LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΓενικάΔημοσίευση: 21 Ιανουαρίου 2019 16:54

Στην Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, που “ταρακουνά” τα μικρά κόμματα

"Μύλος" για την σύνθεση της. Τριγμοί απο την Συμφωνία στα μεγάλα κόμματα. 

ΒΟΥΛΗ  - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Κόντρες με το... καλησπέρα στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, όπου συζητείται η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κωνσταντίνος Δουζίνας, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, δεσμεύτηκε ότι θα διαφυλάξει την ουδετερότητα του θεσμικού του ρόλου. Προειδοποίησε όμως ότι ως πρόεδρος δεν θα επιτρέψει εκτροπή σε προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις. «Απαιτείται ήρεμη και νηφάλια συζήτηση. Μόνο με επιχειρήματα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις και όχι με κραυγές», είπε ο κ. Δουζίνας.

«Είναι μια ιστορική συνεδρίαση επί μιας Συμφωνίας που δεσμεύει τη χώρα. Πρέπει να δοθεί κάθε δυνατότητα στην πλήρη διερεύνηση του θέματος και να μην θεωρηθεί ότι οποιοσδήποτε βουλευτής προσέρχεται στην αίθουσα με προειλημμένη απόφαση», είπε ο Νίκος Δένδιας και ζήτησε να δοθεί το σύνολο του Συντάγματος της γείτονος χώρας προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες τροποποιήσεις έχουν επέλθει. Ο κ. Δένδιας ζήτησε και την επιστολή που είχε απευθύνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διότι «στο κείμενο αυτό θρυλείται πως περιλαμβάνονται γεγονότα που πρέπει να γίνουν γνωστά στη Βουλή». Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ακόμη ότι επειδή ο κ. Κοτζιάς είναι εκείνος που διαπραγματεύτηκε τη Συμφωνία, πρέπει να παραστεί στην Επιτροπή για ενημέρωση. Ο κ. Δένδιας ανέφερε επίσης ότι το Σύνταγμα της γείτονος θα αλλάξει αφού ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό «συνιστά παράβαση του κειμένου της συμφωνίας των Πρεσπών και άρα η παρουσία του Κοτζιά είναι απολύτως απαραίτητη».

ΒΟΥΛΗ  - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Η συζήτηση ξεκίνησε με ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που καταγγέλλουν ότι είναι αντισυνταγματική η διαδικασία τόσο ως προς τα μέλη από τα οποία θα απαρτίζεται η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας όσο και ως προς τα έγγραφα που έχουν κοινοποιηθεί στα κόμματα, από τα οποία, όπως καταγγέλλεται, λείπουν σημαντικά στοιχεία.

Ο Πάνος Καμμένος λέγοντας ότι η σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη. Είπε ακόμα ότι η διαδικασία δεν ακολουθήθηκε όπως έπρεπε. Την ίδια ώρα ο Ηλίας Κασιδιάρης από την Χρυσή Αυγή, ζήτησε να δοθεί ο λόγος με βάση την δύναμη της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας. Όταν τελικά πήρε τον λόγο, μιλούσε για αρκετή ώρα και όταν το προεδρείο του ζήτησε να ολοκληρώσει για να προχωρήσει η διαδικασία, εκείνος μιλούσε ακατάπαυστα για κάποια λεπτά αγνοώντας τις συστάσεις και ενώ επικαλείτο το… Σύνταγμα.

Για να αποφορτιστεί το κλίμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής διέκοψε την συνεδρίαση για λίγα λεπτά και ακολούθως πήρε τον λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος κατέθεσε και την ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων.

Στις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου περί μεθοδεύσεων και «κοινοβουλευτικών πραξικοπημάτων» προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των «ναι» στην Επιτροπή απάντησε ο Νίκος Βούτσης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής παρεμβαίνοντας στη συζήτηση επεσήμανε ότι «η δημιουργία εντυπώσεων έχει και τα όρια της» και έδωσε διευκρινίσεις για την παρουσία των ανεξάρτητων βουλευτών.

«Χάσατε το ηθικό πλεονέκτημα που διαφυλάξαμε μαζί επί τέσσερα χρόνια, αν εσείς είστε περήφανοι που στηρίζεστε σε βουλευτές που καταπάτησαν τα κόμματά τους και τις αξίες τους, εγώ θλίβομαι, όχι γιατί δεν είμαι στην κυβέρνηση, αλλά γιατί σήμερα ανέπνευσα ως βουλευτής», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, χαρακτηρίζοντας όνειδος για τη δημοκρατία και τη χώρα τη συμφωνία.

Το κλίμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ανεξάρτητων βουλευτών που θα στηρίξουν την Συμφωνία ήταν τεταμένο απο νωρίς το πρωί, ακόμη και για την σύσταση της Επιτροπής, με την ΝΔ να μέμφεται τον Νίκο Βούτση για απόπειρα "κοινοβουλευτικής εκτροπής" για χάρη του Σπύρου Δανέλλη και τον Πρόεδρο της Βουλής να υπαναχωρεί - στις αιτιάσεις και άλλων βουλευτών- ορίζοντας κλήρωση για την επιλογή δύο ανεξάρτητων βουλευτών που θα μετέχουν στην Επιτροπή, όπως και έγινε.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχε ψηφιστεί απο την Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε το πρωί της Δευτέρας, στην Διάσκεψη των Προέδρων, στην Βουλή.

Η απόφαση της επιτροπής έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επισήμανε ότι ομοφώνως, πλην της Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά (ΑΝΕΛ) και του κ. Χρήστου Παππά (Χρυσή Αυγή), στη Διάσκεψη των Προέδρων όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν και επαναβεβαίωσαν το Σύνταγμα, ότι δηλαδή το όργανο που νομοθετεί στη Βουλή είναι η Ολομέλεια. 

ΒΟΥΛΗ  - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Η Συμφωνία έχει ήδη «διαλύσει» τα κόμματα της κεντροαριστεράς, καθώς και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, την ώρα που το χθεσινό συλλαλητήριο προκάλεσε νέο γύρο πολιτικής κόντρας και πολυεπίπεδες διαφωνίες.

Με την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά από το Ποτάμι, το οποίο μετά από αυτήν έμεινε χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα, να αποτελεί το «τελευταίο» επεισόδιο, οι πολιτικές εξελίξεις δεν έχουν τέλος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού μετά την αποχώρησή του ανακοίνωσε και ο Γρηγόρης Ψαριανός ότι είναι πλέον ανεξάρτητος βουλευτής και όχι της μη υπαρκτής Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού.

Ο ανεξάρτητος πλέον, βουλευτής ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το Ποτάμι, με το κίνημα να τον κατηγορεί για τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο Γ.Αμυράς αποχώρησε μετά από τον Σπύρο Δανέλλη, για τον ίδιο λόγο – τη διαφωνία του στην κομματική γραμμή ως προς την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών – λίγα 24ώρα αφού ο Σ.Δανέλλης είχε αποχωρήσει για να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να ψηφίσει τη Συμφωνία με την πΓΔΜ. Ο πρώτος όμως, αποχώρησε μη θέλοντας να ψηφίσει τη Συμφωνία. Κατηγορείται, επιπλέον από Το Ποτάμι ότι, δεν παρέδωσε την έδρα του, όπως είχε πει ότι θα κάνει.

Εξελίξεις υπάρχουν παράλληλα και στο Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο να διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της και το συνέδριο για τον επαναπροσδιορισμό του Κινήματος Αλλαγής να ορίζεται για τον ερχόμενο Μάρτιο. Άλλωστε, εκτός γραμμής είναι και ο Γιώργος Παπανδρέου, που τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, πάντως απαντώντας στα σενάρια που τον θέλουν να προσχωρεί και να "σώζει" την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, απάντησε αρνητικά.


Την περασμένη εβδομάδα την αρχή των παραιτήσεων έκανε ο τέως Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εγκαταλείποντας τον υπουργικό θώκο και αποχωρώντας από την συγκυβέρνηση. Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων διέγραψε από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα τους δύο Υπουργούς των ΑΝΕΛ, Έλενα Κουντουρά και Βασίλη Κόκκαλη, που στήριξαν την κυβέρνηση και τη Συμφωνία, όχι όμως και τους δύο βουλευτές του, Θανάση Παπαχριστόπουλο και Χρήστο Ζουράρι, που έκαναν το ίδιο. Για λίγο κινδύνεψε να μείνε και αυτό το κόμμα χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα, με την προσχώρηση όμως του ανεξάρτητου και πρώην βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδη Φωκά, παρέμεινε στη Βουλή. Ο Πάνος Καμμένος, ωστόσο, απείλησε χθες τον Πρωθυπουργό ότι αν δεν διώξει τα πρώην στελέχη των ΑΝΕΛ που κρατούν κυβερνητικά πόστα, θα καταψηφίσει όποιο νομοσχέδιο έρθει από την παρούσα κυβέρνηση στη Βουλή.

Μάχες για το συλλαλητήριο και τα επεισόδια

Σύνταγμα από ψηλά - Βουλή - συλλαλητήριο

Τα επεισόδια και η αντιμετώπιση των ταραξιών από την Αστυνομία, ήταν ο τελικός πρωταγωνιστής του χθεσινού συλλαλητηρίου «Για τη Μακεδονία» στο Σύνταγμα.

Με τον αριθμό των συμμετεχόντων να «ποικίλει» από τις 60.000, σύμφωνα με την Αστυνομία, έως τα 2 εκατομμύρια, σύμφωνα με τους διοργανωτές, η συγκέντρωση σημαδεύτηκε από τα επεισόδια, τα οποία άφησαν πίσω τους δεκάδες τραυματίες και μερικές συλλήψεις.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, έκανε σήμερα λόγο για οργανωμένο σχέδιο εισβολής στη Βουλή, ενώ χθες ο Πρωθυπουργός είχε κατηγορήσει «ακροδεξιά στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής» ότι προκάλεσαν τα επεισόδια. Η Αστυνομία, από την άλλη κατηγορείται για τον τρόπο χειρισμού των ταραξιών, αλλά κυρίως για τη ρίψη χημικών μέσα στο πλήθος του κόσμου.

Επεισόδια - Σύνταγμα - 3

Οι αντιδράσεις ξεκινούν από την αξιωματική αντιπολίτευση, που ζητεί παραιτήσεις, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης, που την εγκαλεί γιατί δεν αναγνωρίζει τους ακροδεξιούς που προκάλεσαν τον χαμό, ενώ την κατηγορεί ότι «ταυτίζεται με την Χρυσή Αυγή».

Η μη απομόνωση των λίγων, μπροστά στο μεγάλο πλήθος, που προκάλεσαν τα επεισόδια, είναι αυτό για το οποίο κατηγορείται η Αστυνομία. Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, πάντως, μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα, παραδέχθηκε ότι υπήρξε «εσφαλμένος σχεδιασμός αντιμετώπισης» της κατάστασης.


Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Euro 2020: Το Βέλγιο νίκησε την Φινλανδία και προκρίθηκε (βίντεο)23:59Euro 2020: Η Δανία νίκησε τη Ρωσία και μπήκε στο... κόλπο της πρόκρισης (βίντεο)23:49Χριστίνα Μπόμπα: Δείτε πώς ήταν η κοιλίτσα της σε κάθε μήνα της εγκυμοσύνης!23:39Πονοκέφαλος: ένα σύμπτωμα, πολλές μορφές, περισσότερες διαγνώσεις23:26ΟΗΕ: Πάνω από 8500 τα παιδιά στρατιώτες το 202023:14Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής: Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα23:00Γλυκά Νερά: Η εισαγγελία Ανηλίκων αποφασίζει για το μωρό της Καρολάιν22:45Ύψιστη τιμή από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στον Μητσοτάκη22:31Covid-19 και κύηση22:16Δένδιας: Δεν έχουμε ξεχάσει την πειρατεία του αεροσκάφους της Ryanair22:03Euro 2020 – Τελικός: Περισσότεροι φίλαθλοι στο Γουέμπλεϊ21:51Η Ιταλία “φλέγεται” από καύσωνα21:37Νταϊάνα: Η αναβολή της επιστροφή από το Παρίσι – “Εάν είχε έρθει νωρίτερα ίσως να ζούσε”21:24Euro 2020: Η Αυστρία στο δρόμο της Ιταλίας, στο... περίμενε η Ουκρανία (βίντεο)21:10Euro 2020: Η Ολλανδία “εξαφάνισε” τη Βόρεια Μακεδονία με απόλυτο νικών (εικόνες)20:57Άρης: ρομπότ - πεζοπόρος για τον “Κόκκινο Πλανήτη”20:44Λιμανάκια Βουλιαγμένης: Αυτοκίνητο “καρφώθηκε” στα βράχια (εικόνες)20:31Euro 2020 – Καρεμπέ: Τα φαβορί μου είναι…20:17Θεσσαλονίκη: Περιπέτεια για επιβάτες σε ακυβέρνητο φουσκωτό 20:04Συνταγή για κεφτεδάκια από τον Πέτρο Συρίγο19:49
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο