LATEST NEWS
 
Κοινωνία /Γενικά /

Κεφαλονιά

Δημοσίευση: 07 Φεβρουαρίου 2014 16:54

Ξεκινά ο δευτεροβάθμιος έλεγχος στην Κεφαλονιά με φόντο τις επιδοτήσεις

Από την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος των κατοικιών στην Κεφαλονιά.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΖΗΜΙΕΣ

Της Φαίης Χρυσοχόου

Την Δευτέρα ξεκινά ο δευτεροβάθμιος έλεγχος των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιές στην Κεφαλονιά, όπου συνεχίζονται καθημερινά οι μετασεισμοί, προκειμένου αμέσως μετά να ξεκινήσει η επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης, καθώς και η χορήγηση χαμηλότοκων δανείων στους πληγέντες. Εκτιμούν ότι θα μπορούν να ελέγχουν περίπου 400 σπίτια την ημέρα.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 2500 αυτοψίες εκ των οποίων στο Ληξούρι προσωρινά μη κατοικήσιμα σπίτια έχουν εκτιμηθεί 2 προς 1 και στο Αργοστόλι 1 προς 3. Το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ έχει αποκατασταθεί στο 80%.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, η συνολική δαπάνη για την επιδότηση ενοικίου είναι της τάξεως των 16 εκατομμυρίων. Με το μέτρο αυτό θα μπορούν να λαμβάνουν μηνιαία από 300 ευρώ για τα μεμονωμένα άτομα, έως 500 ευρώ για οικογένειες πάνω από 4 άτομα οι ιδιοκτήτες για δύο χρόνια και οι ενοικιαστές για τους επόμενους 6 μήνες. Ακόμη καθορίστηκαν πιστωτικές διευκολύνσεις για την οριστική αποκατάσταση των ζημιών στα κτήρια, προϋπολογισμού 47 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Οι δικαιούχοι θα λάβουν 80% κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο.  

«Παρά την κρίση και τη γνωστή οικονομική κατάσταση, προτεραιότητα έχουν οι άνθρωποι που επλήγησαν. Οι Έλληνες έχουμε αλληλεγγύη και την δείχνουμε. Από τα λεφτά για τους σεισμόπληκτους ούτε ένα ευρώ δεν θα πάει χαμένο», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης ο οποίος έχει δώσει εντολές ώστε να γίνεται καθημερινός έλεγχος εξόδων και δαπανών. Οι δαπάνες και τα έξοδα θα μπούνε επίσης σε καθεστώς ανοιχτών δεδομένων, θα δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο και θα επικαιροποιούνται καθημερινά με βάση το γνωστό ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Αναφερόμενος και πάλι στους σεισμολόγους ο υπουργός μίλησε για την υπευθυνότητα που επιδεικνύει μεγάλη μερίδα τους  και ταυτόχρονα ζήτησε από κάποιους να κάνουν τη δουλειά τους από το να εμφανίζονται συνεχώς στις τηλεοράσεις. «Την ίδια υπευθυνότητα ζητάμε απ’ όλους τους δημόσιους λειτουργούς», τόνισε.

«Η μάχη της Κεφαλονιάς, η ανακούφιση των πληγέντων δεν γίνεται στις τηλεοράσεις. Πρέπει να σημειώσω ότι μεγάλη πλειοψηφία, για παράδειγμα, των Ελλήνων σεισμολόγων φέρθηκαν με μεγάλη υπευθυνότητα. Όμως τέτοιες στιγμές που στις εξαιρέσεις του κανόνα υπάρχουν ορισμένοι που στέκονται σε αυτές, πρέπει να τις καταδικάζουμε πολύ αυστηρά και αυτό έκανα πριν από λίγες μέρες όταν καταδίκασα τους μετά σεισμών σεισμοπροφήτες οι οποίοι αντί να πάνε στις δουλειές τους και να πέσουν με τα μούτρα στο έργο της έρευνας και να σκύψουν στο πρόβλημα και το φαινόμενο του σεισμού στη συγκεκριμένη περιοχή και σε άλλες περιοχές της χώρας, κάνουν εκτιμήσεις κινδύνου στα κανάλια. Αυτούς καταδίκασα, αλλά αυτή η καταδίκη δεν περιλαμβάνει λαμπρούς επιστήμονες που είναι στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είναι στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, στον ΟΑΣΠ. Που είναι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστήμιο Πατρών», δήλωσε ο κ. και εξήγγειλε ότι:

«Από εδώ και πέρα όποτε είναι αναγκαίο, η επίσημη Πολιτεία μέσα από τα συντεταγμένα νομοθετημένα και υπεύθυνα όργανα, θα διατυπώνει με ανακοινώσεις, όπως σήμερα, ή με γραπτές ανακοινώσεις, την εκτίμησή της, την επιστημονική άποψη για τα ζητήματα του σεισμικού φαινομένου, έτσι όπως εξελίσσεται είτε στην Κεφαλονιά, είτε οπουδήποτε αλλού».

Καθησυχάζουν τους Κεφαλονίτες οι σεισμολόγοι

Καθησυχαστικός από την εξέλιξη του φαινομένου στην Κεφαλονιά εμφανίστηκε ο καθηγητής γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος διευκρίνισε ότι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν η πιθανότητα εκδήλωσης ίδιου σεισμού είναι εξαιρετικά μικρή. «Η μετασεισμική ακολουθία των 5 και 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ θα συνεχιστεί για τους επόμενους μήνες. Όμως ο δομημένος ιστός της Κεφαλονιάς συμπεριφέρθηκε άψογα, καθώς είχαμε τη μεγαλύτερη σεισμική δράση των τελευταίων 40 ετών και μία επιτάχυνση που δεν είχε προηγούμενο», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στους σεισμούς που έχουν γίνει αισθητοί τα τελευταία 24ωρα σε Αμφίκλεια και Ζάκυνθο ο κ. Λέκκας υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι οι δονήσεις αυτές δεν σχετίζονται με τους σεισμούς στην Κεφαλονιά.

Τα μέτρα για τις περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης που επλήγησαν από το σεισμό της 26ης Ιανουαρίου 2014:

Α. Επιδότηση ενοικίου για την κάλυψη δαπανών στέγασης κατοίκων

 • Το ύψος της συνολικής δαπάνης θα είναι της τάξης των € 16.000.000.
 • Την επιδότηση δικαιούνται οι οικογένειες, των οποίων η πληγείσα κατοικία αποτελούσε τη μόνιμη και κύρια κατοικία τους και οι οποίες θα ενοικιάσουν άλλη κατοικία εντός της Περιφερειακής Ενότητας που βρίσκεται το πληγέν κτίσμα.
 • Η επιδότηση φθάνει το ποσό των € 300  το μήνα για μεμονωμένα άτομα, € 350 το μήνα για οικογένειες μέχρι και τριών (3) ατόμων, € 400 για οικογένειες τεσσάρων (4) ατόμων και € 500 για οικογένειες περισσοτέρων ατόμων.|
 • Για κάθε μέλος που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες ο αριθμός των μελών της οικογένειας, για τον υπολογισμό του ποσού της επιδότησης, θα προσαυξάνεται κατά ένα (1) μέλος. Απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης Υγειονομικής Επιτροπής από την οποία να προκύπτει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
 • Η επιδότηση χορηγείται ανά τρίμηνο.
 • Για κάθε επόμενο τρίμηνο η επιδότηση θα χορηγείται στο τέλος του τριμήνου. Ως ημερομηνία έναρξης της επιδότησης ορίζεται η ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης που αναγράφεται στο θεωρημένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. μισθωτήριο συμβόλαιο.
 • Η επιδότηση για μεν τους ιδιοκτήτες θα χορηγείται μέχρι την επισκευή ή ανακατασκευή της κατοικίας τους και με ανώτατο χρονικό διάστημα δύο (2) χρόνια, για δε τους ενοικιαστές για έξι (6) μήνες.

Σημείωση: Δε δικαιούνται την επιδότηση όσοι διαμένουν σε λυόμενους οικίσκους, τύπου container ή σε σκηνές που τους έχουν παραχωρηθεί για την προσωρινή διαμονή τους, εκτός εάν τα παραδώσουν.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι θα δοθεί οικονομική ενίσχυση για την αγορά οικοσκευής μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ.

Β. Πιστωτικές Διευκολύνσεις για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια

 • Η Συνολική δαπάνη για Δωρεάν Κρατική Αρωγή Δ.Κ.Α. και έξοδα κίνησης μηχανικών είναι συνολικού ύψους € 42.540.000, ενώ η δαπάνη για την επιδότηση επιτοκίου δανείων εκτιμάται στα 5.225.000 ευρώ.
 • Η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) του Υπ. ΥΠΟΜΕΔΙ  χορηγεί Στεγαστική Συνδρομή (ΣΣ) για την επισκευή ή ανακατασκευή των κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες.
 • Δικαιούχοι Σ.Σ. είναι οι ιδιοκτήτες κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα των κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες και χρήζουν επισκευής ή ανακατασκευής.
 • H Σ.Σ. αποτελείται από 80% Δωρεάν Κρατική Αρωγή (Δ.Κ.Α.) που χορηγείται από την αρμόδια Υπηρεσία και από 20% Άτοκο Δάνειο (Α.Δ.) που χορηγείται από τα Πιστωτικά Ιδρύματα.
  • Σε περίπτωση που στον ίδιο ιδιοκτήτη ανήκαν την ημέρα του σεισμού, περισσότερες της μίας ανεξάρτητες ιδιοκτησίες, Α.Δ. δικαιούται για κάθε μία από αυτές, ενώ Δ.Κ.Α. μόνο για τη μία ιδιοκτησία, την οποία επιλέγει ο ίδιος με Υπεύθυνη Δήλωσή του. Για τις πέραν της μίας ιδιοκτησίες το σύνολο της Σ.Σ. χορηγείται εξ ολοκλήρου υπό μορφή Α.Δ., χωρίς Δ.Κ.Α.
  • Στις περιπτώσεις που δε χορηγείται στο δικαιούχο δάνειο από Πιστωτικό Ίδρυμα ή ο ίδιος δεν επιθυμεί τη λήψη του δύναται να λάβει μόνο τη Δωρεάν Κρατική Αρωγή από την αρμόδια Υπηρεσία.
  • Για ανακατασκευή κατοικίας, το ποσό της Σ.Σ. που χορηγείται, καθορίζεται σε € 1.000 ανά τ.μ
  • Για ανακατασκευή κτιρίων επαγγελματικής χρήσης, το ποσό της Σ.Σ. που χορηγείται καθορίζεται σε € 500 ανά τ.μ. εκτός από τις κτηνοτροφικές μονάδες, ή αγροτικές αποθήκες που το ποσό καθορίζεται σε € 250 ανά τ.μ.
  • Για Ιερούς Ναούς, η Σ.Σ. που χορηγείται καθορίζεται σε € 850 ανά τ.μ. επί του συνόλου της επιφάνειας του πληγέντος κτίσματος. Ειδικώς για την ανακατασκευή κωδωνοστασίων και μόνο, χορηγείται € 150 ανά κυβικό μέτρο.
  • Η Σ.Σ. για ανακατασκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτοστέγαση (αγορά έτοιμου ή υπό ανέγερση κτιρίου).
  • Η πρώτη δόση είναι το 30% του συνόλου της Σ.Σ. (80% Δ.Κ.Α. και 20% Α.Δ.) και χορηγείται μετά την έκδοση της Άδειας Δόμησης και την Έγκριση χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής για την ανακατασκευή κτιρίου, από την αρμόδια Υπηρεσία.
  • Η δεύτερη δόση είναι το 30% της Σ.Σ. και χορηγείται με την ολοκλήρωση του φέροντος οργανισμού και της τοιχοποιίας.
  • Η τρίτη δόση είναι το υπόλοιπο 40% της Σ.Σ. και χορηγείται με την περαίωση του νέου κτίσματος η οποία θα βεβαιώνεται από αυτοψία της αρμόδιας Υπηρεσίας κατόπιν υποβολής σχετικής δήλωσης από τον ιδιώτη μηχανικό.
  • Δικαιούχοι Σ.Σ. για επισκευή κτιρίων είναι οι ιδιοκτήτες των κτιρίων που χαρακτηρίζονται από την Αρμόδια Υπηρεσία ως επισκευάσιμα.
  •  Το ποσό της Σ.Σ. (80% Δ.Κ.Α. και 20% Α.Δ.) για επισκευή, χορηγείται σε δύο ισόποσες δόσεις, η πρώτη θα καταβάλλεται με την έκδοση Άδειας Επισκευής και η δεύτερη με την ολοκλήρωση των εργασιών που καλύπτουν το 80% του εγκεκριμένου ποσού της Σ.Σ., εκτός από τις περιπτώσεις που το εγκεκριμένο ποσό είναι μέχρι € 5.000, οπότε θα χορηγείται εφάπαξ.
 • Το  ανώτατο όριο της χορηγούμενης Σ.Σ. για κτίρια που παρουσιάζουν  βλάβες στα φέροντα και μη φέροντα στοιχεία, καθορίζεται σε € 450  ανά τ.μ. ανά ανεξάρτητη ιδιοκτησία.
 • Το ανώτατο όριο της χορηγούμενης Σ.Σ. για κτίρια που παρουσιάζουν βλάβες στα μη φέροντα στοιχεία, καθορίζεται σε € 250 ανά τ.μ. ανά ανεξάρτητη  ιδιοκτησία.
 • Οι ιδιοκτήτες των κτιρίων που κρίνονται επισκευάσιμα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη Σ.Σ., που αναλογεί στην επισκευή του πληγέντος κτίσματος, για ανακατασκευή ή αυτοστέγαση, εφόσον κατεδαφίσουν το κτίριο με δικές τους δαπάνες.
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κορονοϊός - Θεοδωρίδου: Εμβολιασμός με AstraZeneca άνω των 60 ετών πλέον (βίντεο)18:10Τετ α τετ Μητσοτάκη με Ερντογάν στις Βρυξέλλες18:08LIVE Κορονοϊός: Θεοδωρίδου - Θεμιστοκλέους για τα εμβόλια18:01Euro 2020: Η Τσεχία νίκησε την Σκωτία (βίντεο)17:50Κορονοϊός: Ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Δευτέρας17:47Κορονοϊός: 472 νέα κρούσματα στην Ελλάδα17:36Εξαρθρώθηκε συμμορία ανηλίκων που σκορπούσε τον τρόμο στα νότια προάστια17:23“Λαβράκια” από την ΑΑΔΕ: Ναρκωτικά, όπλα, ΙΧ και σκάφη αναψυχής 17:11Euro 2020: Ήξερες ότι η Πολωνία…16:58Ερντογάν: Αναζωογόνηση του διαλόγου με την Ελλάδα για σταθερότητα και ευημερία16:44Ραφήνα - απόπειρα αρπαγής ανήλικης: : Αυτός είναι ο κατηγορούμενος (εικόνες)16:31ΝΑΤΟ - Μητσοτάκης: οι προκλήσεις που απειλούν τη σταθερότητα16:19Euro 2020 - Βόρεια Μακεδονία: η απάντηση της UEFA στον Αυγενάκη16:05Λιγνάδης: τρίτη δίωξη για βιασμό15:52Σεισμός στην Αμφιλοχία15:40Πανελλαδικές 2021 - ΕΠΑΛ: Νέα Ελληνικά στην πρεμιέρα15:27Εργασιακό νομοσχέδιο: η ΓΣΕΕ δεν κάνει απεργία την Τετάρτη15:15Δολοφονία Ντίμη Κορφιάτη: οι καταθέσεις, τα ευρήματα σε αποθήκη και η γυναίκα “σκιά”15:02Μητσοτάκης σε Τζόνσον: βάλτε την Ελλάδα στην “πράσινη λίστα” της Βρετανίας14:49Euro 2020: Ήξερες ότι η Σκωτία…14:37
00:02:36Θεσσαλονίκη: πήγαν να κλέψουν βρέφος από την αγκαλιά της μητέρας του22-03-2019 07:54 
00:02:12 
Νέες πληροφορίες για την έκρηξη στο Ρωσικό προξενείο22-03-2019 09:27
00:02:05 
Επέστρεψε στην Ελλάδα η Ειρήνη, μετά την αθώωση της για την μεταφορά ναρκωτικών στο Χονγκ Κονγκ20-03-2019 20:46
00:05:21 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες στον ΑΝΤ1 για την τραγωδία στον Νέο Κόσμο20-03-2019 20:05
00:04:59 
Κύμα αντιδράσεων από τις μαρτυρίες για την Αφή του Αγίου Φωτός20-03-2019 21:48
00:05:18 
Μαρτυρία στον ΑΝΤ1 από θύμα του κυκλώματος που έσπρωχνε γυναίκες στην πορνεία20-03-2019 20:47
00:03:34 
Μάνδρα: ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για την πολύνεκρη τραγωδία19-03-2019 19:55
00:02:09 
Αιχμές κατά των Ιεραρχών, αλλά και αυτοκριτική για τους χειρισμούς του, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος19-03-2019 20:46
00:02:30 
Ασύλληπτη τραγωδία στον Νέο Κόσμο19-03-2019 19:57
00:01:33 
Η αντίδραση των κατοίκων της Μάνδρας μετά τις διώξεις που ανακοινώθηκαν19-03-2019 19:56
00:02:37 
Έναν Γολγοθά χωρίς τέλος ανεβαίνει η Βαρβάρα Φύτρου19-03-2019 19:56
00:01:53 
Κύκλωμα αδειών παραμονής είχαν στήσει επιτήδειοι, παριστάνοντας τα ζευγάρια19-03-2019 20:44
00:00:50 
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον θάνατο της μητέρας και του παιδιού της στον Νέο Κόσμο19-03-2019 20:51
00:01:49 
Πυρά και από τους εισαγγελείς, δέχεται ο νέος Ποινικός Κώδικας19-03-2019 20:45
00:00:46 
Δεκάδες κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντόπισαν αστυνομικοί σε αυτοκίνητο19-03-2019 20:44
00:01:48 
Εξπέρ στην παραβίαση κλειδαριών ήταν τα μέλη της μαφίας των Γεωργιανών19-03-2019 20:44
00:02:03 
Έναν και μοναδικό μαθητή, έχει το νησάκι των Αρκιών19-03-2019 20:47
00:01:20 
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα με τα διπλώματα «μαϊμού»19-03-2019 20:15
00:01:08 
Σοκ με τον 8χρονο που βρέθηκε κλειδωμένος στην τουαλέτα του σπιτιού του19-03-2019 20:14
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο