LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 31 Αυγούστου 2019 10:17

Αίτημα για εξόφληση του ΔΝΤ τον Οκτώβριο

Στην Αθήνα έρχονται κλιμάκια του Ταμείου. Η έκθεση, το χρονοδιάγραμμα και ο στόχος για άμεση αποπληρωμή.

AP - ΔΝΤ - IMF - Ευρωπαϊκή Ένωση

Ένα καλό αποτέλεσμα στον νέο γύρο των πολιτικών επαφών των επόμενων ημερών (σε επίπεδο EWG και Eurogroup), αλλά και στις διά ζώσης συναντήσεις των κλιμακίων των Θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (που θα λάβουν χώρα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου), θεωρείται ότι θα μπορέσει να ξεκλειδώσει όχι μόνο τον δημοσιονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για το νέο Προϋπολογισμό του 2020 και για το φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και το επόμενο εμβληματικό βήμα.

O λόγος για το επίσημο αίτημα που επιθυμεί να καταθέσει η κυβέρνηση προς τον ESM αναφορικά με την πρόωρη αποπληρωμή μέρους από το ακριβό δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η εν λόγω κίνηση, σύμφωνα με διαπραγματευτικές πηγές, εξαρτάται από την ομαλότητα στις διαβουλεύσεις. Προς το παρόν θεωρείται δύσκολο να ξεδιπλωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, αλλά θεωρείται εφικτό να γίνει εντός του Οκτωβρίου.

Προβλέπεται από τη διαδικασία η αποστολή επίσημης επιστολής υπογεγραμμένης από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα προς τον ESM, η οποία θα ενεργοποιήσει μία σειρά από κινήσεις. Ο ESM θα πρέπει να ξεκινήσει τη συγγραφή νέας έκθεσης βιωσιμότητας χρέους, αλλά και να την πλαισιώσει με τη θέση του ως εισήγηση προς το Eurogroup αλλά και προς τα κράτη - μέλη που προβλέπουν ανάλογες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Αν περάσει λοιπόν το εν λόγω αίτημα επιτυχώς από όλα αυτά τα στάδια, τότε μπορεί να γίνει το επόμενο, τελικό, βήμα. Δηλαδή το τυπικό αίτημα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (το οποίο επίσης τελεί αυτή τη περίοδο σε καθεστώς αλλαγής "φρουράς" τόσο σε επίπεδο επικεφαλής όσο και σε επίπεδο εκπροσώπου χώρας).

Η κίνηση αυτή πέραν από το δημοσιονομικό όφελος με το οποίο συνδέεται (καθώς η Ελλάδα θα παύσει να επωμίζεται το ακριβό κόστος των εν λόγω δανείων), έχει και ειδική σημασία για το "μήνυμα" που δίνει εντός και ειδικά εκτός συνόρων. Αποτελεί ουσιαστικά το επόμενο ορόσημο μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών στην προσπάθεια της χώρας για επιστροφή στην "κανονικότητα".

Σημειώνεται ότι η ανάλογη προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης έμεινε μετέωρη (δηλαδή ποτέ δεν υποβλήθηκε υπογεγραμμένο επίσημο αίτημα), καθώς υπήρχαν μεγάλες εκκρεμότητες στην Τρίτη Αξιολόγηση. Ωστόσο, αν καταστεί εφικτή η κίνηση από τη νέα κυβέρνηση, αυτό θα σημαίνει και ότι η χώρα τελεί πλέον σε τροχιά υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητά της, θα διασφαλίσουν την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Υπάρχει όμως και μία άλλη εκκρεμότητα σε σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο λόγος για την ετήσια έκθεση (βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του) που θα έπρεπε να έχει ήδη συντάξει για την Ελλάδα. Ο αρχικός σχεδιασμός έλευσης των κλιμακίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τον λόγο αυτόν στην Αθήνα στα τέλη Ιουνίου μεταφέρθηκε χρονικά για τα τέλη Αυγούστου (λόγω της πρόωρης προκήρυξης των εθνικών εκλογών). Πλέον, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κάθοδος προσδιορίζεται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. 

Δεν είναι σαφές ακόμα αν θα συμπέσει με την προγραμματισμένη για τις 16 Σεπτεμβρίου έναρξη των επαφών στην Αθήνα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών (μία εβδομάδα μετά στις 23-25 του μηνός θα υπάρξουν επαφές σε επίπεδο επικεφαλής). Άλλωστε, και στο παρελθόν τα στελέχη του ΔΝΤ μετείχαν στις εν λόγω τριμηνιαίες καθόδους των θεσμών στην Αθήνα χωρίς όμως να παρεμβαίνουν αν δεν υπήρχε αξιολόγηση. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να οριστικοποιηθεί η έκθεση για την Ελλάδα με βάση και τα νέα δεδομένα όπως αυτά προκύπτουν από τον νέο Προϋπολογισμό, το φορολογικό και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, αλλά και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση.

Πηγή: capital.gr

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΛοιμωξιολόγοι: Τέλος η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους και η απαγόρευση κυκλοφορίαςΣήμερα 13:53 | Ειδήσεις

Αλλάζουν τα μέτρα στην εστίαση, την κυκλοφορία και τις μάσκες. Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: σε κελί με άλλα τρία άτομα ο πιλότοςΣήμερα 12:01 | Ειδήσεις

Βρίσκεται στην ίδια πτέρυγα με τους Φουρθιώτη, Κουτσολιούτσο και Βλαστό. Η καθιερωμένη συνέντευξη και οι απαιτήσεις...

Μητσοτάκης: αδυναμίες στο εκπαιδευτικό σύστημα, αστοχίες στον Ποινικό ΚώδικαΣήμερα 12:30 | Ειδήσεις

Τι αλλάζει στα σχολεία και τι στην Αστυνομία. Τα συγχαρητήρια στον Χρυσοχοΐδη και η πλούσια ατζέντα του υπουργικού.

Δολοφονία στη Ζάκυνθο: Παραδόθηκε ο καταζητούμενος εφοπλιστήςΣήμερα 12:07 | Ειδήσεις

Παραδόθηκε στις Αρχές της Ζακύνθου ο εφοπλιστής σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΣτΕ: Πρόεδρος ο Δημήτριος Σκαλτσούνης14:40Άρειος Πάγος: Πρόεδρος η Μαρία Γεωργίου14:27“Το Πρωινό”: Κοκκίνου - Γιώργκας μιλούν για την συνεργασία τους (βίντεο)14:16Βόρεια Μακεδονία: “παγώνει” η κύρωση των μνημονίων μετά την προκλητική ανάρτηση Ζάεφ14:04Λοιμωξιολόγοι: Τέλος η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους και η απαγόρευση κυκλοφορίας13:53“Yesterday” σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση από τον ΑΝΤ113:39Αναπτυξιακή Τράπεζα: δάνεια 2 δις σε επιχειρήσεις13:27Μάγδα Φύσσα σε Τασούλα: ο Βελόπουλος ψεύδεται και με συκοφαντεί13:15Δολοφονία στα Γλυκά Νερά – Καρολάιν: ο θάνατος της ήταν αργός και βασανιστικός (βίντεο)13:03Ζώδια από την Λίτσα Πατέρα: παύει να είναι ανάδρομος ο Ερμής (βίντεο)12:51Μητσοτάκης: αδυναμίες στο εκπαιδευτικό σύστημα, αστοχίες στον Ποινικό Κώδικα12:39Καίτη Φίνου: υπήρξα ανέραστη για περισσότερο από μια δεκαετία (βίντεο)12:27Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: σε κελί με άλλα τρία άτομα ο πιλότος12:15Δολοφονία στη Ζάκυνθο: Παραδόθηκε ο καταζητούμενος εφοπλιστής12:03Σταύρος Δογιάκης: οι δύο σφαίρες, το σημείωμα και οι νέες επιχειρηματικές κινήσεις11:51Υπερπανσέληνος – “Φεγγάρι της Φράουλας”: Το τελευταίο μεγάλο φεγγάρι του χρόνου11:40Euro 2020: ολοκληρώνεται η 3η αγωνιστική11:27Επανομή – θάνατος 14χρονης: Κατηγορείται και για άλλο θάνατο ο γιατρός της11:16Νίκαια: άγριος ξυλοδαρμός γυναίκας για έναν χρυσό σταυρό - τι είπε στον ΑΝΤ1 (βίντεο)11:04Κατάργηση μάσκας – Πελώνη: Σήμερα η απόφαση10:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο