LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΔιπλωματίαΔημοσίευση: 16 Οκτωβρίου 2016 13:12

Κοτζιάς: Δεν είναι τυχαίο ότι μας αποκαλούν “σκληρά καρύδια”

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε στους φόβους για “θερμό επεισόδιο” με την Τουρκία, στο Κυπριακό και στο “τσαμικό ζήτημα”.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ - ΡΟΔΟΣ

«Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάποιες πρωτεύουσες μας ονοματίζουν… σκληρά καρύδια», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο “Έθνος της Κυριακής” μιλώντας για όλα τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν την ελληνική διπλωματία, από τις τουρκικές γκρίζες διεκδικήσεις στο Αιγαίο, και το τσάμικο ζήτημα, μέχρι το Κυπριακό και την κριτική που του άσκησε η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Το Αιγαίο δεν πρόκειται να γίνει “έπαθλο” κανενός» υπογραμμίζει ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας ότι «η κούρσα εθνικιστικής πλειοδοσίας, από όπου και αν προέρχεται πρέπει να τελειώνει» καθώς η ελληνική διπλωματία δεν θα επιτρέψει «η πολιτική της ειρήνης να κατανοηθεί εσφαλμένα ως πολιτική υποχωρήσεων ή κατευνασμού».

Την έξαρση του ιδιότυπου αναθεωρητισμού της τουρκικής πολιτικής σκηνής μετά την επάνοδο στοιχείων εθνικισμού από πολλές πλευρές- εφόσον ό,τι γίνεται αντικείμενο διαπάλης στο εσωτερικό, αποκτά και εξωτερική διάσταση- όπως τονίζει ο κ. Κοτζιάς, η ελληνική διπλωματία την αντιμετωπίζει με νηφαλιότητα, ηρεμία, αυτοπεποίθηση και με μια μακροπρόθεσμη ματιά». «Δεν την υποτιμάμε, αλλά ούτε και την υπερτιμάμε», σημειώνει.

AP - Τουρκία - Ελλάδα - Τσίπρας - Κοτζιάς

Ερωτηθείς αν υπάρχει φόβος για θερμό επεισόδιο, αναφέρει ότι «παραμένει η προσπάθεια κύκλων των τουρκικών ελίτ να θέτουν υπό αμφιβολία το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα της Ελλάδας που απορρέουν από αυτό» με στόχο «να γκριζάρουν αυτά τα δίκαια και κατόπιν να τα θέσουν σε διαδικασία αμφισβήτησης κάτω από τη σκοπιά ενός ανιστόρητου αναθεωρητισμού». Ωστόσο όπως υπογραμμίζει ότι «τέτοιου είδους σχεδιασμοί δεν έχουν καμιά τύχη με εμάς», «έχουμε εξαιρετική άμυνα και διπλωματία», «η Ελλάδα γνωρίζει τι θέλει και πώς μπορεί να αποτρέπει εκδηλώσεις κάθε είδους. Στηριζόμαστε στο διεθνές δίκαιο και στα ιστορικά μας δικαιώματα».

Σχετικά με την άρση της βίζας που ζητάει η Τουρκία από την ΕΕ επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα στηρίζει την εφαρμογή της συμφωνίας και ταυτόχρονα φροντίζει να αυξάνει το πολιτικό κόστος για όποιον την υπονομεύσει.

AP - Τσάμηδες - Κοτζιάς - Αλβανία – Τίρανα

Απαντώντας για την αναφορά του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν σε “τσαμικό ζήτημα” ο υπουργός Εξωτερικών εξηγεί ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης δεν έγινε αποδεκτό από την Ελλάδα το αλβανικό αίτημα να συζητηθεί και αυτό «το ανύπαρκτο πρόβλημα», εξήγησε ότι υπάρχουν φωνές ρεαλισμού και συνεργασίας στην Αλβανία» αλλά και «τα αντικειμενικά συμφέροντα και στις δύο χώρες που απαιτούν καλές σχέσεις» και τόνισε τη σημασία της επίλυσης των προβλημάτων πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ χωρίς παρεμβάσεις τρίτων.

Ως προς τον κ. Χαν, ειδικότερα, του καταλογίζει τρία λάθη: «Το πρώτο, χωρίς να έχει καμία εξουσιοδότηση και ρόλο βγήκε και δημοσιοποίησε κατάλογο θεμάτων διαπραγμάτευσης. Το δεύτερο, χειρότερο από το πρώτο, είναι ότι συμπλήρωσε τον κατάλογο με ένα ανύπαρκτο θέμα. Το τρίτο είναι ότι με αυτό τον τρόπο κινδύνεψε να τινάξει στον αέρα την όλη διαπραγμάτευση».

Παράλληλα όμως επιρρίπτει ευθύνες και στην αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς ορισμένοι συνηθίζουν να υιοθετούν οτιδήποτε λέει ο οποιοσδήποτε αρκεί να στρέφεται σε βάρος της Ελλάδας και της εξωτερικής μας πολιτικής. Ελπίζω κάποια στιγμή να συνέλθουν».

Συνάντηση - Κοτζιάς - Μπαν Κι Μουν - υπουργείο Εξωτερικών

Ο κ. Κοτζιάς τονίζει επίσης ότι «η εξωτερική πολιτική δεν είναι για δημοσιοσχεσίτες. Είναι για υπεύθυνους, μετρημένους πατριώτες που φροντίζουν όσο καλύτερα μπορούν τα συμφέροντα της χώρας». Εξηγεί επίσης ότι «κάποιοι συνήθισαν να έχουν το υπουργείο σαν σουρωτήρι πληροφόρησής τους. Να μαθαίνουν το τι συμβαίνει ακόμα και πριν τον υπουργό. Η περίοδος αυτή τέλειωσε. Ό,τι οφείλει να είναι δημόσιο γίνεται δημόσια. Ό,τι απαιτεί διαπραγματεύσεις και προφύλαξή τους θα προφυλάσσεται. Γίναμε ξανά μια χώρα με εξωτερική πολιτική που εκτιμάται και γίνεται σεβαστή. Μια εξωτερική πολιτική νηφάλια, σοβαρή με πλειάδα πρωτοβουλιών. Μόνο στον τελευταίο χρόνο φτιάξαμε πέντε νέους περιφερειακούς και διεθνείς θεσμούς. Οι πρωτοβουλίες μας βρήκαν ανταπόκριση και αυτό δείχνει το διεθνές κύρος που επανακτά η χώρα».

Ερωτηθείς αν η ελληνική πλευρά δέχεται έξωθεν πιέσεις, να κάνει πίσω σε θέματα σχετικά με την Αλβανία και τα Σκόπια ο κ. Κοτζιάς απαντά ότι «δεν είναι τυχαίο ότι σε κάποιες πρωτεύουσες μας ονοματίζουν «σκληρά καρύδια», σημειώνει ότι «ακόμα και πριν μια εβδομάδα θέσαμε βέτο» και ο ίδιος υπενθύμισε σε όλους ότι η ΕΕ πρέπει να διέπεται από τους κανόνες του δικαίου και ότι αυτό είναι που την ξεχωρίζει από άλλες περιφερειακές συνεργασίες και ενώσεις». «Πέρσι» προσθέτει «την προηγουμένη του πρώτου ταξιδιού μου τον Ιούνιο του 2015 στη ΠΓΔΜ, έκανα χρήση βέτο ως προς αυτή τη χώρα. Φέτος έκανα χρήση βέτο τασσόμενος κατά των σε βάρος της κυρώσεων.

Νίκος Κοτζιάς - Ιωάννης Κασουλίδης - Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα - Ρόδος

Απαντώντας σχετικά με το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνει ότι «το θεμέλιο στο Κυπριακό πρόβλημα είναι η ξένη κατοχή στο όνομα ενός συστήματος εγγυήσεων» που πρέπει «να καταργήσει μια πραγματική λύση οριστικά και αμετάκλητα» και τονίζει ότι οι συμβιβασμοί «πρέπει να είναι καλοί και όχι σάπιοι».

«Απαιτούμενο για να υπάρξει λύση» όπως υπογραμμίζει είναι η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο, ενώ ερωτηθείς, χαρακτηρίζει «αχρείαστη και επικίνδυνη» μία συμφωνία σταδιακής αποχώρησης με ανοιχτή ημερομηνία ολοκλήρωσης αποσαφηνίζοντας κατηγορηματικά ότι «από τη στιγμή που θα υπάρχουν συνιστώσες πολιτείες με ίδιας ποιότητας δικαιώματα, το πρόβλημα δεν μπορεί να παραπεμφθεί στο μέλλον» καθώς «ανοικτή ημερομηνία σημαίνει νομιμοποίηση και διαιώνιση της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων. Άμεση ομολογία μη λύσης του Κυπριακού».

Ως προς ένα νέο εναλλακτικό σύστημα ασφαλείας ο κ. Κοτζιάς αποσαφηνίζει ότι «το προς λύση πρόβλημα είναι η ασφάλεια όλων των Κυπρίων, όχι τα συμφέροντα τρίτης χώρας» και «όχι αυτό που επιθυμούν κάποιοι στη θέση των “εγγυήσεων” ως προς όλο το νησί, τουρκικές “εγγυήσεις” αποκλειστικά για τους Τουρκοκύπριους» καθώς «αυτό θα σήμαινε ντε-φάκτο τη διχοτόμηση του νησιού και την μετατροπή του κατεχόμενου μέρους σε προτεκτοράτο», διερωτώμενος: «τότε προς τι όλη η προσπάθεια; Για να νομιμοποιηθεί η κατοχή; Κάποιοι άλλοι στη βάση της ίδιας “λογικής”, θέλουν να δοθεί στη Τουρκία στρατιωτική βάση. Επιθυμούν, δηλαδή, τη νομιμοποίηση κατοχής τμήματος του νησιού, την εξυπηρέτηση των γεωστρατηγικών σχεδίων της Άγκυρας, τη συγκρότηση πηγής μελλοντικών προβλημάτων»

Τέλος, απαντώντας σχετικά με την κριτική που έχει δεχθεί το ΥΠΕΞ για τους «κύκλους» μέσω των οποίων απαντάει στις προκλήσεις, ο κ. Κοτζιάς τονίζει: «Δεν ανακαλύψαμε τον τροχό», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για διεθνή πρακτική ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. «Άλλωστε» σημειώνει «και επί ΝΔ χρησιμοποιήθηκε αυτή η τακτική για θέματα που σχετίζονται με την ΠΓΔΜ και τις τουρκικές προκλήσεις. Φαίνεται ότι κάποιοι και κάποιες ή δεν έχουν καλή μνήμη ή δεν γνώριζαν όταν κυβερνούσαν τι έκανε «η δεξιά τους».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης σε Ζάεφ: Ζωτικής σημασίας οι σχέσεις καλής γειτονίαςΣήμερα 19:45 | Ειδήσεις

Τι συζήτησαν ο Πρωθυπουργός με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας.

Lockdown - Μητσοτάκης: χωρίς προσοχή δεν θα συνεχιστεί η άρση μέτρωνΣήμερα 15:07 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός για την νέα "καθημερινότητα" με την παύση ισχύος αρκετών περιορισμών. τι συζήτησε με τον Κώστα Ζ'έρβα για την Θεσσαλονίκη.

Σακελλαροπούλου για Δυτικά Βαλκάνια: Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία των χωρώνΣήμερα 12:20 | Ειδήσεις

Με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου και την πρωθυπουργό της Σερβίας συνατήθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη περιμένει δίδυμα - Τι είπε στον Γιώργο Παπαδάκη (βίντεο)Σήμερα 11:58 | Ειδήσεις

Τα πρώτα σχόλια της Όλγας Κεφαλογιάννη για τα δίδυμα που περιμένει και τα πειράγματα του παρουσιαστή της εκπομπής “Καλημέρα Ελλάδα”.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Euro 2020: ο Μεντί κινδυνεύει να χάσει την διοργάνωση22:00Αναπτυξιακή Τράπεζα: Δάνεια σε πολύ μικρές εταιρείες με εγγύηση δημοσίου21:47Eurovision 2021: Έκλεψε τις εντυπώσεις η Στεφανία Λυμπερακάκη στη δεύτερή της πρόβα21:35Βέμπερ: Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ21:22Πάτρα: Φίδι έκανε βόλτες σε σπίτι 21:10Συντάξεις: πότε πληρώνονται από τον e-ΕΦΚΑ20:59Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Κλειστή λόγω πένθους η εταιρεία που εργάζεται ο σύζυγος της Καρολάιν20:47Cream: διπλό LP με την συναυλία του 1968 στο Λος Άντζελες (βίντεο)20:35Πανελλαδικές Εξετάσεις: Ο αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ και η ελάχιστη βάση εισαγωγής 20:22“Ανοίγουμε πανιά” - Θεοχάρης: το μεγάλο στοίχημα για τον Τουρισμό20:11Μητσοτάκης σε Ζάεφ: Ζωτικής σημασίας οι σχέσεις καλής γειτονίας19:59Tο μακιγιάζ της Άνοιξης 202119:48Εργασιακό νομοσχέδιο: Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα19:37Δολοφονία στα Γλυκά Νερά - Ιατροδικαστής: σκότωσαν όποιο ον τους ενοχλούσε (βίντεο)19:25Κάλυμνος: 13χρονη κατήγγειλε το φίλο της μητέρα της για βιασμό19:12Champions League: Στο “Ντραγκάο” ο τελικός19:00Δολοφονία στα Γλυκά Νερά - Άρειος Πάγος: Εξαντλήστε κάθε δικονομική δυνατότητα18:48Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: δράση με προσβολή για τον πρώην Πρωθυπουργό (εικόνες)18:36Basket League: Το Λαύριο “σκούπισε” τον Κολοσσό18:23Μεταλλάξεις κορονοϊού: πάνω από 11000 κρούσματα στην Ελλάδα18:11
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο