LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 30 Απριλίου 2020 02:30

Πρωτοποριακή θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής στο Metropolitan General

Γράφουν οι Γεώργιος Θεοδωράκης και Ιωάννης Ρασσιάς, Διευθυντής και Αναπληρωτής Διευθυντής της Κλινικής Αρρυθμιών-Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης του Metropolitan General.

Metropolitan - Καρδιακή Αρριυθμία

Το Metropolitan General είναι ένα από τα ελάχιστα θεραπευτήρια στη χώρα στα οποία πραγματοποιείται η ελάχιστα επεμβατική θεραπεία της Κατάλυσης-Ablation για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής (των καρδιακών αρρυθμιών) από έμπειρους επεμβατικούς καρδιολόγους με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή;

Η κολπική μαρμαρυγή είναι από τις πιο συνηθισμένες αρρυθμίες στους ενήλικες. Οι ασθενείς σε ένα σημαντικό ποσοστό υποφέρουν από έντονα συμπτώματα (ταχυπαλμίες, αδυναμία, δύσπνοια, πόνο στο στήθος κ.ά) με συνέπεια την επιδείνωση της ποιότητας της ζωής τους.

Η αρρυθμία στους ενήλικες σχετίζεται με α) την ανάπτυξη ή επιδείνωση προϋπάρχουσας καρδιακής ανεπάρκειας, β) τα εμβολικά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, γ) την αύξηση της θνητότητας των ασθενών λόγω των ανωτέρω επιπλοκών.

Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια είναι συχνότερα σε ασθενείς άνω των 65 ετών, αν υπάρχει ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης, καρδιακής ανεπάρκειας ή ύπαρξη αγγειοπάθειας και στεφανιαίας νόσου. Η προΰπαρξη μάλιστα προηγούμενου ιστορικού εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνει την πιθανότητα νέου επεισοδίου.

Σήμερα, η χρήση των αντιπηκτικών φαρμάκων και των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών κατάλυσης-ablation έχουν αλλάξει προς το καλύτερο την πρόγνωση αυτής της αρρυθμίας.

Kατάλυση-ablation της κολπικής μαρμαρυγής

Οι μηχανισμοί της κολπικής μαρμαρυγής έχουν να κάνουν με κυκλώματα επανεισόδου (κυματίδια που κυκλοφορούν και στους δύο κόλπους) ή εστίες που βρίσκονται κυρίως στις πνευμονικές φλέβες που πυροδοτούν την αρρυθμία. Το τελευταίο αποτελεί την παθοφυσιολογική βάση της απομόνωσης των πνευμονικών φλεβών για τη θεραπεία της παροξυσμικής κολπικής μαρμαρυγής. Επίσης, το αυτόνομο νευρικό σύστημα και τα νεύρα της καρδιάς φαίνεται ότι συμμετέχουν στην παθοφυσιολογική πρόκληση της αρρυθμίας.

Επομένως, εφ’ όσον οι πνευμονικές φλέβες εμπλέκονται στην παθογένεια της κολπικής μαρμαρυγής, η απομόνωσή τους από τον υπόλοιπο καρδιακό κόλπο αποτελεί μια καλή θεραπευτική επιλογή. Αυτός είναι και ο λόγος που τα τελευταία χρόνια η θεραπεία απομόνωσης των πνευμονικών φλεβών αποτελεί τη βασική θεραπευτική πρακτική στην πλειονότητα των περιπτώσεων της κολπικής μαρμαρυγής.

Η απομόνωση των πνευμονικών φλεβών και η καταστροφή των αρρυθμιογόνων εστιών επιτυγχάνεται μέσω της επεμβατικής μεθόδου της κατάλυσης-ablation.

Τεχνικές κατάλυσης-ablation

Οι επεμβάσεις που γίνονται για την απομόνωση των πνευμονικών φλεβών πραγματοποιούνται είτε με διαδοχικές εφαρμογές υψίσυχνου ρεύματος (εικόνα 1) είτε με τη χρήση καθετήρα μπαλονιού κρυοθεραπείας (εικόνα 2) γύρω από τις πνευμονικές φλέβες.

1. Κατάλυση με εφαρμογή υψίσυχνου ρεύματος, προκαλώντας έτσι διαδοχικές θερμικές βλάβες (καυτηριασμό) γύρω από τις πνευμονικές φλέβες, με τη βοήθεια κυκλοτερούς καθετήρα χαρτογράφησης

 Metropolitan - Καρδιακή Αρριυθμία

Metropolitan - Καρδιακή Αρριυθμία

2. Kατάλυση με χρήση καθετήρα μπαλονιού κρυοθεραπείας. Ο καθετήρας εφαρμόζεται για 3-4 λεπτά και αναπτύσσει από μείον 40 έως μείον 50 βαθμούς κελσίου. Η θερμοκρασία αυτή είναι ικανή να δημιουργήσει ομότιμη διατοιχωματική βλάβη, απομονώνοντας έτσι τις πνευμονικές φλέβες

Τα αποτελέσματα και των δύο ανωτέρω μεθόδων είναι συγκρίσιμα, με ελαφρά υπεροχή της κρυοθεραπείας, κυρίως λόγω του βραχύτερου χρόνου επέμβασης. Όπως επισημαίνει ο Διευθυντής κ. Γ. Θεοδωράκης «Σε πρόσφατη ανακοίνωση μετά από έρευνα της καρδιολογικής μας ομάδας, από 146 άτομα στα οποία εφαρμόστηκε η κατάλυση κρυοθεραπείας, στα 112 ήταν επιτυχής».

 Metropolitan - Καρδιακή Αρριυθμία

3. Η απομόνωση των πνευμονικών φλεβών οδηγεί πολλές φορές στο τερματισμό της αρρυθμίας όπως φαίνεται σε ένα πρόσφατο περιστατικό που αντιμετωπίσθηκε στο Metropolitan General

Τελευταία, η κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής απέκτησε μια καινούρια ένδειξη σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Στη μελέτη Castle φάνηκε ότι σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και μαρμαρυγή η ομάδα ασθενών που υπεβλήθη σε κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής είχε μικρότερη θνητότητα σε σχέση με την άλλη ομάδα.

Κατάλυση-ablation με τρισδιάστατη χαρτογράφηση στο Metropolitan General

Στο Metropolitan General, η επέμβαση κατάλυσης πραγματοποιείται στο πλήρως εξοπλισμένο Ηλεκτροφυσιολογικό Εργαστήριο, με ψηφιακό συγκρότημα στεφανιογραφίας τελευταίας τεχνολογίας καθώς και με τα πλέον σύγχρονα καταγραφικά συστήματα τρισδιάστατης-3D χαρτογράφησης που επιτρέπουν ακόμα και την απεικόνιση της δομής της καρδιάς και του τοπικού ηλεκτροκαρδιογραφήματος σε real time.

*Άρθρο των Γεώργιου Θεοδωράκη και Ιωάννη Ρασσιά, Διευθυντή και Αναπληρωτή Διευθυντή της Κλινικής Αρρυθμιών-Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης του Metropolitan General.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάτρα: ανδρας πέθανε μέσα σε νεκροταφείο21:29Επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου: διεύρυνση των δικαιούχων21:16Ναύπακτος: Τα αγριογούρουνα έφτασαν στην... παραλία (βίντεο)21:03Καιρός: βοριάδες και πτώση θερμοκρασίας την Τετάρτη20:52Κορονοϊός - Μέτρα: στη δημοσιότητα οι επιχειρήσεις με παραβάσεις20:39Κορονοϊός: σύλληψη μητέρας που δεν έστελνε στο σχολείο την κόρη της (βίντεο)20:25To 5G “απειλεί” την ασφάλεια των πτήσεων20:13Ευρωκοινοβούλιο: Η Εύα Καϊλή εκλέχθηκε αντιπρόεδρος20:00Περιστέρι - βιασμός ανήλικης: προφυλακιστέος ο 32χρονος19:48Ηράκλειο: Ανατροπή για δυστύχημα που ήταν δολοφονία19:35Ζακ Κωστόπουλος: εντάσεις και απειλές στη δίκη19:22Ομαδικός βιασμός - Θεσσαλονίκη: "Μίλησαν" οι τοξικολογικές της 24χρονης19:10Κορονοϊός - λύματα: Αύξηση ιικού φορτίου έως 281%18:57Κορονοϊός: ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Τρίτης18:44Κορονοϊός: τριψήφιος αριθμός θανάτων και 23340 νέα κρούσματα την Τρίτη18:33Η Μαρία Τζομπανάκη … “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου18:19Λαμία – Τροχαίο: απανθρακώθηκε οδηγός στο αυτοκίνητό του (εικόνες)18:07Κορονοϊός: Rapid test δωρεάν την Τετάρτη σε 157 σημεία17:54VICE SPECIALS: “Body Shaming: To Σώμα και η Ντροπή”17:40Συντάξεις χηρείας: Το ΣτΕ θα αποφασίσει για τις περικοπές17:27
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο