LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 28 Ιουνίου 2019 11:53

Έκλεισαν 4ετία τα capital control στην Ελλάδα

Πως από τις κλειστές τράπεζες και το όριο ανάληψης των 60 ευρώ την ημέρα, φτάσαμε κοντά στην πλήρη άρση των capital control.

ΤΡΑΠΕΖΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ - ΣΥΝΤΑΞΗ - ΚΑΠΙΤΑΛ ΚΟΝΤΡΟΛ - ουρές - capital controls

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η μαύρη για τη χώρα μας περίοδος των κεφαλαιακών περιορισμών. Η άρση των capital controls αναμένεται μετά τις εκλογές, με πιθανότερη περίοδο τον Σεπτέμβριο, εφόσον συμφωνήσει η Τράπεζα της Ελλάδος και το εγχείρημα εγκριθεί από τους θεσμούς και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται πως οι θεσμοί, τελικώς, θα επισκεφθούν τη χώρα επίσης τον Σεπτέμβριο, χρόνος που δεν θεωρείται τυχαίος για το εγχείρημα. Ας σημειωθεί πως οι θεσμοί ήταν να έρθουν τώρα στη χώρα μας.

Σαν χθες ήταν που τον Ιούνιο του 2015 επιβλήθηκαν στη Ελλάδα κεφαλαιακοί έλεγχοι, όταν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξάντλησε την περίοδο παράτασης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και δεν ήλθε σε συμφωνία με τους πιστωτές για επέκτασή του.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πάγωσε τον ELA που τότε βρισκόταν στα 90 δις ευρώ και τα υπόλοιπα είναι γνωστά.

Οι τράπεζες έκλεισαν για τρεις εβδομάδες. Τα όρια αναλήψεων περιορίστηκαν στα 60 ευρώ από τα ATMs για να αποφευχθεί ένα bankrun.

Οι έλεγχοι άρχισαν να χαλαρώνουν μετά τη συμφωνία της χώρας με τους πιστωτές, αλλά διατηρούνται ακόμη και σήμερα, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η «Ναυτεμπορική».

Τα προβλήματα που δημιούργησαν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στη χώρα ήταν δραματικά. Οι τράπεζες βρέθηκαν σε επίπεδο αξιολόγησης πολύ κάτω της επενδυτικής βαθμίδας και με σημαντικό κεφαλαιακό πρόβλημα, οπότε προέβησαν σε άλλη μία οδυνηρή και αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση.

Υπήρξε διαρκής και συνεχής αρνητικός ρυθμός πιστωτικής επέκτασης, με τελικό αποτέλεσμα την εξαιρετικά περιορισμένη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Τα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν και χρειάστηκαν προγράμματα εξυγίανσης για τη βελτίωση των ισολογισμών τους.

Μεγάλα προβλήματα λόγω αξιολόγησης αντιμετώπισε και η ελληνική οικονομία, η οποία τελικώς μόλις πρόσφατα κατάφερε να εξέλθει στις αγορές. 

Από τις αρχές του 2019 το Ελληνικό Δημόσιο εισήλθε στις αγορές με επιτυχία, ενώ πρόσφατα και η Τράπεζα Πειραιώς εξέδωσε ομολογιακή έκδοση.

Ας σημειωθεί πως το πιστωτικό σύστημα της χώρας περιμένει ως το μάννα εξ ουρανού την άρση των capital controls, αφού η αύξηση των επενδυτικών βαθμίδων, τόσο στην οικονομία όσο και στις ίδιες τις τράπεζες, θα ενισχύσει κατά πολύ το ενεργητικό τους, αυξάνοντας συγχρόνως και την κεφαλαιακή τους βάση που αυτή τη στιγμή στηρίζεται κυρίως στη αναβαλλόμενη φορολογία.

Συγχρόνως οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν ευκολότερα συναλλαγές, ενώ σε μεγάλο βαθμό θα ξεκινήσει να κινείται και η χορήγηση κεφαλαίων. Επίσης για αρκετές εταιρείες θα ανοίξει ο δανεισμός με τη χορήγηση εγγυητικών επιστολών που στην παρούσα φάση πολύ δύσκολα γίνονται δεκτές όταν εκδίδονται από ελληνικές τράπεζες για διεθνείς διαγωνισμούς.

ΤΡΑΠΕΖΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ - ΣΥΝΤΑΞΗ - ΚΑΠΙΤΑΛ ΚΟΝΤΡΟΛ - ουρές - capital controls

Επιτρεπόμενες συναλλαγές

Επομένως από την 1η Οκτωβρίου του περασμένου έτους επιτρέπονται χωρίς κανένα περιορισμό:

* Αναλήψεις μετρητών σε ευρώ και ξένο νόμισμα από κατάστημα ή από ATM από τις τράπεζες στην Ελλάδα.

* Αναλήψεις μετρητών από τράπεζες στο εξωτερικό, με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα. Το όριο παραμένει στα 5.000 ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα για κάθε καταθέτη.

* Η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού, όπως και η εξόφληση επιταγών με μετρητά.

* Η χρήση πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών για αγορές αγαθών και υπηρεσιών εντός Ελλάδος

* Το άνοιγμα λογαριασμού και η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα, ανεξαρτήτως της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη.

Σε ό,τι αφορά διεθνείς συναλλαγές επιτρέπονται:

* Η μεταφορά μετρητών εκτός Ελλάδος επιτρέπεται για ποσό έως 10.000 ευρώ (ή ισόποσο σε ξένο νόμισμα), ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

* Η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τράπεζες μέχρι του ποσού των 4.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο.

* Συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ η καθεμία, ανά ημέρα, ανά πελάτη, κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Euro 2020 – Σχοινάς για το Allianz Arena: Αντίθετος με την απόφαση της UEFA για τα χρώματα ΛΟΑΤΚΙ+15:30Μεσοπρόθεσμο: Μείωση ανεργίας και ισχυρή ανάπτυξη15:17Συνταγή για φαρφάλες με τόνο από τον Πέτρο Συρίγο15:05Ιταλία: Βρέθηκε ο μικρός Νικόλας14:52ΣτΕ: Πρόεδρος ο Δημήτριος Σκαλτσούνης14:40Άρειος Πάγος: Πρόεδρος η Μαρία Γεωργίου14:27“Το Πρωινό”: Κοκκίνου - Γιώργκας μιλούν για την συνεργασία τους (βίντεο)14:16Βόρεια Μακεδονία: “παγώνει” η κύρωση των μνημονίων μετά την προκλητική ανάρτηση Ζάεφ14:04Λοιμωξιολόγοι: Τέλος η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους και η απαγόρευση κυκλοφορίας13:53“Yesterday” σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση από τον ΑΝΤ113:39Αναπτυξιακή Τράπεζα: δάνεια 2 δις σε επιχειρήσεις13:27Μάγδα Φύσσα σε Τασούλα: ο Βελόπουλος ψεύδεται και με συκοφαντεί13:15Δολοφονία στα Γλυκά Νερά – Καρολάιν: ο θάνατος της ήταν αργός και βασανιστικός (βίντεο)13:03Ζώδια από την Λίτσα Πατέρα: παύει να είναι ανάδρομος ο Ερμής (βίντεο)12:51Μητσοτάκης: αδυναμίες στο εκπαιδευτικό σύστημα, αστοχίες στον Ποινικό Κώδικα12:39Καίτη Φίνου: υπήρξα ανέραστη για περισσότερο από μια δεκαετία (βίντεο)12:27Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: σε κελί με άλλα τρία άτομα ο πιλότος12:15Δολοφονία στη Ζάκυνθο: Παραδόθηκε ο καταζητούμενος εφοπλιστής12:03Σταύρος Δογιάκης: οι δύο σφαίρες, το σημείωμα και οι νέες επιχειρηματικές κινήσεις11:51Υπερπανσέληνος – “Φεγγάρι της Φράουλας”: Το τελευταίο μεγάλο φεγγάρι του χρόνου11:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο