LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 16 Ιουνίου 2020 10:19

Τηλεδιάσκεψη για τη συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στην ανώτατη εκπαίδευση

Συνεργασία των ελληνικών πανεπιστημίων με τα κορυφαία των ΗΠΑ. Ο κατάλογος των 27 ιδρυμάτων και τα σημεία συνεργασίας.

τηλεδιάσκεψη - Κυριάκος Μητσοτάκης - αμερικανικά πανεπιστήμια

Η προώθηση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και η προσφορά ευκαιριών σε ταλαντούχους Έλληνες που ξεχωρίζουν στα δημόσια πανεπιστήμιά μας βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που είχε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Έμφαση δόθηκε στην πολύπλευρη συνεργασία των ελληνικών ιδρυμάτων με 27 κορυφαία πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Στα δημόσια πανεπιστήμιά μας υπάρχει ένα εκπληκτικό σύνολο ταλαντούχων ανθρώπων με πάρα πολύ μεγάλη αξία και δυνατότητες που δεν έχουν αναδειχθεί» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μετά την 7η Ιουλίου του 2019, «το πρώτο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να ανοίξουμε αυτό το σύνολο των ανθρώπων στον υπόλοιπο κόσμο, ενισχύοντας τη διεθνή του παρουσία, και ουσιαστικά να τους δώσουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουν συνεργασίες με ιδρύματα του εξωτερικού».

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Βασίλης Διγαλάκης και ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Απόστολος Δημητρόπουλος.

τηλεδιάσκεψη - Κυριάκος Μητσοτάκης - αμερικανικά πανεπιστήμια

Την αμερικανική πλευρά εκπροσώπησαν o επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης των ΗΠΑ 'Αλαν Γκούντμαν, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ και εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας που εγκαινίασε τον περασμένο Σεπτέμβριο το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, από κοινού με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (Institute of International Education - IIE) και στοχεύει στη διευκόλυνση της προσέγγισης αμερικανικών και ελληνικών πανεπιστημίων, ώστε να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες, όπως η εκπόνηση κοινών και διπλών προγραμμάτων σπουδών, η συμμετοχή φοιτητών από χώρες του εξωτερικού σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας, οι «ανταλλαγές» φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας, καθώς και άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα Ιδρύματα θα αποφασίσουν.

τηλεδιάσκεψη - Κυριάκος Μητσοτάκης - αμερικανικά πανεπιστήμια

«Η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάζει αυτονόητο ενδιαφέρον για πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια ως προς την ανάπτυξη συνεργασιών, όχι μόνο επειδή είναι απολύτως λογικό να σπουδάζει κανείς μια σειρά από αντικείμενα στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα, αρχαία ελληνικά, ιστορία και αρχαιολογία, αλλά επίσης διότι τα πανεπιστήμιά μας είναι ιδρύματα ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να προσθέσει αμέσως μετά απευθυνόμενος στην εκπαιδευτική κοινότητα: «Ουσιαστικά θέλουμε εσείς να ορίσετε τους τομείς ενδιαφέροντος και εμείς να μην παρεμβαίνουμε αλλά να επιτρέψουμε στα ίδια τα πανεπιστήμια να συνάψουν συνεργασίες με δική τους πρωτοβουλία. Αυτό μπορεί να φαίνεται αυτονόητο για εσάς, ωστόσο στο παρελθόν το Υπουργείο Παιδείας ασκούσε πολύ αυστηρό έλεγχο στα δημόσια πανεπιστήμια, και αυτό που εμείς κάναμε είναι να δώσουμε στα πανεπιστήμια τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες από μόνα τους και να προβαίνουν σε τέτοιου είδους συνεργασίες».

Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια (εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη) και 27 κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών μέλη της περίφημης Ivy League που περιλαμβάνει τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

«Αυτό είναι μία μόνο αποτύπωση του ευρύτερου ενδιαφέροντός μας να προσφέρουμε στους ταλαντούχους νέους και νέες της Ελλάδας καλύτερες ευκαιρίες να σπουδάσουν σε ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία δεν θα είναι απομονωμένα, αλλά θα είναι ανοικτά στον κόσμο και θα τους παρέχουν τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση σε διεθνείς εμπειρίες» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, στην τοποθέτησή της, υπογράμμισε τη σταθερή δέσμευση της κυβέρνησης, αλλά και του Υπουργείου Παιδείας ειδικότερα, να υλοποιήσουν το πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών Πανεπιστημίων που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και να στηρίξουν την εξωστρέφεια των Ανώτατων Ιδρυμάτων της χώρας. Η υπουργός χαιρέτησε το γεγονός ότι, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι του ΙΙΕ, η παρούσα συμμετοχή αμερικανικών πανεπιστημίων σε πρόγραμμα του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης της Αμερικής είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των 101 ετών λειτουργίας του.

τηλεδιάσκεψη - Κυριάκος Μητσοτάκης - αμερικανικά πανεπιστήμια

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έγινε εκτενής ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, με αφορμή και τον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα και περιέχει, μεταξύ άλλων, διατάξεις για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών ΑΕΙ, τη θεσμοθέτηση κοινών και διπλών προγραμμάτων σπουδών μεταξύ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, τη διευκόλυνση της συμμετοχής αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης της εκ μέρους της ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, η προεδρεύουσα της Συνόδου των Πρυτάνεων, Χρυσή Βιτσιλάκη, καθώς και η διευθύνουσα σύμβουλος του Fulbright στην Ελλάδα 'Αρτεμις Ζενέτου.

«Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο τόπο από την Ελλάδα όπου Αμερικανοί φοιτητές θα μπορούσαν να αποκτήσουν διεθνή εμπειρία και να συμπληρώσουν τις σπουδές τους» τόνισε μεταξύ άλλων από την πλευρά του ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρι Πάιατ προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα».

τηλεδιάσκεψη - Κυριάκος Μητσοτάκης - αμερικανικά πανεπιστήμια

Για τα τέλη Μαρτίου 2020 είχε προγραμματιστεί η έλευση αντιπροσωπείας των συμμετεχόντων αμερικανικών πανεπιστημίων, συναντήσεις με πρυτάνεις ελληνικών πανεπιστημίων και επισκέψεις σε αστικά και περιφερειακά πανεπιστήμια, προκειμένου να δρομολογηθούν εν συνεχεία μακροπρόθεσμες συνεργασίες. Η αποστολή αναβλήθηκε εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού και συμφωνήθηκε ο επαναπρογραμματισμός της επίσκεψης της αντιπροσωπείας αμερικανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι κρίμα που δεν μπορέσατε να έρθετε στην Ελλάδα τον Μάρτιο, είχαμε διοργανώσει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα για όλους σας, αλλά όλα ανατράπηκαν λόγω της επιδημίας του COVID-19. Ευελπιστούμε όμως να σας υποδεχθούμε το φθινόπωρο όταν θα έχουμε ξεπεράσει αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο. Όπως ανέφερε η υπουργός, η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει την πανδημία COVID-19 μάλλον καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Προβαίνουμε τώρα στη σταδιακή επαναλειτουργία όλων των κλάδων της οικονομίας και επανερχόμαστε κατά το δυνατόν στην κανονική ζωή. Ελπίζουμε ότι έως το φθινόπωρο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε όλα τα πανεπιστήμιά μας και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας.

τηλεδιάσκεψη - Κυριάκος Μητσοτάκης - αμερικανικά πανεπιστήμια

Γιατί λοιπόν είναι τόσο σημαντική αυτή η πρωτοβουλία για εμένα; Από την ανάληψη της διακυβέρνησης τον προηγούμενο Ιούλιο, θέσαμε τη μεταρρύθμιση του ελληνικού συστήματος δημόσιας παιδείας στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Τονίζω τον όρο σύστημα δημόσιας παιδείας, επειδή στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη ιδιωτικά πανεπιστήμια, καθώς το Σύνταγμα της χώρας εξακολουθεί να απαγορεύει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ωστόσο, διαπιστώσαμε εξαρχής ότι στα δημόσια πανεπιστήμιά μας υπάρχει ένα εκπληκτικό σύνολο ταλαντούχων ανθρώπων με πάρα πολύ μεγάλη αξία και δυνατότητες που δεν έχουν αναδειχτεί. Συνεπώς, το πρώτο που έπρεπε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε αυτό το σύνολο των ανθρώπων στον υπόλοιπο κόσμο, ενισχύοντας τη διεθνή του παρουσία, και ουσιαστικά να τους δώσουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουν συνεργασίες με ιδρύματα του εξωτερικού. Συμμετέχουμε ήδη σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο συνεργασιών, αλλά αισθανθήκαμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα, συνάπτοντας συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων με έναν καλύτερα δομημένο τρόπο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον 'Αλαν Γκούντμαν για όλα όσα έχει κάνει προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία, καθώς επίσης τον Πρέσβη κύριο Πάιατ και όλους όσοι έχουν εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση».

Επίσης σημείωσε: «Η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάζει αυτονόητο ενδιαφέρον για πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια ως προς την ανάπτυξη συνεργασιών, όχι μόνο επειδή είναι απολύτως λογικό να σπουδάζει κανείς μια σειρά από αντικείμενα στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα, αρχαία ελληνικά, ιστορία και αρχαιολογία, αλλά επίσης διότι τα πανεπιστήμιά μας είναι ιδρύματα ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας χωρίς να είναι ιδιαίτερα γνωστά στον υπόλοιπο κόσμο. Συνεπώς, σας δίνεται μια ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για το σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα και για την ανάπτυξη συνεργασιών σε τομείς που σας ενδιαφέρουν. Προσφέρουμε μεγάλη δυνατότητα επιλογών ως προς τις μορφές των συνεργασιών που μπορούμε να αναπτύξουμε, όπως κοινά πτυχία, μαθήματα ξένων γλωσσών, θερινούς κύκλους μαθημάτων, ερευνητικές πρωτοβουλίες. Ουσιαστικά θέλουμε εσείς να ορίσετε τους τομείς ενδιαφέροντος και εμείς να μην παρεμβαίνουμε αλλά να επιτρέψουμε στα ίδια τα πανεπιστήμια να συνάψουν συνεργασίες με δική τους πρωτοβουλία. Αυτό μπορεί να φαίνεται αυτονόητο για εσάς, ωστόσο στο παρελθόν το Υπουργείο Παιδείας ασκούσε πολύ αυστηρό, κατ' εμέ, έλεγχο στα δημόσια πανεπιστήμια, και αυτό που εμείς ουσιαστικά κάναμε είναι να δώσουμε στα πανεπιστήμια τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες από μόνα τους, και να προβαίνουν σε τέτοιου είδους συνεργασίες.

Έτσι, το πρόγραμμα αυτό είναι μια ευκαιρία για τα ελληνικά πανεπιστήμια να παρουσιάσουν όσα προσφέρουν σε διεθνές επίπεδο, και ειδικότερα μέσα από τη συνεργασία με τα αμερικανικά πανεπιστήμια. Είμαι βέβαιος ότι όσο περισσότερο εξοικειώνεστε με την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας, θα διαπιστώνετε ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης ισχυρών συνεργασιών ανάμεσα σε αμερικανικά και ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα».

τηλεδιάσκεψη - Κυριάκος Μητσοτάκης - αμερικανικά πανεπιστήμια

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε:« Η χώρα μας βγαίνει από μια δεκαετή κρίση και θεωρώ ότι βγαίνει ισχυρότερη από πριν. Η κυβέρνηση μας είναι προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις και η μεταρρύθμιση της παιδείας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά μας. Αυτό που κάνουμε εδώ είναι ουσιαστικά μία μόνο αποτύπωση του ευρύτερου ενδιαφέροντός μας να προσφέρουμε στους ταλαντούχους νέους και νέες της Ελλάδας καλύτερες ευκαιρίες να σπουδάσουν σε ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία δεν θα είναι απομονωμένα, αλλά θα είναι ανοικτά στον κόσμο και θα τους παρέχουν τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση σε διεθνείς εμπειρίες. Στο σημείο αυτό θα σταματήσω, θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για τη συμμετοχή σας, ελπίζω ότι, μετά τη συζήτηση αυτή, το ενδιαφέρον σας θα αυξηθεί, και είμαι βέβαιος ότι όταν αποφασίσετε να έρθετε στην Ελλάδα και συναντηθείτε με τα πανεπιστήμια, θα κατανοήσετε την πραγματική αξία του είδους των συνεργασιών που μπορείτε να συνάψετε. Ευελπιστώ, λοιπόν, ότι, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο και επιτραπούν οι πτήσεις προς την Ελλάδα, και η πανδημία περιοριστεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις ΗΠΑ, θα μπορέσουμε να σας δούμε από κοντά και να σας καλωσορίσουμε το φθινόπωρο».

Η λίστα των αμερικανικών πανεπιστημίων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι η ακόλουθη:

California Polytechnic State University

Columbia University

George Mason University

Harvard University - Harvard T.H. Chan School of Public Health

Indiana University System, Indiana University Bloomington

Johns Hopkins

Joliet Junior College

Lehigh University

NYU

Ohio Northern University

Princeton University

Rutgers University

Stockton University

Tufts University

University of Illinois at Urbana-Champaign

UMass Amherst

UC Berkeley

University of Alabama

University of Cincinnati

University of Delaware

University of Illinois at Chicago

University of Kentucky

University of South Alabama

University of Southern California - Viterbi School of Engineering

Wayne State University

 William & Mary

York College of Pennsylvania

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τσιάρας στον ΑΝΤ1: ανυπολόγιστες καταστροφές από την κακοκαιρία “Ιανός”07:10ΠΟΥ: Ανησυχητικό το επίπεδο μετάδοσης του κορονοϊού στην Ευρώπη06:58“Ιανός”: νεκρή γυναίκα στα Φάρσαλα06:45“Ιανός”: έντονες καταιγίδες και πολύ θυελλώδεις άνεμοι το Σάββατο06:33Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ επιστρέφει στο Μπρόντγουεϊ23:59“Ιανός”: κατάρρευση γέφυρας – αγνοούμενος οδηγός αυτοκινήτου (εικόνες)23:47“Άγριες Μέλισσες”: αποκαλύψεις και ανατροπές – Στο εδώλιο ο… Δούκας (εικόνες)23:35“Υγεία πάνω απ΄ όλα” σε νέα ώρα23:22Στη φυλακή οδοντίατρος που χειρουργούσε πάνω σε... hoverboard 23:10“Το Χαμόγελο του Παιδιού”: συναγερμός για την εξαφάνιση ανήλικης22:58“Ιανός”: Στο “έλεος” του μεσογειακού κυκλώνα η χώρα 22:45Ολυμπιακός: ζορίστηκε μόνο στο πρώτο ημίχρονο22:33Σφοδρή σύγκρουση λεωφορείου με αυτοκίνητο στην παραλιακή (εικόνες)22:20Κορονοϊός: η Μπεσίκτας ανακοίνωσε 12 κρούσματα!22:08Κορονοϊός: οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε σκύλους και γάτες21:56NBA: MVP για δεύτερη σερί σεζόν ο Αντετοκούνμπο!21:43Τρένο σταματά στα… πόδια παιδιού (βίντεο) 21:31Γκέλα για τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα21:18Γεννηματά σε Μητσοτάκη: μην ωραιοποιείτε την κατάσταση με τον κορονοϊό21:06Ανακαλύφθηκαν πατημασιές Homo Sapiens ηλικίας 120.000 ετών20:53
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο