LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 25 Αυγούστου 2019 11:48

Έλεγχοι-εξπρές σε καταγγελίες για φοροδιαφυγή

Να ενθαρρύνει τις αναφορές για «μαύρο χρήμα» επιδιώκει η ΑΑΔΕ. Το point system για την αξιολόγησή τους.

Ηλεκτρονικός Υπολογιστής - Γυναίκα

Νέο «σκηνικό» ελέγχων στήνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αξιοποιώντας όλες τις «πηγές», ηλεκτρονικές ή μη, σε συνδυασμό και με την «αναβάθμιση» του ρόλου των καταγγελιών που δίνουν σημαντικό «χέρι βοηθείας» στην αποκάλυψη υποθέσεων φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε και από τις 13 Σεπτεμβρίου όλες οι καταγγελίες που φθάνουν στα γραφεία της ΑΑΔΕ θα αξιολογούνται το αργότερο εντός δέκα ημερών και μάλιστα θα υπάρχει «διαβάθμισή» τους, με συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε αυτές που κινούν το ενδιαφέρον των ελεγκτών να εξετάζονται κατά προτεραιότητα.

Ειδικότερα, οι καταγγελίες θα αξιολογούνται με κλίμακα βαθμολογίας από 0 έως και 3, ως εξής:

  • με μηδέν (0) αξιολογούνται οι άνευ ενδιαφέροντος,
  • με 1 οι καταγγελίες με απλό ή μικρό ενδιαφέρον,
  • με 2 οι υποθέσεις που χαρακτηρίζονται ενδιαφέρουσες και σημαντικές και
  • με 3 οι υποθέσεις που απαιτούν «άμεση – ταχεία επέμβαση».

Point system

Μέσα δε από τη λίστα των καταγγελιών θα επιλέγονται με κριτήρια point system οι υποθέσεις για τις οποίες θα δρομολογείται ο άμεσος έλεγχος, καθώς με βάση τον σχεδιασμό και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει να έχουν αξιολογηθεί τουλάχιστον 3.500 ληφθείσες πληροφορίες – καταγγελίες από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και σε όλες τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ), Α’ Τάξεως, οι τριμελείς επιτροπές που συγκροτήθηκαν μάλιστα από τον περασμένο Μάρτιο, έχουν αναλάβει έργο και προχωρούν στην αξιολόγηση και την καταγραφή των πληροφοριακών δελτίων, τόσο των υφιστάμενων όσο και αυτών που εισάγονται, σε όλες τις υπηρεσίες, με σκοπό την περαιτέρω ελεγκτική αξιοποίησή τους, με δεδομένο άλλωστε ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 θα έχει ολοκληρωθεί και η τροφοδοσία της εφαρμογής με τις καταγγελίες, που θα αποτελέσει τη βάση των έκτακτων φορολογικών ελέγχων.

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου

Ταυτόχρονα θα πρέπει να αναφερθεί ότι το έργο κάθε μιας από τις εν λόγω επιτροπές, σύμφωνα και με τις σχετικές οδηγίες που έχουν δοθεί από τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, θα πρέπει να έχει τελειώσει το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πολύ απλά ότι η συνολική αξιολόγηση και καταγραφή των πληροφοριακών δελτίων που έχουν συγκεντρωθεί στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου 2019, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ομοίως το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Και αυτό γιατί τα πληροφοριακά δελτία που εισέρχονται στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ μετά τις 13 Σεπτεμβρίου 2019, ο μέγιστος χρόνος αξιολόγησης και καταγραφής κάθε νέας καταγγελίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις δέκα εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία εισαγωγής τους.

Επισημαίνεται ότι εάν σε ένα πληροφοριακό δελτίο διαλαμβάνονται περισσότερα του ενός εμπλεκόμενα πρόσωπα, αυτά θα αποτυπώνονται στο αρχείο καταγραφής σε ισάριθμες γραμμές των αντίστοιχων ταυτοποιημένων προσώπων. Για τεχνικούς λόγους, εξάλλου, στην περίπτωση που σε ένα πληροφοριακό δελτίο υπάρχουν περισσότερα του ενός εμπλεκόμενα πρόσωπα θα πρέπει στο αρχείο καταγραφής να επαναλαμβάνονται οι πληροφορίες του Πληροφοριακού Δελτίου σε ισάριθμες γραμμές, μία για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο.

Σε κάθε περίπτωση ως ταυτοποίηση νοείται η ύπαρξη ΑΦΜ, ενώ σε κάθε αρχείο καταγραφής θα αποτυπώνονται σε διακεκριμένες ισάριθμες γραμμές πρόσωπα με ικανά προσδιοριστικά στοιχεία για την εύρεση ΑΦΜ (ονοματεπώνυμο, επωνυμία, πατρώνυμο, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση, αριθ. ταυτότητας, κ.λπ.).

Πηγή: naftemporiki.gr

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γλυπτό “Meteoron”: Αποκαλυπτήρια στη Θεσσαλονίκη (εικόνες)06:26Αναδρομικά συνταξιούχων και επανυπολογισμός: ξεκινά η καταβολή06:14Καιρός: μπόρες και καταιγίδες την Πέμπτη06:02Euro 2020: Η Ιταλία συνέτριψε και την Ελβετία (βίντεο)23:59Πώς να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τον θυμό σου!23:48Πέντε συνταγές για Detox Water… προκειμένου να χάσεις εύκολα κιλά23:39Κορονοϊός: Νέα θεραπεία πιθανώς σώζει ζωές23:30Σκοτώθηκε ο Αμπουμπακάρ Σεκάου23:17ΚΙΝΑΛ - Λοβέρδος: Με “Carmina Burana” η ανακοίνωση της υποψηφιότητας για την ηγεσία23:06Συμμορία έκλεβε μαγαζιά και αυτοκίνητα: αυτά είναι τα μέλη της (εικόνες)22:53Επέμβαση καταρράκτη: μύθοι και πραγματικότητα22:41Φουρθιώτης: “Όχι” στην αποφυλάκιση από το Δικαστικό Συμβούλιο22:30Βουλή - Εργασιακό Νομοσχέδιο: Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία22:18Ιταλία – κορονοϊός: αυξήθηκε το ποσοστό όσων βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας22:11Εργασιακό νομοσχέδιο: Συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή (εικόνες)22:01Euro 2020: “Καμπάνα” στον Αρναούτοβιτς για προσβολή ποδοσφαιριστή21:49Euro 2020: ένα γκολ κάθε 39 λεπτά στην πρώτη αγωνιστική των ομίλων21:36Τσιγκρής: Επίθεση με μπογιές στο γραφείο του βουλευτή (εικόνες)21:24Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Επιτακτική ανάγκη ο σεβασμός των αρχών καλής γειτονίας21:12Euro 2020: η Ουαλία νίκησε την Τουρκία (βίντεο)20:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο