LATEST NEWS
 
Κοινωνία /ΓενικάΔημοσίευση: 27 Μαΐου 2016 19:29

Κόντρα Αθήνας - Ύπατης Αρμοστείας για τους απ-“εγκλωβισμένους” της Ειδομένης

Τι λέει ο ΟΗΕ. Tι απαντά το Μαξίμου. Επικρίσεις και από τα κόμματα. “Νέα Ειδομένη” στήθηκε στο Πολύκαστρο.

Ειδομένη - πρόσφυγες - εκκένωση - μεταφορά

Την ανησυχία της για τις συνθήκες στους χώρους φιλοξενίας όπου μεταφέρθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες από την Ειδομένη εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία απευθύνει έκκληση στις ελληνικές αρχές να αξιοποιήσουν την ευρωπαϊκή οικονομική υποστήριξη, προκειμένου να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις «όσο το δυνατόν ταχύτερα».

Την ώρα που μια "...νέα Ειδομένη" έχει στηθεί λίγα χιλιόμετρα μακριά απο τον άτυπο καταυλισμό σα σύνορα που μόλις εκκενώθηκε, κάτι με το οποίο συμφωνούσε όπως ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία. Ωστόσο, όπως τονίζει «οι συνθήκες που επικρατούν σε ορισμένους από τους χώρους στους οποίους μεταφέρθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες υπολείπονται σημαντικά των ελάχιστων προδιαγραφών».

Σημειώνει ότι «ορισμένοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στην Ειδομένη μεταφέρθηκαν σε εγκαταλελειμμένες αποθήκες και εργοστάσια, όπου έχουν στηθεί σκηνές σε πολύ μικρή απόσταση η μία από την άλλη. Ο αερισμός του χώρου καθώς και η παροχή φαγητού, νερού, τουαλετών, ντους και ηλεκτρικού ρεύματος είναι ανεπαρκείς. Οι πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν εκεί με λεωφορεία από την Ειδομένη έλαβαν ελάχιστες πληροφορίες για τις συνθήκες στους νέους χώρους αλλά και για τη διάρκεια παραμονής τους εκεί».

Πρόσφυγες - Ειδομένη - πούλμαν

Η Ύπατη Αρμοστεία «ανησυχεί και για τις οικογένειες που διαχωρίστηκαν κατά τη διάρκεια της μεταφοράς. Καταγράφηκαν επίσης κάποιες αυθόρμητες αφίξεις οικογενειών προσφύγων, που έφυγαν από την Ειδομένη με τα πόδια, σε διάφορους χώρους φιλοξενίας που είναι ήδη υπερπλήρεις».

Όπως σημειώνει με έμφαση η Ύπατη Αρμοστεία, «στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να βελτιωθούν οι συνθήκες ώστε να ικανοποιούν τις ελάχιστες ανθρωπιστικές προδιαγραφές, θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές δομές και να προετοιμαστούν άμεσα για τη στέγαση προσφύγων».

Μαξίμου: προκαλεί έκπληξη η ανακοίνωση της Υπ. Αρμ.

Μακροσκελή απάντηση εξέδωσε το Συντονιστικό Όργανο για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, στην οποία εκφράζει την έκπληξη του για τις θέσεις της Αμροστείας, μόλις μία ημέρα μετά την ομαλή εκκένωση της Ειδομένης

Στην ανακοίνωση του Συντονιστικού αναφέρεται μεταξύ άλλων, "έκπληξη προξενεί η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ένα 24ωρο μετά την επιτυχή επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης, που χαιρετίσθηκε θερμά απο όλους και πραγματοποιήθηκε με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και πλήρη απουσία βίας.

Ειδομένη - πρόσφυγες - εκκένωση - αστυνομία

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με την ανακοίνωσή της, το σημαντικό αυτό θετικό γεγονός δείχνει να το προσπερνά και επικεντρώνεται στο ότι «ανησυχεί για τις συνθήκες στους νέους χώρους φιλοξενίας». Οι ελλείψεις των έκτακτων αυτών Κέντρων Φιλοξενίας και η ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών και των λειτουργιών τους αποτελούν κοινό τόπο και αναγνωρίζονται από τις ελληνικές Αρχές".

Αφήνοντας σκληρές αιχμές για την στάση της Υπατης Αρμοστείας, η Κυβέρνηση αναφέρει ότι απλώς κριτικάρει χωρίς να βοηθάει στην δημιουργία τέτοιων χώρων, όπως κάνουν ευρωπαϊκοί θεσμοί, σημειώνοντας ότι "πρωτίστως αναμένουμε συγκεκριμένες και συνολικές προτάσεις, που θα λάβει και την ευθύνη υλοποίησής τους. Θεωρούμε, την έστω και άκομψα διατυπωμένη ανακοίνωσή της σαν μια κατάθεση διάθεσης ώστε ουσιαστικά, πρακτικά και υπό συνθήκες επείγοντος, να βοηθήσει και να διαδραματίσει τον ρόλο της, αξιοποιώντας τα κονδύλια που έχει ήδη λάβει, προς όφελος της επίλυσης της ανθρωπιστικής κρίσης. Εντέλει, η ανθρωπιστική βοήθεια είναι πάντα ένα πρακτικό και επείγον ζήτημα.

Ειδομένη - πρόσφυγες

Γκιουλέκας: Περίπου 4.000 άνθρωποι έφυγαν πριν αρχίσει η εκκένωση

«Κανείς δεν είπε πού πήγαν οι περίπου 4.000 άνθρωποι που έφυγαν από την Ειδομένη πριν ξεκινήσει η αστυνομική επιχείρηση».

Αυτό ανέφερε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για το επιχειρησιακό σχέδιο εκκένωσης, αλλά και για τον διεθνή αρνητικό αντίκτυπο που προκάλεσε στη χώρα τους τελευταίους μήνες η γενικότερη εικόνα του καταυλισμού.

Όπως επεσήμανε ο κ. Γκιουλέκας, οι περίπου 4.000 άνθρωποι που έφυγαν νωρίτερα από την Ειδομένη αυτήν τη στιγμή «ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα μόνοι τους» και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι πού πήγαν αυτοί οι άνθρωποι; Τι ζητούν, πού θα μείνουν, τι θα κάνουν με τα παιδιά τους;», ενώ αναρωτήθηκε ποιο ήταν, τελικά, το επιχειρησιακό σχέδιο.

Ποτάμι: τίτλοι τέλους ή απαρχή νέων δυσάρεστων καταστάσεων;

Σε ανακοίνωση του για τις εξέλιξεις το Ποτάμι αναφέρει:

Ο καταυλισμός – ντροπή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ο οποίος «άνοιξε» πριν από έναν περίπου χρόνο, με την ενθάρρυνση των κυβερνώντων σε πρόσφυγες και μετανάστες «να περνάνε απλά και να φεύγουν», όπως έλεγε η τότε υπουργός. Βολεύτηκε τότε η κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι τα σύνορα με την ΠΓΔΜ δε θα έκλειναν ποτέ! Εγκληματική ανευθυνότητα ή πολιτική ανικανότητα; Ή και τα δύο;

Ειδομένη - πρόσφυγες

Κι έκλεισε η Ειδομένη φυσικά χωρίς σχεδιασμό, κυρίως χωρίς μέριμνα για τη βεβαιότητα μετακίνησης των ανθρώπων σε άλλες αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας: έχουν εγκατασταθεί όλοι σε συγκεκριμένες, θεσμοθετημένες δομές; Έχει αποτραπεί το ενδεχόμενο αρκετοί εξ αυτών, εκατοντάδες ή και χιλιάδες, που περιπλανώνται μόνοι τους με τα πόδια, να κατευθυνθούν σε άλλες συνοριακές περιοχές για στήσιμο ίσως μίας νέας «Ειδομένης»;

Έχει εξασφαλιστεί η ασφάλεια αυτών των ανθρώπων και των κοινοτήτων στις οποίες ενδεχομένως θα εγκατασταθούν αυθαίρετα και τι γίνεται με τα χιλιάδες παιδιά, τα οποία συνεχίζουν να υφίστανται τραγικές συνθήκες διαβίωσης αλλά και πολλαπλούς κινδύνους; Επιτέλους, ποιες ενέργειες κάνει σήμερα η κυβέρνηση για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία μετεγκατάστασης πολλών χιλιάδων προσφύγων στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ε.Ε.; Μήπως ξεχάστηκε ένθεν κακείθεν;

Ο άτυπος καταυλισμός της Ειδομένης δε θυμίζει πλέον σε τίποτα τη μικρή πολιτεία που είχε στηθεί εκεί, πλάι στο χωριό των 100 κατοίκων, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένων. Το Ποτάμι όμως πάντοτε θα υπενθυμίζει την καταστροφική πολιτική όσων τον δημιούργησαν, τον συντήρησαν ή τον χρησιμοποίησαν για τις δικές τους σκοπιμότητες…

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓλυκά Νερά - Ιατροδικαστής: Σκότωσε την Καρολάιν ενώ κοιμόταν – Την έπνιγε για 6 λεπτάΣήμερα 12:31 | Ειδήσεις

Σοκ προκαλούν τα συμπεράσματα που περιλαμβάνονται στην ιατροδικαστική έκθεση. Η μαρτυρία – “κλειδί” της γειτόνισσας, που μένει σε διαμέρισμα που έχει μεσοτοιχεία με την μεζονέτα της τραγωδίας.

Γλυκά Νερά - Μπαλάσκας: Εισαγγελική έρευνα για τις δηλώσεις τουΣήμερα 12:19 | Ειδήσεις

Υπό ποινικό έλεγχο τίθεται ο αστυνομικός, συνδικαλιστής για τις δηλώσεις του σχετικά με την μεταχείριση του δράστη αν από την αρχή ομολογούσε την πράξη του.

Γλυκά Νερά: Ο σκύλος που σκότωσε ο πιλότος (εικόνες)Σήμερα 12:03 | Ειδήσεις

Η συγκινητική ιστορία για το πώς επελέγη από κουτάβι για να μεγαλώσει μαζί με την κόρη της άτυχης Καρολάιν.

Γλυκά Νερά - Συνήγορος πιλότου: Είπε “συγγνώμη” - Δεν θα ζητηθεί ψυχιατρική εξέτασηΣήμερα 09:23 | Ειδήσεις

Πως εξηγεί την θέση του ότι δεν ήταν προσχεδιασμένο το έγκλημα, ο ένας εκ των δικηγόρων του 33χρονου, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Έγκλημα στην Κατερίνη: Προφυλακιστέος ο 58χρονος 15:43Κορονοϊός - Θεσσαλονίκη: Τι δείχνουν τα λύματα για το ιικό φορτίο15:30Γιορτή του Πατέρα: Πώς καθιερώθηκε15:18Χανιά: Συλλήψεις για άσκοπους πυροβολισμούς και υπόθαλψη εγκληματία15:05Τζούλιαν Μουρ και Νάταλι Πόρτμαν μαζί σε δραματική ταινία14:53Τρίκαλα: νεκρός ο άνδρας που τυλίχθηκε στις φλόγες14:40Γαλλία: Τραυματίες στην επιχείρηση διάλυσης ρέιβ πάρτι (εικόνες)14:26Euro 2020: Απόφοιτοι μιας χαμένης σχολής...14:14Ηλεία: Εξαρθρώθηκαν δυο σπείρες που διακινούσαν ηρωίνη (εικόνες)14:01Westminster Dog Show: ο Γουασάμπι “σάρωσε” στην Νέα Υόρκη (εικόνες)13:48Γλυκά Νερά - Σταματία Μάρκου: Ο πιλότος έμμεσα εκβίασε και την Ελένη Μυλωνοπούλου13:36Γλυκά Νερά – Καλλιακμάνης: Οι αντιδράσεις του πιλότου έδειχναν αμηχανία13:23Η Τουρκία έχει φιλόδοξα σχέδια για το Διάστημα13:10Γλυκά Νερά - Μπαλάσκας: Εισαγγελική έρευνα για τις δηλώσεις του12:58Εμβόλια mRNA και σπέρμα: Ποιες είναι οι επιπτώσεις 12:45Γλυκά Νερά – Ιατροδικαστής: Σκότωσε την Καρολάιν ενώ κοιμόταν – Την έπνιγε για 6 λεπτά12:33Σκιάθος: Ο Σεΐχης του Κατάρ “έδεσε” στα Μάραθα με το “Al Mirqab”12:20Γλυκά Νερά: Ο σκύλος που σκότωσε ο πιλότος (εικόνες)12:08Κυπαρισσία: Πυροσβέστης σκοτώθηκε σε τροχαίο εν ώρα υπηρεσίας11:58Έγκλημα στην Κατερίνη: η απολογία του 58χρονου11:45
00:02:36Θεσσαλονίκη: πήγαν να κλέψουν βρέφος από την αγκαλιά της μητέρας του22-03-2019 07:54 
00:02:12 
Νέες πληροφορίες για την έκρηξη στο Ρωσικό προξενείο22-03-2019 09:27
00:02:05 
Επέστρεψε στην Ελλάδα η Ειρήνη, μετά την αθώωση της για την μεταφορά ναρκωτικών στο Χονγκ Κονγκ20-03-2019 20:46
00:05:21 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες στον ΑΝΤ1 για την τραγωδία στον Νέο Κόσμο20-03-2019 20:05
00:04:59 
Κύμα αντιδράσεων από τις μαρτυρίες για την Αφή του Αγίου Φωτός20-03-2019 21:48
00:05:18 
Μαρτυρία στον ΑΝΤ1 από θύμα του κυκλώματος που έσπρωχνε γυναίκες στην πορνεία20-03-2019 20:47
00:03:34 
Μάνδρα: ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για την πολύνεκρη τραγωδία19-03-2019 19:55
00:02:09 
Αιχμές κατά των Ιεραρχών, αλλά και αυτοκριτική για τους χειρισμούς του, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος19-03-2019 20:46
00:02:30 
Ασύλληπτη τραγωδία στον Νέο Κόσμο19-03-2019 19:57
00:01:33 
Η αντίδραση των κατοίκων της Μάνδρας μετά τις διώξεις που ανακοινώθηκαν19-03-2019 19:56
00:02:37 
Έναν Γολγοθά χωρίς τέλος ανεβαίνει η Βαρβάρα Φύτρου19-03-2019 19:56
00:01:53 
Κύκλωμα αδειών παραμονής είχαν στήσει επιτήδειοι, παριστάνοντας τα ζευγάρια19-03-2019 20:44
00:00:50 
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον θάνατο της μητέρας και του παιδιού της στον Νέο Κόσμο19-03-2019 20:51
00:01:49 
Πυρά και από τους εισαγγελείς, δέχεται ο νέος Ποινικός Κώδικας19-03-2019 20:45
00:00:46 
Δεκάδες κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντόπισαν αστυνομικοί σε αυτοκίνητο19-03-2019 20:44
00:01:48 
Εξπέρ στην παραβίαση κλειδαριών ήταν τα μέλη της μαφίας των Γεωργιανών19-03-2019 20:44
00:02:03 
Έναν και μοναδικό μαθητή, έχει το νησάκι των Αρκιών19-03-2019 20:47
00:01:20 
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα με τα διπλώματα «μαϊμού»19-03-2019 20:15
00:01:08 
Σοκ με τον 8χρονο που βρέθηκε κλειδωμένος στην τουαλέτα του σπιτιού του19-03-2019 20:14
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο