LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΔιπλωματίαΔημοσίευση: 20 Νοεμβρίου 2017 14:18

Γονατιστός στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ο Πρόεδρος της Πολωνίας

Η συγκίνηση του Ντούντα μπροστά στο μνημείο και η κίνηση που προκάλεσε αίσθηση. Τι συζήτησε με Παυλόπουλο και Τσίπρα.

Πολωνός Πρόεδρος - Α. Ντούντα - Ελλάδα

Συγκίνηση προκάλεσε η κίνηση του Πολωνού Προέδρου Αντρέι Ντούντα μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Ο Πολωνός Πρόεδρος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, δεν κατέθεσε απλά στεφάνι μπροστά στο μνημείο, αλλά γονάτισε αποτίοντας, με αυτόν τον ξεχωριστό τρόπο, φόρο τιμής στους πεσόντες των πολέμων.

Η κίνησή του αυτή προκάλεσε το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στο σημείο, ενώ εξέπληξε ακόμα και τους τουρίστες που έτυχε να βρίσκονται την ώρα εκείνη στο Σύνταγμα.

Λίγο αργότερα, ο κ. Ντούντα συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά και με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πολωνός Πρόεδρος - Α. Ντούντα - Ελλάδα

Παυλόπουλος: Είμαστε πραγματικοί Ευρωπαίοι και δεν ταξιδεύουμε με "σημαίες ευκαιρίας" στην ΕΕ

«Εμείς, οι Έλληνες, μένουμε πιστοί στην ευρωπαϊκή μας πορεία, και είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί είμαστε πραγματικοί Ευρωπαίοι και δεν ταξιδεύουμε με σημαίες ευκαιρίας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του.

Οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας επιβεβαίωσαν κατά την συνάντησή τους, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του Πολωνού Προέδρου στην Αθήνα. Ο κ. Παυλόπουλος, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Πολωνό ομόλογό του για το μήνυμα συμπαράστασης στην τραγωδία που έπληξε τη δυτική Αττική κατά την πρόσφατη θεομηνία, υπογράμμισε ότι η σημερινή τους συνάντηση στην Αθήνα γίνεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το μέλλον και την προοπτική της κοινής μας Ευρωπαϊκής Εστίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε:

«Εμείς, οι Έλληνες, οι οποίοι με τόσες θυσίες -για τις οποίες δεν ευθυνόμαστε μάλιστα καθ' ολοκληρίαν- μένουμε πιστοί στην ευρωπαϊκή μας πορεία, είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε στην δημιουργία μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης με ομοσπονδιακή δομή, θεμελιωμένη στις βάσεις της Δημοκρατικής Αρχής και της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, η οποία θα φέρει σε πέρας τον πλανητικό ρόλο που της αναλογεί και της αρμόζει».

Πολωνός Πρόεδρος - Α. Ντούντα - Ελλάδα

Συγκεκριμένα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στον ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η ΕΕ στην υπεράσπιση και την εμπέδωση των θεμελιωδών αρχών της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, ιδίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Πολωνία και ο Πρόεδρός της είναι προσηλωμένοι στο ίδιο Ευρωπαϊκό Όραμα και Ιδεώδες. Υπογράμμισε, επίσης, ότι κύριο εφόδιο, κατά την εκπλήρωση αυτής της ιστορικής ευρωπαϊκής αποστολής, είναι ο αμοιβαίος σεβασμός των κατ' εξοχήν ευρωπαϊκών αξιών της Αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας, σε όλα τα κρίσιμα επίπεδα, πρωτίστως δε στα επίπεδα της αντιμετώπισης αφενός της βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και αφετέρου του προσφυγικού ζητήματος. Μάλιστα, το χαρακτήρισε υπαρξιακό για την κοινή Ευρωπαϊκή μας Εστία, αφού απ' αυτό κρίνονται οι ανθρωπιστικές της ευαισθησίες και, άρα, τα ανθρωπιστικά της χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έκανε στα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στο Γκέτεμποργκ, η οποία -όπως σημείωσε- «έβαλε τις βάσεις ενός πραγματικού ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, ως αναχώματος εναντίον του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού που υπονομεύουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» και σημείωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνεται, επιτέλους, τα αποτελέσματα μιας οικονομικής πολιτικής που έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Πολωνός Πρόεδρος - Ντούντε - Αθήνα

Αναφερόμενος στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό υπό το αμιγώς ευρωπαϊκό πλαίσιο, στηρίζοντας ανεπιφύλακτα την ενταξιακή πορεία των αντίστοιχων γειτονικών μας βαλκανικών κρατών, βεβαίως υπό την εξής όμως αυτονόητη προϋπόθεση: «Η ευόδωση αυτής της ενταξιακής πορείας προϋποθέτει, εκ μέρους των υποψηφίων προς ένταξη κρατών, τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, συνακόλουθα δε του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου». Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο επανέλαβε ότι η Ελλάδα υιοθετεί, σταθερά και με συνέπεια, τις εξής θέσεις: 

Όσον αφορά το Κυπριακό -πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα- σημείωσε ότι «πρέπει να λυθεί, το συντομότερο, αλλά με τον τρόπο που αρμόζει σε κράτος πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Και το Διεθνές, ιδίως δε το Ευρωπαϊκό, Δίκαιο δεν ανέχονται κράτος-μέλος με μειωμένη κυριαρχία, άρα δεν ανέχονται στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων. Και εσείς, οι Πολωνοί, έχετε πλήρη επίγνωση, πέραν των άλλων, του τι καταστροφικό προηγούμενο για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργούσε η ύπαρξη κράτους-μέλους, της οποίας την κυριαρχία επηρεάζουν ή και καθορίζουν, έστω και μερικώς, τρίτα κράτη».

Πολωνός Πρόεδρος - Α. Ντούντα - Ελλάδα

Σχετικά με την Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε «Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Τουρκίας. Όμως και εκείνη οφείλει πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, επομένως και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και της Συνθήκης της Λοζάνης. Η οποία καθορίζει επακριβώς και ανενδοιάστως τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για την ΠΓΔΜ τόνισε: «Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Πλην όμως, η εκ μέρους της εμμονή στη χρησιμοποίηση ονόματος, που όχι μόνον παραχαράσσει βάναυσα την Ιστορία αλλά αποπνέει αλυτρωτισμό -άρα έμμεση πλην σαφή αμφισβήτηση του status quo των συνόρων- είναι ευθέως αντίθετη προς το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική».

Πολωνός Πρόεδρος - Ντούντε - Αθήνα

Τέλος, για την Αλβανία, υπογράμμισε: «Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Αλβανίας. Πλην όμως, η εκ μέρους της συστηματική παραβίαση της κορωνίδας του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, δηλαδή των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με κυριότερα παραδείγματα τα δικαιώματα των Μειονοτήτων και το δικαίωμα στην Ιδιοκτησία, επίσης υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική».

Από την πλευρά του, ο Πολωνός Πρόεδρος , αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Παυλόπουλο να επισκεφθεί την Πολωνία, προκειμένου να εντατικοποιηθούν, όπως είπε, οι διμερείς σχέσεις.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του Brexit, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διατηρηθούν θύρες ανοιχτές. Σχετικά με τη διεύρυνση προς την περιοχή της Βαλκανικής, υποστήριξε ότι πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή η προοπτική του ευρωπαϊκού οράματος, τόσο για την ΠΓΔΜ, όσο και για την Αλβανία, τονίζοντας ότι οι θύρες πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές, δίνοντάς τους κίνητρα για να εκπληρώσουν τις ενταξιακές προϋποθέσεις.

Πολωνός Πρόεδρος - Α. Ντούντα - Ελλάδα

Μάλιστα, έκανε λόγο για καταπολέμηση της διαφθοράς, της εγκληματικότητας, μεταρρυθμίσεις Δικαίου και σεβασμό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και πρόσθεσε ότι πρέπει να τις πείσουμε ότι οι αλλαγές αυτές θα οδηγήσουν στην ευρωπαϊκή προοπτική. Επίσης, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συμβολή της Ελλάδας στις προσπάθειες της Πολωνίας να καταστεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα έτη 2018-2019 και σημείωσε ότι από τη θέση αυτή η χώρα του, θα συμβάλει με σύνεση σε θέματα όπως το Κυπριακό, το ζήτημα της ΠΓΔΜ και τη Μέση Ανατολή.

Απαντώντας, στα όσα είπε ο Πολωνός ομόλογός του για το Brexit, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Είμαι περήφανος που και οι δυο λαοί μας δίνουν τη μάχη τους μέσα στην Ευρώπη με πολλές δυσκολίες». Υπογράμμισε ότι «εμείς είμαστε πραγματικοί Ευρωπαίοι και δεν ταξιδεύουμε με «σημαίες ευκαιρίας», γεγονός το οποίο χαρακτήρισε τιμή τόσο για τον ελληνικό, όσο και για τον πολωνικό λαό, και κατέληξε αποδεχόμενος την πρόσκληση του κ. Ντούντα να επισκεφθεί την Πολωνία.

Τετ α τετ Τσίπρα - Ντούντα στο Μαξίμου

Τους μακροχρόνιους δεσμούς της Ελλάδας με την Πολωνία υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πολωνό Πρόεδρο.

«Είναι για μας σημαντική ευκαιρία η επίσκεψή σας, για να αναδείξουμε τις μακρόχρονες σχέσεις φιλίας που έχουν οι δυο λαοί. Άλλωστε αυτό το μάρτυρα και το γεγονός ότι σε δυο χρόνια γιορτάζουμε τα 100 έτη επισήμων διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας» είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας-Πολωνίας, με στόχο την αναβάθμιση της συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΠΟΛΩΝΙΑΣ - ΑΝΤΡΕΪ ΝΤΟΥΝΤΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε, «αν και βρισκόμαστε σε δυο διαφορετικά σημεία του ευρωπαϊκού χάρτη, εντούτοις ως χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, χώρες που βρισκόμαστε στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, έχουμε ένα διαρκή διάλογο, η αναβάθμιση του οποίου -θα ήταν κατά την άποψη μου -ιδιαίτερα επωφελής για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, αλλά και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε τομείς ενδιαφέροντος όπως η οικονομία, το εμπόριο, η ενέργεια, οι επικοινωνίες και οι μεταφορές» τόνισε. Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη του Πολωνού Προέδρου αποτελεί σημαντικό ορόσημο στις σχέσεις των δυο χωρών.

Εγκάρδια χαρακτήρισε την υποδοχή του από τον πρωθυπουργό, ο Πολωνός Πρόεδρος και ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για τη δυνατότητα που του έδωσε να συναντηθεί και να συνομιλήσει μαζί του. «Σε διάστημα 17 ετών δεν πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα επίσκεψη Πολωνού Προέδρου, οπότε με τη σειρά μου θεωρώ την επίσκεψη μου ορόσημο, που θα δώσει ώθηση στη συνεργασία των δυο χωρών» είπε ο κ. Ντούντα.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΠΟΛΩΝΙΑΣ - ΑΝΤΡΕΪ ΝΤΟΥΝΤΑ

Ο Πολωνός Πρόεδρος επεσήμανε, πως στα 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, οι δυο χώρες στήριξαν εμπράκτως η μια την άλλη, ενώ επίσης διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό, ότι η Ελλάδα είναι αγαπητή χώρα στους Πολωνούς πολίτες. «Εάν δεν ίσχυαν αυτά, δεν θα ήμασταν περήφανοι για το ένα εκατομμύριο επισκεπτών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντούντα.

Ο Πολωνός Πρόεδρος τόνισε, ότι «υπάρχουν πεδία που μπορούμε να αποκτήσουμε μια δυναμική στη σχέση μας» και αναφέρθηκε στην εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας και των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες. «Θα συναντηθώ με ισχυρούς Έλληνες εφοπλιστές και ευελπιστώ η συνεργασία μας, τόσο στον θαλάσσιο όσο και στον ναυπηγικό τομέα, να αναπτυχθεί» υπογράμμισε ο Άντρζεϊ Ντούντα.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΠΟΛΩΝΙΑΣ - ΑΝΤΡΕΪ ΝΤΟΥΝΤΑ

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜέρκελ: “κλείδωσε” η επίσκεψη της στην ΑθήναΣήμερα 13:37 | Ειδήσεις

Τη σχετική πρόσκληση της είχε απευθύνει ο Πρωθυπουργός στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στη Σλοβενία.

Δένδιας: Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ αναβαθμίζονται από τη νέα συμφωνίαΣήμερα 16:28 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Εξωτερικών για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τη νέα συμφωνία της χώρας μας με τις ΗΠΑ.

Συρεγγέλα στον ΑΝΤ1: Έρχονται “χώροι φύλαξης βρεφών” σε ιδιωτικές επιχειρήσειςΣήμερα 11:33 | Ειδήσεις

Ξεκινάει και το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς». Ποιους αφορά και ποιες είναι οι προϋποθέσεις.

Στυλιανίδης για φυσικές καταστροφές: Η ενημέρωση στο κέντρο της πρόληψηςΣήμερα 13:58 | Ειδήσεις

Το Αλεποχώρι επισκέφθηκε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Απένειμε τα εύσημα στους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παναιτωλικός - ΟΦΗ: νίκη με ανατροπή και εντάσεις18:05Ολοκαύτωμα Κερδυλίων: σαν σήμερα οι μαζικές εκτελέσεις αμάχων17:52Κορονοϊός: ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Κυριακής17:40Κορονοϊός: δεκάδες θάνατοι και 1712 νέα κρούσματα την Κυριακή17:28ΕΦΚΑ – ΟΑΕΔ: Οι πληρωμές της εβδομάδας17:17Κορονοϊός: “Λουκέτα” και πρόστιμα σε επιχειρήσεις17:03WRC - Ράλι Ισπανίας: Νικητής ο Νεβίλ16:50Δένδιας: Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ αναβαθμίζονται από τη νέα συμφωνία16:37Θεσσαλονίκη: Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας16:23Θεσσαλονίκη: στις φλόγες μηχανή μετά από τροχαίο (εικόνες)16:10Θεσπρωτία: καταδίωξη και εντοπισμός μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών (εικόνες)15:56Κορονοϊός – Γκάγκα: Έχουμε χάσει τρεις 20χρονους αυτή την εβδομάδα15:42Χειροτονήθηκε μητροπολίτης Περιστερίου ο Γρηγόριος (εικόνες)15:29Κέρκυρα: Θρίλερ με Βρετανό τουρίστα που βρέθηκε κρεμασμένος σε μπαλκόνι15:16Κορονοϊός –Μελβούρνη: η πόλη με το μακροβιότερο lockdown χαλαρώνει τα μέτρα15:02Ζιντάν για Μπενζεμά: Του αξίζει να κερδίσει αυτήν τη “Χρυσή Μπάλα”14:48Σχολεία: Οι τιμές στα κυλικεία 14:34ΚΙΝΑΛ – Παπανδρέου: σε εξέλιξη ο κύκλος των επαφών με τους υποψήφιους14:21Στυλιανίδης για φυσικές καταστροφές: Η ενημέρωση στο κέντρο της πρόληψης14:07Μέρκελ: “κλείδωσε” η επίσκεψη της στην Αθήνα13:52
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο