LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 19 Φεβρουαρίου 2020 21:05

Ανοσοθεραπεία: Μύθοι και αλήθεια

Γράφει ο Νικόλαος Κεντεποζίδης, Παθολόγος-Ογκολόγος, Διευθυντής Δ΄ Ογκολογικής Κλινικής Metropolitan General.

Metropolitan - Ανοσοθεραπεία

Όχι πολύ καιρό πριν, η χημειοθεραπεία ήταν η μόνη προοπτική θεραπείας των περισσότερων προχωρημένων καρκίνων. Τα φάρμακα αυτά καταστρέφουν άμεσα τόσο τα καρκινικά κύτταρα που βρίσκονται σε φάση διαίρεσης και πολλαπλασιασμού αλλά και φυσιολογικά κύτταρα όπως πχ. τους θύλακες των τριχών. Τα τελευταία χρόνια η θεραπεία του καρκίνου έχει μεταμορφωθεί, με την χρήση στοχευτικών παραγόντων αλλά και με την ανάπτυξη της ανοσοθεραπείας. Οι στοχευμένες θεραπείες σχεδιάστηκαν να επιδρούν με κάποιο τρόπο σε συγκεκριμένα γονίδια ή πρωτείνες που έχουν αλλάξει ή υπερεκφράζονται στα καρκινικά κύτταρα. Η ανοσοθεραπεία από την άλλη, έδειξε σημαντική δραστικότητα εναντίων κάποιων συμπαγών όγκων όπως το μελάνωμα, τον καρκίνο του πνεύμονα, του νεφρού, της ουροδόχου κύστης κ.ά.

Μία μορφή ανοσοθεραπείας είναι οι αναστολείς των ανοσιακών σημείων ελέγχου. Αυτοί επαναφέρουν την ανοσο-επαγρύπνηση και καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν τους αναστολείς προγραμματισμένου θάνατου (PD-1), αναστολείς PDL-1 (όπως Nivolumab, Pembrolizumab, Atezolizumab) και αναστολείς CTLA-4 (Ipilimumab). Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα φάρμακα εγκρίθηκαν τόσο γρήγορα από τον FDA πριν ακόμη εδραιωθεί η γνώση της δράσης τους αλλά και των παρενεργειών στους καρκινοπαθείς που αγωνιούν για θεραπεία του προβλήματός τους αφενός, αλλά ακόμη και στους γιατρούς. Οι ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοθεραπεία θα πρέπει να γνωρίζουν τις απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα που προκύπτουν.

1) Η ανοσοθεραπεία ωφελεί όλους τους ασθενείς;

Ωφελεί κάποιους ασθενείς με συγκεκριμένους καρκίνους αλλά όχι όλους. Ωφελούνται περισσότερο όσοι εκφράζουν κάποιους βιοδείκτες όπως PDL-1,TMB,TILs κά αλλά και πάλι δεν είναι γνωστό ποιοι άλλοι είναι τέτοιοι βιοδείκτες που δεν γνωρίζουμε και τι ώφελος προκύπτει από αυτούς στην πραγματικότητα.

2) Υπάρχουν παρενέργειες με την ανοσοθεραπεία ή και σοβαρές παρενέργειες;

Γενικά η ανοσοθεραπεία είναι καλά ανεκτή αλλά αρκετές φορές δεν είναι άμοιρη παρενεργειών και σε ένα ποσοστό κάτω του 20% υπάρχουν έντονες παρενέργειες. Τέτοιες παρενέργειες είναι η πνευμονίτιδα, δερματική αντίδραση-εξανθήματα, διάρροιες, κολίτιδα, σπανιότερα διάτρηση εντέρου, ομεπηρεασμός της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας, θρομβοπενία, αναιμία, ανοσολογικές παθήσεις, θυρεοειδικές διαταραχές, υποφυσιακές διαταραχές και άλλες.

Παρ όλα αυτά η στενή παρακολούθηση και καταγραφή των προβλημάτων, η άμεση αναγνώριση και εκτίμηση της παρούσας κατάστασης με άμεση συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό, σίγουρα μπορεί να μετριάσει αν όχι να εκμηδενίσει αυτά τα προβλήματα και να αποφευχθούν τα χειρότερα. Είναι σαφές π.χ. ότι μπορεί κάποιος να μειώσει το αριθμό των διαρροιών αν λάβει λοπεραμίδη, ακολουθώντας δηλαδή συμπτωματική αγωγή, αλλά η φλεγμονή θα συνεχίσει να υπάρχει, και αν δεν πάρει κορτιζόνη, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διήθηση του εντερικού τοιχώματος και τελικά σε διάτρηση και περιτονίτιδα. Αντίστοιχο παράδειγμα με το προηγούμενο είναι ο βήχας που μπορεί να παρουσιαστεί μετά από ανοσοθεραπεία. Εάν ο ασθενής λάβει αντιβηχικά, η φλεγμονή των πνευμόνων θα συνεχίσει να υφίσταται, και εάν δεν πάρει κορτιζόνη τότε το ενδεχόμενο της πνευμονίτιδας θα είναι πραγματικά υπαρκτό και απειλητικό.

3) Πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να διαρκέσει η ανοσοθεραπεία;

Η πραγματικότητα είναι ότι αν υπάρχει ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία και μείωση του φορτίου νόσου, θα αρχίσει σχετικά καθυστερημένα, και η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα ως ένα ή δύο χρόνια ή και περισσότερο διάστημα, σε αντίθεση με την χημειοθεραπεία που μπορεί να δράσει πιο άμεσα, αλλά να επέλθει πιο σύντομα η ανάπτυξη αντοχής των καρκινικών κυττάρων σε αυτή.

Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ένα φαινόμενο που μπορεί να υπάρξει κατά την φάση διενέργειας της ανοσοθεραπείας που λέγεται ψευδο-πρόοδος νόσου, δηλαδή εικόνα επιδείνωσης της νόσου που όμως δεν είναι πραγματική αλλά αντανακλά στο μηχανισμό δράσης της θεραπείας αυτής στα επίμαχα σημεία του όγκου που δίνει αυτή την ψευδή εικόνα. Επισης, τελευταία, είναι σε διερεύνηση και ένα σπανιότερο φαινόμενο που λέγεται ταχεία επιδείνωση της νόσου (hyperprogression) κατά την διάρκεια της ανοσοθεραπείας.

4) Μπορεί τα αντιβιοτικά να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της ανοσοθεραπείας;

Ναι, αυτό μπορεί να γίνει γιατί η αντιβίωση μπορεί να καταστρέψει κάποια όχι τόσο βλαπτικά μικρόβια του εντέρου, που αντιθέτως είναι ωφέλιμα, και βοηθούν να δράσει η ανοσοθεραπεία. Συνεπώς θα πρέπει να αποφεύγεται η άσκοπη λήψη αντιβιοτικών.

Metropolitan - Νικόλαος Κεντεποζίδης

 

 

  *Άρθρο του Νικόλαου Κεντεποζίδη, Παθολόγου-Ογκολόγου, Διευθυντή Δ΄ Ογκολογικής Κλινικής Metropolitan General.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓλυκά Νερά – Πιλότος στον ΑΝΤ1: Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω...Χθες 18:12 | Ειδήσεις

Την Τρίτη θα απολογηθεί στον Ανακριτή, ο καθ ομολογίαν δράστης για τον φόνο της Καρολάιν. Τι δήλωσε αποκλειστικά στον ΑΝΤ1.

Κορονοϊός: ο “χάρτης” με τα κρούσματα της ΚυριακήςΧθες 17:19 | Ειδήσεις

Σε ποιες περιοχές της χώρας εντοπίστηκαν, το τελευταίο 24ωρο, φορείς του νέου ιού. Αναλυτικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ.

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα παραβιάζει τις συμφωνίες - Ο Δένδιας μιλά πίσω από την πλάτη μουΧθες 18:25 | Ειδήσεις

Νέες προκλήσεις από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και αιχμές κατά του Νίκου Δένδια.

Πετράλωνα – Καταγγελία για βιασμό: Εξιτήριο για την 50χρονηΧθες 21:34 | Ειδήσεις

Η 50χρονη κατήγγειλε πως ξυλοκοπήθηκε και βιάστηκε από ένοικο της πολυκατοικίας, ενώ εξετάζεται αν υπήρχε και δεύτερος δράστης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κερτ Ράσελ και Γκόλντι Χόουν: Από τη Θεσσαλονίκη, διακοπές στη Σκιάθο (εικόνες)00:00Λευκό χαμόγελο: Οι 7 χρυσοί κανόνες για να το αποκτήσεις!23:50Euro 2020: Η Ιταλία του Μαντσίνι ισοφάρισε ρεκόρ 82 χρόνων23:39Αυτές είναι οι μυρωδιές που ελκύουν περισσότερο τους άνδρες!23:27Μητσοτάκης: Στην Αίγυπτο ο Πρωθυπουργός 23:13Νεκτάριος Σάββας: Βανδάλισαν το μνημείο του αστυνομικού23:00Φτιάξτε την απόλυτη δροσιστική μάσκα προσώπου με δυο απλά υλικά!22:46ΑΠΘ: Νεαρή έπεσε σε φρεάτιο την ώρα του πάρτι - Έμεινε λιπόθυμη για ώρα22:33Πολωνία: πάνω από 100 άστεγοι μετά από φωτιά (εικόνες)22:19Τουρνουά “Ακρόπολις” - Εθνική Ελλάδας: Ήττα από την Σερβία και δεύτερη θέση22:06Πετράλωνα – Καταγγελία για βιασμό: Εξιτήριο για την 50χρονη21:53Αίγυπτος: Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Γυναικών με ελληνική παρουσία21:40Ολυμπιακοί Αγώνες – Τόκιο: Ο Κυνηγάκης πήρε την πρόκριση21:26Euro 2020: Η Ελβετία νίκησε την Τουρκία και…περιμένει (εικόνες)21:13Euro 2020: Η Ιταλία νίκησε την Ουαλία και πήρε την πρωτιά (βίντεο)21:01Υπόθεση Ναβάλνι: Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας20:50Μπακοχρήστος: Χάλκινος στο Παγκόσμιο άρσης βαρών σε πάγκο20:38Εργασιακά - Χατζηδάκης: Με τον νέο νόμο ενισχύονται οι εργαζόμενοι και η οικονομία20:25Τουρκία: ο άνδρας που δεν έχει ξυρίσει ποτέ το μουστάκι του (βίντεο)20:13Αλαμπάμα: Πολύνεκρη καραμπόλα εν μέσω καταιγίδας 20:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο