LATEST NEWS
 
Κοινωνία /ΓενικάΔημοσίευση: 22 Οκτωβρίου 2018 18:03

DW: σοκ για Γερμανούς βουλευτές στη Μόρια

Στον προσφυγικό καταυλισμό «εκτυλίσσονται ανθρώπινες ιστορίες που κηλιδώνουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό»…

Λέσβος - Μόρια - Hot spot

Τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, υπενθυμίζει η επίσκεψη στον καταυλισμό Γερμανών βουλευτών, από την Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. 

Η αντιπροσωπεία των πολιτικών ταξίδεψε ως την Μόρια για να ενημερωθεί για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων με τον επικεφαλής της ομάδας να αναρωτιέται μήπως, εφόσον παραμένει ο χώρος μόνιμα υπερπλήρης, υποκρύπτεται μία πολιτική «εκφοβισμού».  

Η ανθρωπιά έχει "ξεχαστεί" χιλιόμετρα μακριά

Τα σύρματα είναι από αυτά που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ για την προστασία στρατοπέδων και στρατιωτικών βάσεων της συμμαχίας. Εδώ βέβαια δεν πρόκειται για στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά για κρατητήρια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Μέσα στα Isobox βρίσκονται κλεισμένοι οι πρόσφυγες υπό απέλαση ή επαναπροώθηση προς την Τουρκία, αλλά και εκείνοι που δήλωσαν οικειοθελώς ότι θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Όλοι μαζί. Οι τελευταίοι μπορεί να περιμένουν ακόμη και μήνες για το ταξίδι της επιστροφής. «Δεν εξαρτάται από μας», μας λέει ο Γιάννης Μπαλμπακάκης, ταξίαρχος ε.α. και διοικητής της Μόριας από τις αρχές του 2017. «Οι πρεσβείες συνήθως καθυστερούν τις διαδικασίες».   

Αλλά όλα εδώ καθυστερούν. Η ταυτοποίηση, οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, η διανομή του φαγητού, που διαρκεί ώρες, το μπάνιο, οι επανενώσεις οικογενειών, ακόμη και οι στοιχειώδεις καθημερινές κινήσεις. Όλα χρειάζονται δραματικά πολύ χρόνο για να γίνουν σε έναν καταυλισμό που «φιλοξενεί» υπερδιπλάσιο αριθμό προσφύγων και μεταναστών από όσο αντέχει. Ακόμη και η ανθρωπιά έχει «ξεχαστεί» χιλιόμετρα μακριά, κλεισμένη κάπου στα γραφεία των υψηλόβαθμων διαμορφωτών της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Πρόσφυγες - Μόρια

«Moria bad, very bad»

Προχωρώντας μέσα από το κεντρικό άνοιγμα, κάτι σαν δρόμος του καταυλισμού οι πρόσφυγες ακούν γερμανικά και αμέσως μας πλησιάζουν, θέλουν να μιλήσουν για τη ζωή τους στη Μόρια. Κάθε επίσκεψη ξένου στον καταυλισμό τους ξεσηκώνει, τους ταράζει, τους θυμίζει για πού ξεκίνησαν. Σχεδόν όλοι ονειρεύονται τη Γερμανία και την Ολλανδία ως τελικό προορισμό της Οδύσσειάς τους. «Moria bad, very bad» προλαβαίνουν να φωνάξουν πριν αστυνομικοί με ασπίδες στα χέρια τους απωθήσουν μακριά μας.  

Το ταξίδι για τη Μόρια της γερμανικής αντιπροσωπείας υπό τον Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Χρήστο Κατζίδη, ελληνικής καταγωγής, εκπροσώπου της Κ.Ο. του κόμματός του σε θέματα εσωτερικής πολιτικής στην τοπική βουλή της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ξεκίνησε πρώτα από την Αθήνα. Στο πρόγραμμα, συναντήσεις με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, Έλληνες βουλευτές και αρμόδιους σε θέματα προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής.  

Προσπαθούν να εξωραΐσουν καταστάσεις που δεν εξωραΐζονται

Μακριά από τη Μόρια τα λόγια δεν μπορούν να αποδώσουν τις πραγματικές συνθήκες στον καταυλισμό. Προσπαθούν να εξωραΐσουν καταστάσεις που δεν εξωραΐζονται. Υπάρχει ανάγκη χρημάτων; «Όχι», ήταν η απάντηση, «χρειαζόμαστε επειγόντως μεταφραστές και γιατρούς, 120 περισσότερους από όσους έχουμε, πρέπει να είναι γιατροί του δημοσίου». Τι γίνεται με τα ευρωπαϊκά κονδύλια, που τόσα έχουν γραφτεί για κακοδιαχείριση; «Από τα 1,6 δις που προβλέπονται για 3 χρόνια, έχουμε πάρει το 1 δις, και από αυτό το ποσό ένα μεγάλο τμήμα πηγαίνει για φαγητό. Ελέγχους κάνει η ΕΕ». Τι γίνεται με τις επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία; «Μία την εβδομάδα, το πολύ, την ώρα που αυξάνονται και πάλι οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία». Αυτοκτονίες γίνονται; «Ούτε μία». Με τη διαδικασία ασύλου; «Προσπαθούμε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς».  

Και πάλι ο αδυσώπητος χρόνος. Στη Μόρια όμως δεν μετράει. Το μόνο που μετράει είναι οι νέες αφίξεις και αποχωρήσεις σε μια αέναη αλλά δυσανάλογη σχέση. 57 ήρθαν την ημέρα που ήμασταν εκεί. Ο μέσος αριθμός καθημερινών αφίξεων την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου ήταν 34, την τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη 10. Αυξητική τάση και στα άλλα νησιά του Αιγαίου. 691 έφτασαν εκεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, οι 562 στη Σάμο που τείνει να γίνει δεύτερη Μόρια. Όσοι πρόσφυγες κι αν μεταφερθούν στην ενδοχώρα, έρχονται συνεχώς κι άλλοι στα νησιά. Χωρίς τελειωμό. Πώς θα περάσουν εκεί άλλον ένα χειμώνα;  

Λέσβος - Μόρια - Hot spot

«Βιασμοί… δεν συμβαίνουν»

Στην ενημέρωση στο γραφείο του διοικητή της Μόριας έχει κανείς έντονα την αίσθηση ότι υπάρχει η ίδια τάση εξωραϊσμού ή ότι η ανθρώπινη τραγωδία είναι τόσο κοντά που έχει γίνει πλέον αθέατη, αναπόσπαστο κομμάτι της πραγματικότητας. Τι γίνεται με τα ευρωπαϊκά κονδύλια; «Δεν φτάνουν τα χρήματα. Μόνο για φαγητό δίνουμε 1,5 εκ. ευρώ το μήνα, 6 ευρώ την ημέρα. Διαφορετικό για μωρά και παιδιά, για διαβητικούς, για έγκυες». Σαν σε ξενοδοχείο 5 αστέρων ακούγεται. Βιασμοί γίνονται; «Υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες, αλλά δεν συμβαίνουν, ενδοοικογενειακή βία, μεγάλο πρόβλημα το αλκοόλ». Τζιχανιστές υπάρχουν; «Είναι κουβέντες καφενείου». Τέτοιες ενημερώσεις γίνονται κάθε φορά που ξένες αντιπροσωπείες και δημοσιογράφοι με τηλεοπτικά συνεργεία προσπαθούν να καταγράψουν την αλήθεια. Την μαρτυρούν τα μάτια των εγκύων προσφύγων που θέλουν να φύγουν από εκεί, την ξεστομίζουν τα λόγια των εθελοντών γιατρών για τους επιβεβαιωμένους βιασμούς, τις συμπλοκές, τα μαχαιρώματα. Οι εθελοντές είναι και οι πραγματικοί ήρωες του καταυλισμού.  

Ανθρώπινες τραγωδίες

Στη Μόρια εκτυλίσσονται ανθρώπινες ιστορίες που κηλιδώνουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Τραγωδίες που καμιά κάμερα και καμιά πένα δημοσιογραφική δεν μπορεί να περιγράψει με ακρίβεια «Η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει μόνη απέναντι σε αυτήν την κατάσταση» είναι το συμπέρασμα του Χρήστου Κατζίδη. «Το βασικό ερώτημα ξεκινά από το εάν σκοπεύει η ΕΕ να αντιμετωπίσει ολιστικά το πρόβλημα. Γιατί, εάν η Μόρια είναι συνεχώς έτσι υπερπλήρης, τότε προφανώς υποκρύπτεται πολιτική εκφοβισμού όλων των νέων προσφύγων για να αποθαρρύνονται στο ταξίδι τους προς την Ευρώπη». Ίσως γι’ αυτό και η Μόρια, η όποια Μόρια, πρέπει να μείνει «bad, very bad»…

Μόρια

ΝΔ: η κυβέρνηση επικεντρώνεται στη δίωξη των καταγγελλόντων

Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή με αφορμή την αποπομπή του Ανδρέα Ηλιόπουλου, διευθυντή της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατέθεσε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μετά και τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης του Δημήτρη Βίτσα

Σε δήλωσή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης σχολιάζει ότι «για έβδομη φορά, κρατικός λειτουργός - που η ίδια η κυβέρνηση διόρισε - απομακρύνεται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πριν ολοκληρώσει τη θητεία του. Και πάλι, με βαρύτατες καταγγελίες του ιδίου για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και παντελή απουσία ελέγχου από την ελληνική Πολιτεία.

Για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση δεν εστιάζει στην ουσία των καταγγελιών, αλλά επικεντρώνεται στη δίωξη των καταγγελλόντων.

Ξεκαθαρίζουμε ότι ο έλεγχος από τη Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να σταματήσει. Ζητάμε, εδώ και τώρα, απαντήσεις σε μία υπόθεση που έχει δυστυχώς πολλές σκιές. Ήρθε η ώρα οι πολίτες να μάθουν την αλήθεια» καταλήγει ο Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία “Ariel”: Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για ισχυρά φαινόμεναΣήμερα 11:31 | Ειδήσεις

Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την ΕΜΥ. Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία "Ariel".

“Κιβωτός του Κόσμου”: Συγκλονίζουν η μητέρα και ο αδελφός του 8χρονου (βίντεο)Σήμερα 11:38 | Ειδήσεις

Ο 14χρονος μιλά για την κακοποίηση που υπέστη και ο ίδιος στην δομή του Βόλου. Πως περιγράφει την καθημερινότητα των παιδιών και τον εγκλεισμό του αδελφού του σε κλουβί για πουλιά.

“Κιβωτός του Κόσμου” - 8χρονος: Οι παιδαγωγοί με χτυπούσαν άγρια και με κλείδωναν στο κλουβί (βίντεο)Σήμερα 08:22 | Ειδήσεις

Συγκλονίζουν τα όσα περιέγραψε στον ΑΝΤ1 ο 8χρονος πρώην τρόφιμος της Κιβωτού του Κόσμου. Τι είπε για τις τιμωρίες και το κλουβί.

Κολωνός - Πατέρας 5χρονου: Του έκαναν ηλεκτροσόκ, “δεν υπάρχει ελπίδα” είπαν οι γιατροί (βίντεο)Σήμερα 08:46 | Ειδήσεις

Δραματικές εξελίξεις στην κατάσταση της υγείας του μικρού Χαράλαμπου. Συγκλονισμένος ο πατέρας του, περιγράφει τις σκηνές με την φωτιά στο διαμέρισμα. Τι απαντά σε όσους είπαν πως ήταν μεθυσμένος.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σαντορίνη: 4χρονη κατάπιε φυστίκι και σφήνωσε στον πνεύμονα της12:36“Κιβωτός του Κόσμου”: Συγκλονίζουν η μητέρα και ο αδελφός του 8χρονου (βίντεο)12:22Τροχαίο στην Εθνική: Ο δρόμος γέμισε σιτάρι από ανατροπή φορτηγού (εικόνες)12:09“Κιβωτός του Κόσμου”: Έλεγχος στο “πόθεν έσχες” της πρεσβυτέρας 11:56Κακοκαιρία “Ariel”: Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για ισχυρά φαινόμενα11:45Ζιάνγκ Ζεμίν: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Κίνας11:31“Η “Κιβωτός του Κόσμου” μάζευε από κουτιά σε κηδείες έως 1 εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο” (βίντεο)11:19Μητσοτάκης: Η Ελλάδα εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας11:06Λάρισα - βιασμός 12χρονης: Ομόφωνα ένοχος ο κατηγορούμενος 10:54Δωρεά οργάνων 21χρονης φοιτήτριας: Η συγκινητική αποκάλυψη ασθενούς με κυστική ίνωση10:41Θεσσαλονίκη: Κλέφτης πήρε τσάντα από αυτοκίνητο, ενώ συνεργός κορόιδευε την οδηγό (βίντεο)10:29Άγιος Δημήτριος: Φωτιά κατέστρεψε ψητοπωλείο (εικόνες)10:16Οι πρώτοι Barista με σύνδρομο Down στην Θεσσαλονίκη (βίντεο)10:04Ο “Μπάιντεν του Πειραιά”... μοιάζει πολύ με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ! (βίντεο)09:51Τζέικ Φλιντ: Ο τραγουδιστής πέθανε λίγες ώρες μετά τον γάμο του (εικόνες) 09:38Δομή για ΑμεΑ - Μητέρα Πάρη: ηρέμησε η ψυχή του με την δίωξη για τον θάνατο του (βίντεο)09:26Βόλος: Μητέρα μαχαίρωσε τον γιο της που πήγε να την αγκαλιάσει 09:13“Κιβωτός του Κόσμου” - 8χρονος: Οι παιδαγωγοί με χτυπούσαν άγρια και με κλείδωναν στο κλουβί (βίντεο)09:01Κολωνός - Πατέρας 5χρονου: Του έκαναν ηλεκτροσόκ, “δεν υπάρχει ελπίδα” είπαν οι γιατροί (βίντεο)08:47Σεισμός - Τσελέντης για Αλκυονίδες: θα έχουμε έξαρση τα επόμενα χρόνια08:35
00:02:36Θεσσαλονίκη: πήγαν να κλέψουν βρέφος από την αγκαλιά της μητέρας του22-03-2019 07:54 
00:02:12 
Νέες πληροφορίες για την έκρηξη στο Ρωσικό προξενείο22-03-2019 09:27
00:02:05 
Επέστρεψε στην Ελλάδα η Ειρήνη, μετά την αθώωση της για την μεταφορά ναρκωτικών στο Χονγκ Κονγκ20-03-2019 20:46
00:05:21 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες στον ΑΝΤ1 για την τραγωδία στον Νέο Κόσμο20-03-2019 20:05
00:04:59 
Κύμα αντιδράσεων από τις μαρτυρίες για την Αφή του Αγίου Φωτός20-03-2019 21:48
00:05:18 
Μαρτυρία στον ΑΝΤ1 από θύμα του κυκλώματος που έσπρωχνε γυναίκες στην πορνεία20-03-2019 20:47
00:03:34 
Μάνδρα: ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για την πολύνεκρη τραγωδία19-03-2019 19:55
00:02:09 
Αιχμές κατά των Ιεραρχών, αλλά και αυτοκριτική για τους χειρισμούς του, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος19-03-2019 20:46
00:02:30 
Ασύλληπτη τραγωδία στον Νέο Κόσμο19-03-2019 19:57
00:01:33 
Η αντίδραση των κατοίκων της Μάνδρας μετά τις διώξεις που ανακοινώθηκαν19-03-2019 19:56
00:02:37 
Έναν Γολγοθά χωρίς τέλος ανεβαίνει η Βαρβάρα Φύτρου19-03-2019 19:56
00:01:53 
Κύκλωμα αδειών παραμονής είχαν στήσει επιτήδειοι, παριστάνοντας τα ζευγάρια19-03-2019 20:44
00:00:50 
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον θάνατο της μητέρας και του παιδιού της στον Νέο Κόσμο19-03-2019 20:51
00:01:49 
Πυρά και από τους εισαγγελείς, δέχεται ο νέος Ποινικός Κώδικας19-03-2019 20:45
00:00:46 
Δεκάδες κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντόπισαν αστυνομικοί σε αυτοκίνητο19-03-2019 20:44
00:01:48 
Εξπέρ στην παραβίαση κλειδαριών ήταν τα μέλη της μαφίας των Γεωργιανών19-03-2019 20:44
00:02:03 
Έναν και μοναδικό μαθητή, έχει το νησάκι των Αρκιών19-03-2019 20:47
00:01:20 
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα με τα διπλώματα «μαϊμού»19-03-2019 20:15
00:01:08 
Σοκ με τον 8χρονο που βρέθηκε κλειδωμένος στην τουαλέτα του σπιτιού του19-03-2019 20:14
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο