LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 06 Απριλίου 2020 13:52

Τριχόπτωση: Ο δερματολόγος έχει τις λύσεις!

Γράφει ο Ιωάννης Παπαγγελόπουλος, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, Υπεύθυνος Τμήματος Μεταμόσχευσης Μαλλιών ΥΓΕΙΑ.

Άντρες - γκρίζα μαλλιά - ανακάλυψη - γονίδιο

 Η τριχόπτωση είναι ένα πραγματικό πρόβλημα -και όχι… τρίχες- αφού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία του ανθρώπου που χάνει τα μαλλιά του. Εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν λύσεις, ανάλογα με την αιτία που προκαλεί το πρόβλημα. Ποιες, όμως, είναι αυτές;

Πόσες φορές έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να κοιτά το μαξιλάρι ή τη χτένα με τον φόβο της απώλειας τριχών; Η τριχόπτωση είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τόσο τον ανδρικό όσο και τον γυναικείο πληθυσμό, καθώς τα μαλλιά αποτελούν σύμβολο αυτοπεποίθησης των ανδρών και σύμβολο ομορφιάς των γυναικών. Έρευνες έχουν δείξει, μάλιστα, ότι η αραίωση μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία του ατόμου και να οδηγήσει σε κατάθλιψη, αγχώδη διαταραχή κ.ά.

Κάποια από τα βασικά ερωτήματα που βασανίζουν τα δύο φύλα είναι: «Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης της τριχόπτωσης»; «Αν ναι, ποιες είναι οι κατάλληλες θεραπείες για την περίπτωσή μου»; «Αν όχι, η μεταμόσχευση είναι το τελικό βήμα που πρέπει να ακολουθήσω για να βρω λύση στο πρόβλημά μου»;

Οι αιτίες

Υπάρχουν απαντήσεις στα ερωτήματα, αρκεί ωστόσο κάποιος να αντιληφθεί πότε πραγματικά μιλάμε για τριχόπτωση. Όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει, χάνει όγκο και δύναμη στα μαλλιά. Ο φυσιολογικός αριθμός των τριχών που ένα άτομο μπορεί να χάνει είναι από 50 έως 100 τη μέρα. Πέραν αυτού του αριθμού, η τριχόπτωση χαρακτηρίζεται παθολογική και το ζητούμενο είναι να βρεθούν τα αίτια που την προκαλούν.

Πολλοί παράγοντες καθορίζουν την εξέλιξη του τριχωτού της κεφαλής κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, όπως: κληρονομικότητα, εξωτερικά αίτια (υπερβολική τριβή, χρήση χημικών ουσιών όπως βαφής, υπερβολική θερμότητα κατά το στέγνωμα των μαλλιών, χρήση ακατάλληλων προϊόντων περιποίησης), διαταραχές (όπως π.χ. παθήσεις θυρεοειδούς, ορμονικές διαταραχές, έλλειψη σιδήρου), παθήσεις τριχωτού κεφαλής (ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίες, ουλωτικές κ.λπ.), αλωπεκίες έπειτα από λήψη φαρμάκων, κακή διατροφή, εξαντλητικές δίαιτες, άγχος.

Τα αίτια της τριχόπτωσης ποικίλλουν ανάλογα την περίπτωση και ως εκ τούτου η έγκαιρη διάγνωση από τον δερματολόγο είναι σημαντική, καθώς, όταν το πρόβλημα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με καλύτερο τρόπο και με μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

Οι λύσεις

Έτσι, οι θεραπείες που προτείνονται συσχετίζονται με τους λόγους τριχόπτωσης και τα αποτελέσματά τους εξειδικεύονται με την κάθε περίπτωση, αφού το κάθε δέρμα μπορεί να αντιδράσει με διαφορετικό τρόπο στην εκάστοτε θεραπεία. Η εφαρμογή της έχει σαν στόχο την πρόληψη και την καθυστέρηση της εξέλιξης της αλωπεκίας.

Ενδεικτικά, οι θεραπείες για την ανδρική και γυναικεία τριχόπτωση είναι οι εξής:

  • Η ανδρική τριχόπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεραπείες, όπως: φιναστερίδη, μινοξιδίλη 5%, ντουταστερίδη, ενώ η γυναικεία με μινοξιδίλη 2%, σπιρονολακτόνη, σιμετιδίνη, οξεϊκή κυπροτερόνη, αιθυνιλοιστραδιόλη κ.ά.
  • Μεσοθεραπεία: Πρόκειται για κατάλληλα πολυβιταμινούχα φάρμακα, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες σε συνδυασμό με φαρμακευτικές ουσίες, τα οποία εφαρμόζουμε τοπικά στο τριχωτό με τη χρήση πολύ λεπτών βελονών.
  • PRP θεραπεία (Platelet Rich Plasma): Περιλαμβάνει απλή αιμοληψία (όπως και στη διενέργεια γενικών εξετάσεων αίματος) από 10 ως και 50 cc αίματος, φυγοκέντρηση του αίματος για απομόνωση του πλάσματος, έγχυση του εμπλουτισμένου πλάσματος στις αραιωμένες περιοχές του τριχωτού.
  • Βλαστοκύτταρα: Πρόκειται για μια μέθοδο που έχει ως βάση τη χρήση παραγόντων του ίδιου του οργανισμού μας, όπως είναι τα βλαστοκύτταρα, τα οποία λαμβάνουμε από το περιομφαλικό λίπος. Οι παράγοντες αυτοί ενισχύουν τη ζωτικότητα του τριχωτού της κεφαλής, επιβραδύνοντας τη φυσική γήρανση του θύλακα της τρίχας, ενώ παράλληλα ανανεώνουν τα κύτταρα.

Η μεταμόσχευση μαλλιών

Την οριστική λύση καταπολέμησης της αλωπεκίας δίνει η μεταμόσχευση μαλλιών. Ο υποψήφιος οφείλει να γνωρίζει ότι τα μεταμοσχευμένα μαλλιά δεν πέφτουν ποτέ, διατηρώντας τις ιδιότητες που είχαν στην αρχική τους θέση. Επίσης, μπορούν να υποβληθούν σε κάθε είδους περιποίηση, π.χ. κόψιμο, λούσιμο, βαφή, όπως δηλαδή γίνεται και στα «κανονικά» μαλλιά.

Η μεταμόσχευση θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από δερματοχειρουργό που διαθέτει πείρα, τεχνογνωσία, εξειδίκευση και από εξειδικευμένο και κατάλληλα καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό, ώστε να γίνεται παράλληλα σωστή επιλογή τεχνικής (FUE, Micro-strip, FUT) για την περίπτωσή του.

Επομένως, κάνουμε σωστή επιλογή ιατρού για να μην υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες. Ένας πεπειραμένος δερματοχειρουργός θα μας δώσει σίγουρα το οπτικό αποτέλεσμα, που θέλουμε να έχουμε μετά τη μεταμόσχευση και δεν θα βλάψει τα υπάρχοντα μαλλιά, εφόσον διαθέτει εμπειρία και κατάλληλη τεχνογνωσία.

*Άρθρο του Ιωάννη Παπαγγελόπουλου, Δερματολόγου - Αφροδισιολόγου, Υπεύθυνου Τμήματος Μεταμόσχευσης Μαλλιών ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία16χρονος: Επεισόδια στο Ζεφύρι και στο Μενίδι (εικόνες)Χθες 22:41 | Ειδήσεις

Ένταση επικρατεί το βράδυ της Τρίτης σε περιοχές με έντονη παρουσία Ρομά, που διαμαρτύρονται για τον πυροβολισμό στο κεφάλι από αστυνομικό και τον τραυματισμό του 16χρονου στην Θεσσαλονίκη.

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Επεισόδια στα Εξάρχεια μετά την πορεία (εικόνες)Χθες 20:54 | Ειδήσεις

Μολότοφ και κρότου λάμψης με χημικά στα Εξάρχεια, μετά το τέλος της ειρηνικής πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Σέρρες - θάνατος μαθητή: Θρήνος στην κηδεία του Βασίλη (εικόνες)Χθες 17:12 | Ειδήσεις

Η οικογένεια, οι φίλοι και οι συγγενείς του 11χρονου Βασίλη του λένε το «τελευταίο αντίο», βυθισμένοι στη θλίψη και το σοκ τους.

“Κιβωτός”: εικόνες με παιδιά να δουλεύουν σκληρά μέσα σε δομή (βίντεο)Χθες 20:56 | Ειδήσεις

Ντοκουμέντα από τις δουλειές που αναγκάζονταν να κάνουν οι ανήλικοι στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», όπως ο καθαρισμός στάβλων και οι αγροτικές εργασίες, αποκάλυψε ο ΑΝΤ1.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βρετανία: νέα επίθεση με αυγά στον Βασιλιά Κάρολο23:59Μουντιάλ 2022 - Μαρόκο: Τρελά πανηγύρια για την ιστορική πρόκριση (εικόνες)23:46Παιδίατρος είχε δεκάδες παράνομα εμβόλια στο ιατρείο του23:34Κως: έκρυβε κάνναβη σε δοχεία23:22Μητσοτάκης - Αναστάσιος για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας23:08Μουντιάλ 2022: Η Πορτογαλία “σκόρπισε” την Ελβετία22:5516χρονος: Επεισόδια στο Ζεφύρι και στο Μενίδι (εικόνες)22:41Το “Δειπνοσοφιστήριον” έγινε 25 ετών (εικόνες)22:27Χανιά: βιασμός 19χρονου - Πότε απολογείται ο Γιάννης 22:14Μητσοτάκης - Ράμα: η ΑΟΖ, η “συγγνώμη” και η μειονότητα (εικόνες)22:01Γρηγορόπουλος - Θεσσαλονίκη: Καταστροφές και προσαγωγές μετά την πορεία (εικόνες)21:47Κρήτη: Κοριτσάκι ήπιε χλωρίνη - Οι γονείς αρνήθηκαν την θεραπεία21:34Μηνιαία επιταγή ακρίβειας για ευάλωτα νοικοκυριά μελετά η Κυβέρνηση (βίντεο)21:20“Κιβωτός”: εικόνες με παιδιά να δουλεύουν σκληρά μέσα σε δομή (βίντεο)21:07Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Επεισόδια στα Εξάρχεια μετά την πορεία (εικόνες)20:54Πελέ: Ευχάριστα νέα για την υγεία του20:41Παρακολουθήσεις: O Ανδρουλάκης προσφεύγει στο ΕΔΑΔ20:28Ερντογάν: Η Τουρκία εκτεθειμένη στις τεχνητές κρίσεις στη Μεσόγειο και Αιγαίο20:14Καλαμάτα: Φονική παράσυρση από αυτοκίνητο20:01Μουντιάλ 2022: Το Μαρόκο απέκλεισε την Ισπανία στα πέναλτι19:48
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο