Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 17 Απριλίου 2019 21:31

“Πέρασε” από τη Βουλή το ψήφισμα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

Εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία. "Πυρ ομαδόν" της Αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης.

Βιβλίο - γερμανικές αποζημιώσεις - Sueddeutsche Zeitung

Με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το ψήφισμα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Στην δια εγέρσεως ψηφοφορία όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ που κατέθεσε δική , του πρόταση, στήριξαν το ψήφισμα. Το ΚΚΕ είναι υπέρ της διεκδίκησης, οι βουλευτές του ωστόσο, δεν ηγέρθησαν γιατί –όπως ανέφεραν- δεν συγκεκριμενοποιούνται οι αξιώσεις, δεν περιγράφονται οι ευθύνες και δεν τέθηκε σε ψηφοφορία η δική τους πρόταση.

«Είναι μία εξαιρετική συγκυρία για την υπόθεση γιατί έχει υπάρξει μία ωρίμανση στο εσωτερικό της Ελλάδας, αλλά και στο εσωτερικό της Γερμανίας όπου έχει έρθει στην επιφάνεια το αντιφασιστικό κίνημα», ανέφερε κλείνοντας τη συζήτηση ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια η Βουλή ήταν παρούσα.

«Όλες οι ενέργειες που έγιναν είναι λιθαράκια κομμάτια ενός παζλ που κάνουν πιο δυνατή την χώρα στην διεκδίκηση», είπε ο κ. Βούτσης.

Προηγήθηκε ομοβροντία εναντίον της κυβέρνησης από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι όταν συναντήθηκε με την Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι το θέμα είναι ηθικό.

«Πάει πολύ εκεί που μας χρωστάγαν να μας ζητάνε και το βόδι! Εσείς που ο Σαμαράς πήγαινε και έλεγε "ουδείς αναμάρτητος" κι εγώ βρέθηκα στο Βερολίνο ως ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που έθεσα το ζήτημα των γερμανικών οφειλών. Και είπα ότι είναι πρωτίστως ηθικό, γιατί αυτή είναι μια σοβαρή γραμμή διεκδίκησης. Δεν διαβάσατε ούτε καν το βιβλίο του Μανώλη Γλέζου που έγραψε "και ένα μάρκο να ήταν"» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προανήγγειλε ρηματική διακοίνωση για τη διεκδίκηση των απαράγραπτων αξιώσεων.

«Επί 4 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε τις παλικαριές και στις αποζημιώσεις έκανε κωλοτούμπα, μετά τις μπάντες που έπαιζαν αντάρτικα, το είδαμε κι αυτό από τον Καμμένο. Ως αντιπολίτευση ξεσπαθώνατε και ως κυβέρνηση μας είπατε ότι είναι ηθικό το θέμα», σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε προεκλογικές σκοπιμότητες απέδωσαν το άνοιγμα του θέματος από την κυβέρνηση τα υπόλοιπα κόμματα.

«Σήμερα με καθυστέρηση, στο τέλος της θητείας τους, θυμήθηκε ξανά τις Γερμανικές αποζημιώσεις. Όλα για τις εντυπώσεις», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά

«Η κυβέρνηση, ουσιαστικά κάνει πλάτες, στην άρνηση της Γερμανίας να πληρώσει τις οφειλές, η οποία Γερμανία, θεωρεί ότι το θέμα, και νομικά έχει λήξει», εκτίμησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

«Τώρα ο κ. Τσίπρας γιατί διεκδικεί; Εγώ πιστεύω ότι δεν διεκδικεί τις αποζημιώσεις ο κ. Τσίπρας απλά προσπαθεί να κλέψει ψήφους από τα άλλα κόμματα της Αριστεράς», σημείωσε ο Βασίλης Λεβέντης .

Δεν έλειψαν και οι προκλήσεις από χρυσαυγίτες βουλευτές που ζήτησαν από το ΚΚΕ να αποζημιώσει οικογένειες θυμάτων για τον εμφύλιο.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης για Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν προκαλεί, αλλά απαντά με αυτοπεποίθησηΣήμερα 11:18 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός για το "θερμό επεισόδιο" με τον Τούρκο Πρόεδρο στο δείπνο των ηγετών, στην Πράγα. τι ανέφερε για το φυσικο αέριο και το πλαφόν.

Πλεύρης: Αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς συνταγή για ορισμένους - Επιστροφή προστίμου σε ανεμβολίαστουςΣήμερα 09:38 | Ειδήσεις

Τι είπε για την επιστροφή στο ΕΣΥ των ανεμβολίαστων υγειονομικών, την αυτοχειρία οδοντιάτρου με αναστολή σύμβασης, τον “Προσωπικό Γιατρό” και τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο Παίδων. Ποιοι απο τους ανεμβολίαστους άνω των 60, δεν θα τιμωρηθούν με το πρόστιμο.

Ναυάγια σε Λέσβο - Κύθηρα: “τα πτώματα παραμένουν στην θάλασσα” (βίντεο)Σήμερα 08:16 | Ειδήσεις

Δεκάδες παραμένουν οι αγνοούμενοι στα δύο πολύνεκρα ναυάγια σκαφών που μετέφεραν παράτυπους μετανάστες. Σοκ προκαλούν οι μαρτυρίες διασωθέντων και διασωστών για τον “εφιάλτη”.

Ακρίβεια - Γεωργιάδης: χωρίς πλαφόν το “καλάθι” με τα 50 προϊόνταΣήμερα 10:35 | Ειδήσεις

Τι επεσήμανε ο Υπ. Ανάπτυξης για τις ανατιμήσεις και την δέσμευση αλυσίδων σούπερ μάρκετ για συγκράτηση τιμών, η οποία θα λειτουργήσει, όπως ανέφερε, υπέρ του ανταγωνισμού και των πολιτών.

Πέθανε η Τζόντι Μίλερ11:47Ακρίβεια - Γεωργιάδης: χωρίς πλαφόν το “καλάθι” με τα 50 προϊόντα11:34Μητσοτάκης για Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν προκαλεί, αλλά απαντά με αυτοπεποίθηση11:21Θεσσαλονίκη: Διδάκτωρ στο ΑΠΘ ο 39χρονος που ποδοπάτησε μέχρι θανάτου γατάκι11:07Δίκη Χρυσής Αυγής - Κουτσούμπας: Είμαστε όλοι στο πλευρό της Μάγδας Φύσσα10:53Πεμπλς: Πέθανε η γηραιότερη σκυλίτσα στον κόσμο (εικόνες)10:40Πύργος: Ηλικιωμένη πάλεψε και εξουδετέρωσε τον επίδοξο κλέφτη10:26Ρόδος: εκβιασμός ανήλικης με γυμνές φωτογραφίες στο Instagram10:13“Ενώπιος Ενωπίω” - Άντζελα Γκερέκου: Ο Τόλης Βοσκόπουλος πληγώθηκε από την χώρα του09:59Πλεύρης: Αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς συνταγή για ορισμένους - Επιστροφή προστίμου σε ανεμβολίαστους09:46“Εξοικονομώ-Επιχειρώ”: Οι επιδοτήσεις και τα κριτήρια υπαγωγής09:32Bild: ύφεση στην Γερμανία το 202309:18Απαγορευτικό απόπλου: Δεμένα τα πλοία σε Πειραιά και Ραφήνα09:05Νίκαια - Απόπειρα γυναικοκτονίας: “την μαχαίρωσα γιατί δεν ήταν καλή γυναίκα” (βίντεο)08:51Θεσσαλονίκη – Περιφερειακός: Τροχαίο προκάλεσε απίστευτο “μποτιλιάρισμα” (εικόνες)08:38Ναυάγια σε Λέσβο - Κύθηρα: “τα πτώματα παραμένουν στην θάλασσα” (βίντεο)08:25ΑΕΚ: “Βαρύ” πρόστιμο για την πρεμιέρα στην “Αγιά Σοφιά”08:11Ο Ακάρ στο πιλοτήριο του Eurofighter Typhoon (εικόνες)07:58Πράγα - Ερντογάν: Eυρωπαϊκός “πάγος” για τις προκλήσεις07:44Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν: η ΕΕ αναπτύσσει “πολιτική αποστολή” στα σύνορα07:31