LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 15 Απριλίου 2019 13:02

Αξιωματούχοι ΕΕ: στο τραπέζι η συνολική αποπληρωμή προς το ΔΝΤ

Τι αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για τη συμφωνία της χώρας μας με το ΔΝΤ. Ο ρόλος του ESM. Τι λέει το Μαξίμου

EUROGROUP

Προ των πυλών βρίσκεται η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της χώρας μας.

Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, οι συνομιλίες για την πλήρη αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΔΝΤ ξεκίνησαν αμέσως μετά την έξοδο της χώρας μας από το τελευταίο μνημόνιο.

Σύμφωνα με το Euro2day.gr, ο λόγος της βιασύνης δεν είναι μόνο η πίεση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και ο ESM. Και αυτό γιατί το τελευταίο επιθυμεί την πλήρη αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν ανακοινωθούν οι νέες του αυξημένες αρμοδιότητες.

«Στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου θα πρέπει να τα βάλουμε όλα κάτω ως προς την εμβάθυνση της ΕΕ. Αναμένεται να γίνει συζήτηση τον Μάιο στη Σύνοδο του Sibiu στη Ρουμανία», αναφέρει η πρώτη πηγή και συνεχίζει: «Ήδη έχουμε καθυστερήσει από τον Μάρτιο, όπου η συζήτηση επικεντρώθηκε στο Brexit». Δεύτερη πηγή επιβεβαιώνει και προσθέτει ότι από την αρχή δεν υπήρχε καμία αντίσταση για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων, όπως γράφτηκε στον Τύπο.

«Ούτε η Γερμανία ούτε η Ολλανδία είπαν όχι. Απλά η Γερμανία τότε (τον Αύγουστο) και μέχρι τον Δεκέμβριο είχε ενδοιασμούς για το εάν θα έπρεπε να γίνει σταδιακή ή ολική (one-off) προπληρωμή του ΔΝΤ». Ερωτώμενος γιατί την εποχή Σαμαρά οι δανειστές σαμπόταραν την αποπληρωμή, ενώ τώρα ουσιαστικά την προωθούν, ο δεύτερος αξιωματούχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τώρα τα συμφέροντα Ελλάδας και ΕΕ συμπίπτουν, λόγω της νέας μορφής που αναμένεται να πάρει ο ESM».

«Δεν είναι μόνο η έξοδος από το μνημόνιο και η ανάκαμψη της Ελλάδας. Είναι και η πετυχημένη έξοδος στις αγορές, καθώς και το γεγονός ότι οι ηγέτες αλλά και το Eurogroup επιθυμεί καθαρό mandate για τον ESM». Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων του Σαββατοκύριακου παραμένει και η συνολική αποπληρωμή των δανείων.

Τρίτος αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του ανανεωμένου Frankfurt Club (βγήκε εκτός το ΔΝΤ, η Ισπανία και η Ιταλία και προστέθηκε η Ολλανδία) συζητήθηκε ότι το λεγόμενο «μαξιλάρι» που έχει η Ελλάδα στον ESM προνοήθηκε ακριβώς για αυτό τον σκοπό. «Ο λόγος του μεγάλου buffer δημιουργήθηκε ακριβώς για αυτό τον σκοπό. Σίγουρα η πλήρης αποπληρωμή του ΔΝΤ είναι στο τραπέζι και δεν υπάρχουν αντιρρήσεις από πολιτικής πλευράς».

Οι διαρροές μιλούν για μερική αποπληρωμή. Όμως και οι τρεις αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι προτιμάται η πλήρης έξοδος του ΔΝΤ από την Ελλάδα. «Δεν θέλουμε να ανεβάσουμε τον πήχη, να δημιουργήσουμε αυξημένες προσδοκίες και ‘bullishness’ στις αγορές» ανέφερε η τρίτη πηγή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πλήρης αποπληρωμή του ΔΝΤ εξαρτάται από:

  1. Την ΕΚΤ, η οποία θα μελετήσει και αποφασίσει τα θέματα για τα κόκκινα δάνεια και τη μεσοπρόθεσμη εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Εάν θεωρηθεί ότι μια πλήρης αποπληρωμή των δανείων θα ωθήσει την οικονομία και θα ρίξει ρευστότητα στην αγορά, αυτό θα ληφθεί υπόψη.
  2. Το Frankfurt Club, η Κομισιόν, η ηγεσία του Eurogroup και ο ESM συμφωνούν, όμως παραμένει μια ψηφοφορία στο Eurogroup και υπάρχει πιθανότητα κάποια χώρα-μέλος, όπως η Σλοβακία, να βάλει βέτο στην πλήρη αποπληρωμή. Σε αυτή την περίπτωση, και εφόσον η ελληνική πλευρά το επιθυμεί, το θέμα θα λυθεί (εύκολα) σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
  3. Πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει ότι κατέθεσε το αίτημα αποπληρωμής των δανείων στο ΔΝΤ. Από όσα συζητήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου, φαίνεται ότι τώρα κυριαρχεί η «διάθεση» στην ελληνική κυβέρνηση να αφήσει τους ψηφοφόρους να «εκτονωθούν» στις ευρωεκλογές και να πάει σταθερά, με νέες παροχές, σε εκλογές τον Οκτώβριο.
  4. Πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης της ΕΚΤ του Μαΐου εκφράστηκαν φόβοι για επιστροφή στην ύφεση στην ευρωζώνη. Μάλιστα η δήλωση του επικεφαλής του ESM Klaus Regling ότι «τα καλύτερα βρίσκονται πίσω μας» έγινε αντικείμενο σχολίων ότι μάλλον είπε κατά λάθος «πίσω» αντί «τα καλύτερα βρίσκονται μπροστά μας». Όμως ο Regling δεν έκανε κανένα λάθος και προειδοποιεί για μεγάλη μείωση της ανάπτυξης στην ΕΕ. Με άλλα λόγια, η ΕΕ είχε μόνο ένα χρόνο άνευ κρίσης και πάλι τα ρίσκα αυξάνονται! Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται καλύτερη λύση να αποπληρωθούν όλα τα δάνεια του IMF τώρα, που η κατάσταση είναι ακόμα ευνοϊκή.

Η υπαναχώρηση του ΔΝΤ και ο ρόλος Λαγκάρντ

Σε πολλούς προκάλεσε μεγάλη εντύπωση η χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την Ελλάδα πλέον το ΔΝΤ, που αποδέχτηκε ακόμα και τα πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Ο λόγος είναι ότι και το Ταμείο αποδέχεται τον συμβολικό και τεχνικό ρόλο του στην Ελλάδα και περιμένει να δει τι είδους αυξημένες αρμοδιότητες θα έχει ο νέος ESM πάνω στην Ευρώπη. Προς το παρόν, τηρεί στάση αναμονής.

Από την άλλη, είναι φανερό πλέον ότι η «εξαφάνιση» εδώ και 8 μήνες της Λαγκάρντ από τα ευρωπαϊκά δρώμενα, οι πιο ήπιες δηλώσεις ακόμα και για την Ιταλία, αποσκοπούν στο να δημιουργήσει ξανά ένα καλό ευρωπαϊκό προφίλ. Ακόμα και η σύντομη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στη μέση του κτιρίου του ΔΝΤ σε κοινή θέα, είχε σκοπό τη δημιουργία ενός φιλικού προφίλ. Γιατί όσο πιεσμένο και να ήταν το πρόγραμμά της, υπάρχουν αίθουσες γύρω γύρω για ακόμα και μια μονόλεπτη συνάντηση.

Για τους καλά γνωρίζοντες, η κ. Λαγκάρντ δεν θα έλεγε όχι για μία εκ των μεγάλων θέσεων που ανοίγουν το 2019. Δύσκολα όμως θα την αποδεχτούν οι χώρες που πέρασαν από μνημόνια…

Τζανακόπουλος: είναι και συμβολική και ουσιαστική η πρόθεση μας 

«Εμείς αυτή τη στιγμή σκοπεύουμε να αποπληρώσουμε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι αυτού του χρέους, που υπερβαίνει το ελληνικό quota, δηλαδή τη δυνατότητα που έχει το ελληνικό δημόσιο να δανείζεται από το ΔΝΤ, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μειώνεται φυσικά και η δυνατότητα επιρροής του Ταμείου στην ελληνική οικονομία. Αυτό αφορά το πολιτικό, αν θέλετε, σκέλος. Το δεύτερο, όμως, αφορά κυρίως τη μείωση του επιτοκιακού κόστους, με την έννοια ότι τα δάνεια του ΔΝΤ είναι ακριβά δάνεια. Έχουν ένα επιτόκιο περίπου 5,1%, αν δεν κάνω λάθος, και εμείς έχουμε αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα με μία κίνηση διαχείρισης του ελληνικού χρέους που μας δίνεται η δυνατότητα να την κάνουμε, καθώς υπάρχουν αποθεματικά ακριβώς προς αυτόν τον σκοπό, να μειώσουμε το επιτοκιακό κόστος και να εξασφαλίσουμε περαιτέρω δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί, να αξιοποιηθεί για πολιτικές ανάπτυξης, για πολιτικές κοινωνικής στήριξης, για πολιτικές ενίσχυσης των στρωμάτων που έχουν σηκώσει δυσανάλογο βάρος καθ’ όλη την περίοδο της κρίσης» δήλωσε σχετικά, την Δευτέρα, ο Δημήτρης Τζακακόπουλος.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μιλώντας στον ρ/σ News 24/7, επεσήμανε ότι «πρόκειται για μια κίνηση με έναν ισχυρό συμβολισμό, αλλά και με πολύ συγκεκριμένα πρακτικά αποτελέσματα, κίνηση, την οποία έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ακριβώς επειδή πλέον η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της. Σήμερα το ελληνικό ομόλογο, το δεκαετές κινείται στο 3,29%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτοκιακό κόστος που έχει σημειώσει το ελληνικό ομόλογο από το 1997 και συνεχίζεται ακριβώς αυτό το ράλι, αν θέλετε, των επενδυτών, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πλέον η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα, έχει κάνει τα καθοριστικά βήματα για να αφήσει πίσω της οριστικά και αμετάκλητα την περίοδο της κρίσης και την περίοδο των μνημονίων».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εκλογές στην Ιταλία - Exit Poll: ο ακροδεξιός συνασπισμός φαίνεται να κερδίζει00:11“Παγιδευμένοι”: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)23:59Βεργίνα: νεκρός άνδρας που τον καταπλάκωσε οροφή23:47Ο Γουίλ Σμιθ σχεδιάζει την επιστροφή του στη μεγάλη οθόνη23:35Μεσσηνία: στον εισαγγελέα οι γονείς του βρέφους που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση23:22Ρωσία - επιστράτευση: Συγκρούσεις μεταξύ Αστυνομίας και πολιτών23:08ANT1+: Νέες ελληνικές παραγωγές που θα καθηλώσουν (εικόνες)22:54Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο παρέλαβε εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας από τις ΗΠΑ22:39Ηράκλειο: 35χρονη έχασε το μωρό της στη γέννα22:25Εξάρχεια: Αστυνομικός τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο22:10Power Pass: Ξεκινά η καταβολή του επιδόματος στους δικαιούχους21:57Ρότζερ Γουότερς - Ουκρανία: Ακυρώθηκαν οι συναυλίες του στην Πολωνία μετά τις δηλώσεις του21:43Καρπενήσι: τι έδειξαν τα στοιχεία των ερευνών στη λίμνη21:29ΑΔΕΔΥ: 24ώρη πανελλαδική απεργία21:15Μάχσα Αμινί – Μπορέλ: Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία της21:02Rapid test δωρεάν την Δευτέρα σε 181 σημεία20:48Laver Cup: Ο Τσιτσιπάς ηττήθηκε από τον Τιαφό20:33Ιταλία: πέθανε στο γήπεδο οπαδός της Καταντζάρο20:19Ουκρανία για επιστράτευση Ρωσίας: “Πώς πάει αυτό”20:04“Εκτός υπηρεσίας”: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)19:49
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο