή μαστεκτομή ακολουθώντας τη συγκεκριμένη τεχνική εφόσον υπάρχει ένδειξη.

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου χρησιμοποιείται ειδικό υλικό διπολικό για να μην χάσει η ασθενής αίμα και να είναι αναίμακτο το χειρουργείο. Αυτό επιβεβαιώνεται την επόμενη ημέρα του χειρουργείου με την καλή γενική αιματολογική εξέταση που έχει η ασθενής.

Σε ποιους ασθενείς μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η πρωτοποριακή τεχνική;

 • Σε γυναίκες που έχουν πολυκεντρικό καρκίνο δηλαδή έχουν καρκίνο σε περισσότερα από ένα σημεία του μαστού σε διαφορετικά τεταρτημόρια και δεν γίνεται να πραγματοποιηθεί ογκεκτομή, δηλαδή τοπική εκτομή του καρκίνου.
 • Σε γυναίκες που έχουν μεγάλο όγκο καρκίνου σε ένα σημείο του μαστού και δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε προεγχειρητική ογκολογική θεραπεία και για ογκολογική ασφάλεια προτείνεται η συγκεκριμένη τεχνική.
 • Σε περιπτώσεις που έχει γίνει η χημειοθεραπεία πριν το χειρουργείο (προεγχειρητική ή εισαγωγική χημειοθεραπεία). Η χημειοθεραπεία μπορεί να γίνει και μετά το συγκεκριμένο χειρουργείο.
 • Σε γυναίκες με κληρονoμικότητα για καρκίνο του μαστού και γονιδιακή μετάλλαξη (για παράδειγμα BRCA1,BRCA2, ΑΤΜ,PALB2 κτλ.) μετέπειτα γονιδιακού ελέγχου.
 • Σε γυναίκες με μεσαίο, μεγάλο μαστό ή μαστό με πτώση.
 • Σε γυναίκες που θέλουν άριστο ογκολογικό αποτέλεσμα με πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα σε ένα μόνο χειρουργείο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα για την ασθενή;

Η επέμβαση διενεργείται από έμπειρη Αναισθησιολογική Ιατρική ομάδα με ειδικό επιστημονικό ενδιαφέρον στις επεμβάσεις του μαστού. Στο ΜΗΤΕΡΑ, η κάθε ασθενής λαμβάνει ολοκληρωμένη φροντίδα, από το κορυφαίο επιστημονικό δυναμικό, που κάνει χρήση την υπερσύγχρονη υποδομή και το χειρουργικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας της κλινικής.

Συγκεκριμένα:

 • Η ασθενής κάνει ΜΟΝΟ ένα χειρουργείο σε ένα χρόνο με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
 • Η ασθενής διατηρεί τη δική της θηλή χωρίς να χρειάζεται ιατρικό τατουάζ θηλής ή μόσχευμα από άλλα σημεία του σώματος. Γίνονται δυο ταχείες βιοψίες κατά τη διάρκεια του χειρουργείου πίσω από τη θηλή και στον αδένα κεντρικού τομέα για να διασφαλίσουμε την ογκολογική ασφάλεια.
 • Δεν χρησιμοποιούνται πανάκριβα πλέγματα (ADM/MESH) που μπορεί να απορριφθούν από τον ίδιο τον οργανισμό γιατί αναγνωρίζονται ως ξένα σώματα και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν  πολλά  προβλήματα  στο μετεγχειρητικό στάδιο. Τα πλέγματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από  όλες τις κατηγορίες των ασθενών.
 • Πλήρη κάλυψη του μόνιμου ενθέματος με αυτόλογο ιστό.
 • Χρησιμοποιείται μόνιμο ένθεμα στην περιοχή κάτω από τον μυ.
 • Η νοσηλεία δεν ξεπερνά τις 24 ώρες.
 • Χωρίς ράμματα: Πλαστική τεχνική αποκατάστασης, δεν βγαίνουν τα ράμματα.
 • Χωρίς πόνο: Δεν συνταγογραφούνται καν παυσίπονα κατά το εξιτήριο.
 • Χωρίς απώλεια αίματος: Δε χρειάζεται μετάγγιση και δεν ζητείται αιμοδότης.
 • Άμεση κινητοποίηση των ασθενών.
 • Γρήγορη σίτιση: Ελεύθερη δίαιτα από το απόγευμα της ίδιας ημέρας 3 ώρες μετά το χειρουργείο.
 • Ταχεία ανάρρωση και πλήρης επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες και την εργασία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
 • Ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών που συνοδεύουν ενίοτε τις παραδοσιακές χειρουργικές επεμβάσεις.

 Metropolitan - Γαλανού *Άρθρο της Dr. Ιωάννας Γαλανού, Χειρουργού Μαστού – Μαστολόγου, Επιστ. Συνεργάτιδας ΜΗΤΕΡΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣχολεία - Κεραμέως: self test και στα νηπιαγωγεία – νωρίτερα η έναρξη του σχολικού έτουςΣήμερα 09:50 | Ειδήσεις

Τι είπε η Υπ. Παιδείας για τις Πανελλαδικές, τις πρακτικές ασκήσεις φοιτητών και την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία. Που θα δημιουργηθούν 50 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία. 

Ημέρα της Ευρώπης: έπαρση σημαίας Ελλάδας και ΕΕ στην Ακρόπολη (εικόνες)Σήμερα 10:10 | Ειδήσεις

Ο εορτασμός της ημέρας της Ευρώπης συμπίπτει με την επέτειο των 40 ετών από την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Κινέζικος πύραυλος: που έπεσαν τα απομεινάρια της “Μεγάλης Πορείας”Σήμερα 06:44 | Ειδήσεις

Λήξη συναγερμού για τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη που βρίσκονταν σε εγρήγορση, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα.

Ανεργία - ΟΑΕΔ: νέα προγράμματα με χιλιάδες θέσεις και επιδότηση έως 100% (βίντεο)Σήμερα 08:43 | Ειδήσεις

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, αναλύει στον ΑΝΤ1 τα καινούρια προγράμματα που προσφέρουν ευκαιρίες ακόμη και για έναρξη επιχείρησης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κορονοϊός - Rapid test: τι έδειξαν οι δειγματοληψίες του Σαββάτου11:01ΝΔ: Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αρέσει ότι το τέλος της πανδημίας είναι κοντά 10:49Ημέρα της Ευρώπης: έπαρση σημαίας Ελλάδας και ΕΕ στην Ακρόπολη (εικόνες)10:37Κωφοί μπορούν να… νιώσουν τα τραγούδια (βίντεο)10:25Μεταναστευτικό - Μηταράκης στον ΑΝΤ1: φεύγουν περισσότεροι από όσους έρχονται (βίντεο)10:12Σχολεία - Κεραμέως: self test και στα νηπιαγωγεία – νωρίτερα η έναρξη του σχολικού έτους10:00Κορονοϊός: πού γίνονται σήμερα δωρεάν rapid test από τον ΕΟΔΥ09:49Θεσσαλονίκη: σάλος με γυμνή γυναίκα στο κέντρο της πόλης09:38Λίβερπουλ: “Ζωντανή” για την τετράδα και το Champions League09:26Κορονοϊός - Εξαδάκτυλος: είναι σαν να πέφτουν καθημερινά δύο λεωφορεία στον γκρεμό και να χάνονται οι επιβάτες (βίντεο)09:14“Πρωινοί Τύποι”: Κινέζα δημοσιογράφος κάνει ανταπόκριση στα... ελληνικά! (βίντεο)09:02“Η Φάρμα”: Αποχώρησε ο Στράτος Τζώρτζογλου (βίντεο)08:49Ανεργία - ΟΑΕΔ: νέα προγράμματα με χιλιάδες θέσεις και επιδότηση έως 100% (βίντεο)08:37Μπαράκ Ομπάμα: πέθανε ο σκύλος του, Μπο08:24Ισραήλ: νέες αιματηρές συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ (εικόνες)08:12“Γειτονιές στο πιάτο”: ο Βοτανικός και τα στέκια του08:00Ινδική μετάλλαξη κορονοϊού: έντονη ανησυχία του ΠΟΥ07:47Γιορτή της Μητέρας: η ιστορία αυτής της ξεχωριστής ημέρας07:36Η Μπάγερν Μονάχου γιόρτασε τον τίτλο με “εξάσφαιρο”!07:24“Special Report” για το στοίχημα του τουρισμού07:12
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο