LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 09 Ιανουαρίου 2020 14:10

ESM: ενεργοποίηση ενός ακόμη μέτρου ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

«Η συνεχιζόμενη πρόοδος των μεταρρυθμίσεων συνέβαλε στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM.

ESM

Της Μαρίας Αρώνη

Ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM) ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε την ενεργοποίηση ενός ακόμη μέτρου ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕSM, “το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε σήμερα να μειώσει στο μηδέν το περιθώριο ασφαλείας του επιτοκίου που οφείλεται από την Ελλάδα για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2019 και 31 Δεκεμβρίου 2019, ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν για τη χώρα. Η αξία της μείωσης ανέρχεται σε 122,15 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, στις 20 Δεκεμβρίου 2019 ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενεργώντας ως αντιπρόσωπος των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ και μετά την έγκρισή τους, είχε επιστρέψει στην Ελλάδα, ποσό ύψους 644,42 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κρατούσαν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης (SMP / ANFA)”.

Στη συνέχεια η ανακοίνωση του ΕSM αναφέρει, “Το περιθώριο επιτάχυνσης 2% αφορά τη δόση δανείου ύψους 11,3 δις ευρώ της χρηματοδοτικής συνδρομής του EFSF για την Ελλάδα (το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα), το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά χρέους το 2012.  

Σημειώνεται, επίσης, ότι για την περίοδο έως το 2022, το περιθώριο του επιτοκίου μπορεί να μειωθεί στο μηδέν με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕFSF κάθε εξάμηνο. Η απόφαση του ΕFSFβασίζεται σε μια θετική αξιολόγηση της συνέχισης της εφαρμογής των βασικών μεταρρυθμίσεων που έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και της συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις της μετά το πρόγραμμα.

Η επιστροφή των SMP / ANFAστην Ελλάδα σε εξαμηνιαία βάση μέχρι τον Ιούνιο του 2022, με την τήρηση των πολιτικών δεσμεύσεων, ήταν ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα που απαριθμούνται στη δήλωση τουEurogroup της 22ας Ιουνίου 2018”.

Τέλος, ο ESM υπενθυμίζει ότι, “Η μείωση του περιθωρίου επιτάχυνσης και η επιστροφή των SMP / ANFAαντιπροσωπεύουν τη δεύτερη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα. Η πρώτη δόση, με ελάφρυνση του χρέους ύψους περίπου 1 δισ. Ευρώ, εγκρίθηκε και αποδεσμεύθηκε τον Μάιο του 2019”.

 Ρέγκλινγκ: η συνεχιζόμενη πρόοδος των μεταρρυθμίσεων συνέβαλε στην οικονομική ανάκαμψη

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε σχετικά: Μετά το τέλος του προγράμματος του ESM τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να συνεχίσει την εφαρμογή βασικών μεταρρυθμίσεων. Η μείωση του αυξανόμενου περιθωρίου επιτοκίου, καθώς και η αποδέσμευση των κερδών των SMP / ANFA, δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρινόταν στις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της. Η συνεχιζόμενη πρόοδος στην πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων συνέβαλε στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

Με περισσότερα από 190 δισ. Ευρώ σε εκκρεμή δάνεια, ο EFSF και ο ESM είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας και είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας η Ελλάδα να γίνει μια επιτυχημένη και ακμάζουσα οικονομία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Επιτακτική ανάγκη ο σεβασμός των αρχών καλής γειτονίας21:12Euro 2020: η Ουαλία νίκησε την Τουρκία (βίντεο)20:59Κοινωνικός Τουρισμός: Λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις20:46Μύκονος – ναρκωτικά: εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης20:35Ρέγκλινγκ σε Σταϊκούρα: Η ελληνική οικονομία μπορεί να δει ισχυρή ανάπτυξη μετά την πανδημία20:23Κορονοϊός – εμβολιασμοί: οι προτάσεις για τα προνόμια των πλήρως εμβολιασμένων20:11Μπάιντεν - Πούτιν: Συμφωνία για τα πυρηνικά20:00Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία: Απογοήτευση Δένδια για τη στάση της Γερμανίας19:48Conference League: Άρης και ΑΕΚ έμαθαν τις αντιπάλους τους19:35Ελληνικό - Lamda Development: Ξεκινά η εμβληματική επένδυση (βίντεο)19:22Έγκλημα στην Κατερίνη: Κομμωτής ήταν ο άνδρας που έκαψαν ζωντανό (εικόνες)19:12Επιστρεπτέα και πάγιες δαπάνες: παράταση στις προθεσμίες19:01Εργασιακό νομοσχέδιο: Στα ύψη οι τόνοι στη Βουλή18:48Κορονοϊός: Ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Τετάρτης18:36Κορονοϊός: 549 νέα κρούσματα την Τετάρτη18:25Euro 2020: Η Ρωσία επιβλήθηκε της Φινλανδίας (βίντεο)18:13Παρατηρητήριο NΔ: Τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό νομοσχέδιο18:01Καφετζόπουλος στο “Πρωινό”: θεωρώ ανήθικο να είμαι μέλος του ΣΕΗ (βίντεο)13:59Champions League: Ο Ολυμπιακός έμαθε τον αντίπαλό του13:52Μητσοτάκης για εργασιακό νομοσχέδιο: Βάζει κανόνες στη ζούγκλα13:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο