LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 01 Μαΐου 2020 19:09

“Βροχή” οι κλήσεις για τον κορονοϊό στο 1110

Ο “χάρτης” με τα αιτήματα των πολιτών για την πανδημία στην τηλεφωνική γραμμή βοήθειας  της Περιφέρειας Αττικής.

smartphone - σεισμός

Με 24ωρα που ξεπερνούσαν τις 1.500 κλήσεις ημερησίως, η Τηλεφωνική γραμμή 1110 που δημιούργησε η Περιφέρεια Αττικής με την συμμετοχή εθελοντών, γιατρών, ψυχολόγων και ψυχοθεραπευτών παρείχε, κατά το πρώτο και αυστηρό στάδιο των περιοριστικών μέτρων της Αντιμετώπισης της Πανδημίας, συμβουλευτική και υποστήριξη σε πολίτες από την Αττική και όλη την επικράτεια, που κάλεσαν για ιατρικές κατευθύνσεις, ψυχολογική στήριξη, κοινωνική βοήθεια ή οδηγίες.

Η Τηλεφωνική Γραμμή 1110 θα συνεχίσει να λειτουργεί επί 24ώρου, υπό την καθοδήγηση του Συντονιστικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση της Πανδημίας της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ, που υπενθυμίζει ότι η φάση της χαλάρωσης των μέτρων απαιτεί εξίσου την προσοχή των πολιτών και την ατομική ευθύνη, για την αποφυγή μολύνσεων από τον κορωνοϊό.  

Συνολικά, από τις 16 Μαρτίου μέχρι και τις 30 Απριλίου το τηλεφωνικό κέντρο 1110 δέχτηκε 60.725 κλήσεις, με αυξημένα ποσοστά κατά τον πρώτο μήνα και σχετική ύφεση στον αριθμό των κλήσεων κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο μέχρι και τις 30/4.

Το τηλεφωνικό Κέντρο 1110 λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα με την συμμετοχή 170 εθελοντών που το στελεχώνουν, 91 ιατρών, 21 ψυχολόγων και 52 τηλεφωνικών πρακτόρων, οι οποίοι έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση από το Συντονιστικό κέντρο σε εναρμόνιση με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Οι εθελοντές παρέχουν τις υπηρεσίες τους είτε με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις του τηλεφωνικού κέντρου, το οποίο συχνά επισκέπτεται ο  Περιφερειάρχης Αττικής, είτε με on call σύνδεση απ όπου κι αν βρίσκονται, δεδομένου ότι πολλοί εργάζονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον COVID, στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ή στα ιατρεία τους.

Οι 170 εθελοντές του 1110 είναι γιατροί του Δημοσίου, του ΕΣΥ, στρατιωτικοί γιατροί, ή ιδιώτες γιατροί και ψυχολόγοι.

Εγκαίνια - Ψηφιακό ΚΕΠ Μεταφορών - Περιφέρεια Αττικής

Κατά την τελευταία ημέρα του Απριλίου, 30/04, το 1110 δέχθηκε 538 κλήσεις. Η παρακολούθηση των δεδομένων δείχνει ότι το ενδιαφέρον των πολιτών για καθοδήγηση και διευκρινιστικές ερωτήσεις σε σχέση με την τήρηση των μέτρων προστασίας παραμένει αυξημένο, για την Φάση Δύο που τα μέτρα χαλαρώνουν.

Ο χρόνος αναμονής των κλήσεων στο 1110 δεν ξεπερνά το 1,5 λεπτό , ενώ ο μέσος χρόνος ομιλίας στο σύνολο των επικοινωνιών προσδιορίστηκε  μέχρι σήμερα, στο 1 λεπτό και 38 δεύτερα.

Οι κλήσεις ιατρικού περιεχομένου ήταν περισσότερο αυξημένες κατά τον Μάρτιο μέχρι τις αρχές Απριλίου και αφορούσαν αιτήματα για ειδική καθοδήγηση ως προς την εκτίμηση του κινδύνου και την αντιμετώπιση της λοίμωξης, ενώ όσο η πανδημία συνεχίζεται, οι πολίτες καλούν ενδιαφερόμενοι για τα μέτρα προστασίας και την αντιμετώπιση ψυχολογικών, κοινωνικών και ενδοοικογενειακών προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία.  

Συγκεκριμένα, τα αιτήματα των κλήσεων προς το 1110 από τις 16 Μαρτίου έως και τις 30/4 αφορούσαν:

  • 33,9% ιατρικά ερωτήματα αναφορικά με τον ΚορονοΪό,
  • 8,4% οδηγίες για ψυχολογική υποστήριξη,
  • 53,8% θέματα κοινωνικής παρέμβασης,
  • 3,4% καταγγελίες για φαινόμενα αισχροκέρδειας
  • 0,4 % των κλήσεων αφορά τη νέα κατηγορία “Υποστήριξη φροντιστών ατόμων με άνοια και Alzheimer”, λόγω των ειδικών προβλημάτων που προκύπτουν για την τήρηση των μέτρων από τους πάσχοντες και τον κίνδυνο μόλυνσης των φροντιστών 
  • 0,1 % αφορά την κατηγορία της Ψυχολογικής - Συμβουλευτικής υποστήριξης για γονείς και παιδιά,
  • ενώ κλήσεις για φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας ακόμη δεν αποτυπώνονται ποσοστιαία.

Το 56% των κλήσεων πραγματοποιήθηκαν από γυναίκες, και το 44% από άνδρες.

Οι επικοινωνίες έγιναν στο μεγαλύτερο ποσοστό από τον Νομό Αττικής σε ποσοστό 88%,και αμέσως μετά ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 3%, και άλλα σημεία της επικράτειας.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών και ν’ ακούμε τις εκκλήσεις τους για συμπαράσταση, καθοδήγηση και βοήθεια, κάθε λεπτό της ημέρας. Η Περιφέρεια Αττικής με τον ΙΣΑ και τους 170 εθελοντές που στελεχώνουν την γραμμή 1110 από την πρώτη στιγμή της κρίσης του κορωνοϊού, συνεχίζουν να παρέχουν την αρωγή και την υποστήριξή τους προς το κοινωνικό σύνολο και στο επόμενο διάστημα που τα περιοριστικά μέτρα γίνονται ηπιότερα, υπενθυμίζοντας ότι ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει. Τώρα είναι η στιγμή να αποδείξουμε ως κοινωνία ότι διδασκόμαστε από τον κίνδυνο, ότι συνεχίζουμε με ευθύνη να υπηρετούμε την Δημόσια Υγεία για την προστασία του ενός από τον άλλον, κι ότι παραμένουμε άνθρωποι, ομονοούντες και ομοψυχούντες για το κοινό καλό».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εκλογές στην Ιταλία - Exit Poll: ο ακροδεξιός συνασπισμός φαίνεται να κερδίζει00:11“Παγιδευμένοι”: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)23:59Βεργίνα: νεκρός άνδρας που τον καταπλάκωσε οροφή23:47Ο Γουίλ Σμιθ σχεδιάζει την επιστροφή του στη μεγάλη οθόνη23:35Μεσσηνία: στον εισαγγελέα οι γονείς του βρέφους που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση23:22Ρωσία - επιστράτευση: Συγκρούσεις μεταξύ Αστυνομίας και πολιτών23:08ANT1+: Νέες ελληνικές παραγωγές που θα καθηλώσουν (εικόνες)22:54Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο παρέλαβε εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας από τις ΗΠΑ22:39Ηράκλειο: 35χρονη έχασε το μωρό της στη γέννα22:25Εξάρχεια: Αστυνομικός τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο22:10Power Pass: Ξεκινά η καταβολή του επιδόματος στους δικαιούχους21:57Ρότζερ Γουότερς - Ουκρανία: Ακυρώθηκαν οι συναυλίες του στην Πολωνία μετά τις δηλώσεις του21:43Καρπενήσι: τι έδειξαν τα στοιχεία των ερευνών στη λίμνη21:29ΑΔΕΔΥ: 24ώρη πανελλαδική απεργία21:15Μάχσα Αμινί – Μπορέλ: Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία της21:02Rapid test δωρεάν την Δευτέρα σε 181 σημεία20:48Laver Cup: Ο Τσιτσιπάς ηττήθηκε από τον Τιαφό20:33Ιταλία: πέθανε στο γήπεδο οπαδός της Καταντζάρο20:19Ουκρανία για επιστράτευση Ρωσίας: “Πώς πάει αυτό”20:04“Εκτός υπηρεσίας”: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)19:49
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο