LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 11 Ιουλίου 2020 12:22

Η σύγχρονη αντιμετώπιση της ανδρικής ακράτειας

Γράφει ο Χαράλαμπος Γ. Θεοδώρου, Ουρολόγος - Διευθυντής Α' Ουρολογικής Κλινικής & Επιστημονικός Διευθυντής Ουροδυναμικού Εργαστηρίου ΥΓΕΙΑ.

Καρκίνος - προστάτης - άνδρες - χειρουργείο - ακτινοβολία - γιατρός

Η ακράτεια των ούρων είναι ένα αρκετά συχνό πρόβλημα υγιεινής, με οικονομικές προεκτάσεις στο χώρο της περίθαλψης. Η συχνότητα της πάθησης στην τρίτη ηλικία κυμαίνεται από 5 έως 50%. Εκτός από τις προφανείς επιπτώσεις στην υγεία (ουρολοιμώξεις, κατακλίσεις κλπ.), διαταράσσει σημαντικά τις κοινωνικές δραστηριότητες του ατόμου και του προκαλεί κατάθλιψη και απομόνωση που ίσως είναι σημαντικότερα από τα καθαρά ιατρικά ζητήματα.

Ποιες είναι οι αιτίες της ακράτειας;

Η ανδρική ακράτεια των ούρων στην πλειονότητα των περιπτώσεων οφείλεται σε μία από τις παρακάτω αιτίες:

  • σε καλοήθη υπερπλασία προστάτη (επιτακτική ακράτεια)
  • σε συγγενείς παθήσεις που βλάπτουν τη νεύρωση της κύστεως και της ουρήθρας (π.χ. μυελομηνιγγοκήλη) ή προκαλούν δομικές ανωμαλίες ( π.χ. εκστροφή της κύστεως)
  • σε επίκτητες νευρολογικές παθήσεις (όπως  Σκλήρυνση Κατά Πλάκας)
  • σε κακώσεις της λεκάνης
  • σε ακράτεια μετά προστατεκτομή

Η ακράτεια των ούρων αποτελεί μια πολύ ενοχλητική, αλλά ευτυχώς σπάνια, επιπλοκή των προστατεκτομών. Η συχνότητά της κυμαίνεται περί το 1% για την προστατεκτομή για καλοήθη υπερπλασία προστάτη (διουρηθρική η διακυστική). Μετά όμως από ριζική αφαίρεση του οργάνου για κακοήθη νόσο, η επίπτωση της πάθησης είναι σαφώς μεγαλύτερη και κυμαίνεται περί το 5-8%.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Οι ασθενείς με ακράτεια πρέπει να υποβάλλονται σε πλήρη κλινικό, απεικονιστικό και ουροδυναμικό έλεγχο, για να διαπιστωθεί ο τύπος της ακράτειας και έτσι να εφαρμοστεί η κατάλληλη συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία

Από άποψη υποκείμενης βλάβης η ανδρική ακράτεια κατατάσσεται σε τρεις τύπους

  1. Ακράτεια οφειλόμενη σε δυσλειτουργία της κύστεως (επιτακτική ακράτεια): Ιδιοπαθής υπερλειτουργικός εξωστήρας / Νευρογενής υπερλειτουργικός εξωστήρας
  2. Ακράτεια οφειλόμενη σε σφιγκτηριακή ανεπάρκεια (ακράτεια από προσπάθεια)
  3. Μεικτού τύπου ακράτεια (Συνδυασμός επιτακτικής και ακράτειας από προσπάθεια)

Θεραπεία ακράτειας

Μετά την πλήρη αξιολόγηση και ταξινόμηση της ακράτειας, εφαρμόζουμε την κατάλληλη για κάθε τύπο θεραπεία.

Θεραπεία της ακράτειας επιτακτικού τύπου:

  • Συντηρητική: Αντιμουσκαρινικά, Β3 αγωνιστές, Ενδοκυστικές εγχύσεις, Capsaisine, Resiniferatoxin
  • Επεμβατική: Botulinum toxin στο τοίχωμα της κύστεως, Νευροτροποποίηση, Εντεροκυστεοπλαστική

Επί αποτυχίας, και μόνο τότε, της συντηρητικής θεραπείας, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά το ενδεχόμενο της επεμβατικής αντιμετώπισης και ιδίως της εντεροκυστεοπλαστικής.

Θεραπεία σφιγκτηριακής ανεπάρκειας

Όταν η υποκείμενη αιτία της ακράτειας είναι η σφιγκτηριακή ανεπάρκεια, τότε ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί  αποκατάσταση της εγκράτειας είναι η χρήση συμπίεσης στην ουρήθρα ή στον κυστικό αυχένα. Αυτό γίνεται με τους κάτωθι τρόπους:

Ενέσιμα διογκωτικά υλικά

Ο στόχος των περιουρηθρικών εγχύσεων ενέσιμων διογκωτικών υλικών, είναι να αυξήσει την ουρηθρική αντίσταση. Επιτυγχάνεται τεχνητή διόγκωση των ιστών που έτσι πιέζουν τον ουρηθρικό αυλό στην περιοχή της εγχύσεως. Έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες ουσίες για αυτές τις εγχύσεις. Τα αποτελέσματα είναι πτωχά  (αποτελεσματικότητα <50%)  και η χρήση τους είναι περιορισμένη.                                                           

Ταινίες

Τα τελευταία  χρόνια έχουν παρουσιαστεί πολλά είδη ανδρικών ταινιών για ακράτεια μετά από προστατεκτομή. Όλες λειτουργούν ασκώντας πίεση στη βολβική ουρήθρα. Οι ανδρικές ταινίες συνιστώνται για ασθενείς με ελαφρά ακράτεια, ενώ δεν έχουν ακόμη υποστεί τη δοκιμασία του χρόνου. Η τοποθέτησή τους είναι απλούστερη και έχουν χαμηλότερο κόστος.

Τεχνητός σφιγκτήρας

Ο τεχνητός σφιγκτήρας είναι μια δοκιμασμένη στο χρόνο τεχνική για την αντιμετώπιση της ακράτειας των ούρων σφιγκτηριακής αιτιολογίας. Υπερέχει των εναλλακτικών λύσεων και είναι το Gold Standard στις κατευθυντήριες οδηγίες τόσο της EAU όσο και της ICI για την ακράτεια των ούρων μετά προστατεκτομή.

Τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ υψηλά και αντέχουν στο χρόνο, ενώ όταν τηρούνται οι ενδείξεις και τα κριτήρια επιλογής των ασθενών τα ποσοστά επιπλοκών κυμαίνονται σε αποδεκτά επίπεδα.

Metropolitan - Θεοδώρου *Άρθρο του Χαράλαμπου Γ. Θεοδώρου, Ουρολόγου - Διευθυντή Α' Ουρολογικής Κλινικής & Επιστημονικού Διευθυντή Ουροδυναμικού Εργαστηρίου ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓλυκά Νερά - Ιατροδικαστής: Σκότωσε την Καρολάιν ενώ κοιμόταν – Την έπνιγε για 6 λεπτάΣήμερα 12:31 | Ειδήσεις

Σοκ προκαλούν τα συμπεράσματα που περιλαμβάνονται στην ιατροδικαστική έκθεση. Η μαρτυρία – “κλειδί” της γειτόνισσας, που μένει σε διαμέρισμα που έχει μεσοτοιχεία με την μεζονέτα της τραγωδίας.

Γλυκά Νερά - Συνήγορος πιλότου: Είπε “συγγνώμη” - Δεν θα ζητηθεί ψυχιατρική εξέτασηΣήμερα 09:23 | Ειδήσεις

Πως εξηγεί την θέση του ότι δεν ήταν προσχεδιασμένο το έγκλημα, ο ένας εκ των δικηγόρων του 33χρονου, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι».

Κεραυνός σκότωσε βοσκό 37 ετώνΣήμερα 11:03 | Τοπικά Νέα

Μετά από πολλές ώρες έγινε αντιληπτή η τραγωδία που προκλήθηκε από τις έντονες καιρικές συνθήκες

Τρίκαλα: νεκρός ο άνδρας που τυλίχθηκε στις φλόγεςΣήμερα 14:38 | Τοπικά Νέα

Σε κατάσταση σοκ ειναι οι συγχωριανοί του άνδρα, πυο δεν μπόρεσαν να τον βοηθήσουν.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Iράν: Ο Εμπραχίμ Ραϊσί Πρόεδρος της χώρας16:37Notam: Νέα παράταση αεροπορικών οδηγιών – Οι προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα16:23Ο καιρός το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος: Καταιγίδες και χαλάζι 16:10Βιάννος: βρέθηκε νεκρός ο αγνοούμενος15:57Έγκλημα στην Κατερίνη: Προφυλακιστέος ο 58χρονος 15:43Κορονοϊός - Θεσσαλονίκη: Τι δείχνουν τα λύματα για το ιικό φορτίο15:30Γιορτή του Πατέρα: Πώς καθιερώθηκε15:18Χανιά: Συλλήψεις για άσκοπους πυροβολισμούς και υπόθαλψη εγκληματία15:05Τζούλιαν Μουρ και Νάταλι Πόρτμαν μαζί σε δραματική ταινία14:53Τρίκαλα: νεκρός ο άνδρας που τυλίχθηκε στις φλόγες14:40Γαλλία: Τραυματίες στην επιχείρηση διάλυσης ρέιβ πάρτι (εικόνες)14:26Euro 2020: Απόφοιτοι μιας χαμένης σχολής...14:14Ηλεία: Εξαρθρώθηκαν δυο σπείρες που διακινούσαν ηρωίνη (εικόνες)14:01Westminster Dog Show: ο Γουασάμπι “σάρωσε” στην Νέα Υόρκη (εικόνες)13:48Γλυκά Νερά - Σταματία Μάρκου: Ο πιλότος έμμεσα εκβίασε και την Ελένη Μυλωνοπούλου13:36Γλυκά Νερά – Καλλιακμάνης: Οι αντιδράσεις του πιλότου έδειχναν αμηχανία13:23Η Τουρκία έχει φιλόδοξα σχέδια για το Διάστημα13:10Γλυκά Νερά - Μπαλάσκας: Εισαγγελική έρευνα για τις δηλώσεις του12:58Εμβόλια mRNA και σπέρμα: Ποιες είναι οι επιπτώσεις 12:45Γλυκά Νερά – Ιατροδικαστής: Σκότωσε την Καρολάιν ενώ κοιμόταν – Την έπνιγε για 6 λεπτά12:33
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο