LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 06 Απριλίου 2020 14:43

Σύνδρομα υπέρχρησης των αθλητών δρόμου

Γράφει ο Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλόπουλος, Ορθοπαιδικός, Διευθυντής Ε’ Ορθοπαιδκής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Μαραθώνιος - δρομείς - πρώτες βοήθειες

Τα τελευταία χρόνια, ο πληθυσμός που ασχολείται με το τρέξιμο δρόμου συνεχώς αυξάνεται. Αυτό σημαίνει ότι και οι τραυματισμοί του μυοσκελετικού συστήματος θα μας απασχολούν όλο και πιο συχνά. Και ενώ οι δρομείς μικρών αποστάσεων παθαίνουν οξείς τραυματισμούς όπως οι θλάσεις των μυών και τα διαστρέμματα των συνδέσμων, οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων (μαραθώνιος, υπερμαραθώνιος και ορεινό τρέξιμο) – ταλαιπωρούνται από τα λεγόμενα σύνδρομα υπερκαταπόνησης ή υπέρχρησης.

Πιθανόν να έχετε ακούσει ή να έχετε προσωπική εμπειρία για το σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας, την ορογονοθυλακίτιδα του χηνείου ποδός, το γόνατο των δρομέων με τη χονδροπάθεια της επιγονατίδας, το σύνδρομο των προσαγωγών, το σύνδρομο των κοιλιακών, το σύνδρομο λαγονοψοϊτη, τη θλάση των οπίσθιων μηριαίων μυών, την κνημιαία περιοστίτιδα, την ενθεσοπάθεια του Αχιλλείου τένοντα, την πελματιαία απονευρωσίτιδα, το σύνδρομο χρόνιου διαμερίσματος, το κάταγμα κοπώσεως και τόσες άλλες ορολογίες που περιγράφουν πολλές φορές με δυσνόητο ή και άλλες φορές με γλαφυρό τρόπο όλα αυτά τα σύνδρομα υπέρχρησης των αθλητών δρόμου.

Η αιτιοπαθογένεια των συνδρόμων υπέρχρησης είναι τριπλή και οφείλεται:

 1. Στην τριβή των ιστών που κινούνται κατά το τρέξιμο. Η τριβή αυτή προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση και δημιουργία τενοντίτιδων και θυλακίτιδων.
 2. Στην επαναλαμβανόμενη φόρτιση των ιστών που οδηγεί αρχικά στη συσσώρευση μικροτραυματισμών που ο πάσχων ιστός δεν έχει το χρόνο να επιδιορθώσει. Αυτό έχει σαν τελικό αποτέλεσμα τη μηχανική αποτυχία του, όπως για παράδειγμα η ρήξη τενόντων και συνδέσμων αλλά και το αυτόματο κάταγμα ενός οστού (κάταγμα κόπωσης).
 3. Στην ισχαιμία (έλλειψη αιμάτωσης και οξυγόνωσης) ενός ιστού. Στην έντονη και διαρκή άσκηση του τρεξίματος μεγάλων αποστάσεων, η ανάγκη αιμάτωσης ενός ιστού ξεπερνά τη δυνατότητα παροχής αίματος με αποτέλεσμα τη δημιουργία αντιδραστικού οιδήματος από τον ιστό. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το σύνδρομο διαμερίσματος των μυών.

Τα αίτια των συνδρόμων υπέρχρησης διακρίνονται σε 3 κατηγορίες:

 1. Εξωγενή αίτια: ακατάλληλος εξοπλισμός, ακατάλληλα υποδήματα, πτωχές προπονητικές εγκαταστάσεις, προπονητικά λάθη και κακό περιβάλλον προπόνησης και άθλησης.
 2. Ενδογενή αίτια: ηλικία και προηγούμενοι τραυματισμοί που δεν αποκαταστάθηκαν πλήρως.
 3. Ανατομικά αίτια: διαταραχές των ανατομικών αξόνων των κάτω άκρων και διαταραχές της ελαστικότητας των ιστών.

Η διάγνωση των συνδρόμων υπέρχρησης γίνεται κατά κύριο λόγο με την κλινική εξέταση του αθλητή από τον ιατρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ιατρός θα ζητήσει απεικονιστικό έλεγχο που περιλαμβάνει:

 • Ακτινογραφίες για τον έλεγχο οστικών αλλοιώσεων όπως εξοστώσεις, ασβεστοποιήσεις και ενθεσοπάθειες.
 • Υπέρηχο μαλακών  ορίων για την αναζήτηση τενοντοπαθειών και μυϊκών θλάσεων.
 • Μαγνητική τομογραφία για μεγαλύτερη ευαισθησία και ακρίβεια σε περιπτώσεις δύσκολης διάγνωσης.

Τα σύνδρομα υπέρχρησης ταξινομούνται ως προς τη βαρύτητά τους,  ανάλογα με το χρονικό διάστημα που εμφανίζονται. Η ταξινόμηση αυτή παίζει ρόλο και στην απόφαση για το είδος της θεραπευτικής παρέμβασης: 

Βαθμός βαρύτητας

Χρόνος εμφάνισης του άλγους

Τρόπος αντιμετώπισης

 

 

 

  1ου βαθμού

  Άλγος μετά την προπόνηση

 

  Συνέχιση και φυσιοθεραπεία

  2ου βαθμού

  Άλγος στο τέλος της προπόνησης

  Τροποποίηση άθλησης και φυσιοθεραπεία

  3ου βαθμού

  Άλγος στην αρχή και στο τέλος της προπόνησης

  Διακοπή άθλησης και φυσιοθεραπεία

  4ου βαθμού

  Άλγος σε όλη τη διάρκεια της προπόνησης

  Διακοπή άθλησης και χειρουργική εκτίμηση

Θεραπεία

Η θεραπεία των συνδρόμων υπέρχρησης είναι συνδυασμός πολλών διαφορετικών παρεμβάσεων που αποφασίζει και συντονίζει ο θεράπων ιατρός ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης του αθλητή.

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα παίζουν κάποιο ρόλο μόνο στην οξεία φάση ανάπτυξης των συνδρόμων και  για χρονικό διάστημα 1-5 ημερών. Η οξεία φάση είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί το ίδιο αποτελεσματικά με κρυοθεραπεία και τα μηχανικά μέσα της φυσικοθεραπείας. Η τοπική έγχυση κορτικοειδών έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και μόνο ο ιατρός θα αποφασίσει για τη χρήση της.

Γενικά, πριν αποφασισθεί η χρήση της ο ασθενής πρέπει να έχει δοκιμάσει 6 εβδομάδες ανάπαυση, τροποποίηση τη άθλησης και φυσιοθεραπεία. Επίσης, πρέπει να υπάρχει καλά αναγνωρισμένη και εστιασμένη βλάβη για να γίνει η τοπική έγχυση. Η χρήση κορτιζόνης δεν επιτρέπεται σε οξύ τραυματισμό και με συχνές επαναλήψεις (συνολικά έως τρεις εγχύσεις, μια ανά εβδομάδα είναι σχετικά ασφαλής). Οι εγχύσεις αυτόλογων αυξητικών παραγόντων φαίνεται ότι κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος αφού υπάρχουν πλέον τεκμηριωμένες κλινικές μελέτες για την αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση τους. Η φυσιοθεραπεία με τη πληθώρα πλέον των μέσων που διαθέτει προσφέρει αντιφλεγμονώδη δράση, διέγερση παραγωγής και διαμόρφωσης των τραυματισμένων ινών κολλαγόνου, αγγειογένεση και επαναιμάτωση των ισχαιμικών ιστών, αναγεννητική δράση και αποφυγή δημιουργίας ουλών.

Τέλος, η χειρουργική αντιμετώπιση αποφασίζεται όταν:

 • Η συντηρητική αγωγή δεν αποδίδει όταν ήδη έχει εφαρμοστεί για διάστημα 3-6 μηνών.
 • Δημιουργία πάχυνση του ελύτρου ενός τένοντα που εμποδίζει την ολίσθηση του τένοντα.
 • Ασβεστοποίηση μέρους ή ολόκληρου του τένοντα ή του συνδέσμου.
 • Ολική ρήξη του τένοντα ή του μυός. 

Βέβαια, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των συνδρόμων υπέρχρησης είναι η πρόληψη. Και αυτή επιτυγχάνεται με τα κάτωθι: 

 • Προετοιμασία με διατάσεις.
 • Καλό μυϊκό σύστημα.
 • Σωστή στάση και θέση του σώματος.
 • Συμμετοχή άνω της μίας άρθρωσης σε μια άσκηση.
 • Εναλλαγές δραστηριοτήτων.
 • Συχνά διαλείμματα.
 • Βελτίωση της τεχνικής.
 • Ανάπαυση και ξεκούραση σε περίπτωση ανάπτυξης άλγους.

Πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι το κάπνισμα μειώνει την παραγωγή κολλαγόνου με αποτέλεσμα αργή αποκατάσταση αλλά και ευκολία στην εμφάνιση προβλημάτων κυρίως στους τένοντες. 

Metropolitan - ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ *Άρθρο του Ιωάννη Κ. Τριανταφυλλόπουλου,  Ορθοπαιδικού, Διευθυντής Ε’ Ορθοπαιδκής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚορονοϊός: Ο “χάρτης” με τα κρούσματα της ΠέμπτηςΧθες 17:11 | Ειδήσεις

Αναλυτικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ για τον αριθμό των νέων μολύνσεων και τις περιοχές στις οποίες εντοπίστηκαν το προηγούμενο 24ωρο.

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Ο αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ και η ελάχιστη βάση εισαγωγής Χθες 20:05 | Ειδήσεις

Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για τη ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και ο συνολικός αριθμός εισακτέων.

Εστίαση σε εσωτερικούς χώρους αφού εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμούΧθες 15:38 | Ειδήσεις

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων. Τι δηλώνει ο Άδωνις Γεωργιάδης

“Ανοίγουμε πανιά” - Θεοχάρης: το μεγάλο στοίχημα για τον ΤουρισμόΧθες 20:15 | Ειδήσεις

Με στόχο την ασφάλεια και τη διατήρηση του ισχυρού brand ξεκινά η τουριστική σεζόν, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Άρση του lockdown: Τι αλλάζει από σήμερα - τέλος τα sms, ανοίγει ο τουρισμός06:15Καιρός: ηλιοφάνεια και τοπικές μπόρες την Παρασκευή06:03Σώμα "αχλάδι" ή "μήλο"; Μάθε τι γυμναστική σου ταιριάζει23:59Ρωσία: κυνική ομολογία για το μακελειό στο σχολείο (βίντεο)23:54Έξι λαχανικά πλούσια σε σίδηρο για να εντάξεις στη διατροφή σου23:48Μενέντεζ: Ο Ερντογάν θέλει να προσαρτήσει το βόρειο τμήμα της Κύπρου23:43Η Μαρίνα Πατούλη ξεπέρασε τον κορονοϊό - Το μήνυμα που έστειλε23:35“Άγριες Μέλισσες”: νέα επεισόδια με φονικά μυστικά και νέα εγκλήματα (εικόνες)23:24Στουρνάρας: Σε ύφεση δεν ζητάς περικοπές από μία χώρα23:12Νίκος Αλιάγας: Γενέθλια για τον γοητευτικό παρουσιαστή23:00Ρέγκλινγκ για το χρέος της Ελλάδας: Υψηλό, αλλά βιώσιμο 22:48Μουσείο Ακρόπολης: αυτοψία του ΑΝΤ1 πριν επιστρέψουν οι επισκέπτες (βίντεο)22:37Basket League: Ο ΠΑΟΚ “ισοφάρισε” την ΑΕΚ22:25ΕΛΑΣ: Αυτοί είναι οι έξι που έκλεβαν σπίτια και αυτοκίνητα σε Ωρωπό, Νέα Μάκρη, Μαραθώνα22:12Euro 2020: ο Μεντί κινδυνεύει να χάσει την διοργάνωση22:00Αναπτυξιακή Τράπεζα: Δάνεια σε πολύ μικρές εταιρείες με εγγύηση δημοσίου21:47Eurovision 2021: Έκλεψε τις εντυπώσεις η Στεφανία Λυμπερακάκη στη δεύτερή της πρόβα21:35Βέμπερ: Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ21:22Πάτρα: Φίδι έκανε βόλτες σε σπίτι 21:10Συντάξεις: πότε πληρώνονται από τον e-ΕΦΚΑ20:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο