LATEST NEWS
 
Κοινωνία /ΓενικάΔημοσίευση: 08 Φεβρουαρίου 2017 11:00

Ακατάλληλα κέντρα φιλοξενίας στην Ελλάδα εντόπισε η Διεθνής Αμνηστία

Οι ερευνητές βρέθηκαν σε Ελληνικό, Ριτσώνα, Softex Θεσσαλονίκης, Νέα Καβάλα Κιλκίς, όπως και σε Μόρια και Καρά Τεπέ στη Λέσβο. Κάτω από 10.000 ο αριθμός των προσφύγων στα νησιά.

Κέντρα Φιλοξενίας - Διεθνής Αμνηστίας

Συνθήκες διαμονής των προσφύγων που προκαλούν «ανησυχία» εντόπισαν ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας κατά την επίσκεψή τους σε κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας και των νησιών.

Η ερευνητική ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας ολοκλήρωσε χτες τη δεκαήμερη επίσκεψή της στην Ελλάδα που είχε ως στόχο την αξιολόγηση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα και τα νησιά. Τα ευρήματα της επίσκεψής τους παρουσιάζουν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ερευνητές βρέθηκαν στο Ελληνικό, τη Ριτσώνα, το παλιό κτίριο της Softex στη Θεσσαλονίκη, τη Νέα Καβάλα Κιλκίς, όπως επίσης στη Μόρια και το Καρά Τεπέ στη Λέσβο. Κατά τις επισκέψεις τους συνομίλησαν με πρόσφυγες και μετανάστες, υπεύθυνους λειτουργίας των δομών, ακτιβιστές και εκπροσώπους ΜΚΟ.

Σχετικά με τα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα, οι ερευνητές κάνουν λόγο για «συνθήκες που συνεχίζουν να αποτελούν παράγοντα ανησυχίας» και «ανεπαρκή διαμονή». «Δεν μπορούμε να εκφράσουμε γνώμη για όλα τα κέντρα φιλοξενίας», διευκρινίζει η Μόνικα Κόστα Ρίμπα, επικεφαλής της αποστολής της Διεθνούς Αμνηστίας, «ωστόσο αυτά που είδαμε είναι ακατάλληλα για μακρόχρονη διαμονή». Παρά το γεγονός ότι οι σκηνές έχουν αντικατασταθεί από κοντέινερ, περιγράφει η ίδια, «αυτό δεν είναι απαραίτητα μεγάλη βελτίωση».

Οι ερευνητές είδαν εγκύους και μωρά να κοιμούνται στο πάτωμα μέσα σε κοντέινερς, ανυπαρξία ζεστού νερού, απουσία εκπαίδευσης για κάποια παιδιά, αλλά και «απουσία θεραπείας για την ψυχική κατάσταση πολλών προσφύγων. Η αβεβαιότητα για το μέλλον έπειτα από ένα χρόνο που είναι παγιδευμένοι στην Ελλάδα σε τρομερές συνθήκες τους οδηγεί σε άγχος και κατάθλιψη».

Κέντρα Φιλοξενίας - Διεθνής Αμνηστίας

Για παράδειγμα στη Νέα Καβάλα τα κοντέινερ «ήταν άδεια κουτιά. Οι πρόσφυγες μας είπαν πως όταν βρέχει το νερό μπαίνει μέσα και δεν έχουν ηλεκτρικό. Μέσα στα κοντέινερ έχει ακόμα κρύο. Οικογένειες, έγκυοι, ηλικιωμένοι και παιδιά μεταξύ άλλων συνεχίζουν να ζουν σε δύσκολες συνθήκες», τονίζει η κ. Κόστα Ρίμπα.

Στη Ριτσώνα οι ερευνητές εντόπισαν ανεπαρκείς ιατρικές υπηρεσίες. «Εκεί οι ιατρικές υπηρεσίες σταματούν στις πέντε το απόγευμα και δεν υπάρχουν ιατρικές εγκαταστάσεις σε κοντινή απόσταση», εξηγεί η ίδια.

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στο Ελληνικό κάνει λόγο για «συνθήκες κόλασης». Όπως συμπληρώνει η ερευνήτρια της οργάνωσης, Λία Γώγου, εντοπίστηκαν «μεγάλες ελλείψεις σε εγκαταστάσεις υγιεινής και σε εξαερισμό, καθώς και ανεπαρκής αριθμός σε τουαλέτες και ντους», ενώ οι πρόσφυγες «εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την ποιότητα του φαγητού και την περιορισμένη παροχή ζεστού νερού». Ασυνόδευτα παιδιά και γυναίκες που ταξίδεψαν μόνες με τα παιδιά τους είπαν εξάλλου «ότι φοβούνται για την ασφάλειά τους στον καταυλισμό και μίλησαν για την απόγνωση που βιώνουν εξαιτίας των κακών συνθηκών και της απελπισίας για την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων».

«Σημαντική ανησυχία» προκαλεί, όπως επισημαίνει η κ. Κόστα Ρίμπα, και ο υπερπληθυσμός στα νησιά, όπου «περίπου 15.000 πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να επιστραφούν στην Τουρκία λόγω της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και κάτω από την εσφαλμένη υπόθεση ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα». Στη Μόρια, όπως περιγράφει, «παρά τις πρόσφατες μεταφορές σε ξενοδοχεία και σε άλλο χώρο, εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν σε σαθρές σκηνές εκτεθειμένες στις σκληρές καιρικές συνθήκες, όπως είναι η βροχή και ο δυνατός αέρας».

Σχετικά με τους πρόσφατους θανάτους στη Μόρια η επικεφαλής της αποστολής τονίζει ότι «δεν θα έπρεπε να εξεταστούν ανεξάρτητα από τις τρομερές συνθήκες που επικρατούν στο hotspot του νησιού». «Αυτές οι τρομερές συνθήκες σχετίζονται επίσης με την απόφαση των ευρωπαϊκών και ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να παγιδευτούν στα ελληνικά νησιά».

Από την άλλη πλευρά οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας εντόπισαν σε σχέση με την προηγούμενη επίσκεψή τους τον περασμένο Ιούλιο μια αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που ζουν σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα στην Ελλάδα. Αν και η κ. Κόστα Ρίμπα χαρακτηρίζει την αύξηση αυτή «θετική κίνηση», ωστόσο σπεύδει να συμπληρώσει ότι «δεν είναι αρκετή, καθώς χιλιάδες εξακολουθούν να μαραζώνουν σε ακατάλληλα κέντρα φιλοξενίας».

Κέντρα Φιλοξενίας - Διεθνής Αμνηστίας

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους οι ερευνητές συνομίλησαν με εκατοντάδες πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες και διαπίστωσαν ότι «παρά τις δύσκολες συνθήκες οι γυναίκες και οι άνδρες που έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα δείχνουν τεράστια ανθεκτικότητα. Μετά από όλα όσα έχουν περάσει στις χώρες τους και το δύσκολο και εξαιρετικά επικίνδυνο ταξίδι τους εξαιτίας τις απουσίας νόμιμων και ασφαλών διόδων για την Ευρώπη δείχνουν γενναιοδωρία και ανθρωπιά».

Ανάμεσα στους πρόσφυγες που συνάντησαν ήταν και μια ομάδα γυναικών Γεζίντι, που διαμένουν σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα στα Βρασνά και περιμένουν τη μετεγκατάστασή τους σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Όπως μας λέει η Μαρία Σεράνο, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας, παρόλο που οι συνθήκες διαβίωσής τους έχουν βελτιωθεί, «πολλοί από αυτούς αισθάνονται απογοητευμένοι και θλιμμένοι γιατί, αφού υπέφεραν από τρομακτικές εμπειρίες διώξεων, βρίσκονται στην Ελλάδα για ένα χρόνο και η μετεγκατάσταση ή οικογενειακή επανένωσή τους διαρκεί πάρα πολύ καιρό. Μόνο μία γυναίκα που είχαμε συναντήσει το καλοκαίρι έχει μεταφερθεί στην Αθήνα, ως ένα βήμα πριν από τη μετεγκατάστασή της, καθώς έχει γίνει δεκτή στη Γερμανία. Οι υπόλοιπες περιμένουν για τις συνεντεύξεις τους με την Υπηρεσία Ασύλου».

Η Μόνικα Κόστα Ρίμπα επισημαίνει από την πλευρά της ότι «αυτή η ανθρωπιστική κρίση είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας των πολιτικών για τη μετανάστευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της απουσίας εσωτερικής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Με λίγες εξαιρέσεις, οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους να μετεγκαταστήσουν μεγάλους αριθμούς αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα καταδικάζοντας τους πιο ευάλωτους που έχουν διαφύγει τη βία και τις διώξεις σε άθλιες συνθήκες».

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις χώρες της Ε.Ε. να επιταχύνουν τις διαδικασίες μετεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης και χορηγήσουν βίζες για ανθρωπιστικούς και άλλους λόγους ώστε να μεταφέρουν πρόσφυγες σε άλλες χώρες. Επιπλέον, καλεί την Ελλάδα και την Ε.Ε. να μεταφέρουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στη ενδοχώρα για να εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου τους, «έτσι ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν στη συνέχεια σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς να διακινδυνεύουν τη ζωή τους».

Δημ. Βίτσας - επίσκεψη - Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων - Βοιωτία - Πιερία

Κάτω από 10.000 ο αριθμός των προσφύγων στα νησιά

Οι μικρές ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου σε συνδυασμό με την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου έριξε σήμερα το πρωί για πρώτη φορά τον αριθμό των εγκλωβισμένων στα νησιά προσφύγων και μεταναστών κάτω από τις 10.000.

Συγκεκριμένα σήμερα Τρίτη το πρωί και μετά από άλλο ένα 24ωρο μηδενικών ροών,  σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, στα νησιά βρίσκονται εγκλωβισμένοι-αιτούντες άσυλο 9.987 άνθρώποι. Από αυτούς οι 4.716 βρίσκονται σε καταυλισμούς στη Λέσβο, οι 3.441 στη Χίο και οι 1.830 στη Σάμο.

Ας σημειωθεί ότι την 1η του περασμένου Ιανουαρίου, στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρισκόταν εγκλωβισμένοι 11.078 άτομα. Στη Λέσβο βρίσκονταν 5.591, στη Χίο 3.551 και στη Σάμο 1.936. Να τονίσουμε ότι η μείωση στον αριθμό των εγκλωβισμένων υπήρξε παρότι από την 1η Ιανουαρίου έως και σήμερα το πρωί, στα νησιά πέρασαν 1.303 πρόσφυγες και μετανάστες (στη Λέσβο 615, στη Χίο 380 και στη Σάμο 308).

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΡΟΩΝ - ΝΗΣΩΝ ΑΝΑΤ. ΑΙΓΑΙΟΥ - 08 / 02 / 2017

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔολοφονία στην Ζάκυνθο: βρέθηκε δεύτερο καλάσνικοφ στο αμάξι των δραστώνΧθες 14:34 | Ειδήσεις

Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες που “γάζωσαν” τον επιχειρηματία. Τι βρήκαν στο σημείο του φόνοι οι Αρχές. Τι λέει ο δικηγόρος του θύματος.

Επιδειξίας στη Νέα Σμύρνη - καταγγελία στον ΑΝΤ1: αυνανιζόταν έξω από το σπίτι μου (βίντεο)Χθες 09:30 | Ειδήσεις

Η γυναίκα κατήγγειλε ότι δύο φορές μέσα σε ένα μήνα την περίμενε έξω από το σπίτι της και στη θέα της αυνανιζόταν στο αυτοκίνητό του!

Σεξουαλική παρενόχληση αεροσυνοδού: Διαιτολόγος αυτοϊκανοποιήθηκε σε πτήσηΧθες 21:21 | Ειδήσεις

Η αεροσυνοδός ενημέρωσε τον κυβερνήτη του αεροσκάφους. Ο δράστης συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο.

Τροχαίο με νεκρό ζευγάρι που έμεινε αβοήθητο για 3 ημέρες! (εικόνες)Χθες 07:33 | Ειδήσεις

Άγνωστο πότε ακριβώς πέθανε η γυναίκα. Αφυδατωμένος βρέθηκε δίπλα της ο σύζυγος της, όμως… 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γιορτή της Μητέρας: η ιστορία αυτής της ξεχωριστής ημέρας07:36Η Μπάγερν Μονάχου γιόρτασε τον τίτλο με “εξάσφαιρο”!07:24“Special Report” για το στοίχημα του τουρισμού07:12Times Square: πυροβολισμοί με τραυματίες (εικόνες)07:00Κινέζικος πύραυλος: που έπεσαν τα απομεινάρια της “Μεγάλης Πορείας”06:47Καιρός: πτώση θερμοκρασίας και τοπικές βροχές την Κυριακή06:36Μακιγιάζ: Aυτός είναι ο τρόπος για να κάνεις τα χείλη σου να φαίνονται πιο juicy!23:59Καίτη Γαρμπή: Το ξέσπασμα για τον επιδειξία στη Νέα Σμύρνη23:48Meghan Markle: Τι δείχνει ο γραφικός της χαρακτήρας για την προσωπικότητά της23:36Η Φένια Τζέλη προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες23:25Πέθανε ο Θανάσης Λαβίδας23:12Βαρουφάκης: έρχεται “τσουνάμι” λουκέτων και ανεργίας23:02Μάντσεστερ Σίτι - Τσέλσι: “Πρόβα” τελικού Champions League22:49Σκωτία - εκλογές: “πονοκέφαλος” για τον Τζόνσον η επικράτηση των αυτονομιστών22:36Μέρκελ: Καλοκαιρινές διακοπές για όλους, εμβολιασμένους και μη22:22Η “αδράνεια” προκαλεί εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο22:09Βόλος - ΑΕΛ: Υποβιβασμός στη Super League 2 για τους “βυσσινί”21:57Ο Ατρόμητος έστειλε στα μπαράζ τον Παναιτωλικό21:48Λαμία - ΟΦΗ: Έμειναν στην Super League οι Κρητικοί21:35Σεξουαλική παρενόχληση αεροσυνοδού: Διαιτολόγος αυτοϊκανοποιήθηκε σε πτήση21:23
00:02:36Θεσσαλονίκη: πήγαν να κλέψουν βρέφος από την αγκαλιά της μητέρας του22-03-2019 07:54 
00:02:12 
Νέες πληροφορίες για την έκρηξη στο Ρωσικό προξενείο22-03-2019 09:27
00:02:05 
Επέστρεψε στην Ελλάδα η Ειρήνη, μετά την αθώωση της για την μεταφορά ναρκωτικών στο Χονγκ Κονγκ20-03-2019 20:46
00:05:21 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες στον ΑΝΤ1 για την τραγωδία στον Νέο Κόσμο20-03-2019 20:05
00:04:59 
Κύμα αντιδράσεων από τις μαρτυρίες για την Αφή του Αγίου Φωτός20-03-2019 21:48
00:05:18 
Μαρτυρία στον ΑΝΤ1 από θύμα του κυκλώματος που έσπρωχνε γυναίκες στην πορνεία20-03-2019 20:47
00:03:34 
Μάνδρα: ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για την πολύνεκρη τραγωδία19-03-2019 19:55
00:02:09 
Αιχμές κατά των Ιεραρχών, αλλά και αυτοκριτική για τους χειρισμούς του, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος19-03-2019 20:46
00:02:30 
Ασύλληπτη τραγωδία στον Νέο Κόσμο19-03-2019 19:57
00:01:33 
Η αντίδραση των κατοίκων της Μάνδρας μετά τις διώξεις που ανακοινώθηκαν19-03-2019 19:56
00:02:37 
Έναν Γολγοθά χωρίς τέλος ανεβαίνει η Βαρβάρα Φύτρου19-03-2019 19:56
00:01:53 
Κύκλωμα αδειών παραμονής είχαν στήσει επιτήδειοι, παριστάνοντας τα ζευγάρια19-03-2019 20:44
00:00:50 
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον θάνατο της μητέρας και του παιδιού της στον Νέο Κόσμο19-03-2019 20:51
00:01:49 
Πυρά και από τους εισαγγελείς, δέχεται ο νέος Ποινικός Κώδικας19-03-2019 20:45
00:00:46 
Δεκάδες κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντόπισαν αστυνομικοί σε αυτοκίνητο19-03-2019 20:44
00:01:48 
Εξπέρ στην παραβίαση κλειδαριών ήταν τα μέλη της μαφίας των Γεωργιανών19-03-2019 20:44
00:02:03 
Έναν και μοναδικό μαθητή, έχει το νησάκι των Αρκιών19-03-2019 20:47
00:01:20 
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα με τα διπλώματα «μαϊμού»19-03-2019 20:15
00:01:08 
Σοκ με τον 8χρονο που βρέθηκε κλειδωμένος στην τουαλέτα του σπιτιού του19-03-2019 20:14
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο