LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 25 Ιανουαρίου 2020 19:01

Βαρουφάκης: Ζητούμενο η πραγματική ανάπτυξη και όχι μία “φούσκα”

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέπτυξε στο Φόρουμ της Σπάρτης τις θέσεις του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ - ΜΕΡΑ25

Τη θέση ότι το ποσοστό της μεγέθυνσης του ΑΕΠ έχει πολύ μικρότερη σημασία από την πραγματική ανάπτυξη που κρύβεται πίσω του, ανέπτυξε με ομιλία του σήμερα στο Φόρουμ της Σπάρτης ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχουν μεγάλες επενδύσεις που πλήττουν την πραγματική ανάπτυξη και μικρότερες που την ενισχύουν.

Το οικονομικό φόρουμ διοργανώνει ο Δήμος της Σπάρτης σε συνεργασία με το International Chamber of Commerce με θέμα “Κοιτώντας μπροστά: Μπορούμε να ξεπεράσουμε το 4% σε ρυθμούς ανάπτυξης;”

O κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι προς το παρόν, λόγω μη βιώσιμων χρεών και της υφεσιακής δημοσιονομικής πολιτικής που αυτά γεννούν, η ελληνική οικονομία παραμένει στον αστερισμό της απο-επένδυσης. Για να αλλάξει αυτό, προσέθεσε, για να έρθει η ανάπτυξη, για να πάψουν να φεύγουν τα παιδιά μας, και για να αναπνεύσουν τα θύματα της κρίσης, υπάρχουν αναγκαίες μακροοικονομικές τομές, που βέβαια δεν είναι ικανές από μόνες τους να τις φέρουν, και αναγκαίες μικροικονομικές και μεσοοικονομικές τομές που απαιτούν δημόσια αγαθά και σημαντικές επενδύσεις στην κοινωνία και τους ανθρώπους μας.

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 και διαφωνώντας με τις κυβερνητικές διακηρύξεις για ανάπτυξη 4%, είπε ότι την τελευταία φορά που η χώρα έπιασε ρυθμούς μεγέθυνσης του εθνικού εισοδήματος πάνω από 4% ήταν λίγο πριν το κραχ του 2008 , το οποίο πυροδότησε την τετραπλή χρεοκοπία (κράτος, τράπεζες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά) στης οποίας τα δίχτυα είναι ακόμα καθηλωμένη η ελληνική κοινωνία. Επρόκειτο τόνισε, για μη βιώσιμη μεγέθυνση, χωρίς παράλληλη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, βασισμένη σε μη βιώσιμα δάνεια - κυρίως από γαλλογερμανικές τράπεζες των οποίων η πτώχευση, μετά το κραχ της Wall Street, νομοτελειακά παρέσυρε στην κατάρρευση την υπερχρεωμένη ελληνική οικονομία.

Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να πω, είπε ο κ. Βαρουφάκης, πως αυτός καθαυτός ο στόχος του 4% δεν είναι το ζητούμενο - αν και καταλαβαίνω γιατί κυριαρχεί στον τίτλο του σημερινού Φόρουμ: Ήταν προεκλογικό πυροτέχνημα της ΝΔ και, σε περίπτωση που επιτευχθεί σήμερα και κάθε τρίμηνο, θα επιστρέψει στο τελευταίο τρίμηνο του 2025 το ονομαστικό ΑΕΠ στο ανώτατο έως τώρα σημείο του - εκείνο του 2008.

Ωστόσο, υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης το ζητούμενο δεν είναι αυτό. Το ζητούμενο είναι μια μεγέθυνση που να αντανακλά όχι φούσκες, όπως στο παρελθόν, αλλά πραγματική ανάπτυξη - μια μεγέθυνση, δηλαδή, οικονομικά, οικολογικά, και, ναι, πολιτιστικά βιώσιμη. Το αντίθετο, για παράδειγμα, μιας μεγέθυνσης που τσιμεντοποιεί πόλεις, χωριά και ακτογραμμές, ή που σπέρνει με πλατφόρμες εξορύξεων τις θάλασσές μας και με αγωγούς φυσικού αερίου τις κοιλάδες μας, αυξάνοντας μεν γοργά το ΑΕΠ για κάποια χρόνια αλλά καταδικάζοντας τη χώρα στην απαξίωση και στην υποανάπτυξη για πάντα.

Οι εργαζόμενοι

Θυμίζω, είπε ο κ. Βαρουφάκης, ότι στις αρχές του 2019 αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός που αφορά περίπου 600 χιλιάδες συμπολίτες μας. Κι όμως, πρόσθεσε, η άνοδος του βασικού μισθού (καθώς και η κατάργηση του υπερ-κατώτατου) όχι μόνο δεν παρέσυρε ανοδικά τον μέσο μισθό, αντίθετα, ο μέσος μισθός από 1.072 ευρώ το 2018 έπεσε στα 1.046 ευρώ το 2019: μια μείωση 26 ευρώ για τους πολίτες που αντιπροσωπεύουν τον μέσο όρο της μισθολογικής κλίμακας στον ιδιωτικό τομέα σε περίοδο αύξησης του εθνικού εισοδήματος!

Πώς εξηγείται η περαιτέρω πτώση των μισθών σε περίοδο, έστω και νωχελικής, αύξησης του ΑΕΠ, διερωτήθηκε ο κ. Βαρουφάκης και συνέχισε: «Την πρώτη εξήγηση την είδαμε ήδη: Οι αρνητικές επενδύσεις που ευθύνονται για την αντικατάσταση σχετικά καλών θέσεων εργασίας με θέσεις εργασίας κακής ποιότητας στο πλαίσιο της ρηχής επιχειρηματικότητας (fastfood κλπ) που αντικαθιστά τις μονάδες παραγωγής που κλείνουν.

Μια δεύτερη εξήγηση είναι ότι η αύξηση του ΑΕΠ οφείλεται ως επί το πλείστον σε προσοδοφορία - με τις προσόδους, όπως συμβαίνει παντού και πάντα, να μη διαχέονται στην ελληνική κοινωνία αλλά είτε να διαφεύγουν άμεσα στο εξωτερικό (π.χ. εισπράξεις AirBnB από ξένους επενδυτές που έλαβαν Golden Visa αγοράζοντας τα σχετικά ακίνητα, από εταιρείες που καρπώνονται την εγρήγορση γύρω από την αγορά των κόκκινων δανείων) είτε να μην επενδύονται.

Αποτέλεσμα είναι το παράδοξο της ταυτόχρονης μείωσης της ενεργούς ζήτησης και της αύξησης του ΑΕΠ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ακόμα και η μικρή μείωση των φορολογικών συντελεστών, καθώς και των εισφορών, δεν συνεπάγεται αυτόματα την ανάκαμψη των εισοδημάτων για τους πολλούς.

Και το χειρότερο; Ο αυξανόμενος διχασμός μεταξύ των λίγων που προσοδοφορούν και των πολλών που βλέπουν τους μισθούς τους καθηλωμένους, την ώρα που ο πληθωρισμός στην αγορά ακινήτων τους μειώνει βάναυσα την αγοραστική δύναμη, ενδυναμώνει την μετανάστευση των νέων μας με τις καλύτερες δεξιότητες (π.χ. απόφοιτους Ιατρικών Σχολών) μειώνοντας δραστικά την ικανότητα της χώρας για ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ 25, δύο είναι τα μακροοικονομικά προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη:

  • Αναδιάρθρωση χρεών στη βάση του ανταλλαγών χρέους (debtswaps) που καθιστούν τους δανειστές του κράτους συνεταίρους στην ανάπτυξη(debt-equitytransfer), τέλος πια στις επιμηκύνσεις δημόσιου και στις πωλήσεις των κόκκινων δανείων και της περαιτέρω ρευστοποίησης περιουσιών (δημόσιας και ιδιωτικής)
  • Το άθροισμα του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και του πρωτογενούς πλεονάσματος ισούται, εξ ορισμού, με τις μη επενδυόμενες αποταμιεύσεις. Αντί αυτή η ταυτότητα να διατηρείται, λόγω “φιξαρισμένου” από την τρόικα πρωτογενούς, με τις αυξομειώσεις του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, να διατηρείται με αυξομειώσεις του πρωτογενούς υπό συνθήκες μειούμενου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και εξάλειψης - ή και αντιστροφής του πρόσημου - των μη επενδυόμενων αποταμιεύσεων.

Αναδιάρθρωση χρέους

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι αντί να ζητάμε ένταξη απλά των κρατικών ομολόγων στην Ποσοτική Χαλάρωση της ΕΚΤ, θα έπρεπε να ζητάμε:

(α) την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους μας (ώστε να μειωθούν τα πρωτογενή) και (β) την έκδοση πράσινου ομόλογου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χώρες όπως η Ελλάδα, το οποίο μπορεί (και θα θέλει) να στηρίξει στις δευτερογενείς αγορές η ΕΚΤ - με στόχο πάντα τη χρηματοδότηση των εγχώριων επενδύσεων που θα φέρουν ξένες επενδύσεις.

Αντί να προσβλέπουμε, κατέληξε, επιστρέφοντας στη δεκαετία του ’50 στην οικοδομή, την τσιμεντοποίηση, τα καζίνο και τα ορυκτά καύσιμα - δηλαδή το μοντέλο μεγέθυνσης-μετά -υποανάπτυξης του 20ου αιώνα - να αναδείξουμε τη χώρα ως κέντρο ενός διεθνούς δικτύου ανανεώσιμης ενέργειας, με την ισότιμη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην ιδιοκτησία και διαχείρισή του.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓλυκά Νερά - δικηγόρος πιλότου: Ο ίδιος ζήτησε την τιμωρία και προφυλάκισή του (βίντεο)Σήμερα 07:14 | Ειδήσεις

Ο δικηγόρος του καθ' ομολογίαν δράστη, Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης μίλησε στον ΑΝΤ1 για τα όσα υποστήριξε ενώπιων του ανακριτή ο πελάτης του.

Πετράλωνα: στον εισαγγελέα ο 35χρονος για τον βιασμό της καθαρίστριαςΣήμερα 07:03 | Ειδήσεις

Ο 35χρονος κρατείται στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών. Μαζί του συνελήφθη και ένας άνδρας, κατηγορούμενος για υπόθαλψη εγκληματία.

Γώγος για κορονοϊό στον ΑΝΤ1: απέχουμε ακόμη αρκετά από το τείχος ανοσίας (βίντεο)Σήμερα 08:05 | Ειδήσεις

Οι προβλέψεις για το πώς θα κινηθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες και ο φόβος των μεταλλάξεων. Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους.

Σεισμός στην Αθήνα αναστάτωσε το... TwitterΣήμερα 06:39 | Ειδήσεις

Αν και ασθενής, η δόνηση "ξύπνησε" τους χρήστες του Twitter, οι οποίοι έκαναν το θέμα το πιο δημοφιλές στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βασιλακόπουλος για κορονοϊό: δεδομένο ότι θα έχουμε και τέταρτο κύμα της πανδημίας08:57Παρίσι: Καταγγελία σοπράνο για ρατσιστική κράτηση στο αεροδρόμιο08:45Γλυκά Νερά - Δικηγόρος οικογένειας Καρολάιν: θα ζητήσουμε την αποκλειστική επιμέλεια του παιδιού08:32Αναδρομικά συντάξεων – Δώρων: το ΣτΕ ανακοινώνει την απόφαση του08:20Γώγος για κορονοϊό στον ΑΝΤ1: απέχουμε ακόμη αρκετά από το τείχος ανοσίας (βίντεο)08:06Ανδρέας Παπανδρέου: σαν σήμερα πέθανε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ07:53Γλυκά Νερά - δικηγόρος πιλότου: Ο ίδιος ζήτησε την τιμωρία και προφυλάκισή του (βίντεο)07:41Υπουργικό συμβούλιο: Τα νομοσχέδια που θα συζητηθούν07:29Κορονοϊός – Βραζιλία: δεν έχει τέλος ο εφιάλτης07:18Πετράλωνα: στον εισαγγελέα ο 35χρονος για τον βιασμό της καθαρίστριας07:05Euro 2020: η Αγγλία θα παραμείνει στο Γουέμπλεϊ, αλλά…06:53Σεισμός στην Αθήνα αναστάτωσε το... Twitter06:41Ιταλία: γιγαντιαία κινητοποίηση για εξαφάνιση του μικρού Νικόλα06:28Πανελλήνιες 2021 - ΕΠΑΛ: συνέχεια με Ηλεκτροτεχνία, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Ναυτικό Δίκαιο06:16Καιρός: καύσωνας, σκόνη και μπόρες την Τετάρτη06:04Chris Brown: Έρευνα για τον τραγουδιστή μετά από καταγγελία για βιαιοπραγία23:59Euro 2020: Η Κροατία “καθάρισε” την Σκωτία και πήρε τη 2η θέση (βίντεο)23:55Euro 2020: Η Αγγλία νίκησε την Τσεχία και πήρε την πρωτιά στον όμιλο (βίντεο)23:50Μήπως ο καφές σαμποτάρει την δίαιτα σου;23:39Στο νοσοκομείο ο Λάκης Λαζόπουλος23:31
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο