LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΔιπλωματίαΔημοσίευση: 14 Ιανουαρίου 2017 10:49

Κυπριακό: η πρόταση Αναστασιάδη για ασφάλεια και εγγυήσεις

Αναλυτικά η πρόταση Αναστασιάδη. Τα 3 βασικά σημεία και η πρόταση για τριμερές σύμφωνο φιλίας, Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου.

ΓΕΝΕΥΗ - ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΚΙΝΤΖΙ - ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ - ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Τρεις άξονες περιελάμβανε η πρόταση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και τις εγγυήσεις μετά τη λύση του Κυπριακού, την οποία κατέθεσε την Πέμπτη, στην έναρξη της διάσκεψης της Γενεύης.

Σύμφωνα με το κείμενο, που δόθηκε στην αγγλική γλώσσα αργά χθες στη δημοσιότητα από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρότεινε:

-Ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

-Τριμερές Σύμφωνο Φιλίας Τουρκίας, Ελλάδας, Κύπρου

-Μεταβατική περίοδο, κατά την οποία θα υπάρχει πολυεθνική αστυνομική δύναμη στην Κύπρο, με στόχο την αποτροπή και αντιμετώπιση απειλών στην ασφάλεια

Βέβαια είχε προηγηθεί η κατηγορηματική δήλωση Ερντογάν ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα είναι για πάντα στην Κύπρο, δήλωση που δυναμίτισε το κλίμα ανάμεσα στις δυομ πλευρές.

Σ' αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, αποτελεί ισχυρή του πεποίθηση ότι, πέραν από την εσωτερική δομή και μηχανισμών ασφάλειας, όπως αναλύονται στην πρόταση του εκτενώς, πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα διασφαλίζει και θα εγγυάται την ομαλή και ασφαλή εφαρμογή των προνοιών της λύσης, καθώς και της κατάστασης πραγμάτων μετά τη λύση και την κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και συνταγματική τάξη της ενωμένης Κύπρου.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΕΝΕΥΗΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΚΟΤΖΙΑΣ - ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

«Λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές εξελίξεις του παρελθόντος και του status quo που επικρατεί, η οποιαδήποτε παρουσία ξένων στρατευμάτων ή τα δικαιώματα εγγυήσεων και επεμβάσεων θα θεωρούνταν από την Ελληνοκυπριακή κοινότητα ως μη ισορροπημένη διευθέτηση», τόνισε.

Περαιτέρω, πρόσθεσε, «τέτοιες διευθετήσεις ασφάλειας θα προσέδιδαν μια αίσθηση υπεροχής της μίας κοινότητας με το αρνητικό του ότι θα γινόταν αντιληπτή ως απειλή για την άλλη κοινότητα».

Ως αποτέλεσμα, σημείωσε, θα ανατρεπόταν η πολιτική ισότητα, με την επικράτηση αδιεξόδων και αστάθειας επί της οικοδόμησης συναίνεσης και μιας λειτουργικής ομόσπονδης κυβέρνησης.

«Επιπρόσθετα των εσωτερικών ρυθμίσεων της συμφωνίας επίλυσης και της πρότασης μου, η οποία ήδη καταδεικνύει ότι η ανάγκη για οποιεσδήποτε εγγυήσεις ή ξένα στρατεύματα είναι αχρείαστη, επιτρέψετε μου ως ηγέτης της Ελληνοκυπριακής κοινότητας και Πρόεδρος ενός κράτους-μέλους της ΕΕ και του ΟΗΕ να εισηγηθώ ότι η ιδιότητα της ενωμένης Κύπρου ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχει την καλύτερη μορφή ασφάλειας και εγγύησης της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της από οποιεσδήποτε εξωτερικές απειλές», επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αρχής γενόμενης από τα Ηνωμένα Έθνη, και τον καταστατικό χάρτη τους, μέσω των διάφορων προνοιών του, εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των μελών του και προνοεί τον τρόπο επίλυσης διαφορών ή διενέξεων μεταξύ των κρατών-μελών του και την απαραίτητη υιοθέτηση δράσης κατά τρόπο που θεωρεί απαραίτητο, έτσι ώστε να διατηρηθεί ή να επανακτηθεί η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια».

ΓΕΝΕΥΗ - ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΚΙΝΤΖΙ - ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ - ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις, ενώ περιγράφοντας την πρότασή του, είπε ότι έχει αναγνωρίσει πως για να συμφωνηθεί μια μεταβατική περίοδος, πρέπει να δημιουργηθεί μια πολυεθνική αστυνομική δύναμη, με στόχο την πρόληψη ή την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε απειλών στην ασφάλεια είτε Ελληνοκυπρίων είτε Τουρκοκυπρίων.

Σε σχέση με την ΕΕ επισήμανε ότι όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα απολαμβάνουν πλήρως των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών της ευρωπαϊκής οικογένειας και έκανε ιδιαίτερη μνεία στα άρθρα 42(7) και 222(1) της Συνθήκης της ΕΕ, τα οποία, όπως υπέδειξε, αναφέρονται στην υποχρέωση που έχει η ΕΕ να συνδράμει κράτος-μέλος σε περίπτωση που είναι θύμα ένοπλων εχθροπραξιών.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου εξήγησε ότι η πρόταση του προνοεί την καθιέρωση ενός συμφώνου φιλίας μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου. Ενός συμφώνου, πρόσθεσε, «το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση στερεών θεμελίων για τη μελλοντική σχέση των τριών χωρών, προς όφελος των λαών τους».

Παράλληλα, είναι προς το βέλτιστο συμφέρον της Κύπρου, σημείωσε, η οποία απολαμβάνει εξαίρετες σχέσεις με όλους τους γείτονες της, να επεκτείνει τους συνεταιρισμούς της στην άμεση περιοχή, μέσω της δημιουργίας μιας συμμαχίας με την Τουρκία, «ενός γείτονα με τον οποίο μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες και προκλήσεις».

Είναι γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους, είπε ο κ. Αναστασιάδης, «που έχω συχνά τονίσει τις φανερές θετικές επιπτώσεις από την επίτευξη λύσης, σε τριμερές, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αφού είμαι πεπεισμένος ότι αυτό πρέπει να είναι κοινός μας στρατηγικός στόχος και όραμα που πρέπει να καθοδηγεί τις παρεμβάσεις μας και τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν σήμερα και τις επόμενες μέρες και εβδομάδες».

Ν. Αναστασιάδης - Γενεύη - Κυπριακό

Η επίτευξη μιας διαρκούς και βιώσιμης λύσης, τόνισε περαιτέρω, θα προωθήσει την περιφερειακή ειρήνη, ασφάλεια και προβλεψιμότητα και με τη σειρά της η ενωμένη Κύπρος θα είναι ένα εξαιρετικό πρότυπο μιας ευημερούσας, δίκαιης και ειρηνικής κοινωνίας στην ταραγμένη κοινή μας γειτονιά, την Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι αυτό «θα δημιουργήσει μια νέα περίοδο φιλίας, με θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και στη γενικότερη ασφάλεια και ενεργειακή αρχιτεκτονική της ΕΕ».

Πρώτα απ' όλα, επεσήμανε, «θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων, δημιουργώντας συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερούσας συνεργασίας, ανεξάρτητα από την εθνική, πολιτιστική και θρησκευτική διαφορετικότητά τους, προς όφελος των μελλοντικών γενιών». Θα είναι, μια λύση σε ένα διεθνές πρόβλημα, το οποίο έχει παραμείνει στην ημερήσια διάταξη των Ηνωμένων Εθνών τις τελευταίες δεκαετίες, θα προσφέρει ένα φάρο ελπίδας ότι ακόμη και τα πιο δύσκολα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά μέσω των Ηνωμένων Εθνών, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η παρουσία όλων στη διάσκεψη επιβεβαιώνει την πολιτική προσήλωση να εμπλακούν εποικοδομητικά και σε καλό πνεύμα και θέληση, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία ή τουλάχιστον να γεφυρωθούν διαφορές στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, για να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη μιας περιεκτικής λύσης του Κυπριακού.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης σε Κυριακίδου: Έχουμε αρκετά εμβόλια αν χρειαστεί ενισχυτική δόσηΣήμερα 12:52 | Ειδήσεις

Νεότερες ηλικίες, οι οποίες πρέπει να πειστούν και αυτές να συμμετέχουν στη διαδικασία του εμβολιασμού, είναι κάτι στο οποίο αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν – Ερντογάν: Επικοινωνία πριν τη Σύνοδο ΚορυφήςΧθες 22:53 | Ειδήσεις

Η επικεφαλής της Κομισιόν επικοινώνησε με τον Τούρκο Πρόεδρο λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Εμβολιασμός - Κυριακίδου: Το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι άρτιο και σέβεται τον πολίτηΣήμερα 11:54 | Ειδήσεις

Με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, συναντήθηκε ο Βασίλης Κικίλιας. Ποια θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο.

Μητσοτάκης - Αλ Σίσι προς Ερντογάν: Κοινός στόχος η ηρεμία στην γειτονιά μαςΧθες 14:21 | Ειδήσεις

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο Κάιρο, είχε ο Πρωθυπουργός. Οι δηλώσεις τους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γλυκά Νερά - Άρειος Πάγος: έρευνα για το ημερολόγιο της Καρολάιν13:33Καιρός: Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για καύσωνα μέχρι την Κυριακή13:21Νίκος Αλέφαντος: ο αντισυμβατικός χαρακτήρας και ο Ολυμπιακός13:10Μητσοτάκης σε Κυριακίδου: Έχουμε αρκετά εμβόλια αν χρειαστεί ενισχυτική δόση13:04Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ φεύγουν, οι Ταλιμπάν επέστρεψαν (βίντεο)12:52Ζώδια από την Λίτσα Πατέρα: Η Αφροδίτη βοηθά τις σχέσεις (βίντεο) 12:40Σκρέκας στο Κάιρο: επί τάπητος η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου12:29Βαλερί Μπακό: Τα βλέμματα στραμμένα στη δίκη της γυναίκας που σκότωσε τον βασανιστή της12:18Γλυκά Νερά: Εξαφάνιση 53χρονου - Συναγερμός στις Αρχές12:06Εμβολιασμός - Κυριακίδου: Το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι άρτιο και σέβεται τον πολίτη11:55Ασφαλιστικές εισφορές: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια Μαΐου11:43Γλυκά Νερά - Δικηγόρος οικογένειας Καρολάιν: σε συνεννόηση οι δύο οικογένειες για την επιμέλεια του παιδιού11:31Δολοφονία στα Γλυκά Νερά - Λυκουρέζος: Αν κάποιος είναι εν βρασμώ, δεν χτίζει τέτοιο τεχνούργημα (βίντεο)11:19Ο Καρλ Νασίμπ αποκάλυψε πως είναι ομοφυλόφιλος11:07Euro 2020: Οι 11 ομάδες που προκρίθηκαν στους “16”10:56Γλυκά Νερά – Πατέρας Καρολάιν: Δικαιοσύνη για το μωρό10:44Πανελλήνιες 2021: τα θέματα στην Οικονομία10:33Πανελλήνιες 2021: Τα θέματα στη Φυσική10:22Πανελλήνιες 2021: τα θέματα στην Ιστορία10:11Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Στην Ευελπίδων ο πιλότος - Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας10:00
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο