LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 11 Ιουλίου 2020 12:23

Έγκαυμα: πρώτες βοήθειες – τι πρέπει να κάνετε

Γράφει ο Ευάγγελος Μπελλώνιας MD. Πλαστικός και Επανορθωτικός Χειρουργός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΥΓΕΙΑ.

Εγκαυμα

Έγκαυμα είναι μια βλάβη των ιστών η οποία μπορεί να προκληθεί από έκθεση σε θερμότητα, ψύχος, ακτινοβολία, χημικές ουσίες και τριβή. Τα εγκαύματα εμφανίζονται κυρίως στους ιστούς του δέρματος, και σπανιότερα στους βλεννογόνους.

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η έκβαση του εγκαύματος εξαρτάται όχι μόνο από την αιτία που το προκάλεσε, την έκταση και την σοβαρότητα του αλλά και από την άμεση και σωστή παροχή πρώτων βοηθειών. 

Έγκαυμα από τον ήλιο

Καθώς βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού θα ήθελα να ξεκινήσω με τα ηλιακά εγκαύματα του καλοκαιριού.  Είναι θεωρώ γνωστό πλέον ότι η χρόνια έκθεση στον ήλιο και κυρίως κατά τις μεσημεριανές ώρες προκαλεί βλάβες που σαφώς δεν περιορίζονται στις παροδικές μικροενοχλήσεις και κοκκινίλες στο δέρμα μας.

Ο πόνος και ο ερεθισμός μπορούν να αντιμετωπιστούν με χρήση ήπιων αναλγητικών, ψυχρών κομπρεσών και ενυδατικών λοσιόν με αλόη βέρα ή calamine.  Προσοχή χρειάζεται και για την αποφυγή αφυδάτωσης του οργανισμού με λήψη επαρκών υγρών και αποφυγή του αλκοόλ.  Για ιδιαιτέρως εκτεταμένα  εγκαύματα ή εγκαύματα που έχουν προκαλέσει φουσκάλες αλλά και για εγκαύματα σε παιδιά ή μωρά συστήνεται ιατρική αξιολόγηση.  

Έγκαυμα από ζεστά υγρά ή καυτές επιφάνειες

Η δεύτερη πιο συχνή κατηγορία εγκαυμάτων είναι τα θερμικά εγκαύματα. 

Μωρά, μικρά παιδιά αλλά και ενήλικες συχνά μέσα στο σπίτι, εμπλέκονται σε ατυχήματα με ζεστό νερό, καυτό λάδι, σίδερο σιδερώματος και άλλες καυτές επιφάνειες ή πηγές θερμότητας ακόμη και με ανοικτή φλόγα που χρησιμοποιούν καθημερινά. 

Ο γενικός κανόνας πρώτων βοηθειών για θερμικά εγκαύματα είναι:

  • όσο το δυνατό πιο άμεση μείωση του θερμικού φορτίου της περιοχής που έχει καεί. 

Απαγορεύεται κάθε χρήση:

  • λαδιού
  • βαζελίνης
  • οδοντόκρεμας
  • πάγου κλπ.

Επιβάλλεται μόνο:

  1.  τρεχούμενο κρύο νερό βρύσης για τουλάχιστον δέκα λεπτά πάνω στην περιοχή
  2. αφαίρεση των κοσμημάτων όπως δακτυλιδιών και των ρούχων που εμφανίζονται ποτισμένα με καυτό υγρό ή που φλέγονται με ιδιαίτερη όμως προσοχή και μόνο στην περίπτωση που αυτά δεν έχουν προσκολληθεί πάνω στο τραύμα.

Η έκταση και η σοβαρότητα του εγκαύματος αλλά και η ηλικία του παθόντα καθορίζουν το εάν χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

Εγκαύματα, πρώτου, δευτέρου, τρίτου βαθμού

Τα θερμικά εγκαύματα διαχωρίζονται σε πρώτου, δευτέρου και τρίτου βαθμού και έχουν διαφορετική αντιμετώπιση και πρόγνωση. Κατά κανόνα εγκαύματα πρώτου βαθμού δεν χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας. 

Εγκαύματα τρίτου βαθμού αλλά και εγκαύματα δεύτερου βαθμού με επιφάνεια μεγαλύτερη από το 10% του σώματος χρήζουν άμεσης και ειδικής ιατρικής φροντίδας καθώς ο κίνδυνος καταπληξίας ή σοκ είναι μεγάλος και θανάσιμος.

Θύματα εκτεταμένων εγκαυμάτων δευτέρου και εγκαυμάτων τρίτου βαθμού από πηγή ανοικτής φλόγας πρέπει να εξεταστούν και για πιθανή ύπαρξη εγκαύματος στους βλεννογόνους. 

Έτσι λοιπόν εάν η επιφάνεια του εγκαύματος ενός ενήλικα είναι μεγαλύτερη από τις δύο παλάμες μας τότε πρέπει να τον μεταφέρουμε σε νοσοκομείο. Στο μεσοδιάστημα θα εφαρμόσουμε τον βασικό κανόνα πρώτων βοηθειών που αφορά την μείωση του θερμικού φορτίου της περιοχής και θα εφαρμόσουμε χαλαρά μεμβράνη στην περιοχή.  Γάζες ή ελαστικοί επίδεσμοι απαγορεύονται.

Έγκαυμα σε περίπτωση ηλεκτροπληξίας

Θερμικά εγκαύματα προκαλούνται και από ηλεκτροπληξία αλλά και με τριβή. Στην περίπτωση ηλεκτροπληξίας πριν σπεύσετε να βοηθήσετε το θύμα βεβαιωθείτε ότι έχετε διακόψει την παροχή του ρεύματος και ότι δεν πλησιάζετε το θύμα σε βρεγμένη επιφάνεια.  Εναλλακτικά χρησιμοποιείστε ένα ξύλο για να μετακινήσετε το θύμα μακριά από την πηγή του ρεύματος.  Μεταφέρετε τον ασθενή άμεσα σε νοσοκομείο ώστε να αξιολογηθούν όχι μόνο τα επιφανειακά εγκαύματα στο σημείο εισόδου και εξόδου του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και η καρδιακή, μυϊκή αλλά και γενική κατάσταση της υγείας του. 

Έγκαυμα μετά από πτώση

Θερμικό έγκαυμα όμως μπορεί να δημιουργηθεί και από τριβή όπως για παράδειγμα μετά από πτώση από μοτοσυκλέτα σε κίνηση πάνω στο οδόστρωμα.  Τότε σημαντικό είναι να γίνει άμεσος καθαρισμός και δη χειρουργικός του τραύματος καθώς ουλές μπορεί να προκύψουν όχι μόνο από το έγκαυμα αλλά και χρωματισμός του δέρματος (Tattoing) από μικρά τρίμματα της ασφάλτου.

Έγκαυμα από χημική ουσία 

Η τρίτη κατηγορία εγκαυμάτων είναι τα χημικά εγκαύματα. Η αντίδραση των χημικών ουσιών οξέων, αλκάλεων με τις πρωτεΐνες και τα λευκώματα των ιστών παράγει θερμότητα και ουσιαστικά έχει τα ίδια αποτελέσματα με τα θερμικά εγκαύματα. Η σοβαρότητα αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης του χημικού εγκαύματος εξαρτάται από το είδος και την πυκνότητα της χημικής ουσίας αλλά και το σημείο του σώματος που έχει εκτεθεί. Υγρά μπαταρίας, αμμωνία, χλώριο, κλπ. μπορεί να προκαλέσουν επιδερμικά ή εσωτερικά εγκαύματα εάν καταποθούν. 

Σε περίπτωση επαφής με κάποιο χημικό θα πρέπει:

  • να απομακρυνθεί άμεσα όσο το δυνατό μεγαλύτερη ποσότητα από το χημικό με άφθονο νερό
  • να αφαιρεθούν τα βρεγμένα ρούχα και τυχόν κοσμήματα.
  • να εξετασθείτε από γιατρό εάν η έκταση του εγκαύματος είναι μεγαλύτερη από 10 εκατοστά ή εάν το έγκαυμα βρίσκεται στο πρόσωπο, στα χέρια, στα πόδια, στους γλουτούς, την βουβωνική χώρα ή σε κάποια μεγάλη άρθρωση όπως το γόνατο. 

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε περίπτωση που χημικά έρθουν σε επαφή με τα μάτια καθώς πρέπει να χρησιμοποιηθεί τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά στην περιοχή πριν την μετάβαση του παθόντα σε νοσοκομείο.

Metropolitan - Μπελλωνιας *Άρθρο του Ευάγγελου Μπελλώνια MD. Πλαστικού και Επανορθωτικού Χειρουργού, Επιστημονικού Συνεργάτη ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠτώση αεροπλάνου - Πύργος: ο πιλότος σκοτώθηκε 20 μέτρα μακριά από το πατρικό του! (εικόνες)Σήμερα 16:04 | Τοπικά Νέα

Στο πένθος βυθίστηκε η Ηλεία μετά το αεροπορικό δυστύχημα με τους δύο νεκρούς, στη Χαριά. Ποια ήταν τα θύματα.

Γλυκά Νερά: Η κάμερα που “έκαψε” τον πιλότο και η Monopoly (εικόνες)Σήμερα 18:48 | Ειδήσεις

Μετανιωμένος δηλώνει ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, λίγο πριν απολογηθεί κι ενώ ετοιμάζεται για νέα στοιχεία.

Κορονοϊός: ο “χάρτης” με τα κρούσματα της ΔευτέραςΣήμερα 17:07 | Ειδήσεις

Σε ποιες περιοχές της χώρας και πόσες νέες μολύνσεις ανά περιφερειακή ενότητα εντοπίστηκαν, το τελευταίο 24ωρο. Αναλυτικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ.

Αλεξάνδρεια – Τροχαίο με μοτοσικλέτα: Νεκρός και ο 18χρονος συνεπιβάτης (εικόνες)Σήμερα 16:48 | Τοπικά Νέα

Υπέκυψε στα τραύματά του ο νεαρός συνεπιβάτης της μοτοσικλέτας που συγκρούστηκε πριν λίγες μέρες με αυτοκίνητο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Συνταγή για κεφτεδάκια από τον Πέτρο Συρίγο19:49Μπουρίνι και χαλάζι στα Τρίκαλα (βίντεο)19:36Πετράλωνα – Καθαρίστρια: Σοκάρει η κατάθεση για το βιασμό της (βίντεο)19:23Λευκορωσία: Νέες κυρώσεις για την κρατική αεροπειρατεία 19:09Γλυκά Νερά: Η κάμερα που “έκαψε” τον πιλότο και η Monopoly (εικόνες)18:56Αγίου Πνεύματος με “μίνι” καύσωνα – “Πλημμύρισαν” οι παραλίες18:42Μαριέττα Γιαννάκου: Παραμένει στο νοσοκομείο18:29Φυλή: Αυτοκίνητο έπεσε σε γκρεμό 18:14Θρίλερ στη Ναύπακτο: Άντρας βρέθηκε σε “λίμνη” αίματος18:01Κορονοϊός: ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Δευτέρας17:47Κορονοϊός: διψήφιος αριθμός θανάτων και 209 νέα κρούσματα την Δευτέρα17:33Λούκας Περέιρα: Πέθανε ο πρώην παίκτης του Εθνικού 17:20Αλεξάνδρεια – Τροχαίο με μοτοσικλέτα: Νεκρός και ο 18χρονος συνεπιβάτης (εικόνες)17:07Γλυκά Νερά - Πατέρας Πιλότου: Έχασα δύο παιδιά 16:53“Έσπρωχναν” ναρκωτικά στην Αθήνα και τα νησιά (εικόνες)16:40Μπουρκίνα Φάσο: Η Τζολί σε καταυλισμό προσφύγων (βίντεο)16:26Πύργος: 20 μέτρα από το πατρικό του πιλότου έπεσε το αεροπλάνο (εικόνες)16:13Euro 2020 - Γκριεζμάν: ο Ρονάλντο είναι πηγή έμπνευσης15:59Γαλλία - Βαλερί Μπακό: Δικάζεται για τον φόνο του βασανιστή πατριού και κατόπιν συζύγου της15:47Στα “χέρια” της ΕΥΠ Τούρκοι διακινητές “πράκτορες της Interpol”15:33
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο