LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 13 Νοεμβρίου 2019 15:36

Θεοδωρικάκος: Έρχεται μεγάλη μεταρρύθμιση για Περιφέρειες και Δήμους

Την ριζική αναθεώρηση του status quo του διοικητικού μηχανισμού της χώρας, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών  μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ.

Θεοδωρικάκος - ΕΝΠΕ

Την ριζική αναθεώρηση του status quo του διοικητικού μηχανισμού της χώρας, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας σήμερα στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να το πράξει. «Έχει έρθει η ώρα, να γίνει ένα νέο μεγάλο βήμα, μία νέα μεγάλη τομή στο θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης», τόνισε ο υπουργός στη ΓΣ της ΕΝΠΕ, οι εργασίες της οποίας διεξάγονται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών και θα ολοκληρωθούν αργά το βράδυ με την εκλογή νέας ηγεσίας της. 

Όπως ανακοίνωσε, στο σχετικό νόμο που που έχει δώσει εντολή ο πρωθυπουργός να καταρτιστεί και στόχος είναι να είναι έτοιμος το πρώτο εξάμηνο του 2020, θα μεταφέρονται «στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αλλά και στην πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση ισχυρότατες αρμοδιότητες που σήμερα παραμένουν στο κράτος», επισημαίνοντας ότι ο «θεσμός των συντονιστών των αποκεντρωμένων διοικήσεων, έτσι όπως τουλάχιστον υπάρχει σήμερα, περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει». 

Πιο συγκεκριμένα, ανάφερε ότι ο νόμος αυτός «θα αφορά σε ένα νέο σύστημα διοίκησης στον κρατικό μηχανισμό και σε μια δραστική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και συνακόλουθα των πόρων και του προσωπικού για την πρωτοβάθμια και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση με ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων τους». Επίσης κάλεσε την Αυτοδιοίκηση να συνδιαμορφώσουν από κοινού το νόμο για τον οποίο είπε ότι «προτού ξεκινήσει αυτή η διαδικασία» θα ζητήσει απ΄ όλα τα κόμματα να καταθέσουν τις θέσεις τους αλλά και η κοινωνία των πολιτών να εκφράσει τις απόψεις της. «Θέλω να είναι ένας νόμος της Αυτοδιοίκησης, ένας νόμος που θα τον φτιάξουμε μαζί με τα στελέχη των Περιφερειών και φυσικά μαζί με τα στελέχη της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης», ανάφερε ο ίδιος. 

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι «από την πρώτη ημέρα που σχηματίστηκε αυτή η κυβέρνηση, έχουμε αποδείξει ότι η ενίσχυση της αυτοδιοίκησης είναι κεντρική μας προτεραιότητα». Οι Περιφέρειες, πρόσθεσε, «είναι οι ισχυροί πύργοι της ανάπτυξης, της συμμετοχής και της κοινωνικής συνοχής για την χώρα» . Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε με έμφαση ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη για την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη για όλους χωρίς ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί να υπάρξει κράτος στη χώρα, δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική συνοχή και ασφάλεια χωρίς ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση». Αναφερόμενος στο νόμο για τη ψήφο των ομογενών, τόνισε ότι υπήρξε θετική κατάληψη ύστερα από «συνθέσεις και συγκλήσεις» μεταξύ των κομμάτων, σημειώνοντας ότι «οι Έλληνες πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε εκείνα τα πεδία στα οποία μπορούμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας και να βρίσκουμε, κυρίως αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν». 

Θεοδωρικάκος - ΕΝΠΕ

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ύστερα από 10 χρόνια κρίσης, μπαίνει σταδιακά σε μια τροχιά ανάπτυξης αλλά «οφείλει να γίνει κράτος. Και κράτος σημαίνει, ότι στη χώρα αυτή δεν μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει, όπου θέλει, όποτε θέλει. Κράτος δεν σημαίνει ότι μπορεί ο καθένας να συμπεριφέρεται με άσχημο τρόπο εξωθεσμικό και έξω από κάθε αρχή δημοκρατικού δικαίου. Κράτος δεν είναι όταν η πατρίδα μας πνίγεται το καλοκαίρι στα σκουπίδια. Κράτος δεν είναι όταν πανεπιστήμια που είναι χώροι μόρφωσης, έρευνας και επικοινωνίας μετατρέπονται σε χώρους βίας και ανομίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο προεδρεύων της ΓΣ της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι στη νέα πορεία της χώρα «μπορούμε και πρέπει ως Περιφέρειες να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο» και «να καταστήσουμε σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάπτυξη αν δεν υπάρχει τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη». «Η Ελλάδα και οι τοπικές της κοινωνίες», όπως είπε, «δεν έχουν άλλο χρόνο. Χρειαζόμαστε ένα θεσμικό και αναπτυξιακό σοκ». Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, στις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν η ΕΝΠΕ οφείλει να είναι πασούσα «με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις. Να είμαστε συνεργάσιμοι, αλλά συγχρόνως και διεκδικητικοί». 

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, έκανε έναν απολογισμό της θητείας του και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. «Χαίρομαι, που η περιφερειακή διακυβέρνηση μπαίνει πλέον στην τροχιά υλοποίησης γιατί είναι πάγιο αίτημα της κοινωνίας των πολιτών», είπε ο κ. Αγοραστός και τόνισε ότι με το νόμο που προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών θα απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις της αυτοδιοίκησης . Επίσης υπογράμμισε ότι «όσο ισχυρότερη είναι η Περιφέρεια, τόσο ισχυρότερος είναι ο πολίτης. Η δύναμη των Περιφερειών είναι δύναμη των πολιτών».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓλυκά Νερά – Πιλότος στον ΑΝΤ1: Μαλώναμε μόνο για το παιδί – Οι γονείς της Καρολάιν είναι οικογένεια μουΧθες 18:21 | Ειδήσεις

Τι λέει αποκλειστικά στον ΑΝΤ1, μέσα από τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ ο 33χρονος, που ομολόγησε την δολοφονία της 20χρονης συζύγου του.

Γλυκά Νερά - Ιατροδικαστής: Σκότωσε την Καρολάιν ενώ κοιμόταν – Την έπνιγε για 6 λεπτάΧθες 12:31 | Ειδήσεις

Σοκ προκαλούν τα συμπεράσματα που περιλαμβάνονται στην ιατροδικαστική έκθεση. Η μαρτυρία – “κλειδί” της γειτόνισσας, που μένει σε διαμέρισμα που έχει μεσοτοιχεία με την μεζονέτα της τραγωδίας.

Κορονοϊός – Αρκουμανέας: Τις επόμενες εβδομάδες βγάζουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρουςΧθες 19:38 | Ειδήσεις

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ για τις μάσκες, τα προνόμια στους εμβολιασμένους και τη μετάλλαξη Δέλτα.

Πετράλωνα: Στο νοσοκομείο η καθαρίστρια – θύμα βιασμούΧθες 23:09 | Ειδήσεις

Άφαντες παραμένει ο δράστης, ενώ πλήθος κόσμου διαδηλώνει στα Πετράλωνα, μετά την καταγγελία για βιασμό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Euro 2020: Ισόπαλες Ισπανία – Πολωνία (εικόνες)00:05Κορονοϊός – Κύπρος: Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ώρο23:52Έτοιμη για παραλία στο… παραπέντε: 6 tips για να χάσεις κιλά πριν τις διακοπές!23:41Πώς μπορείς να εντοπίσεις τον κατάλληλο ψυχολόγο για εσένα23:29Πετράλωνα: Στο νοσοκομείο η καθαρίστρια – θύμα βιασμού23:16Εισιτήρια ΟΑΣΑ: Νέες δυνατότητες on line αγοράς23:06Kurt Cobain: “Χρυσάφι” για την αυτοπροσωπογραφία του (εικόνες)22:54Τουρνουά “Ακρόπολις” - Εθνική Ελλάδας: Αντετοκούνμπο και Μήτογλου καθάρισαν το Πουέρτο Ρίκο22:40Εμβόλια κατά του κορονοϊού: Οι Παλαιστίνιοι τα επιστρέφουν στους Ισραηλινούς22:28Κορονοϊός - Ιταλία: Με Johnson & Johnson θα εμβολιαστούν άστεγοι και μετανάστες22:15Κώστας Μπακογιάννης: Το “κλειδί” των Τιράνων στο Δήμαρχο Αθηναίων22:02Κολωνός: Ανήλικη μαχαίρωσε δυο ανήλικους21:49Πετράλωνα: Καταγγελία για βιασμό και ομηρία εργαζόμενης σε σπίτι - Αστυνομικός κλοιός στο διαμέρισμα21:36Θεσσαλονίκη: Θάνατος λουόμενου σε παραλία21:22Euro 2020: Η Γερμανία “διέλυσε” την Πορτογαλία21:09Καιρός: Πού “χτύπησε” κόκκινο η θερμοκρασία σήμερα20:56Πολωνία: Πορεία ισότητας στη Βαρσοβία (εικόνες)20:44Γλυκά Νερά - Καρολάιν: Συγκέντρωση στα μαύρα και με κεριά στο Σύνταγμα για τη γυναικοκτονία (εικόνες)20:31Κορονοϊός – Αρκουμανέας: Τις επόμενες εβδομάδες βγάζουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους20:19Τζο και Τζιλ Μπάιντεν: Πέθανε ο σκύλος τους Τσαμπ (εικόνες)20:06
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο