LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΒουλήΔημοσίευση: 12 Νοεμβρίου 2018 10:54

Πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ για αρθροσκοπήσεις: να διερευνηθούν περαιτέρω οι ευθύνες Βορίδη και Σαλμά

Για «τυπικό δείγμα της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος», κάνουν λόγο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο πόρισμα τους. Η απάντηση του ΙΣΑ.

Ολομέλεια - Βουλή

Περαιτέρω διερεύνηση από την Δικαιοσύνη ευθυνών των πρώην υπουργών Μάκη Βορίδη και Μάριου Σαλμά για την υπόθεση των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων, προτείνουν στο πόρισμά τους που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα οι βουλευτές του  ΣΥΡΙΖΑ. Στο πόρισμα γίνεται λόγος «τυπικό δείγμα της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος» και ζητούν το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των εταιρειών που έκανα τις  αρθροσκοπήσεις  και επιστροφή στο κράτος  δια της διαδικαστικής οδού των χρημάτων που ξοδεύτηκαν.

Αναφορά υπάρχει και στον πρώην πρόεδρο του ΚΕΣΥ και πρώην βουλευτής της ΝΔ Παναγιώτη Σκανδαλάκη, τον πρώην Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

«Υπάρχουν «σοβαρές υπόνοιες μεθόδευσης και συμπαιγνίας με αποτέλεσμα το δημόσιο να βρεθεί ζημιωμένο», αναφέρουν στο 113 σελίδων πόρισμά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνουν πως «χρήζει περαιτέρω έρευνας ο τρόπος κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροπάθειας».

Ειδικότερα, ζητούν «να εξειδικευθούν οι ευθύνες των επικεφαλής των εισηγητικών οργάνων, του εκδώσαντος την υπουργική απόφαση τότε υπουργού Υγείας κ. Βορίδη για την εισαγωγή της κατάφωρα εσφαλμένης ρύθμισης, παρά την αντίθεση δύο διευθύνσεων του Υπουργείου σχετικά με το αποζημιούμενο ποσόν, του κ. Μάριου Σαλμά για τις ενέργειες επιχειρηματικής εκμετάλλευσης μιας καταφανώς λαθεμένης και επιζήμιας για το δημόσιο συμφέρον κοστολόγησης, καθώς και κάθε τρίτου αναγκαίως συμπράξαντος».  

ΒΟΥΛΗ - ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ

Αναφορικά με τον πρώην υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως «ελέγχεται πρωτίστως για τον πλημμελή έως ανύπαρκτο έλεγχο της απόφασης του ΚΕΣΥ, την παράκαμψη και αγνόηση των αντιρρήσεων που του εξέφρασαν οι Διευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας, την εν γένει έλλειψη διάθεσης περαιτέρω διερεύνησης του θέματος ώστε να προστατευθούν το δημόσιο σύστημα υγείας και τα δημόσια οικονομικά, καθώς και η άγνοια ή υποβάθμιση κρίσιμων θεμάτων, όπως της διαφοράς των ιατρικών πράξεων από τα ΚΕΝ».

Για τον Μάριο Σαλμά, ο οποίος την επίμαχη περίοδο δεν ήταν υπουργός και δεν υπάρχει υπογραφή του στην συγκεκριμένη υπόθεση, ο ΣΥΡΙΖΑ στο πόρισμά του, του καταλογίζει αντιδεοντολογική συμπεριφορά, ενώ μιλά για βάσιμες υποψίες ενεργούς εμπλοκής του στην όλη διαδικασία κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης.

«Ο κ. Σαλμάς, αν και δεν ασκούσε δημόσια εξουσία κατά την επίμαχη περίοδο, ελέγχεται για μια προφανώς αντιδεοντολογική συμπεριφορά με σκοπό την προώθηση της μεθόδου της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, ενώ η εν γένει δράση του φανερώνει όχι μόνο αδιαφορία για το γεγονός ότι εκμεταλλεύθηκε με σκοπό το οικονομικό όφελος μια καταφανώς υπερκοστολογημένη ιατρική πράξη, κάνοντας μάλιστα κατάχρηση στην εφαρμογή της, αλλά γεννά και βάσιμες υποψίες ενεργούς εμπλοκής του στην όλη διαδικασία κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, εκμεταλλευόμενος κυρίως την κοινή κομματική ιδιότητα με τους επικεφαλής των γνωμοδοτικών φορέων (ΚΕΣΥ,ΙΣΑ κλπ) , τη πολύχρονη βουλευτική του ιδιότητα, αλλά και την προγενέστερη παρουσία του ως Αναπληρωτής Υπουργός στο Υπουργείο Υγείας.

Μαριος Σαλμάς

Εν κατακλείδι και προεχόντως σημειώνεται η τεράστια ηθική απαξία της συμπεριφοράς του τέως υπουργού κ. Μάριου Σαλμά και σημειώνεται ότι με παρόμοιες πράξεις και παραλείψεις που σκοπό έχουν την προσπόριση αθέμιτου ή, πάντως, μη δικαιολογημένου οικονομικού οφέλους υποβαθμίζεται έως καταρρακώσεως το κύρος που οφείλει να διαθέτει ένα μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου», σημειώνουν.   

Σε ότι αφορά στον πρώην Πρόεδρο του ΚΕΣΥ Παναγιώτη Σκανδαλάκη, αναφέρουν πως «η εξέταση της υπόθεσης δημιουργεί ισχυρότατη εντύπωση ενός κρίσιμου ρόλου του όχι μόνο στη διαμόρφωση ενός σαθρού και σκόπιμα ασαφούς σκεπτικού που δημιούργησε μια επιστημονικά ανυπόστατη σύγχυση μεταξύ διαγνωστικής και επεμβατικής αρθροσκόπησης και, δι’ αυτού, στην κατάφωρη υπερκοστολόγηση της πράξης, αλλά και στην διατήρηση αυτών των στρεβλώσεων ως τη λήξη της θητείας του».

Για τον κ. Κοντό αναφέρουν πως «ελέγχεται πρωτίστως για τη σύναψη σύμβασης με ένα ιατρείο («Αρθροσκόπηση-Υπερηχοτομογραφία») το οποίο δεν ενέπιπτε στις νόμιμες προδιαγραφές των «ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων», αγνοώντας επιπροσθέτως όχι μόνο τις αντιρρήσεις του ίδιου του Οργανισμού στον οποίο προΐστατο, αλλά και την εν γένει αλληλογραφία των υπηρεσιών που ήδη έθετε εν αμφιβόλω της αποζημίωση μιας ιατρικής πράξης βάσει ΚΕΝ».

«Ο ρόλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) στην υπόθεση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης σχετίζεται κυρίως με τη δικαιοδοσία του, μεταξύ άλλων, να αδειοδοτεί τη λειτουργία και συστέγαση ιατρείων και να εγκρίνει το καταστατικό (και τη μετατροπή αυτού) των εγγεγραμμένων ως ιατρικών εταιρειών», είναι η αναφορά που γίνεται αναφορικά με τον κ. Πατούλη.  

Στο πόρισμα της πλειοψηφίας γίνεται λόγος «σαθρό περιεχόμενο της απόφασης κοστολόγησης και για  συνοδευτικές διαδικαστικές παρατυπίες  στην αδειοδότηση του ιατρικού φορέα όπου διενεργούνταν οι εξετάσεις και στη σύμβασή του με τον ΕΟΠΥΥ», υποστηρίζοντας πως κατά την άποψη της αυτά δημιουργούν σοβαρές υπόνοιες μεθόδευσης και συμπαιγνίας με αποτέλεσμα το δημοσιο να βρεθεί ζημιωμένο.

«Ενώ υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ διατυπώνουν εγγράφως σειρά ερωτημάτων, ενστάσεων ή και αντίθετων γνωμών στην επιχειρούμενη αποζημίωση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης με 1.500 ευρώ, η ηγεσία των ανωτέρω φορέων, καθώς και του ΚΕΣΥ, με κορυφαίο τον τότε Υπουργό κ. Βορίδη που επέμεινε αγνοώντας τις αντιρρήσεις και προβαίνοντας σε σειρά παραλείψεων και παρατυπιών προσδιόρισαν το κόστος της εν λόγω μεθόδου στο αστρονομικό αυτό ύψος», αναφέρουν.

Καταλήγουν δε, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί ένα τυπικό δείγμα διασπάθισης χρήματος η οποία συνετέλεσε μαζί με άλλες στην δημιουργία εκρηκτικών ελλειμμάτων σε πολλούς τομείς της εθνικής οικονομίας και οδήγησαν την Ελλάδα στην υπερχρέωση της.

Με αφορμή τα πορίσματα στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, ο Νίκος Καραθανασόπουλοςμέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, μιλώντας στον ρ/σ «24/7», υπογράμμισε πως θα πρέπει να αποδίδονται ευθύνες όπου υπάρχουν, όμως αυτή η συζήτηση δεν πρέπει να συγκαλύψει το βασικό ζήτημα που είναι ότι η Υγεία «εμπορευματοποιείται όλο και περισσότερο και αυτό αποτελεί το φυτώριο των σκανδάλων».

ΙΣΑ: εφαρμόσαμε επακριβώς τις αποφάσεις του Υπουργείου υγείας

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με αφορμή δημοσίευμα που αναφέρεται σε πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής που αφορά το θέμα της  αδειοδότησης εργαστηρίου αρθοσκόπησης, διευκρινίζει ότι το Δ.Σ του ΙΣΑ, ως όφειλε να πράξει, εφάρμοσε σε κάθε στάδιο, επακριβώς τις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες προερχόμενες από την προϊσταμένη αρχή ήταν δεσμευτικές. 

Ειδικότερα το Δ.Σ του ΙΣΑ, ενήργησε σύμφωνα, με την Υπουργική Απόφαση που αποδέχθηκε την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, τον Δεκέμβριο του 2014 (πατήστε εδώ για το έγγραφο) και κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης  της Νομικής του υπηρεσίας. Στη συνέχεια ο ΙΣΑ επανήλθε στο θέμα και ζήτησε την ανάκληση της αρχικής άδειας του φορέα ως εργαστηρίου και την τροποποίησή της, σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας.

Μάλιστα υπάρχει η σχετική αλληλογραφία των υπηρεσιών του ΙΣΑ, με το Υπουργείο Υγείας, με βάση την οποία ο ΙΣΑ, αποφασίζει την ανάκληση της προηγούμενης άδειας και την τροποποίησή της σε άλλη μορφή λειτουργίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.  Ωστόσο, ο τότε Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, με έγγραφό του, στις 11 Αυγούστου 2015 (πατήστε εδώ για το έγγραφο) ζήτησε από τον ΙΣΑ να διακόψει τις ενέργειες για την ανάκληση της άδειας και να αναμείνει  σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών - Λογότυπο

Ο μετέπειτα Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σχεδόν τρείς μήνες μετά, ανακάλεσε την απόφαση του προκατόχου του και ο ΙΣΑ πλέον σύμφωνα με την νέα αυτή απόφαση, ζήτησε άμεσα την τροποποίηση της άδειας,  διαδικασία που είχε  ήδη  δρομολογήσει πριν από την παρέμβαση του  Π. Κουρουμπλή. Σημειώνεται ότι ο ΙΣΑ δεν έχει καμία σχέση με την κοστολόγηση της σχετικής ιατρικής πράξης και τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ενήργησε δε σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, σύμφωνα με την άποψη του Υπουργείου Υγείας.

Εξάλλου η φύση του φορέα ως ιδιωτικού διαγνωστικού εργαστηρίου, που ήταν η αρχική μορφή του ή ως πολυϊατρείου, όπως τελικά τροποποιήθηκε, δεν επηρέαζε καθόλου την πορεία των πραγμάτων όσον αφορά στη δυνατότητα σύναψης σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, η οποία σημειωτέων παρέμεινε ως είχε έως τον Ιούνιο του 2016, με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαNovartis: Σαμαράς, Στουρνάρας, Βενιζέλος, Αβραμόπουλος, Γεωργιάδης και Λοβέρδος ζητούν “να βγει η κουκούλα από τους ψευδομάρτυρες”Σήμερα 12:43 | Ειδήσεις

Ο πρώην Πρωθυπουργός και οι πέντε πρώην υπουργοί ζητούν να αποκαλυφθούν οι “προστατευόμενοι μάρτυρες” και να καταθέσουν με την ταυτότητα τους, όπως ζητεί και η Εισαγγελέας.

Τσιάρας: αυστηροποίηση ποινών χωρίς ακρότητες (βίντεο)Σήμερα 08:37 | Ειδήσεις

Τι ξεκαθαρίζει για τον “νόμο Παρασκευόπουλου” και τον συλληφθέντα για τον βιασμό της καθαρίστριας στα Πετράλωνα. Τι αναφέρει για τις αλλαγές στον Κοινικό Κώδικα.

Σύνοδος Κορυφής: Τουρκία, Μεταναστευτικό και κορονοϊός στην “ατζέντα”Σήμερα 12:00 | Ειδήσεις

Τι θα συζητήσουν οι ηγέτες για το Ταμείο Ανάκαμψης και την σχέση με την Ρωσία. Ποια άλλα θέματα είναι “πάνω στο τραπέζι”.

Βόρεια Μακεδονία - Ζάεφ: Λάθος το tweet για “μακεδονική εθνική ποδοσφαίρου”Χθες 19:23 | Ειδήσεις

Αναδίπλωση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας μετά τις αντιδράσεις από την Αθήνα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κομοτηνή: Καταγγελία για βιασμό 6χρονου από 12χρονο15:00Μετάλλαξη Δέλτα: Έκτακτη σύσκεψη Χαρδαλιά - Τσιόδρα 14:48Μεσοπρόθεσμο: “Έκρηξη” επενδύσεων - Μείωση χρέους και ανεργίας14:37Πάρτι στο ΑΠΘ - Πρύτανης στον Εισαγγελέα: νοθευμένα ποτά και “μαύροι” τζίροι14:25Επίθεση στη Μονή Πετράκη: “Πλούσιο” παρελθόν του ιερέα με απειλές και ναρκωτικά (βίντεο)14:12Επίθεση στη Μονή Πετράκη - Ιερώνυμος: Άλλο πράγμα η συγχώρεσις, άλλο πράγμα η Δικαιοσύνη14:01Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 64χρονος για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης13:50Νεκρός 19χρονος σε τροχαίο13:38Μονή Πετράκη: Οι αναρτήσεις του ιερέα που έριξε το βιτριόλι13:26Επίθεση στη Μονή Πετράκη: στο Δρομοκαΐτειο ο δράστης13:14Σταύρος Μπαλάσκας: Παραιτήθηκε από το ΔΣ της ΠΟΑΣΥ13:01Novartis: Σαμαράς, Στουρνάρας, Βενιζέλος, Αβραμόπουλος, Γεωργιάδης και Λοβέρδος ζητούν “να βγει η κουκούλα από τους ψευδομάρτυρες”12:54Λίτσα Πατέρα - Ζώδια: η πανσέληνος και τα καλά που φέρνει στα ζώδια (βίντεο)12:41Αγρίνιο: ιερέας συνελήφθη για παιδική πορνογραφία12:30Μαΐαμι: Κατάρρευση κτηρίου και φόβοι για ανθρώπινες ζωές (εικόνες)12:18Άγιος Παντελεήμονας - ομαδικός βιασμός: Έγκυος με νοητική υστέρηση το θύμα12:06Σύνοδος Κορυφής: Τουρκία, Μεταναστευτικό και κορονοϊός στην “ατζέντα”11:54Κατερίνη: οικιακή βοηθός έκλεψε την κάρτα ηλικιωμένης και την “έγδυσε”11:41Αντιτρομοκρατική: έφοδος σε διαμέρισμα στην Αθήνα11:29Καύσωνας: Πού θα δείξει 42 βαθμούς το θερμόμετρο11:16
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο