LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 06 Απριλίου 2020 13:52

Τριχόπτωση: Ο δερματολόγος έχει τις λύσεις!

Γράφει ο Ιωάννης Παπαγγελόπουλος, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, Υπεύθυνος Τμήματος Μεταμόσχευσης Μαλλιών ΥΓΕΙΑ.

Άντρες - γκρίζα μαλλιά - ανακάλυψη - γονίδιο

 Η τριχόπτωση είναι ένα πραγματικό πρόβλημα -και όχι… τρίχες- αφού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία του ανθρώπου που χάνει τα μαλλιά του. Εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν λύσεις, ανάλογα με την αιτία που προκαλεί το πρόβλημα. Ποιες, όμως, είναι αυτές;

Πόσες φορές έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να κοιτά το μαξιλάρι ή τη χτένα με τον φόβο της απώλειας τριχών; Η τριχόπτωση είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τόσο τον ανδρικό όσο και τον γυναικείο πληθυσμό, καθώς τα μαλλιά αποτελούν σύμβολο αυτοπεποίθησης των ανδρών και σύμβολο ομορφιάς των γυναικών. Έρευνες έχουν δείξει, μάλιστα, ότι η αραίωση μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία του ατόμου και να οδηγήσει σε κατάθλιψη, αγχώδη διαταραχή κ.ά.

Κάποια από τα βασικά ερωτήματα που βασανίζουν τα δύο φύλα είναι: «Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης της τριχόπτωσης»; «Αν ναι, ποιες είναι οι κατάλληλες θεραπείες για την περίπτωσή μου»; «Αν όχι, η μεταμόσχευση είναι το τελικό βήμα που πρέπει να ακολουθήσω για να βρω λύση στο πρόβλημά μου»;

Οι αιτίες

Υπάρχουν απαντήσεις στα ερωτήματα, αρκεί ωστόσο κάποιος να αντιληφθεί πότε πραγματικά μιλάμε για τριχόπτωση. Όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει, χάνει όγκο και δύναμη στα μαλλιά. Ο φυσιολογικός αριθμός των τριχών που ένα άτομο μπορεί να χάνει είναι από 50 έως 100 τη μέρα. Πέραν αυτού του αριθμού, η τριχόπτωση χαρακτηρίζεται παθολογική και το ζητούμενο είναι να βρεθούν τα αίτια που την προκαλούν.

Πολλοί παράγοντες καθορίζουν την εξέλιξη του τριχωτού της κεφαλής κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, όπως: κληρονομικότητα, εξωτερικά αίτια (υπερβολική τριβή, χρήση χημικών ουσιών όπως βαφής, υπερβολική θερμότητα κατά το στέγνωμα των μαλλιών, χρήση ακατάλληλων προϊόντων περιποίησης), διαταραχές (όπως π.χ. παθήσεις θυρεοειδούς, ορμονικές διαταραχές, έλλειψη σιδήρου), παθήσεις τριχωτού κεφαλής (ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίες, ουλωτικές κ.λπ.), αλωπεκίες έπειτα από λήψη φαρμάκων, κακή διατροφή, εξαντλητικές δίαιτες, άγχος.

Τα αίτια της τριχόπτωσης ποικίλλουν ανάλογα την περίπτωση και ως εκ τούτου η έγκαιρη διάγνωση από τον δερματολόγο είναι σημαντική, καθώς, όταν το πρόβλημα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με καλύτερο τρόπο και με μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

Οι λύσεις

Έτσι, οι θεραπείες που προτείνονται συσχετίζονται με τους λόγους τριχόπτωσης και τα αποτελέσματά τους εξειδικεύονται με την κάθε περίπτωση, αφού το κάθε δέρμα μπορεί να αντιδράσει με διαφορετικό τρόπο στην εκάστοτε θεραπεία. Η εφαρμογή της έχει σαν στόχο την πρόληψη και την καθυστέρηση της εξέλιξης της αλωπεκίας.

Ενδεικτικά, οι θεραπείες για την ανδρική και γυναικεία τριχόπτωση είναι οι εξής:

  • Η ανδρική τριχόπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεραπείες, όπως: φιναστερίδη, μινοξιδίλη 5%, ντουταστερίδη, ενώ η γυναικεία με μινοξιδίλη 2%, σπιρονολακτόνη, σιμετιδίνη, οξεϊκή κυπροτερόνη, αιθυνιλοιστραδιόλη κ.ά.
  • Μεσοθεραπεία: Πρόκειται για κατάλληλα πολυβιταμινούχα φάρμακα, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες σε συνδυασμό με φαρμακευτικές ουσίες, τα οποία εφαρμόζουμε τοπικά στο τριχωτό με τη χρήση πολύ λεπτών βελονών.
  • PRP θεραπεία (Platelet Rich Plasma): Περιλαμβάνει απλή αιμοληψία (όπως και στη διενέργεια γενικών εξετάσεων αίματος) από 10 ως και 50 cc αίματος, φυγοκέντρηση του αίματος για απομόνωση του πλάσματος, έγχυση του εμπλουτισμένου πλάσματος στις αραιωμένες περιοχές του τριχωτού.
  • Βλαστοκύτταρα: Πρόκειται για μια μέθοδο που έχει ως βάση τη χρήση παραγόντων του ίδιου του οργανισμού μας, όπως είναι τα βλαστοκύτταρα, τα οποία λαμβάνουμε από το περιομφαλικό λίπος. Οι παράγοντες αυτοί ενισχύουν τη ζωτικότητα του τριχωτού της κεφαλής, επιβραδύνοντας τη φυσική γήρανση του θύλακα της τρίχας, ενώ παράλληλα ανανεώνουν τα κύτταρα.

Η μεταμόσχευση μαλλιών

Την οριστική λύση καταπολέμησης της αλωπεκίας δίνει η μεταμόσχευση μαλλιών. Ο υποψήφιος οφείλει να γνωρίζει ότι τα μεταμοσχευμένα μαλλιά δεν πέφτουν ποτέ, διατηρώντας τις ιδιότητες που είχαν στην αρχική τους θέση. Επίσης, μπορούν να υποβληθούν σε κάθε είδους περιποίηση, π.χ. κόψιμο, λούσιμο, βαφή, όπως δηλαδή γίνεται και στα «κανονικά» μαλλιά.

Η μεταμόσχευση θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από δερματοχειρουργό που διαθέτει πείρα, τεχνογνωσία, εξειδίκευση και από εξειδικευμένο και κατάλληλα καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό, ώστε να γίνεται παράλληλα σωστή επιλογή τεχνικής (FUE, Micro-strip, FUT) για την περίπτωσή του.

Επομένως, κάνουμε σωστή επιλογή ιατρού για να μην υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες. Ένας πεπειραμένος δερματοχειρουργός θα μας δώσει σίγουρα το οπτικό αποτέλεσμα, που θέλουμε να έχουμε μετά τη μεταμόσχευση και δεν θα βλάψει τα υπάρχοντα μαλλιά, εφόσον διαθέτει εμπειρία και κατάλληλη τεχνογνωσία.

*Άρθρο του Ιωάννη Παπαγγελόπουλου, Δερματολόγου - Αφροδισιολόγου, Υπεύθυνου Τμήματος Μεταμόσχευσης Μαλλιών ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜονή Πετράκη - Επίθεση με βιτριόλι: σε Μονάδα Εγκαυμάτων οι ΜητροπολίτεςΣήμερα 20:23 | Ειδήσεις

Ποιοι είναι οι ιεράρχες που μεταφέρθηκαν στο “Λαϊκό” και ποιοι διακομίστηκαν στο ΚΑΤ. Ποιος και γιατί έκανε την επίθεση. Πως εξουδετερώθηκε ο δράστης.,

Άρση μέτρων: Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας – Αλλαγές σε εστίαση και δεξιώσειςΣήμερα 18:15 | Ειδήσεις

Χωρίς μάσκα στους εξωτερικούς χώρους. Ποια μέτρα χαλαρώνουν από την Δευτέρα 28 Ιουνίου. Τι ισχύει με τα self test. "Καμπανάκι" για τέσσερα νησιά. 

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Η πρώτη ημέρα του πιλότου στην φυλακήΣήμερα 16:52 | Ειδήσεις

Η συνέντευξη του 33χρονου στην διευθύντρια των φυλακών. Τι φέρεται να ζήτησε Σε ποια πτέρυγα κρατείται ο καθ' ομολογία δολοφόνος.

Βιασμός στα Πετράλωνα: Δίωξη για δύο κακουργήματα στον 35χρονοΣήμερα 20:00 | Ειδήσεις

Σε βάρος του 35χρονου ασκήθηκε δίωξη και για δυο πλημμελήματα, ενώ δίωξη ασκήθηκε και σε βάρος του συνεργού του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δολοφονία στην Ζάκυνθο: Ελεύθερος ο εφοπλιστής21:23Euro 2020: η Σουηδία στους “16”... πρώτη και καλύτερη (βίντεο)21:11Euro 2020: Η Ισπανία στους “16” με 5αρα στην Σλοβακία21:00Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Η πρώτη ημέρα του πιλότου στην φυλακή 20:48Επίθεση με βιτριόλι σε Μητροπολίτες: επικοινωνία Σακελλαροπούλου - Ιερώνυμου20:36Μονή Πετράκη - Επίθεση με βιτριόλι: σε Μονάδα Εγκαυμάτων οι Μητροπολίτες20:26Βιασμός στα Πετράλωνα: Δίωξη για δύο κακουργήματα στον 35χρονο20:15Κρήτη: Άλογο έπεσε σε πηγάδι - Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης (βίντεο)20:03Πετρούνιας: Προκρίθηκε στον τελικό της Ντόχα και έκανε το πρώτο βήμα για το Τόκιο 19:52Μονή Πετράκη: επίθεση με βιτριόλι σε Μητροπολίτες19:39Βόρεια Μακεδονία - Ζάεφ: Λάθος το tweet για “μακεδονική εθνική ποδοσφαίρου”19:26Μαγιορκίνης για ινδική μετάλλαξη: Επισπεύστε τον εμβολιασμό για προστασία19:14Θεσσαλονίκη: Μαχαίρωσε περαστικό που του ζήτησε να μην κακοποιεί το σκύλο του 19:02Μητσοτάκης σε Χόγιερ: Υπάρχει η κατάλληλη δυναμική για επενδυτική έκρηξη18:50Καραμανλής για Μετρό Θεσσαλονίκης – Σταθμό Βενιζέλου: το ΣτΕ δικαιώνει το ΥΠΠΟ18:39Άρση μέτρων: Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας – Αλλαγές σε εστίαση και δεξιώσεις 18:25Άρση μέτρων: Τέλος η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους χωρίς συνωστισμό 18:14Άρση μέτρων: Παπαευαγγέλου και Χαρδαλιάς για μάσκες και απαγόρευση κυκλοφορίας (βίντεο)18:04Κορονοϊός: ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Τετάρτης17:56Κορονοϊός: 520 νέα κρούσματα την Τετάρτη17:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο