LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΓενικάΔημοσίευση: 31 Οκτωβρίου 2016 21:35

Νέο “ναυάγιο” για τη συγκρότηση του ΕΣΡ

Δεν βρέθηκε η χρυσή τομή παρά την απόσυρση της υποψηφιότητας Πολύδωρα. Κυβερνητικές πηγλες ανέφεραν ότι “παγώνει” η νομοθετική ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς.

Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης - ΕΣΡ - κανάλια - διάσκεψη προέδρων Βουλής

Ούτε στην πέμπτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για την συγκρότηση του ΕΣΡ κατέστη εφικτό να υπάρξει σύγκλιση για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το Συμβούλιο κι έτσι η όλη διαδικασία παραμένει "στον αέρα".

Στην ψηφοφορία που έγινε μετά απο συνεδρίαση 4,5 ωρών στην Διάσκεψη των Προέδρων, υπέρ της τελικής πρότασης ψήφισαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης, αλλά κι εκείνοι απο την Δημοκρατική Συμπάράταξη και το Ποτάμι, "παρών" δήλωσαν ΝΔ και ΚΚΕ, "οχι" προβάλλοντας αντιρρήσεις επί της διαδικασίας και όχι επί των προσώπων η Ένωση Κεντρώων, ενώ απών ήταν ο εκπρόσωοπος της Χρυσής Αυγής

Απο νωρίς είχε αποσυρθεί - δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία - η πρόταση για τον Βύρωνα Πολύδωρα, ενώ ενστάσεις υπήρξαν απο την πλευρά πολλών κομμάτων για το πρόσωπο του Βασίλη Μουλόπουλου, που είχε προταθεί για την θέση του Αντιπροέδρου του ΕΣΡ.

Η τελική πρόταση, που μετά απο διεργασίες, τέθηκε σε ψηφοφορία, πρόεβλεπε για την θέση του Προέδρου του ΕΣΡ τον κ. Ροδόλφο Μορώνη, για την θέση του Αντιπροέδρου τον κ. Νίκο Κιάο και για την θέση του μέλους τον κ. Βασίλη Μουλόπουλο.

Επί της πρότασης αυτής, καταμετρήθηκαν 16 "ναι" (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι) , 6 "παρών (ΝΔ, ΚΚΕ), 1 "όχι" (Ένωση Κεντρώων), ενώ απουσίασε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

Βάσει της ψηφοφορίας, δεν συγκεντρώθηκε η αυξημένη πλειοψηφία των 4/5, που απαιτείται κατά το Σύνταγμα για την συγκρότηση του ΕΣΡ κι έτσι το όλο θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα, ενώ μαίνονται οι αντιδράσεις, κυρίως απο μέρους της ΝΔ, για την τροπολογία με την οποία αναστέλλεται και δεν καταργείται το άρθρο του νόμου Παππά, με το οποίο είχαν εκχωρηθεί στην Γενική Γραμαμτεία Ενημέρωσης κι Επικοινωνίας οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ για την αδειοδότηση των καναλιών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρόεδρος της Βουλής,Νίκος Βούτσης, υπογράμμισε ότι υπάρχει η δέσμευση του Πρωθυπουργού, όσο και του ιδίου για απαρέγκλιτη τήρηση της απόφασης του ΣτΕ.

Μαξίμου: να αναλάβει τις ευθύνες της η ΝΔ

Αμέσως μετά την άκαρπη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση.

«Η ευρεία πλειοψηφία στην διάσκεψη των Προέδρων, υποχρεώνει την ΝΔ να αναλάβει τις ευθύνες της.

Για πρώτη φορά, σήμερα, μετά από 5 συνεδριάσεις, διαμορφώθηκε, στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ευρεία πλειοψηφία, πολύ κοντά στην συνταγματικά απαιτούμενη των 4/5.

Διαμορφώνονται, έτσι, ισχυρές τάσεις συναίνεσης για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση.

Η νέα αυτή πραγματικότητα υποχρεώνει την ηγεσία της ΝΔ, να μετακινηθεί, επιτέλους, στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, από την ανοιχτή υπονόμευση σε θέση ευθύνης».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, αναφερόμενος στη διαδικασία για τη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ, δήλωσε, «στο ρεσιτάλ ανευθυνότητας τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε σήμερα  η ΝΔ».

“Παγώνει” η νομοθετική ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς

Να μην επισπευσθεί η νομοθετική ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς, αλλά να συγκληθεί εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων, σε μια περαιτέρω προσπάθεια να καμφθεί η αδιαλλαξία της ΝΔ, αποφάσισε η κυβέρνηση, δεδομένης της ευρείας πλειοψηφίας που διαμορφώθηκε στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων, δήλωσαν κυβερνητικοί κύκλοι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της κυβέρνησης, μετά από την ολοκλήρωση της Διάσκεψης των Προέδρων έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη με τη συμμετοχή και του Προέδρου της Βουλής.

Με δεδομένη την ευρεία πλειοψηφία που διαμορφώθηκε, όπως επισήμαιναν, αποφασίστηκε να μην επισπευσθεί η νομοθετική ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς, αλλά να συγκληθεί εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων, με την ίδια πρόταση για τα πρόσωπα, σε μια περαιτέρω προσπάθεια να καμφθεί η αδιαλλαξία της ΝΔ, όπως εξηγούσαν.

“Πόλεμος” για τον Βύρωνα πριν την κρίσιμη διάσκεψη των προέδρων για το ΕΣΡ

Αδιάκοπη είναι η μάχη Κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας για τις επόμενες κινήσεις ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου, με αιχμή την συγκρότηση του ΕΣΡ και τα πρόσωπα που θα το απαρτίζουν.

«Η είδηση είναι ότι η Νέα Δημοκρατία, ακόμη και γι΄ αυτό το πρόσωπο βρήκε άμεσα την δυνατότητα να το στηλιτεύσει, να το κατηγορήσει και να το επικρίνει, για να κόψει κάθε δυνατότητα συνεννόησης» ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Μιλώντας στον Real FM τόνισε πως «όπως κυλάει το νερό στο αυλάκι, αποκαλύπτεται ποιες δυνάμεις χρησιμοποιούν τα πρόσωπα ως πρόσχημα για να μην συναινέσουν, διότι δεν θέλουν να υπάρξει λύση».

Βύρων Πολύδωρας - ΕΣΡ - Μέγαρο Μαξίμου

"Τερτίπι" χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος την πρόταση της κυβέρνησης να αναλάβει πρόεδρος του ΕΣΡ ο Βύρωνας Πολύδωρας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι «η πρόταση δεν έχει θεσμικό βάρος», καθώς «χρειάζονται πρόσωπα ευρύτατης αποδοχής και εγνωσμένου κύρους».

«Να σηματοδοτήσει ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει σώνει και καλά ένα πρόσωπο προερχόμενο από τον χώρο της Αριστεράς» τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος αναφορικά με την υποψηφιότητα Πολύδωρα επισημαίνοντας πως «δεν έχει “παντρευτεί” η κυβέρνηση τον κ. Πολύδωρα».

«Πρέπει να βρεθεί μία λύση, πρέπει να συσταθεί ΕΣΡ» τόνισε ο Πάνος Καμμένος, μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα.

Ο Υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που ξεκίνησε την προσπάθεια για την αλλαγή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, συμπληρώνοντας ότι, «η πρόταση που είχαμε κάνει τότε, ως ΑΝΕΛ, ήταν ο Παπαγγελόπουλος, αλλά η πρόταση είχε απορριφθεί κι έτσι αναγκάστηκε η κυβέρνηση να κάνει τον νόμο Παππά και με κόστος για την αριστερά να προτείνει τον Πολύδωρα».

Την πεποίθηση πως η ΝΔ και η αντιπολίτευση θα συνεχίσουν να σαμποτάρουν την συγκρότηση του ΕΣΡ εξέφρασε ο Υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης. «Παρά το γεγονός ότι η ΝΔ φαίνεται να σέρνει την κυβέρνηση σε αδιέξοδο, η κυβέρνηση έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία, έχει πολλά όπλα για να χρησιμοποιήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βύρων Πολύδωρας - Μέγαρο Μαξίμου

Από την πλευρά της πάντως, η Νέα Δημοκρατία επιμένει ότι η Κυβέρνηση δεν έχει αρμοδιότητα ούτε για την προσωρινή αδειοδότηση σταθμών, κάτι που επιτακτικά της ζητά να τρέξει η Κουμουνδούρου.

«Πώς θα κάνει ρύθμιση για προσωρινή λειτουργία, όταν δεν έχει αρμοδιότητα για την μόνιμη ρύθμιση;» διερωτήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.

Η επιλογή του Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ, δεν συνάντησε μόνο την καθολική άρνηση της αντιπολίτευσης, αλλά και αντιδράσεις από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη επίσης δεν αποδέχεται την πρόταση για την ανάθεση της προεδρίας του ΕΣΡ στον Βύρωνα Πολύδωρα, δηλώνει ωστόσο, έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, ώστε να βρεθεί μια συναινετική λύση για τη συγκρότηση του φορέα.

ΣΥΡΙΖΑ: η ΝΔ έχει τη συνταγματική υποχρέωση να συμβάλλει στην συγκρότηση του ΕΣΡ

«Ο Βύρων Πολύδωρας προέρχεται από τη δεξιά παράταξη. Δεν είναι πολιτικός φίλος του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτόν, ακριβώς, το λόγο η πρόταση για να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ δεν είναι μια πρόταση παραταξιακής λογικής. Είναι μια πρόταση στο πλαίσιο της αναζήτησης συναινέσεων» αναφέρει σε ανακοίνωση του, σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, και προσθέτει ότι «η ΝΔ έχει την ευκαιρία αλλά και τη συνταγματική υποχρέωση να προσέλθει στη διάσκεψη των προέδρων της βουλής και να συμβάλλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, αφού, επαναλαμβάνουμε η αντιπαράθεση για τις αρμοδιότητες δεν έχει πλέον καμία βάση».

Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει αναγκαία «μία νομοθετική παρέμβαση η οποία θα καλύπτει το νομικό κενό μη αδειοδότησης και μη συγκρότησης του ΕΣΡ από τώρα μέχρι και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού» ενώ μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει τάχιστα σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία».

Αναστέλλεται το άρθρο για ΓΓ Ενημέρωσης και αριθμό αδειών

Κατατέθηκε από την κυβέρνηση η τροπολογία με την οποία αναστέλλεται η εφαρμογή του άρθρου 2Α του νόμου 4339/2015. Η αναστολή είναι έως τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία αφορά:

τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας

τον τρόπο διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας κατά την πρώτη εφαρμογή του (δηλαδή από τη Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης).

Η τροπολογία θα τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη.

τροπολογία - Σχέδιο Νόμου - Παππάς

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: “Κόκκινη γραμμή” η αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίαςΧθες 05:41 | Ειδήσεις

Η ομιλία του Πρωθυπουργού στο βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Τι είπε για τον Ερντογάν, το μεταναστευτικό και το Κυπριακό.

Δένδιας: Η μόνη απάντηση στις “γκαιμπελικές” πρακτικές είναι η αποδόμηση των fake newsΧθες 11:31 | Ειδήσεις

Τα μηνύματα του υπουργού Εξωτερικών με άρθρο του στην ειδική έκδοση «Οι Μεγάλες Ιδέες» των New York Times.

Μητσοτάκης: To μήνυμα στο Twitter γραμμένο στα τουρκικάΧθες 07:07 | Ειδήσεις

Μήνυμα στον τουρκικό λαό έστειλε ο Πρωθυπουργός μέσω Twitter μετά την ομιλία του στον ΟΗΕ. 

Καλίν: Δεν αποκλείει συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην ΠράγαΧθες 13:44 | Ειδήσεις

Από τα βήματα της ελληνικής πλευράς θα εξαρτηθεί αν θα υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν λέει τώρα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Nations League: Η Ελλάδα έχασε το αήττητο από την Κύπρο23:59Λαβρόφ: κατηγορεί την Δύση για “γκροτέσκα” ρωσοφοβία23:50Θρομβοφιλία και κύηση23:43Τουρνουά “Παύλος Γιαννακόπουλος”: Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε στον τελικό από την Αρμάνι23:29Παλαιό Φάληρο: από ληστεία σε fast food αποκαλύφθηκε η πλούσια δράση συμμορίας23:15Εξάρχεια - Μετρό: Επεισόδια στην πορεία διαμαρτυρίας (εικόνες)23:01Αγία Βαρβάρα: στα χέρια της ΕΛΑΣ συμμορία για διακίνηση ναρκωτικών 22:47Ρόδος: Φωτιά σε διαμέρισμα22:33Δράμα: Χειρόγραφο ευαγγέλιο του 11ου αιώνα επέστρεψε στο Παγγαίο (εικόνες)22:19Σέρρες: Έχασε τη ζωή του κόβοντας ξύλα για το τζάκι22:04Αγριογούρουνα - Δανιηλίδης: Πρόσφατα προκάλεσαν πολύνεκρο δυστύχημα (βίντεο)21:50Εθνική Αργεντινής – Μέσι: Η αναγέννηση του “ψύλλου” έφερε χαμόγελα21:36Rapid test δωρεάν την Κυριακή σε 32 σημεία21:22Τουρνουά “Παύλος Γιαννακόπουλος”: Η Εφές νίκησε την Μακάμπι Τελ Αβίβ21:08Ιράν: διαδήλωση για τη Μαχσά στο Σύνταγμα (εικόνες)20:53“Παγιδευμένοι”: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)20:38Σούζαν Ίτον: Ξανά στο εδώλιο ο δράστης20:23Ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος: Στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα (εικόνες)20:08Βόλος: Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο (εικόνες)19:54Παναγία των Παρισίων: Ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης19:40
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο